Skocz do zawartości
IGNORED

wkładka porada

piotr459

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich. zainspirowany również tym forum kupiłem gramofon , na ebay .de . model sansui fr-3080, ale niestety spotkało mnie nieszczęscie - gramofon podczas transportu uległ uszkodzeniu [ dhl chyba używało paczki do gry w beseboll) pęknięta obudowa , ogólne porysowania , itd , po części winny temu jest wysyłający niezabezpieczywszy przesyłki odpowiednio, niewyjęty talerz latał w środku i złamał równierż igłę, wkładka pickering xv 15 , igła d 400. i teraz pytanie jak się plasuje jakościowo i brzmieniowo ta wkładka , czy warto dokupić igłe , czy : chyba zamiennik ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy oryginał z usa . z przesłką wychodzi pod 200zł. czy może darować sobie i kupić nową wkładkę też na przyszłość ( lepszej jakości) i jaką ? , słucham jazzu bluesa , lubię dźwięk , detaliczny z wyrażnymi skrajami , będę wdzięczny za wszystkie rady , szczególnie ,że temat jest bardzo szeroki , a ja do tej pory to miałem styczność z gr. artur 20 lat temu . dziękuję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/71985-wk%C5%82adka-porada/

witam wszystkich. zainspirowany również tym forum kupiłem gramofon , na ebay .de . model sansui fr-3080, ale niestety spotkało mnie nieszczęscie - gramofon podczas transportu uległ uszkodzeniu [ dhl chyba używało paczki do gry w beseboll) pęknięta obudowa , ogólne porysowania , itd , po części winny temu jest wysyłający niezabezpieczywszy przesyłki odpowiednio, niewyjęty talerz latał w środku i złamał równierż igłę, wkładka pickering xv 15 , igła d 400. i teraz pytanie jak się plasuje jakościowo i brzmieniowo ta wkładka , czy warto dokupić igłe , czy : chyba zamiennik ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy oryginał z usa . z przesłką wychodzi pod 200zł. czy może darować sobie i kupić nową wkładkę też na przyszłość ( lepszej jakości) i jaką ? , słucham jazzu bluesa , lubię dźwięk , detaliczny z wyrażnymi skrajami , będę wdzięczny za wszystkie rady , szczególnie ,że temat jest bardzo szeroki , a ja do tej pory to miałem styczność z gr. artur 20 lat temu . dziękuję

XV15 to re-brand Stantona 681

dokup oryginalną igłę, o jak najbardziej zaawansowanym szlifie i ciesz się dźwiękiem, bo za te 200zł nic lepszego nowego nie znajdziesz

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tia, kilka lat temu zakupiłem przez eBay w pięknym stanie Denona 45F z usa. Gość nie zdjął talerza - Denon poszedł na części. Nie było już czego ratować - kompletna mielonka. Na wszelki wypadek zawsze trzeba dać sprzedającemu instrukcję dotycząca pakowania gramofonu.

Swoją drogą ciekawe, czy ten "latający talerz" nie uszkodził przy okazji też samej wkładki, a nie tylko igły...

wkładka wydaję sie być sprawna ( po dotknięciu palcem złamanej igły wydobywają sie typowe odgłosy ) ale oczywiście ryzyko istnieje .

Gość masza1968

(Konto usunięte)

wkładka wydaję sie być sprawna ( po dotknięciu palcem złamanej igły wydobywają sie typowe odgłosy ) ale oczywiście ryzyko istnieje .

Nie masz gwarancji, czy takie same odgłosy nie będą się wydobywały po włożeniu igły. Kup najpierw najtańszy zamiennik, zaaplikuj i sprawdź czy wszystko z wkładka jest OK. Jeśli tak - bierz oryginał.

w tym , ktory podałeś nie znalazłem , znalazłem za to tu :http://www.vintage-electronics.cc/pickeringstylus.html dodam , że nigdy w ten sposób nie kupowałem , nie wiem jak długo będzie szła przesłka , czy mi czasami jakigoś cła nie prz.. itd.

igła oryginalna u polskiego dystrybutora stantona 6800 ii mk 3 - 240 zł, kompletna wkładka 681 - 388, zł , może ktoś słuchał tej wkładki i pokrótce scharakteryzuje , z porównaniem np. do sumiko pearl , lub innych typów w ok. 400 zł , najbardziej by mi odpowiadała analityczna , szczegółowa , równa , bez ekspozycji lecz z zaznaczonymi niskimi i niewycofanymi wysokimi .dzięki za podpowiedzi

Dobrze, że opisujecie swoje horror story. Właśnie kupuję Regę w UK i myślałem, czy brat by mi jej nie wysłał kurierem. Chyba jednak gramofon sobie poleży i poczeka, aż po niego przyjadę :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 2 tygodnie później...

