Skocz do zawartości
IGNORED

Technics Sl-Bd22

Kapucha007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem okazyjnie gramofon Technicsa, wszystko cacy, tylko z racji tego, że to mój pierwszy gramofon (nie licząc Bambino 4 ;) mam kilka pytań:

-zauważyłem, że lekko ósemkuje mi talerz. Sprawdziłem poziomnicą podłoże, potem brzeg gramofonu, potem talerz, faktycznie trochę krzywo. Zdjąłem talerz, zmierzyłem- jest równy.

Wychodzi na to, że bolec na który jest nadziany/łożysko jest krzywe.

Czy da się to jakoś skorygować? Ma to duży wpływ na niszczenie płyt/ gorszą jakość odtwarzania (z tego co słyszę na ucho na niektórych płytach trzeszczenie wzmaga się po tym jak igła "zjeżdża ze wzniesienia") Kolejna sprawa: nie wiem, czy przez to, czy przez zły antyskating igła chodzi od lewej do prawej. Raczej przez to pierwsze, bo patrząc od góry ma się wrażenie jakby płyta śmigała lekko od lewej do prawej.

-jak regulować antyskating w tym modelu? W ogóle da się to zrobić w SL-BD22?

-Przy trzonie ramienia jest mała zatyczka, po odetkaniu której widać śrubkę, jest jakoś sprzężona z ramieniem, bo obraca się razem z nim, co mogę tym wyregulować?

-jak balansować ciężarek na końcu ramienia(w tym modelu jedyna rzecz do regulacji siły nacisku igły)? Próbowałem ustawić ramię tak, aby wisiało równolegle do talerza i igła minimalnie stykała się z płytą, powodowało to zeskakiwanie igły więc- jak nisko poniżej poziomu płyty powinna znajdować się igła, aby nie niszczyć płyt?

Wybaczcie tyle pytań, ale na necie znalazłem porady średnio pasujące do mojego modelu. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/72630-technics-sl-bd22/

Witam, kupiłem okazyjnie gramofon Technicsa, wszystko cacy, tylko z racji tego, że to mój pierwszy gramofon (nie licząc Bambino 4 ;) mam kilka pytań:

-zauważyłem, że lekko ósemkuje mi talerz. Sprawdziłem poziomnicą podłoże, potem brzeg gramofonu, potem talerz, faktycznie trochę krzywo. Zdjąłem talerz, zmierzyłem- jest równy.

Czy da się to jakoś skorygować? Ma to duży wpływ na niszczenie płyt/ gorszą jakość odtwarzania (z tego co słyszę na ucho na niektórych płytach trzeszczenie wzmaga się po tym jak igła "zjeżdża ze wzniesienia") Kolejna sprawa: nie wiem, czy przez to, czy przez zły antyskating igła chodzi od lewej do prawej. Raczej przez to pierwsze, bo patrząc od góry ma się wrażenie jakby płyta śmigała lekko od lewej do prawej.

-jak regulować antyskating w tym modelu? W ogóle da się to zrobić w SL-BD22?

-Przy trzonie ramienia jest mała zatyczka, po odetkaniu której widać śrubkę, jest jakoś sprzężona z ramieniem, bo obraca się razem z nim, co mogę tym wyregulować?

-jak balansować ciężarek na końcu ramienia(w tym modelu jedyna rzecz do regulacji siły nacisku igły)? Próbowałem ustawić ramię tak, aby wisiało równolegle do talerza i igła minimalnie stykała się z płytą, powodowało to zeskakiwanie igły więc- jak nisko poniżej poziomu płyty powinna znajdować się igła, aby nie niszczyć płyt?

Wybaczcie tyle pytań, ale na necie znalazłem porady średnio pasujące do mojego modelu. Pozdrawiam

To gramofon systemu T4P, idea tego systemu byl brak regulacji. Ta srubka przy ramieniu mozna w pewnych granicach ustawic nacisk igly na plyte. Dokladniej w instrukcji, do sciagniecia tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/72630-technics-sl-bd22/#findComment-2031701

Dzięki za link, jeszcze inna sprawa, że myślałem nad dociążeniem od spodu talerza z jednej strony jakimiś metalowymi sztabkami, aby zniwelować jego kołysanie, byłoby to szkodliwe dla łożyska/ silnika?

https://www.audiostereo.pl/topic/72630-technics-sl-bd22/#findComment-2031992

>>>Kapucha007,

"...-zauważyłem, że lekko ósemkuje mi talerz. Sprawdziłem poziomnicą podłoże, potem brzeg gramofonu, potem talerz, faktycznie trochę krzywo. Zdjąłem talerz, zmierzyłem- jest równy.

Czy da się to jakoś skorygować?..."

Tym dociążaniem "na ślepo", to mam wrażenie, że jeszcze bardziej rozkołyszesz ten talerz. Pogorszysz, a nie polepszysz. Sam zresztą przedstawiłeś genezę uszkodzenia. Masz przegięty szpindel ("bolec"), to po co w takim razie chcesz naprawiać talerz jeśli jest dobry ("...zmierzyłem- jest równy..."). Naprawiaj ten szpindel, tak aby stał pionowo, a inaczej mówiąc, aby był ŚCIŚLE prostopadły do plinty (bazy, podstawy) gramofonu.

Pozdro,

Yul

https://www.audiostereo.pl/topic/72630-technics-sl-bd22/#findComment-2032069

Tak, chodziło mi o psucie talerza poniekąd :P

Boję się tylko, że gdy zacznę się dobierać do "szpindla" jak to pięknie ująłeś powylatują mi części mechaniczne i nie dam rady tego złożyć do kupy, mimo, że nie jestem totalnym laikiem, dlatego szukałem innej opcji.

Niedługo go rozbebeszę i zdam relację. Mam nadzieję, że jeśli da radę to naprawić, to i płyta przestanie latać na boki (oprócz tego, że śmiga od góry do dołu).

https://www.audiostereo.pl/topic/72630-technics-sl-bd22/#findComment-2032123

No i proszę państwa dupa.

Próbowałem przegiąć bolec, na którym jest zaczepione łożysko- bezskutecznie, bo jest solidnie zmontowane, ale znalazłem inny, lepszy, bo bezinwazyjny sposób- przechylałem bazę na której jest ów szpikulec zamontowany przez wykręcanie/ dokręcanie wkrętów, które mocują go do obudowy.

-poziomowanie talerza tym sposobem nic nie dało,

-talerz jest prosty

Nie mam pomysłu co mogę zrobić więcej, niby na odtwarzanie nie ma to wpływu, ale może na niszczenie płyt?

https://www.audiostereo.pl/topic/72630-technics-sl-bd22/#findComment-2035976

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.