Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Podstawkowe

Wróbelek Elemelek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Poszukuję monitorów do pokoju w kształcie kwadratu o powierzchni niecałych 12m^2. Głośniki będą rozstawione dość szeroko tj. utworzą wraz z miejscem odsłuchu trójkąt równoramienny o podstawie nieco dłuższej niż ramiona.

Muzyka jakiej słucham jest bardzo zróżnicowana - od rapu przez muzykę klasyczną, na rocku kończąc. Zdają sobie sprawę, że nie ma kolumn idealnych (a już na pewno nie w moich widełkach cenowych), dlatego skupię się na wyborze kolumn, które sprawdzą się w rapie, którego słucham najczęściej.

Trudno mi jednoznacznie określić moje preferencje brzmieniowe, ponieważ nie miałem do czynienia ze zbyt dużą ilością sprzętu audio. Na pewno zależy mi na szerokiej scenie, przestrzenności, umiarkowanej detaliczności i mocnym basie. W zasadzie będę zadowolony, gdy kolumny zagrają lepiej niż mój aktualny sprzęt - kolumny Diora 70-8-904, wzmacniacz Diora WS-502, odtwarzacz CD-502 i tuner AS-502.

Do wydania mam ok. 800zł. Kwota przeznaczona na zakup kolumn może się zmniejszyć, gdy zajdzie potrzeba wymiany wzmacniacza.

Przeczytałem mnóstwo tematów, artykułów, opinii i udało mi się wybrać kilka tańszych konstrukcji:

- Eltax Liberty 3+,

- Tannoy M2/M2,5,

- Canton Quinto 530 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ),

- Grundig Box 2000 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Tu nieco droższe kolumny:

- Monitor Audio M2,

- Magnat Quantum 603,

- Dali Concept 2.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/72140-kolumny-podstawkowe/

Ja polecam Quinto 530, grają rewelacyjnie. Jedno z największych pozytywnych zaskoczeń w mojej historii "słuchania", jestem przekonany,że nie ma innych podstawkowców w podobnej cenie, które mogły by z nimi konkurować. Jako nowe kosztowały prawie 2500zł u niemiaszków, więc pewnie u nas kosztowały by z 3500zł (jak znam pazerność polskich dystrybutorów).

Tu masz więcej na ich temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

niema co chłamu kupować

- Monitor Audio M2,

- Magnat Quantum 603,

- Dali Concept 2.

co do preferencji brzmieniowych jest jeszcze regulacja barwy

Po czym wnosisz, że reszta kolumn to chłam? Tannoy M2 zbierają same pochlebne opinie, gdziekolwiek o nich czytam. Eltax Liberty 3+ też są dobrze oceniane, ale chyba nie aż tak popularne.

Witam

To jednak pomniejsz kwotę na kolumny i weź M2 a resztę pogoń lub rozdaj i zacznij temat od nowa

Pozdr

Nie wiem czy Eltaxy nie byłyby lepsze. Jazzu nie słucham zbyt częstom a to chyba właśnie w tym gatunku muzycznym M2 czują się najlepiej.

Odtwarzacz CD i tuner na 100% sobie zostawię, a resztę mogę sprzedać.

Ja polecam Quinto 530, grają rewelacyjnie. Jedno z największych pozytywnych zaskoczeń w mojej historii "słuchania", jestem przekonany,że nie ma innych podstawkowców w podobnej cenie, które mogły by z nimi konkurować. Jako nowe kosztowały prawie 2500zł u niemiaszków, więc pewnie u nas kosztowały by z 3500zł (jak znam pazerność polskich dystrybutorów).

Tu masz więcej na ich temat:

Ukryta Zawartość

Jak u nich z basem? O kontrolę i jego jakość się nie martwię. Chodzi mi o jego ilość i zejście. W moich Diorach ZgC 70-8-904 pomimo ich sporych rozmiarów i przetworników o średnicy 6,5" nie ma go za wiele.

Mógłbym tymczasowo podłączyć te Cantony do wzmacniacza Diora WS-502?

Ukryta Zawartość

• Użytkownicy+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Po czym wnosisz, że reszta kolumn to chłam? Tannoy M2 zbierają same pochlebne opinie, gdziekolwiek o nich czytam. Eltax Liberty 3+ też są dobrze oceniane, ale chyba nie aż tak popularne.

