Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

dskrzyp

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy

Witam,

W dziale Stereo pojawia się wiele tematów typu "wzmacniacz stereo do 500zł". Jest to na pewno dość irytujące dla "wyjadaczy forumowych". Warto więc może stworzyć nową zakładkę dla początkujących. Co o tym sądzicie i jak Waszym zdaniem powinna się ona nazywać? Mój pierwszy raz? Przedsionek Hi-fi? Może jeszcze jakoś inaczej? Czekamy na Wasze propozycje.

PS. Zapewne przydałoby się także stworzyć krótkie regulaminy działów Stereo i Przedsionek i je podwiesić tak jak w ogłoszeniach. W dziale przedsionek na pewno byłoby także dostępne odwołanie do FAQ.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/72345-moje-pierwsze-hi-fi/
  • Redaktorzy

O ile wiem, to ja jestem autorem tego określenia (a przynajmniej tłumaczenia z angielskiego), które wywołało skrajne oburzenie :-) Pomysł kolegi Skrzypczaka jest nazewniczo elegantszy. Co do istoty pomysłu, pojawiał sie już kilkakrotnie, ale dotąd jakoś go nie zrealizowano. Wiele osób go popierało, inne zaś uważały, ze odciągnie to niepotrzebnie uwagę od zakładki Stereo. Jednak zainteresowanie zakładką Stereo jest na tyle duże, że sądzę, iż bez szkody można wydzialić tematykę poświeconą specjalnie systemom początkujących.

Aa, na marginesie: pak-fa, na ciebie nigdy nie liczyłem. Wkład forumowicza z kontem sprzed miesiąca nie może być zbyt istotny.

Może nazwa zakładki powinna mieć zielony kolor?

Chyba raczej niebieski...

Toż to będzie istna żyła złota dla forumowych biznesmenów, dystrybutorów i wszelkiej maści opychaczy różnych klamotów,

żerujących głównie na naiwnych łosiach, którzy stawiają dopiero pierwsze kroki czy to na forum czy w ogóle w świecie audio.

A że zainteresowanie wątkami typu "jaki wzmacniacz do ..." jest i będzie prawdopodobnie żadne ze strony starych wyjadaczy,

to i jakakolwiek kontrola odchodzących tam numerów będzie również żadna, a więc niektórzy pewnie już zacierają rączki...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Pasuje jeszcze mianować moda tej "śmieciowej" zakładki. Foxbat, kto by się najlepiej nadał?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Może nazwa zakładki powinna mieć zielony kolor?

Chyba raczej niebieski...

Toż to będzie istna żyła złota dla forumowych biznesmenów, dystrybutorów i wszelkiej maści opychaczy różnych klamotów,

żerujących głównie na naiwnych łosiach, którzy stawiają dopiero pierwsze kroki czy to na forum czy w ogóle w świecie audio.

A że zainteresowanie wątkami typu "jaki wzmacniacz do ..." jest i będzie prawdopodobnie żadne ze strony starych wyjadaczy,

to i jakakolwiek kontrola odchodzących tam numerów będzie również żadna, a więc niektórzy pewnie już zacierają rączki...

parantulla, to moze zakladke nazwac "Jelenie" :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

A czy komuś przeszkadzają pytania typu jaki wzmacniacz do 500 zł? Przecież czytanie wątków nie jest obowiązkowe a stworzenie osobnej zakładki będzie raczej odstręczało tych, którzy nie mają interesu żeby do tej zakładki wchodzić czyli ludzi z wiedzą i przyciągało tych którzy mają interes żeby do niej wchodzić czyli handlarzy. Zamiast pomocy stworzy się raczej zakładka dla wciskania ludziom szrotu.

Po pierwsze - istnienie specjalnej zakładki nie sprawi, że tego typu tematy ("jaki wzmacniacz do eltaxów" itp.) znikną ze STEREO,

bo większości początkujących nawet się nie chce czegokolwiek poszukac, ani tym bardziej poczytac przed założeniem nowego (siedemnastego z kolei) wątku o tym samym.

Po drugie - zakładanie takich tematów w STEREO daje dużo większe prawdopodobieństwo, że ktoś w ogóle tam zajrzy, a może nawet odpowie, stąd i taka ogromna popularnośc STEREO wśród początkujących, którzy by chcieli wszystko od razu podane na tacy, bo żadnemu się chce... patrz wyżej.

