Skocz do zawartości
IGNORED

Heco czy Magnat - kolumny podłogowe do 10 K Pln?

w_40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po przeczytaniu dużej ilości postów na tym (i nie tylko) forum nadal nie mogę się zdecydować które kolumny kupić.

W skócie - kolumny podłogowe mają mieć dzwięk 'naturalny' bez dodawania ciepłego zabarwienia lub 'ochłodzenia' barwy (jeżeli nie są nieutralne to raczej odrobinę ciepłej barwy), mają mieć szerokie pasmo (od max 20 HZ, lepiej mniej), górne częstotliwości zwykle nie problem. Mają być do słuchania muzyki (70% klasyki) i filmów. O ile filmy raczej nie problem to klasykę chcę mieć 'prawie jak w realu' :-).

Pomieszczenie ok 50m2, głośniki będą stały przy krótszej scianie 4,6 m długości - w kątach albo do metra od kąta.

Aha, raczej maja mieć drewnianą obudowę z opcja koloru czereśnia-wiśnia i nie kosztować znacząco więcej niż 10 K Pln.

Z tego co udało mi się znaleść:

Heco Celan XT 901

Heco Statement (raczej przekracza 'the budget')

Magnat Quantum 709

Magnat Quantum 1009 (też trochę droższe)

Inne tej klasy kolumny kosztują znacznie drożej.

Czy są inne mozliwości w tej kwocie i podobnych parametrach jak te z listy wyżej?

Dodam że ta dolna granica HZ jest dla mnie ważna :-)

Bardzo proszę o nie biczowanie (publicznie) i pomoć w temacie.

Zwróć uwagę na kolumny Akkus V3. Dokładne dane znajdziesz na stronie producenta. Z zestawów głośnikowych które wymieniłeś Akkusy przewyższają je co najmniej o klasę.

Z całym szacunkiem, ale za te pieniądze prawdziwych 20 Hz się nie kupi. Heco pisze na swoich wyrobach za 500 zł, że mają pasmo 20-20, no ale jak ktoś wierzy w takie brednie, to jego problem.

Heco Statement sa podobno naprawde dobre za ta kase.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Tez czytalem o Statemantach ze to praktycznie juz prawdziwy "hi-end". 1009 tez niczego sobie, jezeli utrzymuija charakter brzmienia satarej serii 90x to jest bardzo dobrze. 709 stara seria do dostania za 3.5 - 4tys/para.

Co do tych 20Hz. Wczesniej mialem Quantum 605 i na audio generatorze wycisnelem z nich zejscie od 23Hz. Teraz na Quantum 905 od 22Hz. Z tym ze ten bas jest tak cichy ze raczej nie slyszalny w normalym uzytkowaniu, czyli sluchaniu muzyki co i tak nie zmienia faktu ze graja od tych 22Hz.

?👈

Dzięki za podpowiedz n.t. Akkus, zobaczę ofertę.

No właśnie, mam problem z tymi basami. Znajomy ma dobre kolumny (skleroza - nie przypomnę w tej chwili producenta) za ok 30 k Pln, które to mają od 35 Hz, no i przy słuchaniu muzyki wszystko super opócz tego że brakuje mi tych basów w porównaniu z brzmieniem mojego starocia sprzed 20 lat, ktore to (starocie) miało według producenta chyba od 17 Hz.

Pewnie że producent może troche przekłamać, ale przecierz nie będę kupować tylko na podstawie tego co napisane w danych, będę sprawdzać na swoich płytach. Chcę tylko ograniczyć ilość modeli do minimum na podstawie danych producenta i opinii guru. Są wsród was tacy, którzy 'na własne uszy' sprawdzili setki modeli róznych producentów i wiedzą co w trawie piszczy - no może nie piszczy a buczy :-)

a z czym te cuda mają grać?

50 m2 to kawałek pokoju.......może zainteresuje cię Focal.JMlab Chorus 836 V

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a z czym te cuda mają grać?

50 m2 to kawałek pokoju.......może zainteresuje cię Focal.JMlab Chorus 836 V

Ukryta Zawartość

nie no, te wysokotonówki w focalach serii 7xxV 8xxV to nieporozumienie. Rezonans w ogóle nie okrzesany. Jeżeli masz spory ubytek słuchu, to pół biedy. Potencjał jedynie po dobrej cyfrowej korekcji, inaczej wycieka mózg uszami.

Ukryta Zawartość

nie no, te wysokotonówki w focalach serii 7xxV 8xxV to nieporozumienie. Rezonans w ogóle nie okrzesany. Jeżeli masz spory ubytek słuchu, to pół biedy. Potencjał jedynie po dobrej cyfrowej korekcji, inaczej wycieka mózg uszami.

Faktycznie przy 20 khz jest "coś" ... podobnie jak w niektórych monitor audio.

