Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo Studio 180 - Głośnik Średniotonowy

Edd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kupiłem na allegro kolumny jak w temacie.

Wszystko gra tylko nie słyszę głośnika średnio tonowego (tego po środku)

Z tego co w googlach wyszukałem, to może on tak działać?

Jak to jest,że go w ogóle nie słychać.

Albo go słychać, albo nie, może jest spalony....Wokal jest słyszalny, czy tylko piski i basy ? :D

Wokal słychać jak najbardziej.Czyściutko w porównaniu do Akir bk-166,dlatego mnie to dziwi,bo właśnie powinno skrzeczeć bez tych średniotonowych.Ale zakrywając je czymkolwiek nie słyszę żadnej różnicy :(

Proponuję odkręcić głośnik i zprawdzić starą metodą "na bateryjkę".... Wykręć głośnik, który uważasz z a spalony lub nie działający, później odlutuj kable i przyłóż plus i minus do dwóch biegunów baterii AA, będziesz słyszał cyknięcia w momencie styku kabla z baterią. Jeśli nie to oznacza spalony glośnik.

Przyłóż ucho i sprawdz go po prostu na słuch. Miałem lata temu Studio 160. Nie wiem czy kupisz zamiennik. Albo kontakt z Konsbud Audio bo chyba oni to serwisują albo wstawić zamiennik tylko jaki.

Zamiennik musi mieć taką samą albo nieco wiekszą srednice i musi być zamkniety z drugiej strony ponieważ te głosniki nie maja osobnej komory na sredniotonowe. Można kupić dobrej jakości taki głosnik sredniotonowy i dopasować go (wyrzynarka niestety jesli bedzie wiekszy) Ja mialem w Jamo studio 160 srednie tony od Tonsila i głosnik wysokotonowy kopułkowy od Tonsila i po takiej modyfikacji było bardzo dobrze. Służe pomocą jakby trzeba było szukać zamiennika.

Patrząc na "krótko" jak przyłoże ucho i podgłośnie sprzęt (wiadomo,zlewa się dzwięk) ale wydaje mi się jakby lekko szumiał.Do tego przy większym basie czuć na opuszku palca lekkie drgania,ale czy to nie idą te drgania po całości?

A nie można sprawdzić tą baterią, ale z przewodami ?Bo lutownicę trafiło niedawno...Zamiennika raczej nie będę szukał,ale jak coś to się zgłoszę,dzięki za zainteresowanie.Poprostu chyba sprzedam wszyskie kolumny po taniości i kupie coś lepszego.

Chociaż niczego sensownego nie znalazłem z podłogowych do 500 zł nawet używanych :(

W tych Jamo to ten sredniotonowy bardziej wysokimi tonami gra. Tam nie słychac średnich tonow. Ten głośnik basowy prxetwarza srednie i niskie tony ponieważ nie ma nawet cewki w zwrotnicy a ten niby sredniotonowy wspiera wysokotonowy. To bardzo fajne kolumny,naprawde, z segmentu naj najtańszych. Zresztą JAmo to Jamo.Moim zdaniem na kolumny trzeba miec ten tysiąc chociaż,można trafić używki dobre.

Nie przejmuj sie ja też dosyć pieniedzy wywaliłem na kilka takich tanich par.

W tych Jamo to ten sredniotonowy bardziej wysokimi tonami gra. Tam nie słychac średnich tonow. Ten głośnik basowy prxetwarza srednie i niskie tony ponieważ nie ma nawet cewki w zwrotnicy a ten niby sredniotonowy wspiera wysokotonowy. To bardzo fajne kolumny,naprawde, z segmentu naj najtańszych. Zresztą JAmo to Jamo.Moim zdaniem na kolumny trzeba miec ten tysiąc chociaż,można trafić używki dobre.

Nie przejmuj sie ja też dosyć pieniedzy wywaliłem na kilka takich tanich par.

Chyba właśnie trafiłeś w sedno.Właśnie rozwaliłem sobie bębenek w uchu,ale co tam;) I jest tak jak mówisz. A Jamo w porównaniu do Akira o których wspomniałem,no cóż... słyszę nowe dzwięki ;),ale jednak są niższe o dobre 30 cm a dużo czasu słucham muzyki siedząc przy biurku,kolumny oddalone o jakiś metr i teraz na Jamo jakby mi coś uciekło" z dzwięku,grają lepiej,ale czegoś brak co ma Akira, chyba,że to kwestia przyzwyczajenia ;)

Dzięki jeszcze raz za naprowadzenie.

