Skocz do zawartości
IGNORED

Czy To Oszustwo? Dziwne Wnętrzności Pma-1060

PiotrMr

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o pomoc!

Przyszedł dziś do mnie zakupiony na ALLEGRO wzmacniacz. Okazało się że w środku wygląda trochę inaczej niż oryginał, czy to będzie miało wpływ na jakosc tego urządzenia ? Może powinienem odesłac go jeszcze szybciej niż przyszedł!

Linki do zdjęc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ładna kaszanka ...

odeślij go - moim zdaniem.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Zamiast normalnego trafa ktoś dał toroidy i to z tego co widać dla każdego kanału osobne , toroidy mają większą sprawność od zwykłych traf i mniej sieją zakłóceniami więc tylko na korzyść może być ta wymiana.Jak nic nie buczy i normalnie gra to ja bym się nie przejmował.

Zamiast normalnego trafa ktoś dał toroidy i to z tego co widać dla każdego kanału osobne , toroidy mają większą sprawność od zwykłych traf i mniej sieją zakłóceniami więc tylko na korzyść może być ta wymiana.Jak nic nie buczy i normalnie gra to ja bym się nie przejmował.

W oryginale też jest toroid, na mostku doklejony radiatorek.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

W oryginale też jest toroid, na mostku doklejony radiatorek.

Ale puszka jest kwadratowa. Czyli w srodku jest toroid? Jak mialem DRA-735R ('92r) to w nim napewno byl toroid bo mial okragłą puszke.

Ukryta Zawartość

post-17230-053642100 1286973843_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

To widocznie było spalone i ktoś wymienił ,prądowo też wyglądają ok , z tego co znalazłem ten wzmak ma pobór 280W wątpię czy w oryginale było mocniejsze trafo bo jak wiadomo producenci dają na styk.

Nic nie buczy, gra zadziwiająco dobrze, narazie podłączyłem do niego monitorki od starej wierzy i nigdy nie słyszałem żeby one tak grały. Chyba go zostawię sobie, ewentualnie jeśli ktoś da mi jakiś racjonalny powód żeby go odesłac to może zmienię zdanie.

Pytanie dlaczego oryginalny siadł, czy to może wskazywac na jakąś ponad przeciętną eksploatację tego urządzenia ?

O.. Wzmacniacz po pseudo tjuningu przez jakiegoś szpeca co mu się ałdiofilii zachciało. Odesłać i żądać zwrotu pieniążków - złom.

Genialna opinia - czuć odrazu fachowca.

A co za argumentacja...

Wzmacniacz pracuje już jakąś godzinkę, wydaje się że jeśli chodzi o jakosc dźwięku jest ok, nic też nie trzeszczy, ALE dopiero niedawno zaobserwowałem podejrzany dźwięk, taki jaki jest po włączeniu wzmacniacza, takie delikatne stuknięcie 3x i chyba też dioda sygnalizująca włączenie przygasła przy tym, gra dalej, coś takiego powtórzyło się jeszcze ze 3x w odstępach 4 min.

Dzięki za szybie odpowiedzi, trochę ochłonąłem i podchodzę do sprawy na spokojniej

Chyba tylko sie cieszyć. Dlaczego w nowej serii wzmacniaczy Marantza dopiero model za 3 tyś ma toroidalne trafo? bo to jest drogie i bardzo dobre. W takich modelach jak ten toroidów nie ma bo moim zdaniem koszty i cena by sie podniosły. Także gdybyś go wyrzucał to chętnie go odkupie:) Jeszcze pytanie kto to przerabiał i czy to dobrze jest zrobione.

skoro jak piszesz - coś stuka, to chyba jasne że należy odesłać i żądać zwrotu kasy, zwłaszcza że widać jak na dłoni że przerabiany. No chyba że kolega Simon 1983 zaproponuje lepsza kwote, niz ta za którą kupiles ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

simon1983 nie pitol:-) Toroid ma model PMA 560 sporo tańszy od 1060:-) Tylko pytanie czy to były toroidy czy trafa w okrągłej obudowie?:-) Tanie NADy też mają toroidy:-)

Jeśli chodzi o tę przeróbkę, to z wypowiedzi wynika że raczej nie powinna odbic się na jakości negatywnie. Dlatego nie przeszkadza mi, może lepiej niż miałoby mi to oryginalne pierdzielnąc. Bardziej martwię się tymi stukami z wzmacniacza, teraz gra i jest ok, może spadek napięcia prądu to spowodował, słucham dalej i zobaczymy.

