Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy 6N23P-Ew = E88Cc ?

tomo38

Rekomendowane odpowiedzi

lampki 6N23P-EW (zwłaszcza z Saratova) mają opinie znakomitych - są też powszechnie uważane za zamienniki Ecc88 i E88cc ale patrząc po specyfikacji coś tu się nie zgadza -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

napięcie anodowe na 6N23P-EW jest niższe od 6N23P bez ew ( 90v i 100 v dla "bez ew") - stąd pytanie czy to faktycznie zamiennik dla E88CC ? może ta lampa nie ma problemu z pracą na nieco wyższym napięciu - stad te opinie ? ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi lampami w roli zamiennika E88CC ?

Wątek jest na czasie z uwagi na gigantyczne ceny E88CC , rosyjskie odpowiedniki kosztujące kilka - kilkanaście razy mniej mogą być sensowną alternatywą , nie zapominajmy , że dawny ZSSR dysponował zapleczem technicznym w zakresie produkcji lamp elektronowych nie gorszym niż europejscy potentaci i nie raz można spotkać opinie , że wiele rosyjskich nosów pokonało europejskie lampki klasy top , koszyując ułamek ich ceny

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/72252-lampy-6n23p-ew-e88cc/
Gość rochu

(Konto usunięte)

Ceny 6N23P są na tyle niskie że warto samemu spróbować.

(...)i nie raz można spotkać opinie , że wiele rosyjskich nosów pokonało europejskie lampki klasy top , koszyując ułamek ich ceny

Możesz podać źródło tych informacji?

Ukryta Zawartość

to pierwsza z brzegu - zainteresowałem sie tymi lampkami przeszukując głownie audio asylum , opinie jak opinie - trzeba zweryfikowac samemu - faktem jest ,że Rosjanie mieli potencjał ,żeby robić lampy znakomite i kto wie czy czas ruskich nosów dopiero nadejdzie jak znudzi nam sie kupowanie podrabianych Telefunkenów

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
  • 3 lata później...

Ukryta Zawartość

zamowilem wlansie z takiej polskiej strony, zobaczymy jak odsluch w porownaniu do genalexow i tesli e88cc

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Charakterystyka 6N23P-EW w jednym słowie: dynamicznie. Jak dla mnie za jasno, szorstko, bez polotu i finezji. I napiszę to, co zawsze piszę, jak ktoś pyta o ecc88: miałem ich kilkadziesiąt typów, pozbyłem się ich. Są znacznie lepiej brzmiące typy lamp.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

http://sklep.lampyelektronowe.pl/?477,6n23p-ew

zamowilem wlansie z takiej polskiej strony, zobaczymy jak odsluch w porownaniu do genalexow i tesli e88cc

''Suchotniki'' - szkoda kasy .

A wlasnie ze calkiem fajnie u mnie zagraly te 6n23p-ew chociaz w sumie ciezko powiedziec bo zmienialem rownoczesnie z lampami mocy i teraz wszystko sie razem wygrzewa.

Z odsluchu wynika ze jest o wiele przyjemniej, pelna srednica, ladne wypelnienie dolu pasma, a u gory nie brakuje, wiec calkiem niezla rownowaga tonalna, byc moze to zasluga kt66 tung sol zamiast 6L6 ktore graly wczensiej,

Na razie jest wszystko ok, a jeszcze wymienie kondensatory sygnalowe w pre na jenseny o takie maja przyjsc

Ukryta Zawartość

Jak wygrzeje rowniez Genalexy e88cc to dopiero bede robil wlasciwe porownanie. chociaz na razie graly dosc jasno i ostro z lampami mocy Sovtek 5881xt, ale to slabe lampy ogolnie.

Acha jeszcze wymienialem w moich monoblokach phast-a te kondy od lamp mocy i zamiast rosyjskich PiO poszly Gudemany 0,47uf Bardzo fajnie sie sprawdzily w tej roli, wiec polecam wymiane posiadaczon phastow.

z reszta chyba opisze to w jakims osobnym watku, bo sporo rzeczy sie dowiedzialem i dosc ciekawe kombinacje wychodzily, rowniez w relacji rozne kondy sygnalowe z roznymi lampami, bo przeciez to jest nierozelwalna calosc a lutowanie prawie tak expresowe jak wymiana lamp, polecam miedziane jenseny ;]

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Szukam lampek z serii E-88-cc o czystej nie zawoalowanej średnicy grającecej rozdzielczo i bardzo detalicznie z krótkim twardym i mocnym wykopem na basie.

