Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka płyta do podwieszanego sufitu? Czy ma wpływ na dzwięk?

ageeker

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteśmy w trakcie remontu pokoju (18m) w którym stanie sprzęt grający oraz kilka ustrojów akustycznych.

Obecnie na etapie zakładania sufitu podwieszanego, którego głównym celem będzie izolacja termiczna od nieogrzewanego pomieszczenia powyżej (tylko około 5cm wełny ze względu na małą wysokość pokoju).

Pytanie dla osób bardziej zaznajomionych z tematem. Biorąc pod uwagę tylko względy odsłuchowe (brak narzekających sąsiadów, brak potrzeby izolacji akustycznej) co lepiej podwiesić:

1. zwykłą płytę gipsowo - kartonową

2. płytę gipsowo - włóknową Fermacell (dużo bardziej gęsta podobno)

3. jest to bez znaczenia dla jakości odsłuchu

Z góry dziękuję za odpowiedzi co lepiej podwiesić i ewentualne wyjaśnienie różnicy wpływu na dźwięk pomiędzy podwieszeniem zwykłej płyty gipsowo kartonowej a płyty gipsowo - włóknowej Fermacell, jeśli jakaś występuje. (lepsza absorpcja? odbijanie?)

Pozdrawiam

U mnie w pracy w kabinie dźwiękoszczelnej ściany pokryto płytami z prasowanej waty szklanej z powierzchnią ze sztywnej maty szklanej o dość luźnym splocie, natomiast podwieszony sufit jest z płyt wyglądających w przekroju na prasowane kłaki celulozowe. Płyty są sztywne, dość twarde, 15mm grubości. Po tych zabiegach w budzie (dźwiękowo) zmieniło się nie do poznania.

Jest kilku producentów sufitów akustycznych. Ze znanych mi mogę wymienić firmę Rockfon i Ecofon.

Na stronach internetowych producentów powinny być dostępne parametry.

Moim zdaniem doskonale sprawdzają się w eliminacji zbytniego pogłosu szczególnie w nowoczesnych pomieszczeniach gdzie nie ma dużej ilości mebli tapicerowanych, podłoga jest wyłożona płytkami itp.

Ja polecam co innego (jestem w trakcie robienia podwieszanego sufitu): płyta KG jest sama z siebie za giętka - trzeba ją albo do stelaża metalowego albo do innej konstrukcji przymocować. Plecam zastosowanie taśmy akustycznej między KG a stelaż metalowy. Ponadto zrobiłbym to w następujący sposób: dwie płyty KG skleił ... klejem do parkietu (jednoskładnikowym). Po zastygnięciu ów klej daje warstwę kauczuku jakby. Ja po położeniu parkietu jestem w szoku, jak bardzo gruba warstwa kleju wyciszyła łazienkę. Potem dałbym na KG jeszcze watę. I myślę że tyle. Możliwości jest wiele, ale najlepiej sprawdzają się 'przekładańce'.

Pomyśl też o pochyleniu podwieszonego sufitu - zmniejszych fale stojące.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jesteśmy w trakcie remontu pokoju (18m) w którym stanie sprzęt grający oraz kilka ustrojów akustycznych.

Obecnie na etapie zakładania sufitu podwieszanego, którego głównym celem będzie izolacja termiczna od nieogrzewanego pomieszczenia powyżej (tylko około 5cm wełny ze względu na małą wysokość pokoju).

Pytanie dla osób bardziej zaznajomionych z tematem. Biorąc pod uwagę tylko względy odsłuchowe (brak narzekających sąsiadów, brak potrzeby izolacji akustycznej) co lepiej podwiesić:

1. zwykłą płytę gipsowo - kartonową

2. płytę gipsowo - włóknową Fermacell (dużo bardziej gęsta podobno)

3. jest to bez znaczenia dla jakości odsłuchu

Z góry dziękuję za odpowiedzi co lepiej podwiesić i ewentualne wyjaśnienie różnicy wpływu na dźwięk pomiędzy podwieszeniem zwykłej płyty gipsowo kartonowej a płyty gipsowo - włóknowej Fermacell, jeśli jakaś występuje. (lepsza absorpcja? odbijanie?)

Pozdrawiam

Daj na sufit na tą wełnę blachę aluminiową  PA2r5  (jak największe arkusze-nie łącz ich na styk ani na zakładkę ) blacha cieńsza od 0,5mm przyklejona do wełny np. na ! elastycznym butaprenie a całość z zewnątrz zamaskuj np. barizolem (super gładki optycznie sufit wychodzi) lub cienką ! gęsto tkaną włókniną) żeby Ci się od drgań na łeb wełna nie sypała. Taki wynalazek pomoże Ci na tłumienie odbić niskich częstotliwości co jest najtrudniejsze do osiągniecia  w każdym  pomieszczeniu. Gdybyś chciał poprawy tłumienia odbić wyższych częstotliwości robisz w blasze otwory w jednakowych odstępach,  tylko pamiętaj to jest proces nie odwracalny :) Tak że najpierw otworki rzadko w dużych jednakowych  odstępach-odsłuchy,pomiary,etc. a później w miarę potrzeby coraz gęściej tak żeby nie przeholować.

Miłej zabawy no i przyjemnego słuchania muzyki 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pasowało by na koniec pod dekoracyjną włókninę dać paroizolację gdyż para wodna wykrapląjąca się przy przejściu przez wełnę (punkt rosy) będzie z czasem tworzyć stałe wilgotne miejsca korzystne dla rozwoju grzyba

Rafaell, ciekawe porady. Sam jestem w trakcie remontu i robienia pokoju odsluchowego (namiastka), z tym że ja tylko część sufitu będę opuszczał, i tą opuszczoną część podświetlał świetlówkami. Problem w tym, że nie bardzo mogę z tego powodu zastosować wełnę mineralną. Pytanie więc, czy możnaby w jakiś sposób wykorzystać taki opuszczony kawałek sufitu jako ustrój? Wszelkie pomysły będą mile widziane.

Powrót po dłuższej przerwie...

Chyba o to chodzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Chyba o to chodzi:http://www.barrisol.pl/dane_techniczne.html

I dla tego pisałem żeby użyć pod włókniną, pod przepraszam barrisolem nie trzeba paroizolacji :)

ja myslę nad założeniem paneli akustycznych z firmy STO. Panel o wymiarach 1200mmx1200mm. powiesic chciałbym 4 sztuki obok siebie w kwadracie.

z odstępem od siebie co 5-10 cm. odległośc od sufitu około 5-8 cm. jeden atki panel to kwota około 350 PLN.

www.sto.pl/35525_PL-Broszury-StoSilent_Modular_72dpi.pdf

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.