Skocz do zawartości
IGNORED

Diy, Microlaby Solo 7C Czy Kolumny Pasywne?

Salvo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio już zakładałem wątek dotyczący kupna kolumn i amplitunera (względnie wzmacniacza), po czym (niby) ostatecznie zdecydowałem sie na Microlaby Solo7C, ale w ostatniej chwili jednak zmieniłem zdanie i zacząłem rozglądać się za innymi rozwiązaniami, dużo czytając i przy tym rozważając argumenty za i przeciw danym wyjściom.

Zacznę od tego, że na dobrą sprawę to jestem kompletnym laikiem w kwestii wyboru odpowiednich kolumn czy wzmacniacza, nie mówiąc o konstrukcjach DIY. Sprecyzuję czego dokładnie oczekuję i wymienię inne szczegóły:

- sprzęt STEREO WYŁĄCZNIE DO MUZYKI ELEKTRONICZNEJ (techno, hardstyle, trance - bardzo proszę o nie argumentowanie, że do takiego rodzaju muzyki nadaje się cokolwiek, bo w żadnym razie tak nie jest - kolumny na pewno muszą być dynamiczne)

- sprzęt MUSI MIEĆ ŁADNY DESIGN (nie ma od tego ustępstw; być może dla wielu zabrzmi to absurdalnie, ale gdybym miał wybierać spośród jakichś naprawdę super grających staroci, a nowszych, a słabiej grających konstrukcji za tę samą cenę, wziąłbym te drugie - mają po prostu dobrze wyglądać i koniec kropka:))

- sprzęt będzie używany w pomieszczeniu ~ 20 m2, może odrobinkę więcej; kształt prostokąta, ustawiony naprzeciw łóżka, na dłuższej ścianie, pokój raczej nie zagracony

- istotne jest, by w zestawie z amplitunerem był PILOT lub była możliwość dokupienia takowego w ROZSĄDNEJ CENIE

- stawiam raczej na KOLUMNY PODŁOGOWE

- moc 50-100W, nic więcej nie jest mi absolutnie potrzebne

- chciałbym przeznaczyć na sprzęt MAKSYMALNIE 700 złotych (nie ma opcji, że ktoś mi powie "dołóż 500 i będziesz miał super sprzęt" - coś takiego nie wchodzi w grę, proszę o NIE pisanie w ten sposób, jak również o nie komentowanie, że za taką kwotę to mogę sobie co najwyżej kupić kable:))

- w kwestii DIY - nie mam ani narzędzi/maszyn, ani umiejętności by to poskładać; mógłbym jedynie dać potrzebne komponenty jakiemuś stolarzowi [może na forum ktoś by się podjął złożenia czegoś dla mnie - kwestia dogadania się w sprawach finansowych] ;)

- sprzęt jak najbardziej może być używany, ale ZADBANY

Z góry dziękuję za pomoc i czekam na odpowiedzi, bo już bym naprawdę chciał ustawić w pokoju jakiś w miarę konkretny sprzęt. :-)

EDIT

- nie wykluczam podpięcia pod amplituner dodatkowo suba czy dwóch dodatkowych kolumn, więc dobrze by było gdyby amplituner coś takiego mi umożliwiał (podpunkt ten jest dość mało istotny - to bardziej gdybanie)

- sprzęt będzie grał na jakichś STANDARDOWYCH kablach, kwestią jest tylko ich odpowiednia grubość - o żadnych cudach, że druty za 100 złotych za metr dadzą mi niespotykaną jakość w dźwięku i sprawią, że sprzęt uzyska wspaniałą głębie, a górą nabierze pięknego wyrazu NAWET NIE CHCĘ SŁYSZEĆ :)

- kolumny na pewno będą dość blisko ściany (postaram się je odsunąć na choć 15-20 cm), więc być może bass-reflex z przodu byłby w takiej sytuacji lepszym rozwiązaniem...?

Dwa tygodnie temu założyłeś taki sam temat, po czym rozmyśliłeś się i stwierdziłeś, że kupujesz Solo7c. Znowu chcesz zmarnować czas ludzi, żeby sobie pogdybać co byś mógł kupić za X PLN?

Moja propozycja to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i do tego jakis niedrogi wzmacniacz np:

Ukryta Zawartość

w przyszlosci wymienisz wzmacniacz na lepszy i powinno byc ok

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem podobny wzmacniacz czyli pma-260, yamaszki sluchalem bodaj w media i do takiej muzy powinny byc ok, eltaxow nie sluchalem ale maja dobre opinie i wafle podalem jako dodatkowa opcje... ciezko w tej cenie kupic cos dobrego i przesluchac wszystko...

Salvo jak jesteś z Katowic lub okolic to mam trszkę sprzętu, na któym słuchałem muzyki elektronicznej i świetnie się sprawdzał, możesz wpaść z płytami i odsłuchać, sprzedam go w rozsądnej cenie jak będziesz zainteresowany pisz na priv.

mateo Ci dobrze radzi, z tych 3 typów wziąłbym wharfedale 9.4, dobra góra, znakomite średnie, dobry bas, wiem bo posiadam 9.3 , z tym że jako integre zapoluj na technicsa SU-v8x, zobaczysz co potrafi jeden z nielicznych modeli technicsa którego możesz spokojnie porównać do sklepowych wzmaków w kwotach 4 cyfrowych. Ogólnie technics nie zachwyca, ale początek lat 80 , to jest to.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.