Będą pracowały w Pre Copland-CS-14 , obecnie Tesla złocona siatka i piny , seria 32 nos na licencji Telefunkena.

Doradżcie coś bo przewertować w temacie tych lamp wszystko nie sposób :)

Po-zdrówko.

ja tez szukalem ostatnio tych lampek.

od pol roku gram na philipsach SQ w Dacu potwierdzam ze fajna lampka, niezly wykop, pelne i miesiste brzmienie, fajna srednica. niestety ich ceny wzrosly zatrwazajaco.

ostatnio doradzono mi tez siemensy gold pin lub CCa, ale tez cena moze czasem zawrocic w glowie, dlatego probuje znalezc zamienniki i to takie zeby bylo ich woecej na rynku i w miare rozsadnej cenie.

doradzano mi jeszcze ze genalex gold, sluchalem pozyczonej jakis czas temu i rzeczywiscie fajnie to gralo, troche podobne do philipsow, ale to bylo w Dac-u, moze w innym miejscu i w innej specyfikacji zadzialac zupelnie inaczej

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Tesla złocona siatka i piny , seria 32 nos na licencji Telefunkena.

Nie ma czegoś takiego, jak "Tesla na licencji Telefunkena". Ta "licencja" polega na tym, że kiedy TFK przestał się zajmować lampami, ich wytłuczone maszyny, które miały iść na złom, kupiła Tesla i tłukła na nich przez kolejne dziesięciolecia. Nie masz się czym jarać, te Tesle to słaba technicznie kicha z kiepściutkimi tolerancjami mechanicznymi i słabą próżnią, a Ty dałeś się nabrać na bajeczki handlarzy, którym dobre lampy się skończyły, więc teraz "dobre" są Tesle... 10 lat temu takie Tesle kosztowały 5 - 7 złotych sztuka.

Jak chcesz kupić dobre jakościowo Tesle, to poszukaj sobie egzemplarzy z symbolem skrzyżowanych mieczy czy szabli czy co to było. Dla wojska. Z niklowanymi pinami, absolutnie nie złoconymi.

Gdzieś jeszcze mam kilka sztuk.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie masz się czym jarać, te Tesle to słaba technicznie kicha z kiepściutkimi tolerancjami mechanicznymi i słabą próżnią, a Ty dałeś się nabrać na bajeczki handlarzy,

Kolego Father , ja się nie jaram i na nic nie dałem się nabrać , lampy były w Coplandzie który dotarł do mnie w piątek.

To że pytam o ten typ lampy , nie oznacza że nie miałem do czynienia z lampami , być może wtedy Ty jeszcze o lampie nie wiedziałeś nic. :)

zna ktos te lampy??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Kolego Father , ja się nie jaram

Więc po cholerę ta wyliczanka, co jest złocone i gadka o nieistniejącej licencji? Nie wal ściemy, jak innych forumowiczów nie szanujesz, to szanuj przynajmniej siebie.

I daruj sobie ramolskie teksty, jakie to masz doświadczenie i ile lat, bo w kontekście tego, co napisałeś o "licencji", to tym bardziej robisz sobie obciach.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Czy nie rozumiesz czegoś ?

<br />Tesla złocona siatka i piny , seria 32 nos na licencji Telefunkena.<br />

Taki był opis w aukcji przy zakupie wzmacniacza , więc napisałem i Pie***lę to co sobie myślisz na ten temat.

Przej***łeś tę aukcję ?! napij się Nerwosolu , i nie pierdziel mi tu o ściemach i szacunku !

Zupełnie nikogo nie atakując. Te bajki o licencjach lub maszynach od Telefunkena powtarzają się i są rozpowszechniane nie tylko w przypadku Tesli ale jeszcze przy węgierskim Tungsramie i jugosławiańskiej - serbskiej firmie Ei - Nis. Nie było żadnego transferu technologii, licencji i wymiany lub zakupu nowych czy starych maszyn między tymi firmami.

Jednak jest to dobry chwyt dla sprzedawców lamp, nie tylko na na ebay ale i dla wszelkiej maści sklepów z lampami w internecie. Ostatnio nawet spotkałem się z lansowaniem lamp RFT jako Siemens/ Telefunken.

Niestety lampa RFT ma tyle wspólnego z lampami Telefunken co Telam czy Saratov. Nawet jeśli napisy na bańce czy pudełku będą mówiły coś innego;-)

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Taki był opis w aukcji przy zakupie wzmacniacza , więc napisałem i Pie***lę to co sobie myślisz na ten temat.

