Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 577 + Jamo S606, 11,5M2

WangLeeYukHoi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po prześledzeniu forum zdecydowałem się na zakup zestawu onkyo tx sr577 (ewentualnie inny amplituner do 1300zl?) i kolumny jamo s606 hcs3. Problem niestety tkwi w pokoju, ma on około 11,5m2, bo z tego co wyczytałem głośniki będą się w nim dusić(?), lecz teraz akurat mogę sobie pozwolić na taki wydatek, jest tylko pytanie czy warto kupić taki zestaw w przypadku:

- NIE JESTEM audiofilem,

- najprawdopodobniej za rok góra dwa będą stały w większym pomieszczeniu,

- jamo przypadły do gustu i mi i dziewczynie :),

- do tej pory słuchałem muzyki i oglądałem filmy z laptopa i starego telewizora i nie jestem wielce wymagający,

- głównym przeznaczeniem tego zestawu będzie kino domowe, muzyka sporadycznie (trance),

- sprzęt jak kupię to NIE WYMIENIĘ go na inny aż się nie zepsuje, nie będę kupował innych głośników zmieniał amplitunera itd. Dlatego dobrze jakby, spisywał się nieźle w większym pomieszczeniu, pytanie czy w mniejszym z nim wytrzymam.

I kilka pytań:

- ile teoretycznie taki sprzęt jest w stanie wytrzymać (lat)?

- czy przy cichym słuchaniu te głośniki jakoś pograją, tzn czy np. będzie jakiś bas czy przy małej mocy w ogóle się te głośniki nie rozpędzą? Lub może na odwrót - przy małej mocy będzie to już w takim pokoju strasznie dudnić, czy ewentualnie da się pozmieniać bas itd. za pomocą amplitunera czy to nic nie da? Mam strasznie upierdliwych sąsiadów.

W pokoju w sumie nic nie ma, mała szafa, sofa i blat. Zamieszczam też szkic pokoju i jak mniej więcej widziałbym to rozstawienie.

Pozdrawiam i dziękuję za opinie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/72212-onkyo-577-jamo-s606-115m2/

Jeśli masz upierdliwych sąsiadów to ostrożnie z tym sprzętem:) Sam posiadam ów zestaw, tyle że u mnie napędza go yamaha 661. Pokój mam około 19m2 i powiem ci, że w ustawieniach fabrycznych to najwięcej basu miałem w pokoju obok i w kuchni na przeciwko:) Dopiero YPAO poprawiło cokolwiek ale też bez szału. Owszem wszystko da się wysterować tak żeby ch-ka była możliwie płaska, ale jednak w tych kolumnach 20cm woofery robią swoje. A jaki pokój docelowo?

Ile możesz wydać na głośniki ? Ten zestaw naprawdę niczym nie ujmuje. Jeśli budżet pozwoli szukaj czegoś innego bo poza wyglądem Jamo cię nie oczarują. Miałem okazję mieć je podłączone pod konkretny wzmacniacz kina i powiem ci, że kontrola na basie mimo to była bardzo słaba. Do tego słaba sycząca i piskliwa góra.

Docelowo pokój ~25m2. Za zestaw amplituner, głośniki +kable mogę dać do 3tys. Niestety są ograniczenia takie jak wygląd – amplituner i kolumny koniecznie czarne, a w kolumnach dużego plusa ma czarny lakier. Mam nadzieje, że nikogo nie urażę, wiem że to ma grać a nie wyglądać ale niestety jak kolumny będą brzydkie to nie będę mógł ich ustawić w pokoju :).

Jak chcesz czarne i z lakierem na połysk to rozejrzy się za Wharfedale Diamond 10. Dźwięk będzie sporo lepszy i niemeczący. Z czasem to docenisz :-) W tek kwocie najlepiej na początek ampli i fronty a później resztę dozbierasz. Aha i czy nie lepiej tv i sprzęt z frontami na przeciwko kanapy na jakimś stoliczku a tyły po jej bokach ? Koniecznie wypróbuj to ustawienie.

Posłuchaj także TAGA TAV-606 v.2, za tą kase rewelcja. Moim zdaniem najlepsze kolumny biorąc jakość/cena. Front też jest piano. Fajnie gra z Denonem AVR-1911.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Stempel takie ustawienie jak proponujesz na pewno dźwiękowo byłoby lepsze ale narazie jestem przytłoczony wielkością telewizora i niestety gdyby był na scianie to byłoby dla mnie za blisko ;/.

Jutro jadę do sklepu w okolicy mam nadzieje że znajdę te jamo i głośniki które wymieniliście, ale narazie nasuwa mi się pytanie czy taki sprzęt jak wymieniłem jest w ogóle w stanie zagrać cicho z lekkim basem w malym pokoju? żeby w nocy sąsiadom ściany nie skakały?

a ja bym je wybral jesli faktycznie zamierzasz zmienic pomieszczenie to przez pewien czas beda sie dusic a pozniej bedziesz zich zadowolony. chyba szkoda kupowac teraz sprzet inny niz pozniej takie zmiany pociagja za soba koszty. jelsi chodzi o amplituner za taka kwote bardzo dobry i rozsadny wybor ma wszystko co potrzeba i solidny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.