Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Aktywny Do 600 Zł

Bassfreak

Rekomendowane odpowiedzi

witam , chciał bym kupić subwoofer aktywny do 600 zł , myślałem na tym jamo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wolę się was poradzić :P

mój wzmak to HARMAN KARDON PM-650 VXI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukam sam nie wiem czego :P

https://www.audiostereo.pl/topic/72393-subwoofer-aktywny-do-600-z%C5%82/

witam , chciał bym kupić subwoofer aktywny do 600 zł , myślałem na tym jamo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale wolę się was poradzić :P

mój wzmak to

Witam odradzam Ci zakup tego subwoofera, gdyz jego możliwości nie są adekwatne do ceny, albo inaczej-w tej cenie można lepiej

Dla mnie to taki typowy sprzęt jak wiele innych, lecz okraszony dumnym logiem jamo przez co wielu patrzących przez jego pryzmat stawia na piedestale tego suba

miałem go 2 tygodnie i wylądował na allegro.

brak mu wykopu i mocy czyli tego co najważniejsze dla subwoofera.

pochwalić moge go za czystość basu, jego kontrolę, oraz zejście-dobre jak na 20cm głosnik

ogólnie mówiąc jamo sub 200 gra poprawnie, ale nie raczy nas uśmiechami podczas seansów filmów przepełnionych niskotonowymi partiami

W/w odczucia powstały na podstawie odsłuchu w 14-14m2 oraz 25m2

przy wiekszej głośności słychać było swisty powietrza przez panel wzmacniacza-ale to standart w tej pólce cenowej

żeby nie być gołosłownym w kwocie do 500zł uważam za lepsze suby

Koda SW-1000 V.2

MAGNAT

MONITOR SUB 200A

voice kraft 7820

oczywiście to moje odczucia, bo ja ich słuchałem bezpośrednio porównując i odnosząc się do swoich potrzeb.(przeznaczenie filmy)

Ty jednak możesz uważać inaczej.

Nie mniej zachęcam do rozważenia innych propozycji przed zakupem, aby nie wybrać pochopnie.

Chcesz to podłaczyć do Harmana stereo bez wyjścia lfe, więc musisz podłaczyć przez wyjście wysokopoziomowe, ale uważam, że to kiepski pomysł, gdyż elektronika tanich subów zepsuje tylko brzmienie-zmarnuje potwencjał harmana.

Domniemam, że lubisz dużo basu, czy zatem nie lepiej zainwestować w dobrz grające dołem kolumny?

pozdr

Ukryta Zawartość

Popieram przedmówcę. Dobre na basie kolumny z pewnością są lepszym rozwiązaniem, jak pakowanie się w aktywny subwoofer, później- raczej bezskuteczne z braku filtra w amplitunerze, szukanie możliwości zgrania pasma, bo nie odetniesz basu od kanałów podstawowych. Do tego dojdą problemy z jednorodnością pola dźwiękowego- będziesz miał 3 źródła dźwięku w pomieszczeniu, nie 2, w pewnym zakresie pracujące nawet razem, co da niezły bałagan. W przypadku stereo i typowego trójkąta odsłuchowego masz kanały L,P i słuchacza, jak dołożysz suba, dojdzie on, na pewno ustawiony względem L,P asymetrycznie- doprowadzi to na basie do wzmocnień i zaników dźwięku w punktach, gdzie nakładają się fale- toż to istne szaleństwo! Chyba, że zależy Ci WYŁĄCZNIE NA ILOŚCI basu, bo w tym układzie o jakości nie ma co marzyć.

Po prostu posiadane fundusze (i kasę ze sprzedaży dotychczasowych kolumn) przeznacz na lepsze kolumny a gwarantuję Ci, że będziesz bardziej zadowolony.

zależy mi ogólnie na basie tz na zejściu , kontroli , uderzeniu , dynamice itd

zapytam inaczej , do mnie na 11m2 co sprawdzi się najlepiej ? słucham głównie drum and bass

, dubstep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , trance

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wiele innych dlatego głośniki muszą mieć WYKOP

czekam na wasze propozycję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że jestes bardzo młodą osoba i lubisz też taka muzykę trochę haus.Pewnie z finansami tez nie najlepiej,tak wiec napisz może jakie masz obecnie kolumny ,bo jaki wzmacniacz napisałeś.To jest małe pomieszczenie i zakup subwofera spowoduje wielkie dudnienie ale nie u ciebie tylko u sasiadów,chyba ze to działanie świadome.

Gość spy

(Konto usunięte)

zależy mi ogólnie na basie tz na zejściu , kontroli , uderzeniu , dynamice itd

zapytam inaczej , do mnie na 11m2 co sprawdzi się najlepiej ? słucham głównie drum and bass [cut] , dubstep [cut] , trance [cut] i wiele innych dlatego głośniki muszą mieć WYKOP

czekam na wasze propozycję

Co to ma wspolnego z drum&bass czy dubstep?

drum&bass/jungle:

dubstep:

Widzę że jestes bardzo młodą osoba i lubisz też taka muzykę trochę haus.Pewnie z finansami tez nie najlepiej,tak wiec napisz może jakie masz obecnie kolumny ,bo jaki wzmacniacz napisałeś.To jest małe pomieszczenie i zakup subwofera spowoduje wielkie dudnienie ale nie u ciebie tylko u sasiadów,chyba ze to działanie świadome.

moje obecne kolumny to Wharfedale Diamond 8.4

co do posta wyżej , to przybliżyłem czego słucham :P

Jak napisałeś czego słuchasz to juz wiem czego Ci trzebs-wszechobecnego basiska który gra nawet gdy basu nie ma.

na pewno nie potrzeba Ci kontroli basu, bo ona często łaczy sie z wrażeniem jego braku

Słuchajac twojej muzyki i muzyki pochodnej od techno na sprzęcie o znamieniu audiofilskim zawsze bedzie wielkie rozczarowanie

to są rodzaje muzyki gdzie bas jest nie prawdziwy, lecz sztucznie podbity, zatem trzeba tu sprzętu, co gra tak samo.