No to pozostaje życzyć, żeby się nic nie zaczęło dymić, chociaż też można powiedzieć że to w sumie fajny efekt jak się słucha np. Smoke on the water...

dio fachowca owszem. Tak czy siak osobiście będąc na miejscu kupującego postawiłbym sprawę jasno. Sprzedający oddaje pieniądze i już. Odsprzedaż takiego grzebanego wraka jest praktycznie niemożliwa. Jak już będą jacyś chętni to wartość takiego klocka będzie groszowa.

Jeśli chodzi o tę przeróbkę, to z wypowiedzi wynika że raczej nie powinna odbic się na jakości negatywnie. Dlatego nie przeszkadza mi, może lepiej niż miałoby mi to oryginalne pierdzielnąc. Bardziej martwię się tymi stukami z wzmacniacza, teraz gra i jest ok, może spadek napięcia prądu to spowodował, słucham dalej i zobaczymy.

>>>PiotrMr,

Uważaj, żeby ten genialny wzmak po totalnych przeróbkach nie wiadomo kogo i nie wiadomo po co, chałupy Ci nie spalił. Albo prądem nie popieścił.

Pozdro,

Yul

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 13 Października 2010 - Brak zwiazku z tematem, wywyzszanie sie, brak kultury
Ukryte przez Yamnick, 13 Października 2010 - Brak zwiazku z tematem, wywyzszanie sie, brak kultury

We wtorki przyjeżdża śmieciarka do mojej dzielnicy. Wczoraj widziałem lepsze modele na chodniku w oczekiwaniu na wywóz śmieci. Dwa tygodnie temu wywiozłem troche elektroniki z garażu do punktu recycling i powiem, że to co kupiłeś jest tam z "najniższej półki".

Jak coś jest grzebane, to wygląda mocno podejrzanie.

Nigdy nie można być już pewnym takiego sprzętu. Czy tylko trafo było zwalone?? A może coś więcej było wymieniane. Może usterka była poważna, naprawiona aby tylko chodziło i allegro.

Nie wiem czy teraz go oddasz. Pytałeś przed zakupem czy nie było grzebane?

Jeżeli nie pytałeś, to teoretycznie nie masz się teraz czego czepiać. Sprzęt gra, jest sprawny.

Ja bym się go jak najszybciej pozbył na Twoim miejscu. W końcu - od czego jest allegro ;)

Pozdrawiam

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 13 Października 2010 - j.w.
Ukryte przez Yamnick, 13 Października 2010 - j.w.

We wtorki przyjeżdża śmieciarka do mojej dzielnicy. Wczoraj widziałem lepsze modele na chodniku w oczekiwaniu na wywóz śmieci. Dwa tygodnie temu wywiozłem troche elektroniki z garażu do punktu recycling i powiem, że to co kupiłeś jest tam z "najniższej półki".

Jazz to wez mi przeslij jakies PMA-1060 czy cos z "wyzszej recyklingowej polki" jak to okresliles. Za wysylke zaplace. Bede bardzo wdzieczny.

A sorry. Wlasnie widze ze jestes z "Branzy", takze krytyka starych klockow z twojej strony calkiem "usprawiedliwiona".

?👈

Też dodam swoje trzy grosze , chociaż nie jestem pewnie takim fachowcem jak niektórzy stali bywalcy tego forum.

Zmiana na toro mogła być spowodowana różnymi rzeczami, ale generalnie wydaje mi się, że wstawienie toroida jest na plus. Natomiast wszelkie stuki i puki itp. to już jest karygodne i raczej samo nie minie raczej się nasili (elektronika w tym wydaniu nie jest kosiarką na dotarciu).

Osobiście jak by mi coś stukało to reklamowałbym towar i szukał coś mimo wszystko nie pseudo-tuningowanego. Inny trafo i wymienione stuki stanowią dość silną podstawę do zwrotu sprzętu.