Po trzecie i ostatnie - od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie, że starzy wyjadacze są już mocno zmęczeni pisaniem czegokolwiek (w końcu wszystko już było)

a 3/5 tematów na pierwszej stronie STEREO, to albo wykopane i odgrzewane stare kotlety o kablach, formatach, wyższości analogu nad digitalem czy starego nad nowym, podkładkach, stolikach itd. i wałkowanie od początku tego, co już było tam trzy razy wcześniej napisane, ewentualnie szukanie pretekstu do kolejnej awantury.

Pozostaje 2/5 wątków z których 1/5 to tworzone na siłę jakieś wydumane problemy, chyba bardziej z nudów niż rzeczywistej potrzeby kogokolwiek,

no i ostatnia 1/5 to właśnie zakładane przez nowicjuszy "jakie kolumny do 350PLN" do których przecież nikt nie musi zaglądac, ani tym bardziej w nich się udzielac,

skoro to takie denerwujące.

Moim skromnym zdaniem proporcje są zachowane dośc zdrowe, a tworzenie kolejnej zakładki nie dośc że niczego nie zmieni, to tylko wprowadzi jeszcze większy zamęt,

bo zaraz wywiąże się kolejna dyskusja rzeka, a jaki to sprzęt jest ten "śmieciowy"... a jaki trzeba miec staż, żeby zakładac wątki w STEREO... a dlaczego... a po co...

Ja rozumiem, że niektórych bardziej podnieca i motywuje "doradzanie" początkującym w zakupie cedeka za 30.000PLN albo wzmacniacza za 60.000PLN

niż marnowanie swojego cennego czasu i jeszcze cenniejszej wiedzy na kolumny do 350PLN czy wzmacniacz do 500PLN ale przecież nikt nikogo do niczego tutaj nie zmusza, ani do czytania, ani do pisania, więc o co w ogóle kamon?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Po pierwsze - istnienie specjalnej zakładki nie sprawi, że tego typu tematy ("jaki wzmacniacz do eltaxów" itp.) znikną ze STEREO,

bo większości początkujących nawet się nie chce czegokolwiek poszukac, ani tym bardziej poczytac przed założeniem nowego (siedemnastego z kolei) wątku o tym samym.

Po drugie - zakładanie takich tematów w STEREO daje dużo większe prawdopodobieństwo, że ktoś w ogóle tam zajrzy, a może nawet odpowie, stąd i taka ogromna popularnośc STEREO wśród początkujących, którzy by chcieli wszystko od razu podane na tacy, bo żadnemu się chce... patrz wyżej.

Po trzecie i ostatnie - od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie, że starzy wyjadacze są już mocno zmęczeni pisaniem czegokolwiek (w końcu wszystko już było)

a 3/5 tematów na pierwszej stronie STEREO, to albo wykopane i odgrzewane stare kotlety o kablach, formatach, wyższości analogu nad digitalem czy starego nad nowym, podkładkach, stolikach itd. i wałkowanie od początku tego, co już było tam trzy razy wcześniej napisane, ewentualnie szukanie pretekstu do kolejnej awantury.

Pozostaje 2/5 wątków z których 1/5 to tworzone na siłę jakieś wydumane problemy, chyba bardziej z nudów niż rzeczywistej potrzeby kogokolwiek,

no i ostatnia 1/5 to właśnie zakładane przez nowicjuszy "jakie kolumny do 350PLN" do których przecież nikt nie musi zaglądac, ani tym bardziej w nich się udzielac,

skoro to takie denerwujące.

Moim skromnym zdaniem proporcje są zachowane dośc zdrowe, a tworzenie kolejnej zakładki nie dośc że niczego nie zmieni, to tylko wprowadzi jeszcze większy zamęt,

bo zaraz wywiąże się kolejna dyskusja rzeka, a jaki to sprzęt jest ten "śmieciowy"... a jaki trzeba miec staż, żeby zakładac wątki w STEREO... a dlaczego... a po co...

Ja rozumiem, że niektórych bardziej podnieca i motywuje "doradzanie" początkującym w zakupie cedeka za 30.000PLN albo wzmacniacza za 60.000PLN

niż marnowanie swojego cennego czasu i jeszcze cenniejszej wiedzy na kolumny do 350PLN czy wzmacniacz do 500PLN ale przecież nikt nikogo do niczego tutaj nie zmusza, ani do czytania, ani do pisania, więc o co w ogóle kamon?

Jak najbardziej zalozyc. Bedzie mozna pytac o wzmacniacz za 25 zl, sluchawki do MP3,lub czy kupic kable do radmora 30 zl za metr itp.