Opinie, opiniami.

Często istotne kto i w jaki sposób te opinie wystawia.

W internecie masz mnóstwo ocen i opinii wystawianych przez kompletnych laików albo przez osoby zainteresowane wypromowaniem danego produktu lub namieszaniem konkurencji.

Warto uważać.

Ja tam do 1.000PLN niezmiennie polecam Audiowave 171SE zwłaszcza jeśli nie zależy Ci na taniej szczegółowości wynikającej zazwyczaj z niedoborów małych monitorków w reszcie pasma, co w tej cenie jest raczej powszechnie spotykanym zjawiskiem i mało przyjemnym na dłuższą metę, zważywszy na tandetne kopułki stosowane w tanich kolumnach.

Ewentualnie można zapolowac na coś z takich marek jak Qba, Radmor czy Trilogy, gdzie stosunek cena/jakośc nawet nowych był wybitnie korzystny, a przy używkach, to już prawdziwa okazja. Wymienione wyżej Audiowave używane sztuki chodzą po mniej więcej 600-800PLN za parę, a warto zaznaczyc, że jeden midwoofer Seasa w nich zamontowany, to koszt ok. 450PLN u polskiego dystrybutora, a więc tylko dwa głośniki kosztują więcej niż kompletne kolumny i ze świecą szukac takiego przelicznika u zagranicznej konkurencji.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Według mnie tannoy m2 to super kolumny w swojej cenie. Z tych tańszych co podałeś to bym wybrał jednak Eltax liberty 3 - lepszy głośnik wysokotonowy (vifa) niż w tannoy m2 (perless) no i trochę lepiej grają jak dla mnie. Wymienione wyżej kolumny avance omega 530 też są ok, chociaż do Twojego pokoju chyba troszeczkę za duże - trzeba by przetestować. Warto też zainteresować się Paradigm z tańszej serii monitor...

Ukryta Zawartość

Fajne, ale mój pokój jest trochę za mały na kolumny podłogowe.

Opinie, opiniami.

Często istotne kto i w jaki sposób te opinie wystawia.

W internecie masz mnóstwo ocen i opinii wystawianych przez kompletnych laików albo przez osoby zainteresowane wypromowaniem danego produktu lub namieszaniem konkurencji.

Warto uważać.

Kierowałem się głównie recenzjami z portali o tematyce audio oraz opiniami użytkowników m.in. z forum audiostereo.

Ja tam do 1.000PLN niezmiennie polecam Audiowave 171SE zwłaszcza jeśli nie zależy Ci na taniej szczegółowości wynikającej zazwyczaj z niedoborów małych monitorków w reszcie pasma, co w tej cenie jest raczej powszechnie spotykanym zjawiskiem i mało przyjemnym na dłuższą metę, zważywszy na tandetne kopułki stosowane w tanich kolumnach.

Ewentualnie można zapolowac na coś z takich marek jak Qba, Radmor czy Trilogy, gdzie stosunek cena/jakośc nawet nowych był wybitnie korzystny, a przy używkach, to już prawdziwa okazja. Wymienione wyżej Audiowave używane sztuki chodzą po mniej więcej 600-800PLN za parę, a warto zaznaczyc, że jeden midwoofer Seasa w nich zamontowany, to koszt ok. 450PLN u polskiego dystrybutora, a więc tylko dwa głośniki kosztują więcej niż kompletne kolumny i ze świecą szukac takiego przelicznika u zagranicznej konkurencji.

Audiowave 171SE wyglądają na ciekawą konstrukcję. Nawet nie wiedziałem, że to polska marka. Obawiam się jednak, że ciężko będzie je dostać.

Qba to nie ta półka cenowa, bo nawet używki nie zejdą poniżej 1000zł. Trilogy robi same wzmacniacze. Hmm, a Radmor - może jakiś konkretny model?

Według mnie tannoy m2 to super kolumny w swojej cenie. Z tych tańszych co podałeś to bym wybrał jednak Eltax liberty 3 - lepszy głośnik wysokotonowy (vifa) niż w tannoy m2 (perless) no i trochę lepiej grają jak dla mnie. Wymienione wyżej kolumny avance omega 530 też są ok, chociaż do Twojego pokoju chyba troszeczkę za duże - trzeba by przetestować. Warto też zainteresować się Paradigm z tańszej serii monitor...

