Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel Ra-04 Czy Cambridge Audio 350A?

Adnan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam wzmacniacza do Monitor Audio BX2. Pod uwage biore dwa wymienione w opisie, ewentualnie NAD 316BEE. Jesli chodzi o Rotel'a, ponoc brak pilota nadrabia jakosc wzmaka.. Czy to prawda? Prosze o opinie posiadaczy lub znawcow tematu. Moze ktos ma inne propozycje? Chcialbym otrzymac jak najnaturalniejsze brzmienie bez podbicia ani dolu ani gory. Dziekuje i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/72367-rotel-ra-04-czy-cambridge-audio-350a/
Witam,szukam wzmacniacza do Monitor Audio BX2. Pod uwage biore dwa wymienione w opisie, ewentualnie NAD 316BEE. Jesli chodzi o Rotel'a, ponoc brak pilota nadrabia jakosc wzmaka.. Czy to prawda? Prosze o opinie posiadaczy lub znawcow tematu. Moze ktos ma inne propozycje? Chcialbym otrzymac jak najnaturalniejsze brzmienie bez podbicia ani dolu ani gory. Dziekuje i pozdrawiam.

A nie lepiej posłuchać obydwu i Samemu podjąć decyzję.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Fakt, że najlpeiej posłuchać, ale w ciemno tylko Rotel. CA to bezbasowa żyleta. Rotel to dobry kompan na długie lata - mój ma jakieś 21-22 lata, ale u mnie gra niecałe 10 :)

<><

Nie wiem jak brzmi ca 350, ale z 340 i to w wersji SE rotel wygrał bezdyskusyjnie. Gdzieś na forum opisałem ten pojedynek - rotel, ca i denon na mission m35i. Rotel ra-04 od lat u mnie, chociaż nie jest to szczyt marzeń. Ale to wychodzi dopiero po porównaniu z wyższą półką.

no ale co do dynamiki to i wysoka półka może popaść w kompleksy.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• Użytkownicy+
Nie wiem jak brzmi ca 350, ale z 340 i to w wersji SE rotel wygrał bezdyskusyjnie. Gdzieś na forum opisałem ten pojedynek  - rotel, ca i denon na mission m35i. Rotel ra-04 od lat u mnie, chociaż nie jest to szczyt marzeń. Ale to wychodzi dopiero po porównaniu z wyższą półką.no ale co do dynamiki to i wysoka półka może popaść w kompleksy.

Zgadzam się że dynamika i bas Rotela to poziom dużo wyższej klasy, dlatego go doradzam. Rotel 04 i 01 to te same konstrukcje, zmiana jaka zaszła w 04 to dodanie gniazda na mp3. Zresztą 02 to też ten sam wzmacniacz, jedyny jego (duży) plus, to to że ma pilota.

Czyli generalizując warto dopłacić do Rotela? Nie słyszałem go bo nie mam takiej możliwości niestety ale słyszałem za to CA i gra przyzwoicie... I jest troszkę tańszy..

Czyli generalizując warto dopłacić do Rotela? Nie słyszałem go bo nie mam takiej możliwości niestety ale słyszałem za to CA i gra przyzwoicie... I jest troszkę tańszy..

W bezpośrednich porównaniach, w prasie fachowej, rotel ra-04 był porównywany z CA 540 v2 - wtedy to była ta sama półka cenowa, a jednak brzmieniowo rotel był klasyfikowany wyżej. A co do 340 czy 350 to nie warto się cofać, no chyba że chodzi o pilota. A może by o razu ra-04SE? Ma to być klocek nowy z salonu?

Zdecydowanie Rotel. Ale sam się ustosunkuj.

Uzywany RA 01 (to samo co 04) kupisz za 800-100 zl.

Uzywany RA 02 (01 z pilotem) za 1500 zl.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W bezpośrednich porównaniach, w prasie fachowej, rotel ra-04 był porównywany z CA 540 v2 - wtedy to była ta sama półka cenowa, a jednak brzmieniowo rotel był klasyfikowany wyżej. A co do 340 czy 350 to nie warto się cofać, no chyba że chodzi o pilota. A może by o razu ra-04SE? Ma to być klocek nowy z salonu?