Witam,

nabyłem ostatnio gramofon Lenco L-81 (nie wiem czy to był dobry wybór), w każdym bądź razie poszukuję nie dewastującej płyt, względnie taniej wkładki. Myślę, że około 70zł mógłbym wyłożyć w tej chwili. Za czym powinienem się rozejrzeć? Zaznaczam, że jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o ten sprzęt, i wymagań póki co wysokich nie mam.

Ukryta Zawartość

A ramienia nie uszkodził?

Ukryta Zawartość

zamówiłem igłę stanton 6800 , ale na razie nie mogłem się doczekać i zakupiłem kompletną wkładkę audio technica at-11 ( używana z igłą sferyczną , czyli nic nadzwyczajnego )w celach testowych , nie zagladałem na forum bo siedzę zauroczony i ciągle słucham paru płyt które mam. ha ha . stety i niestety wsiąkłem po uszy.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

nie zagladałem na forum bo siedzę zauroczony i ciągle słucham paru płyt które mam. ha ha . stety i niestety wsiąkłem po uszy.

No to się zaczęło - współczuje przyszłych wydatków :)

Najpierw wykupowanie tonami płyt z allegro, potem różne wkładki, potem stwierdzisz, że ten pierwszy gramofon ogranicza przyjemność słuchania, potem pre - za 1000, 3000 i 6000 zł - wyrazy głębokiego współczucia dla najbliższych :)

Znam ten ból :) Ale satysfakcja gwarantowana!

Gratuluję nowego hobby

jedni zbierają znaczki, drudzy kolekcjonują monety, trzeci wydają pieniądze na alkohol

a my na płyty winylowe

Ważne ,żeby osiągnąć cel ... PRZYJEMNOŚĆ ... oderwać się chociaż na chwilę od codzienności i zagłębic się w czeluściach muzycznej przestrzeni

audiokarma.org

no masza trafiłeś w 100 procentach, dokładnie taki plan się rysuje i już realizuje , allegro , volumen pod ścisłym nadzorem,przyjemność warta wydatków, hobby zacne i szlachetne

>>>piotr459,

"allegro, volumen pod ścisłym nadzorem,przyjemność warta wydatków, hobby zacne i szlachetne..."

To jeszcze nam zreferuj, co żona/narzeczona na to, hehe.

Pozdro,

Yul

żona, przynajmniej na razie beznamiętnie toleruje,trochę się cieszy bo problem gwiazdkowego prezentu ma z głowy ( tak mimochodem wspomniałem , że widziałem w m.m. bitches brew davisa) he he.

żona, przynajmniej na razie beznamiętnie toleruje,trochę się cieszy bo problem gwiazdkowego prezentu ma z głowy ( tak mimochodem wspomniałem , że widziałem w m.m. bitches brew davisa) he he.

e tam żona,

ja już jestem z listonoszami na "Ty" :]

audiokarma.org

• 5 tygodni później...

Witam mam gramofon sony PS-LX300H , złamałami się igła i pytanie czy kupić orginalną igłe czy lepiej kupić inną igłe

np. AUDIOTECHNICA AT 95E lub coś innego w tej cenie

słucham Dire Straits troch jaz,u

Witam mam gramofon sony PS-LX300H , złamałami się igła i pytanie czy kupić orginalną igłe czy lepiej kupić inną igłe

np. AUDIOTECHNICA AT 95E lub coś innego w tej cenie

słucham Dire Straits troch jaz,u

jaka jest oryginalna wkładka ?

audiokarma.org

Ja mam numer komórkowy mojej listonoszki a on mój i dzwoni jak ma przesyłkę :-) średnio parę razy w miesiącu :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

oryginalna wkładka taka jak w linku ponizej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dodaje zdięcia igły i czy warto inwestować w lepszą wkładke czy dać sobie spokuj

Ukryta Zawartość

post-3492-063662400 1290175742_thumb.jpg

post-3492-017052800 1290175758_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam i ponownie prosze o porade

mam gramofon sony PS-LX300H , złamałami się igła i pytanie czy kupić orginalną igłe czy lepiej kupić inną igłe

np. AUDIOTECHNICA AT 95E lub coś innego max 200zł ale

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.