Całkowicie zgadzam się z Parantulla. Pomysł jest chybiony. Miesiąc temu podczas cotygodniowego spotkania radni/burmistrz etc z mieszkancami aktywny w prawach miasta emeryt przedstawił w celu popularyzacji czytania książek nowe karty do biblioteki z wizerunkiem ś.p. Bob Hope'a, który kiedyś szeroko uśmiechał się w jakiejś lokalnej paradzie. Jak ktoś słusznie skomentował już zrealizowany pomysł, bardziej efektywną metodą byłoby zamieszczenie na legitymacjach zdjęcia nagiej Angeliny Jolie, lub jakiejś innej atraktycynej gołej baby. Morał jest taki, że zanim sie coś zrobi należy się nad tym dobrze zastanowić.

A czy komuś przeszkadzają pytania typu jaki wzmacniacz do 500 zł? Przecież czytanie wątków nie jest obowiązkowe a stworzenie osobnej zakładki będzie raczej odstręczało tych, którzy nie mają interesu żeby do tej zakładki wchodzić czyli ludzi z wiedzą i przyciągało tych którzy mają interes żeby do niej wchodzić czyli handlarzy. Zamiast pomocy stworzy się raczej zakładka dla wciskania ludziom szrotu.

Mi przeszkadzaja,bo nie jestem komusio.

Poza tym to głupie są tematy o wartościowaniu sprzętu.

Moge Ci nastręczyć bądż naraić wzmak do 515,50 zł-czy życzysz tego sobie??

Proponuję kup se dropsa i bumboxa-ok!!

ps.nie jestem handlowcem,ani second handlowcem.

A ja, jako nowy, mam inną propozycję: a może lepiej zakładką "Hi-end", gdzie audiofile mogliby w spokoju, nie niepokojeni przez tłuszczę i Archaniołow, rozprawiać o sprzęcie w wysokiej półki ? Gdzie dostęp byłby tylko za potwierdzeniem osłuchania i fakturami za sprzęt ?

Stereo jest przecież taki egalitarny, mp3 to też stereo ! Nie można się odcinać od wzmaków za 500 zł, bo one też mogą być dobre, bo niby czemu nie ?

Stereo jest przecież taki egalitarny, mp3 to też stereo ! Nie można się odcinać od wzmaków za 500 zł, bo one też mogą być dobre, bo niby czemu nie ?

Jezu , Archanioł czy Ty jesteś nawiedzony.

nie zauważyłeś, że mp3 też jest STEREO ?!?

Momento momento!

parantula, a w zakładce stereo to jeleni się nie łowi? a zakładka lampa? a klub chińskich lampowców?

Znam jednego kłusownika yyyyy myśliwego. Mógłby wiele powiedzieć. Mechanizmy odstrzału jelenia ma opanowane do perfekcji.

Gdyby nie gajowy fox to "skłusował" by cały las!:)

A tak na poważnie to zamiast osobnego forum dla początkujących może po prostu znalazło by się kilka osób doświadczonych, dobrze władających językiem polskim, którzy napisali by kompendium wiedzy dla początkujących. Np jedno wspólne, albo po prostu kilka osobnych artykułów, pokazujących podstawowe zagadnienia z różnych punktów widzenia. (np Fox mógłby opisać proceder kłusownictwa;)) Mógł by się odbyć konkurs na najciekawsze. Jestem pewien, że początkujący, gdy po zalogowaniu trafił by najpierw do takiej zakładki to nie zadawał by już "nudnych" dla wyjadaczy pytań.

Może jest możliwość stworzenia w ramach zakładki "STEREO" dwóch wewnętrznych zakładek:

"stereo - HI-FI" i "stereo - HI-END"

Bez określania gdzie kończy się pierwsze, a gdzie zaczyna drugie. Zgodnie ze zdrowym rozsądkiem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Moja pierwsza wystawka

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

nie zauważyłeś, że mp3 też jest STEREO ?!?

Przyznam, że marne to stereo, lecz ArcyChaniłom wsio ryba zapewne.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"Jak najbardziej zalozyc. Bedzie mozna pytac o wzmacniacz za 25 zl, sluchawki do MP3,lub czy kupic kable do radmora 30 zl za metr itp."

całkiem rozsądny argument - w końcu Polska b jest faktem i dostęp do sprzętu ma głównie przez Alle

"...parantula, a w zakładce stereo to jeleni się nie łowi? a zakładka lampa? a klub chińskich lampowców?"

Seba78 - ten "kłusownik" zrobił tyle dobrego dla młodziaków z forum, że Tobie życia by zabrakło na zgromadzenie samej tej wiedzy, nie myśląc o pomocy innym

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.