Myslalem o nowym bo powiem szczerze że jakos nie mam zaufania do uzywanych sprzetow. A na pilocie mi nie zalezy.

Zdecydowanie Rotel. Ale sam się ustosunkuj.

I nie bardzo wiem jak sie ustosunkowac nie majac mozliwosci posluchania Rotela;/

Zdecydowanie Rotel! Rotele to zupełnie inna liga niż CA z serii Azur. Nawet najgorsze modele Rotela w historii (seria 0x) dadzą radę pogonić CA340. Swoją drogą, zadałeś pytanie "Rotel czy CA", dostałeś 10 głosów na Rotela i 1 na CA. Będziesz czekał aż się uzbiera 100 do 1? ;)

Jeżeli masz dostęp do tanich koron czeskich i do Czech ci po drodze, to może by tam kupić. Ja sam kupiłem swojego w Pradze i wtedy to wyszło ok 1200 zł - u nas 1650. Teraz widzę, że za 9 tys koron można kupić RA-04SE. Przy kursie 0,16 zł (korona ostatnio droga jest) to daje 1440 zł. Jak byś taniej dorwał koronę to by się opłaciło pojechać tam. Tanej też by było zapłacić kartą a nie brać koron z kantorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeżeli masz dostęp do tanich koron czeskich i do Czech ci po drodze, to może by tam kupić. Ja sam kupiłem swojego w Pradze i wtedy to wyszło ok 1200 zł - u nas 1650. Teraz widzę, że za 9 tys koron można kupić RA-04SE. Przy kursie 0,16 zł (korona ostatnio droga jest) to daje 1440 zł. Jak byś taniej dorwał koronę to by się opłaciło pojechać tam. Tanej też by było zapłacić kartą a nie brać koron z kantorów.

Ukryta Zawartość

U autoryzowanego dealera w polsce kosztuje 1400zl, z tym ze jest napisane ze to jest RA-04, bez SE. To sa dwa rozne modele czy zwykle pominiecie?

Ukryta Zawartość

To różne modele. Przynajmniej wg producenta.

odświeżone trochę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak większość innych "SE".

w CA340 SE oznaczało m.in. podwyższenie mocy i paradoksalnie a340 zbliżył się do parametrów a540 v2. W Rotelu moc pozostała ta sama.

Heh dobre pytanie.. Rotel oznacza wiekszy wydatek moze to dlatego nie moge sie zdecydowac;) Ale dzieki za sugestie.

A dlaczego nie chcesz kupić jakiegoś starszego modelu - z serii 8xx lub 9xx?

Ja mam RA-840BX2 i gra tak dobrze, że drugi mój wzmak - Onkyo Integra A8670 stoi zawstydzony (w rezerwie) i milczy :)

<><

A dlaczego nie chcesz kupić jakiegoś starszego modelu - z serii 8xx lub 9xx?

Ja mam RA-840BX2 i gra tak dobrze, że drugi mój wzmak - Onkyo Integra A8670 stoi zawstydzony (w rezerwie) i milczy :)

W sumie dobre pytanie. W okolicach 1 tys zł. +/- 20% można parę ciekawych klocuszków rotela wyłapać i to z "papierami", i w wieku jeszcze szczenięcym. Nawet końcówkę dual mono z pre - powinno być lepsze niż ra-04. Rotele się raczej nie psują.

A to też w zasadzie rotel :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Miałem model 5600 - o tak, od niego tak naprawdę się zaczęło, usłyszałem że góra pasma może być wielowarstwowa, a scena i przestrzeń to nie tylko wpisy na forum.

Ukryta Zawartość

Jak większość innych "SE".

w CA340 SE oznaczało m.in. podwyższenie mocy i paradoksalnie a340 zbliżył się do parametrów a540 v2. W Rotelu moc pozostała ta sama.

Może dlatego V2 a nie SE ;)

• 1 rok później...

witam, posiadam pionnera a 550r i chce zmienic na tego rotela

czy warto ? mam kolumny tannoy m3 ale zmienie za chwile na cos lepszego

slucham roznej muzyki z flakow przez daca, glowniez jazz funky chillout

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.