Tannoye osiągają ostatnio zawrotne ceny, a Eltaxy ciężko dostać. Przeglądam na bieżąco oferty sprzedaży na audiostereo i kilku innych portalach, a także śledzę aukcje na allegro, więc może coś się trafi.

Ukryta Zawartość

Audiowave 171SE wyglądają na ciekawą konstrukcję. Nawet nie wiedziałem, że to polska marka. Obawiam się jednak, że ciężko będzie je dostać.

Qba to nie ta półka cenowa, bo nawet używki nie zejdą poniżej 1000zł. Trilogy robi same wzmacniacze. Hmm, a Radmor - może jakiś konkretny model?

Radmor LS-30

Trilogy Princess (bliźniacza konstrukcja co LS-30)

Qba Elements

Używane egzemplarze spokojnie można dostac za mniej niż 1.000PLN chociaż na pewno nie będzie to takie łatwe jak zakup tekturowo plastikowych Tannoyów z przereklamowanej i najtańszej serii, których ceny na allegro niewiele się różnią od ceny w sklepie, a brzmienie niewiele się różni od brzmienia głośników montowanych fabrycznie we współczesnych telewizorach. Historia autentyczna, kiedy to którejś pięknej niedzieli oglądałem u kumpla F1 na tzw. "kinie domowym" (złożonym właśnie z Tannoyów i jakiegoś tam Onkyo) i dopiero jak na koniec ryknęły reklamy, to facet się kapnął, że ma wyłączony wzmacniacz i gra sam telewizor. Przez dwie godziny we własnym domu nie zauważył żadnej różnicy (zresztą ja też nie) a na cały zestaw wywalił ponad pięc kawałków i to jeszcze w jakiejś grubej promocji...

Tannoye osiągają ostatnio zawrotne ceny, a Eltaxy ciężko dostać. Przeglądam na bieżąco oferty sprzedaży na audiostereo i kilku innych portalach, a także śledzę aukcje na allegro, więc może coś się trafi.

Ta, szczególnie na audiostereo się trafi.

Paru cwaniaczków promujących swoje (albo kolegi) stare graty, co akurat mają na zbyciu, które najpierw robią furorę na forum, a następnie lądują w ogłoszeniach z przebitką co najmniej 30% od normalnej ceny rynkowej, za jaką sami kupili. Normalka, która już dawno przestała mnie dziwic, podobnie jak trzy "wiodące" marki kolumn przewijające się w każdym możliwym wątku ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

To, że promuje się tu się stare graty a później sprzedaje za dużą kasę to tu normalne. parantulla ma racje, Radmor LS-30 to rewelacyjne kolumny (duże stereo i nie tylko)

Nie ma co porównywać z tannoy merkury czy Eltax 3, a nie wiele droższe, tylko trudno kupić.

Ja być może nawet zaryzykowałbym kupno ich do pokoju 12 metrów. Zrobiły kiedyś na mnie super wrażenie.

Co do np. tanich Tannoy to faktycznie bardzo cenią się z drugiej ręki. Warto je kupić, ale nie za każde pieniądze.

Pod koniec produkcji Merkury 1 były sprzedawane w sklepach po 350zł albo 390zł za parę...

Proszę o wypowiedzenie swojej opinii o Cantonach Quinto 530, ja byłem nimi oczarowany (oczywiście jak na głośniki za 400zł). I one nie kosztowały na koniec produkcji w sklepie 300 tylko 2000zł, a to o czymś mówi. I wcale nie brakuje w nich basu, słuchałem ich w pokoju 16 m2 i zdarzało się im zatrząść szybami, zejście bardzo ładne, szczególnie jak na podstawkowce. :)

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

@parantulla

Dzięki za wyczerpująco wypowiedź. Będę się rozglądał za kolumnami, które podałeś. Wzmacniacz jak znam życie będzie do wymiany? Coś czuje, że będę musiał poczekać z zakupem na napływ gotówki.

@Mario3456

Są popularne i stąd pewnie te chore ceny. Dla mnie to nie do pomyślenia, żeby płacić za używane kolumny więcej niż był warte w momencie kupna. Co innego gdyby to był jakiś rzadki, trudno dostępny towar...

