Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer Vsx609 - Różnica Między Funkcją Midnight A Loudness

niezlykr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nie przepadam za płaskim brzmieniem, Midnight to poprawia ale dla mnie za mało.

Pytanie więc czy loudness bardziej podciągnie soprany i basy czy nie ?

Niestety nie mam jak tego sprawdzić bo Loudness włącza się jedynie z pilota i nie wiem czy warto w niego inwestować.

Witam.

Nie przepadam za płaskim brzmieniem, Midnight to poprawia ale dla mnie za mało.

Pytanie więc czy loudness bardziej podciągnie soprany i basy czy nie ?

Niestety nie mam jak tego sprawdzić bo Loudness włącza się jedynie z pilota i nie wiem czy warto w niego inwestować.

Midnight to tryb na nocne odsłuchy a loudness da "porządnego" kopa jeśli masz na to ochotę. ;) Tak na serio to na tym ampli raczej nie da sie słuchać na płasko tak więc pilot może ci się przydać. Pozdr.

midnight to raczej funkcja wyrównująca brzmienie, tzn ciche dźwięki pogłaśnia a zbyt głośne ścisza, loudness tylko podbija basy i wysokie tony o parę decybeli

Loudness nie podbija niczego, tylko obniża średnie.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

W instrukcji do mojego amplitunera jest napisane:

Tone control

Bass +/- 6 dB (100 Hz)

Treble +/- 6 dB (10 kHz)

Loudness +10 dB/+5 dB (100 Hz / 10 kHz) (at volume level -50 dB).

To w końcu podbija czy nie podbija? Bo nie rozumiem.

midnight to raczej funkcja wyrównująca brzmienie, tzn ciche dźwięki pogłaśnia a zbyt głośne ścisza, loudness tylko podbija basy i wysokie tony o parę decybeli

Czyli tak jak napisałem wcześniej nadaje się raczej do nocnego oglądania filmów.

W instrukcji do mojego amplitunera jest napisane:

Tone control

Bass +/- 6 dB (100 Hz)

Treble +/- 6 dB (10 kHz)

Loudness +10 dB/+5 dB (100 Hz / 10 kHz) (at volume level -50 dB).

To w końcu podbija czy nie podbija? Bo nie rozumiem.

Koledze bravo coś tam się pomyliło. Loudness podbija i to bardzo. Pozdr.

Czyli: midnight to kompresja, zmniejszenie rozpiętości między cichymi a głośnymi dźwiękami, być może coś jeszcze np. troche loudnessu. Zaś Loudness to konsekwencja swoistości ludzkiego słuchu, ktory zasadniczo jest najczulszy w zakresie średnich częstotliwości (mowy), jednak ta czułość staje się coraz bardziej jednakowa dla całego pasma w miarę wzrostu ogólnej głośności dźwięku. Dlatego loudness przy niskich głośnościach podbija basy i/lub (rozmaicie w różnych wzmakach) wysokie w stosunku do średnich cz. W miare kręcenia potem w prawo to podbicie powinno maleć. Jest to realizowane również z rozmaita precyzja w różnych wzmakach.

...Koledze bravo coś tam się pomyliło. Loudness podbija i to bardzo. Pozdr.

No nie do końca... ;) Charakterystyka jest "podbita", ale technicznie uzyskuje się ją poprzez stłumienie częstotliwości ze środkowego zakresu...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Dokładnie tak jak napisał Wiatrak: _pozornie_ podbite są wysokie i niskie, a to tylko dlatego, że _obniżone_ są średnie. Z resztą, koledzy audiofile - jakbyście chcieli mieć loudness, który robi przester na wysokich i niskich, a w dodatku 'po kiego to', skoro regulacja basu i trebli jest praktycznie wszędzie...? :-) Loudness możecie sobie nazywać jako 'średnie tylko na minus' (w odróżnieniu od regulacji niskich i wysokich na - i +).

Dokładnie tak jak napisał Wiatrak: _pozornie_ podbite są wysokie i niskie, a to tylko dlatego, że _obniżone_ są średnie. Z resztą, koledzy audiofile - jakbyście chcieli mieć loudness, który robi przester na wysokich i niskich, a w dodatku 'po kiego to', skoro regulacja basu i trebli jest praktycznie wszędzie...? :-) Loudness możecie sobie nazywać jako 'średnie tylko na minus' (w odróżnieniu od regulacji niskich i wysokich na - i +).

Gdyby było tak jak piszesz, gdyby niskie i wysokie pozostawały bez zmian a średnie były osłabiane - to słuchając czegokolwiek, gdy włączam Loudness - powinienem słyszeć CISZEJ. Bo góra i dół są tak jak były, a spora część pasma jest na minus. Tak nie jest. Słyszymy, że z Loudness jest głośniej. To znaczy, że dół +10 dB (u mnie), góra +5 dB (też u mnie), średnie bez zmian. Dlaczego piszą +10 dB (100 Hz), +5 dB (10 kHz)? Gdybyś Ty miał rację - to by pisali (przykładowo) minus ileś tam dB (3000 Hz).

Po co Loudness, skoro mamy regulację Bass/Treble? Po to, aby:

* mieć wszystko ustawione domyślnie w jednym przycisku, a nie bawić się dwoma;

* móc ustawić Loudness w funkcji głośności - im większa tym działa słabiej, Bass/Treble tak nie mają, one dają zawsze +10/+5.

Pozatym w weilu amplitunerach/wzmacniaczach Bass/Treble działają tylko w trybie Stereo. Loudness działa zawsze (poza trybem Direct).

ps. przepraszam, dopiero teraz zorientowałem się że mówimy o amliKD :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.