V3 mają basu pod dostatkiem, i naprawdę nisko schodzą. Jak masz możliwość to polecam osobisty odsłuch. Suche dane podane przez producentów nie zawsze oddają charakter ich grania.

Wymaganie basu od 20Hz przy kwocie 10k jest moim zdaniem nierozsądne.

Przede wszystkim nie należy patrzeć na dane katalogowe, bo często nie mają wiele wspólnego z rzeczywistościa. Ale najważniejsze jest to, że bas musi również być odtwarzany w miarę wiernie i to jest dużo ważniejsze. Obawiam się, że tylko nieliczne kolumny w kwocie 10k są w stanie czysto grać niski bas i tu bynajmniej nie chodzi o region 20Hz, bo tam to już niewiele jest w muzyce.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Wymaganie basu od 20Hz przy kwocie 10k jest moim zdaniem nierozsądne.

Przede wszystkim nie należy patrzeć na dane katalogowe, bo często nie mają wiele wspólnego z rzeczywistościa. Ale najważniejsze jest to, że bas musi również być odtwarzany w miarę wiernie i to jest dużo ważniejsze. Obawiam się, że tylko nieliczne kolumny w kwocie 10k są w stanie czysto grać niski bas i tu bynajmniej nie chodzi o region 20Hz, bo tam to już niewiele jest w muzyce.

te są bardzo fajne, choć droższe.Ładna charakterystyka przenoszenia. Ciekawy test:

Ukryta Zawartość

jeżeli jest pokój powyżej 9m długi, to może podbije braki

Ukryta Zawartość

w40

POWIEM krótko-ani te ani te -kup na audiomarkcie wilson benesch act1-wczoraj były za 2800 euro-gość schodzi

z ceny-mają 11 lat-to nic,bo sa warte tej kasy-bierz bez zastanowienia-za 2500 pewnie sprzeda.

Będziesz[powinieneś być] naprawdę zadowolony.pozdr.

Faktycznie przy 20 khz jest "coś" ... podobnie jak w niektórych monitor audio.

jest, i to +10dB przy 20kHz. A przy 22Khz? +15dB. Tego nie słychać, ale moim zdaniem to męczy uszy. Ja kiedyś zostałem ogłuszony takim wysokim dźwiękiem, którego w ogóle nie słyszałem. Potem chodziłem normalnie jakby głuchy. Po toczeniu na tokarce. W dodatku tor HF w tych tanich focalach jest umyślnie za słabo wytłumiony, także problem zaczyna się już od 4khz wzwyż. Jakoś tam sie wyrównuje jak ustawisz kolumny 30 stopni od osi do siebie. Ale jak to wygląda..

To może i ja dwa słowa o Magnat Quantum 1009. Posłuchałem sobie niedawno tych kolumienek - zaciekawiła mnie właśnie ich wręcz fenomenalna charakterystyka przenoszenia. Co się okazało? Wieeelka kuuupa - to co producent podaje na papierze to kpina (chyba mierzyli przy -10dB) - nie dość, że zejście niskich tonów jest wyssane z palca to ten bas, który się łaskawie pojawia jest dudniący, rozwleczony i zupełnie bez kontroli - te kolumny, to zaprzeczenie audiofilskiego brzmienia. Może takie granie się komuś spodoba w kinie domowym, ale do stereo, moim zdaniem totalna pomyłka.

Swoją drogą, aż się boję pomyśleć jak grają niższe modele... Np. monitory z pasmem przenoszenia od 28Hz... Jak można próbować robić z potencjalnych klientów aż takich idiotów? Żenujące.

W_40, jeżeli oczekujesz naprawdę niskiego zejścia, to albo budżet x3 i zestaw 2.0 albo pomyśl o 2.1 (stereo + subwoofer). Moim skromnym zdaniem, oczywiście.

z calym szacunkiem do Statementow to ten Wilson to z pewnoscia wyzsza polka.

W-40 Escamel dobrze Ci radzi.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A na czym sluchales?

Kolumny napędzały na zmianę najwyższy model Rotela i integra Maca.

Dziwne z tym rozwleczonym basem. Sam mam 905 i basu rozwleczonego wogole tu nie ma.

Może 905 grają lepiej od 1009? Nie słuchałem 905 więc nie wiem.