@michalczar

Czytając wątek o mini-wieżach często pojawiały się te monitorki jako dobra alternatywa dla firmowych głośników w zestawach Yamahy. Niestety są zdecydowanie za drogie.

Spróbuj napisać do sprzedawcy Quinto (nie sprzedały mu się), może odda za 300zł. W tej chwili są inne Quinto 530 na allegro ale mają najprawdopodobniej wymienione wysokotonowce na inne niż z oryginalnej konstrukcji. 300 zł to nie fortuna, a jak Ci nie przypasi to sprzedasz w tej samej cenie co kupiłeś. Jednak stawiam, że jak je usłyszysz to nie oddasz. Pozdrawiam.

A co powiecie na Infinity RS3000 albo Heco Superior 700?

Kolumny z obudową zamkniętą zagrają chyba lepiej w małym pokoju?

Heco powinny się bardzo dobrze sprawdzić, potężny, niski bas na pewno przyda się w przypadku muzyki rap jak i rockowej. :)

Radmor LS-30 to rewelacyjne kolumny (duże stereo i nie tylko)

Nie ma co porównywać z tannoy merkury czy Eltax 3, a nie wiele droższe, tylko trudno kupić.

Ja być może nawet zaryzykowałbym kupno ich do pokoju 12 metrów. Zrobiły kiedyś na mnie super wrażenie.

owszem LS30 to kolumny fajne ale wymagajace wzgledem wzmacniacza i akustyki pomieszczenia. w przypadkowym zestawie i przypadkowym pomieszczeniu, w szczegolnosci malym, z duzym prawdopodobienstwem bedzie dramat. wiem z autopsji ;)

Ponawiam pytanie - Heco Superior 700 nie są za duże do pokoju ~12m^2?

Słyszałem je w 15m2 i radziły sobie doskonale, wiec w 12 tez powinno być ok.

Stare Infinity RS 3000 (najmniejsze na foto) są z pewnością warte kilkaset zł.

Kolumny dobrze ustawione, dosłownie znikają z pomieszczenia. Szczegół, detal, barwa!

A bas(ik)jest mistrzowski. Jak to z obudowy zamkniętej:)

Aczkolwiek nie ma go tyle (mimo 20 cm midwofera) i tak ciężkiego jak np. z Audiovawe...

Do tego metrażu - jak znalazł:)

Polecam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ostatnio (jakiś miesiąc temu) te nieco większe (w środku) lub bardzo podobne (nie siedzę w temacie aż tak bardzo) poszły za jakieś śmieszne pieniądze i mogę w ciemno się założyc, że nawet podłączone w przeciwfazie do radiobudzika i postawione do góry nogami zmiotłyby z podstawek te wszystkie bzdety typu Tannoy coś tam, Heco sreko, Mission czy Eltax itp. dlatego nie potrafię pojąc skąd się wziął i ciągle jest kultywowany jakiś tajemniczy kult komputerowych pierdziawek na głośnikach z plastiku w obudowie z tektury, udających "audiofilskie monitory" i panujących niepodzielnie w każdym wątku o niedrogich kolumnach, skoro za te samą kasę można wybierac i przebierac wśród prawdziwych kolumn, może nieco bardziej zaawansowanych wiekiem, ale za to nieporównywalnie lepiej grających.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AlexE

Ależ oczywiście, LS-30 to nie są kolumny do Diory. Trzeba by kupić wydajny wzmacniacz za min. 1500zł...Ja słuchałem ich w ok. 25m^. Przyznam racje, 12 metrów trochę mało...chciałem tylko podkreślić ich wyższość nad Tannoy M2...No może trochę przesadziłem z tym kupowaniem do takiego pokoju, ale z chęcią bym sam sprawdził jak by zagrały w takim małym pokoju.

• 2 lata później...

Witam mam pytanie do Was forumowiczów . Co sądzicie o kolumnach Mission 717 ? Czy w ogóle ktoś miał z nimi do czynienia ? Czytałem na zagranicznych forach ,że są bardzo dobre, i że są to pierwsze kolumny wypuszczone na rynek przez Mission . Głośnik wysokotonowy audax ,ale nie wiem dokładnie jakie są średnio-niskotonowe być może seas lub vifa . Z góry dzięki za odpowiedź

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.