Pozdrawiam

<br />We wtorki przyjeżdża śmieciarka do mojej dzielnicy.  Wczoraj widziałem lepsze modele na chodniku w oczekiwaniu na wywóz śmieci.  Dwa tygodnie temu wywiozłem troche elektroniki z garażu do punktu recycling i powiem, że to co kupiłeś jest tam z "najniższej półki".<br />
<br /><br /><br />

...a do mnie na wioskę w byłym PGR, dowożą co tydzień ze Stanów kontener elektroniki Jeff Rowland i w kojcach dla parsiuków wykładają tym posadzkę zamiast polbruku.

?

Jazz to wez mi przeslij jakies PMA-1060 czy cos z "wyzszej recyklingowej polki" jak to okresliles. Za wysylke zaplace. Bede bardzo wdzieczny.

A sorry. Wlasnie widze ze jestes z "Branzy", takze krytyka starych klockow z twojej strony calkiem "usprawiedliwiona".

Tego rodzaju ekonomiczny wzmacniacz w bardzo dobrym stanie ma rynkowa wartość rzędu 500-600zl. Zakładając, że wymaga wymiany transformatora, koszt autoryzowanego serwisu w zach. Europie przekroczy koszt wartości urządzenia i tym samym tego rodzaju puszki są logicznie i po prostu wyrzucane na śmietnik. Cena samych transformatorów INDEL oraz koszty wysyłki są najprawdopodobniej zbliżone do też kosztów zakupu sprawnego Denona. Biorąc pod uwagę wewnętrzne uświnienie ilustrowanego egzemplarza, najprawdopodobniej pochodzi on właśnie ze....śmietnika.

"...a do mnie na wioskę w byłym PGR, dowożą co tydzień ze Stanów kontener elektroniki Jeff Rowland i w kojcach dla parsiuków wykładają tym posadzkę zamiast polbruku..."

A mi się Jeff Rowland z krwistym befsztykiem bardziej kojarzy niż z PGR-em.

<br />We wtorki przyjeżdża śmieciarka do mojej dzielnicy.  Wczoraj widziałem lepsze modele na chodniku w oczekiwaniu na wywóz śmieci.  Dwa tygodnie temu wywiozłem troche elektroniki z garażu do punktu recycling i powiem, że to co kupiłeś jest tam z "najniższej półki".<br />
<br /><br /><br />

...a do mnie na wioskę w byłym PGR, dowożą co tydzień ze Stanów kontener elektroniki Jeff Rowland i w kojcach dla parsiuków wykładają tym posadzkę zamiast polbruku.

Serdecznie dziękuje za to duże zamówienie. Z niecierpliwością czekamy na następne.

"...a do mnie na wioskę w byłym PGR, dowożą co tydzień ze Stanów kontener elektroniki Jeff Rowland i w kojcach dla parsiuków wykładają tym posadzkę zamiast polbruku..."

A mi się Jeff Rowland z krwistym befsztykiem bardziej kojarzy niż z PGR-em.

W takim razie, gratisowo przy zakupie JRDG zostaniesz poczęstowany nie tylko znakomitym filet mignon, ale też wysmienitym pinot noir.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 13 Października 2010 - komentarz do usunietych postow
Ukryte przez Yamnick, 13 Października 2010 - komentarz do usunietych postow

W takim razie, gratisowo przy zakupie JRDG zostaniesz poczęstowany nie tylko znakomitym filet mignon, ale też wysmienitym pinot noir.

Mozna sie usmiac po pachy.

?👈

Jeżeli danemu moderatorowi, który kasuje posty wydaje sie to słuszne, moge jedynie powiedzieć, że jest to bardziej okrutne niż okrutna prawda nabycia chłamu. Autor tego wątku powinien docenić smutny fakt, że wszystko wskazuje na to, iz kupił egzemplarz rodem ze śmietnika. Dobitne poinformowanie o takim zakupie jest nie obrażliwe, ale pomocne w prewencji powtórzenia podobnego błędu w przyszłości.

Rozumiem że według ciebie sprzęt po naprawie jest już zdyskwalifikowany i pochodzi ze śmietnika ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.