śmiało więc bierz któregoś z subwooferów do 500zł, ale tak jak mówiłem wcześjniej, oraz co dodadał porlick-cięzko bedzie o dobra jakość i spójność dzwięku.

Co innego jakbyś miał we wzmaku wejście lfe wtedy sub grałby dołem a nie filtrowałby innych dzwieków tym samym kalecząc je niemiłośiernie

Nie potrzeba Ci wybitnego sprzętu i zachowania kanonów audiofilskich więc możesz wybrac w/w, albo spróbować sprzedać wafle które notabene demonem basu nie są, i kupić coś odkurzającego dywan np

Ukryta Zawartość

Jest też opcja trzecia, trudna, przyzwyczajenie się do tego, co jest grane przez dobre kolumny bez upiekszania.

Gdybyś posłuchał muzyki rockowej, czy jazzu,bluesa na swoich kolumnach a pózniej popsłuchałbys tego na sprzęcie co nadkłada basem-szybko wróciłbys do tego pierwszego sprzętu

W Twojej muzyce rzeczywiście może byc cięzko, bo zawsze bedzie Ci czegoś brakować i bynajmniej nie kontroli i zejścia basu, ale jego podbicia i wszechobecności

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

jednak kupię zupełnie co innego , byłem dziś u wujka kolego który ma JBL XL 1000 (już ich nie produkują , chyba to była jakaś limitowana edycja ) grały w 6m2 xD i mnie zatkało !!!!!!!! w życiu nie słyszałem takiego basu !!!! w dodatku ma to podłączone pod jakiś stary wzmak philipsa , zintegrowaną kartę dźwiękową w kompie i ma jakieś gówniane kable do nich , opchnie mi je za 900 zł :D tylko jedna membrama jest do wymiany (koszt ok. 40 zł ? )

ps. ma ktoś może jakieś większe info na temat tych głośników ? kiedy były produkowane itd ?

witam,

przyłączę się do tematu. W chwili obecnej posiadam JBL E-150. Ponieważ był to mój 2 sub (pierwszy Tonsil Sub200) i nie miałem nic wcześniej chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was go słuchał i do jakiej klasy cenowej można go podciągnąć. Nie wiem bowiem na ile w tej kwocie (ponad 1000 pln) płaci się za markę

nie chcę Cię zniechęcać, ale w 6m2 to większość kolumn podłogowych z bassreflexem by zagrała mocno i potężnie.

40 zł za oryginalną membranę?

nie wiem czy 40 bo chyba już nie dostanę oryginalej do tych kolumn ?

"nie chcę Cię zniechęcać, ale w 6m2 to większość kolumn podłogowych z bassreflexem by zagrała mocno i potężnie."

no właśnie sam się zdziwiłem , jak zawsze to pytałem to : nie nie , nie będzie basu tylko dudnienie itd , dodam że mam 11m2 a tam było 6m2 :P

W 11m2 nie powinno być jak w 6m2 ale nadal trochę małe pomieszczenie i będzie znaczące podbicie niskich częstotliwości (i może dudnić) ten magnacki wydaje się optymalny koda SW1000 ma duża membranę więc może być za duża choć ze względu na ograniczenia wzmacniacza może braknąć mu mocy jak najdzie Cię ochota na katowanie po zatym jak katujesz to tylny panel wpada w rezonans (lub bebechy) i opłaca się go podnieść (wyższe nóżki min o 1cm) ale nawet przy nim może być za go za dużo w tak małym pomieszczeniu. (ale jeśli lubisz wszędobylski bassssss to w róg suba i będzie jak na dicho;))

witam koledzy podłącze się pod temat, pożałowałem kasy na suba i kupiłem MAGnta Monitor 300 a i niestety nie jestem zdowolony z jego dźwięku także jest na sgtałe odłączony i wolę ustawić fronty na full band i dźwięk jest zdecydoowanie lepszy (sprzet jak w o mnie). sądzicie, że inwestycja w lepszy sub przyniesie wymierne efekty. sprzęt gra w 25 m . głownie słucham koncertów . nie chcę wpakowć kupę kasy z miernym efektem. Liczę na wasze doświadczenie.

DALI Concept SUB w takim pomieszczeniu da radę, najtańszy nie jest tak więc jak masz możliwość to posłuchaj. Jest to konstrukcja zamknięta tak więc do muzyki jak najbardziej

ps.

do 600zł nawet nie ma w czym wybierać (jeżeli ma grać w 25m2), chyba że DIY, ale budżet i tak przekroczysz

pozdrawiam

123... test

• Moderatorzy

wg mnie to na 11m2 to podłogówki odpadają - na 99 % będzie dudniący i rozlazły bas, jak ma być dynamicznie i z dobrym basem to jak pisał kolega posłuchaj Paradigmów monitorów obecny model to chyba titan lub stary 3 (basrefleks z przodu) - wystarczą na 100% a nawet przestawią meble, a do tego do filmów suba w kąt z tanich dobre noty ma koda

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.