No więc właśnie pisząc to, przyznałeś mi rację :-) Dałeś się nabrać na kretyńską bajeczkę :-)

Przej***łeś tę aukcję ?!

Ja? Ja się swoich e88cc pozbyłem lata temu, bo są znacznie lepsze lampy :-)

napij się Nerwosolu , i nie pierdziel mi tu o ściemach i szacunku !

Hahahaha :-) Ja się mam napiś nerwosolu? Przeczytaj jeszcze raz, co sam napisałeś, zwłaszcza "Pie***lę" i "Przej***łeś", a może dojdziesz do słusznego wniosku, że to TY potrzebujesz nerwosolu :-)

Te bajki o licencjach lub maszynach od Telefunkena powtarzają się i są rozpowszechniane nie tylko w przypadku Tesli

Czyli jest JESZCZE gorzej, niż myślałem. Biedny rydz...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie tak dawno wyzwałeś mnie od rudzielców , uśmiałem się i olałem twój wpis.

Ale teraz ci się zrewanżuję , po prostu nie potrafisz czytać słowa pisanego ze zrozumieniem , więc jesteś moim zdaniem TUMAN.

Jak poczytasz i zrozumiesz wszystko to napisz na temat jaki mnie interesuje , może wtedy pogadamy .

ja pierdziele, znowu watek zamienia sie w klutnie... oboje do swoich naroznikow konic starcia!!

dajcie kiedys spokoj.

napiszcie lepiej czy znacie te lampy z linka ktory zalaczylem wczesniej.

szukam alternatywy na coraz to drozsze Nos-y, z reszta chyba ich cena bedzie juz tylko rosla, bo ilez moze byc w magazynach zapasow, a kazdy chce zajefajnego siemensa, philipsa telefunkena etc.

acha, jeszcze jedno, bo mam teraz zalozony komplet 6n23p-ew i gra bardzo fajnie, sa dynamiczne ale rozniez dociazone, chyli jakos nie sprawdzila sie u mnie w systemie opinia o ich suchosci.

czy byly one robione przez roznych radzieckich producentow?? za malo jest w sieci o tych lampach, tyle ze to militarna odmiana.

genalex e88cc dalej dosc jasny, a znowu naczytalem sie ze to ciepla lampka, nic sie nie sprawdza, trzeba bazowac na swojej opini i testach w systemie ktory sie posiada.

przeciez jest tyle zmiennych jesli ingeruje sie w konstrukcje klockow.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

acha, jeszcze jedno, bo mam teraz zalozony komplet 6n23p-ew i gra bardzo fajnie, sa dynamiczne ale rozniez dociazone, chyli jakos nie sprawdzila sie u mnie w systemie opinia o ich suchosci.

Kiedy porównasz 6n23p-ew do amperexa bugle boy , wtedy będziesz wiedział, o czym pisałem .

genalex e88cc dalej dosc jasny, a znowu naczytalem sie ze to ciepla lampka, nic sie nie sprawdza, trzeba bazowac na swojej opini i testach w systemie ktory sie posiada

Jeśli chodzi o tą lampę , jedna z lepszych wspólczesnych lamp. W moim odczuciu , ani jasna , ani ciepła . po prostu neutralna z lekkim osuszeniem . Takie techniczne granie w porównaniu do amperexa.

Kiedy porównasz 6n23p-ew do amperexa bugle boy , wtedy będziesz wiedział, o czym pisałem .

Jeśli chodzi o tą lampę , jedna z lepszych wspólczesnych lamp. W moim odczuciu , ani jasna , ani ciepła . po prostu neutralna z lekkim osuszeniem . Takie techniczne granie w porównaniu do amperexa.

poluje teraz na jakas znosna parke siemensow CCa lub gold pin

polecil mi kobal, mowil ze cieplo graja ladna dociazona srednica.

zlozylem oferte na 60 dolarow na bungle boy-e, zobaczymy cos sprzedawca odpisze,

zaufam twoim doswiadczeniom, to nie jest 150dol za siemensa, moze bedzie ok.

dzieki i pozdrawiam

porownalem dzisiaj lampy po wygrzaniu obie, niestety albo stety wyszlo na niekorzysc lampy w temacie.

zaraz po zalozeniu grala dosc ciemno, ale chyba bylo to wynikiem zamulenia, pozniej sie otworzylo i wyszly wysokie tony, co nie wplynelo korzystnie na dzwiek.

genalexy po kilkudziesieciu godzinach grania poszly w 2ga strone, zlagodnialy i wypelnily sie dziwiekiem.

czekam na amperexy ;]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.