Witam,

Po przeczytaniu dużej ilości postów na tym (i nie tylko) forum nadal nie mogę się zdecydować które kolumny kupić.W skócie - kolumny podłogowe mają mieć dzwięk 'naturalny' bez dodawania ciepłego zabarwienia lub 'ochłodzenia' barwy (jeżeli nie są nieutralne to raczej odrobinę ciepłej barwy), mają mieć szerokie pasmo (od max 20 HZ, lepiej mniej), górne częstotliwości zwykle nie problem. Mają być do słuchania muzyki (70% klasyki) i filmów. O ile filmy raczej nie problem to klasykę chcę mieć 'prawie jak w realu' :-). Pomieszczenie ok 50m2, głośniki będą stały przy krótszej scianie 4,6 m długości - w kątach albo do metra od kąta.Aha, raczej maja mieć drewnianą obudowę z opcja koloru czereśnia-wiśnia i nie kosztować znacząco więcej niż 10 K Pln.Z tego co udało mi się znaleść:Heco Celan XT 901Heco Statement (raczej przekracza 'the budget')Magnat Quantum 709Magnat Quantum 1009 (też trochę droższe)Inne tej klasy kolumny kosztują znacznie drożej.Czy są inne mozliwości w tej kwocie i podobnych parametrach jak te z listy wyżej?Dodam że ta dolna granica HZ jest dla mnie ważna :-)Bardzo proszę o nie biczowanie (publicznie) i pomoć w temacie.

20 Hz jest nierealne. Niektórzy producenci podają pasmo przenoszenia bez spadków. Może być tak, że przy -3dB jest 40Hz, przy -6dB 35 Hz, a kolumny osiągają 20 Hz, ale przy -18 dB i producent pisze, że kolumna osiąga 20 Hz, co jest bzdurą. Przypomnę,że 3 dB to obniżenie poziomu o połowę.

Dzięki za info n.t. wilson benesch act one, używane rzadko są widywane, a nowe nie na moją kieszeń.

Wygląd jest super ale tyle kasy?

Czy stary audiofil nie jesteś czasem 'na zabój zakochany' w wilson benesch act one, bo polecałeś już je nie tylko mnie? :-)

Z czym bedą grały... Mam wszysko do wymiany a raczej nabycia, więc zaczynam od kolumn i potem resztę. Aczkolwiek różne są opinie na ten temat od czego zaczynać.

Tak, też się zastanawiam nad opcją 2.1, ale dla dobrego ustawienia rewolucja w pokoju będzie konieczna.

Dzięki za radę, zobaczę co jest przyzwoitego w granicach finansów.

Postawiłbym na wyższej klasy sprzęt odtwarzający i wzmacniający sygnał.

A gdzie byś go postawił?......u rafałka?...i te jego magnaty!!!!!

ps.och!!!-co to by była wtedy za fota!!!))))

Postawiony warunek 20Hz wygląda mi na dylemat niedoświadczonego miłośnika dźwięku.

Dokładnie tak. Cyferki mącą w głowie, dopóki się nie posłucha dobrze grających podłogówek schodzących raptem do ok. 40Hz (przy -3 dB oczywiście).

Pytanie: ile tych 20Hz jest w muzyce?

Gdzieś na forum ktoś kiedyś wklejał zakresy pasma dla różnych instrumentów. Pewnie da się to też wygooglać.

Gdybym miał wydać ok 10k, to bym się skoncentrował na polskich wyrobach. Słuchałem Marcusów Harpii Acoustics, są trochę droższe, ale już na prawdę grają. Ale to tylko przykład, inne nasze manufaktury też podobno robią przyzwoite wyroby.

O subie, to zawsze można później pomyśleć, ale jak dźwięk będzie ogólnie do niczego, to się już nic nie poradzi.

Jeszcze co do wrażenia niskiego basu: otóż w zależności od rodzaju muzyki, dobra kolumna może sprawiać wrażenie mniejszej ilości niskiego basu. Dzieje się tak dla tego, że ona ten bas kontroluje, a kiepska kolumna łupie basem, którego na próżno by szukać w nagraniu.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Niedoświadczony miłośnik dwięku... Raczej osoba nie znająca się na obecnych realiach sprzętu.

Cóż, granie i słuchanie za dużo klasyki 'na zywo' wypatrza odbiór. A robię to od lat kiedy pewnie większości z szanownych forumowiczów jeszcze nie było na tym swiecie.

Bardzo proszę o radę a nie ocenianie i nie kategoryzowanie mojej osoby :-)

Mój stary sprzęt był nie byle jaki, więc wiem jakie brzmienie chcę mieć. Wiem że czyste 20-35 Hz jest życzeniem trudnym do spełnienia - inaczej nie było by tego postu. Jak nie ma problemu to idzie się i kupuje pierwsze z brzegu i nie zwraca się na forum o pomoc.

Zestawów 2.1 nie widze na razie dobrych, chyba trzeba kombinować 2.0 + subwoofer dobrany oddzielnie.

Any suggestions?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
Jeszcze co do wrażenia niskiego basu: otóż w zależności od rodzaju muzyki, dobra kolumna może sprawiać wrażenie mniejszej ilości niskiego basu. Dzieje się tak dla tego, że ona ten bas kontroluje, a kiepska kolumna łupie basem, którego na próżno by szukać w nagraniu.

Dokładnie tak.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.