Chyba rozumiem o co chodzi,ale Jamo to był relaks przyjemność,bardzo miekko i subtelnie, plus jest taki że basy w nich zejdą nisko miekko,sama przyjemność.... której ja tu nie mam :) mając kolumny x razy drozsze 12 lat temu. Jamo studio 160 to glosnik 17 cm i pojemnosc obudowy 39 litrów,to dużo, i stąd tyle niskiego miekkiego basu. w 180 chyba jest podobnie. Pamietam ze kiedys miałem te kolumny pod scianą ja na drugim koncu pokoju i wtedy było słychać ten niski bas.Ustaw je przepisowo albo nieco inaczej żeby było dobrze. To były niemal moje pierwsze kolumny jak miałem 17 lat. Wydaje mi sie że jazz to muzyka do tych kolumn z tego co pamietam, np Vangelisa jeszcze wiem że bardzo dobrze mi sie słuchało na nich, choc uważane były ponoć za bardzo unuwersalne.

Najgorsze jest to,że apetyt rośnie w miarę jedzenia jak to mówią.I tak doszedłem do wniosku,że zostaje przy stereo i teraz ciągle mi mało.Vangelis na Jamo jak najbardziej,folk, czy starzy Pink Floyd, można odpłynąć...Jazzu nie sprawdze,bo nie mój gatunek.

Ale przy różnych odmianach metalu to już im czegoś brakuje.Chociaż po tej małej dyskusji, zostawię sobie te Jamo a jednak Akira pójdzie na handel i myślę,że to będzie najlepsze rozwiązanie.Dzięki simon1983 za małe oświetlenie,najwyżej będzie na Ciebie ;)

Jamo Studio 180 to bardzo dobry materiał do małego i nie drogiego tuningu. Sam zanim zmieniłem swoje wysłużone Altusy zrobiłem z nimi co się dało, oczywiście oprócz wymiany głośników. Zanim postanowisz je zmienić proponuję poświecić trochę grosza, który odzyskasz przy sprzedaży opisując je jako zmodyfikowane i zamieszczając kilka fotek z operacji :)

Jamo Studio 180 nie mają ponoć wytłumienia w środku. Warto więc kupić trochę grubego filcu i wyłożyć nim ścianki wewnątrz, następnie po odsłuchu można spróbować włożyć na dno worek z piaskiem. Pokombinować z okablowaniem wewnątrz(wymienić). Te kolumny to świetny materiał do przeróbek. Sam na nie chorowałem, w sklepie, w którym miałem je kupić sprzedawca miał takie same, tylko że po właśnie takich małych modach i był baaardzo zadowolony. Miał je podpięte pod jakąś budżetową intergrę Onkyo. Są to kolumny tak jak zauważyłeś nie nadające się do metalu, dlatego m. in. nie zagościły u mnie.

Jednak ostatecznie i tak zostałem Jamo maniakiem :D planuję zmianę, najprawdopodobniej na kolejne Jamo.

Pozdrowienia dla wszyskich miłośników Jamo.

Jamo Studio 180 to bardzo dobry materiał do małego i nie drogiego tuningu. Sam zanim zmieniłem swoje wysłużone Altusy zrobiłem z nimi co się dało, oczywiście oprócz wymiany głośników. Zanim postanowisz je zmienić proponuję poświecić trochę grosza, który odzyskasz przy sprzedaży opisując je jako zmodyfikowane i zamieszczając kilka fotek z operacji :)

Jamo Studio 180 nie mają ponoć wytłumienia w środku. Warto więc kupić trochę grubego filcu i wyłożyć nim ścianki wewnątrz, następnie po odsłuchu można spróbować włożyć na dno worek z piaskiem. Pokombinować z okablowaniem wewnątrz(wymienić). Te kolumny to świetny materiał do przeróbek. Sam na nie chorowałem, w sklepie, w którym miałem je kupić sprzedawca miał takie same, tylko że po właśnie takich małych modach i był baaardzo zadowolony. Miał je podpięte pod jakąś budżetową intergrę Onkyo. Są to kolumny tak jak zauważyłeś nie nadające się do metalu, dlatego m. in. nie zagościły u mnie.

Jednak ostatecznie i tak zostałem Jamo maniakiem :D planuję zmianę, najprawdopodobniej na kolejne Jamo.

Pozdrowienia dla wszyskich miłośników Jamo.

Rozstawiłem je w końcu porządnie,bo tak stały na "krótko" pod Akirami,zmieniłem przewody i póki co jestem zadowolony :) Akira idzie na handel.Fakt faktem w metalu im brak,ale za to lżejsze klimaty to rekompensuje.Tuning może zacznę za jakiś czas to się zgłoszę ;) Dzięki za porady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.