Skocz do zawartości
IGNORED

tape out - możliwość awarii

tomo38

Rekomendowane odpowiedzi

znajomy testując cedeki przez roztargnienie zapiął jeden z nich do "tape out" czyli do wyjścia , zorientował sie kiedy na każdym z wejść grał tylko ten cedek i dźwięk był jakis stłumiony , po ponownym podłączeniu , tym razem poprawnym, wzmacniacz zagrał już normalnie , pytanie czy po tej operacji coś ,mogło się uszkodzić -jak dla mnie nic sie nie stało tzn gra tak jak dawniej (tak samo kiepsko :P)ale elektronikiem nie jestem , samo wyjście "tape out" w tym wzmacniaczu jest dość dziwne bo nie trzeba włączać wzmacniacza , żeby z niego korzystać - raz bawiąc się wzmacniaczem słuchawkowym podpietym własnie pod "tape out" ze zdziwieniem zauważyliśmy , że przy wyłączonym z prądu wzmacniaczu możemy zmieniać żródła w nim selektorem , który jak widać prądu nie potrzebuje , żeby przełączać źródła - oczywiście , żeby zagrały kolumny wzmacniacz już musi być włączony :)

nie podaję jakiej firmy jest wzmacniacz bo nie chcę uprawiać antyreklamy , kosztował w okolicach 10 tys i uchodzi za audiofilski ...

Z Twojego opisu wynika, że przełącznik ów jest pasywny, może nawet cały obwód przedwzmacniacza. Nic się nie martw, objawy, jakie opisałeś to rzecz normalna, w niczym nie grożąca wzmacniaczowi. SPOKO!!!

antyreklamy bo ja tego wzmacniacza nie cenię - to typowy tranzystor , a ja bardziej gustuje w klimatach okołolampowych (lampki lub hybrydy), słuchałem rozmaitych tranzystorów w tym firm uważanych za przodujące w tej dziedzinie - Accuphase , Krell , Gryphon i nigdy zachwytu nie było - oprócz dobrej jakości basu i dynamiki nic poza tym - w sumie rzeczy dobre na krótki odsłuch a nie długie posiedzenia - z tranzystorów najbardziej znośny wydaje mi się Naim ...

preamp jest raczej aktywny w tym nieszczęsnym wzmacniaczu znajomego - on z kolei jest wrogiem lampek bo "brak masy i poweru" - ja tam znam lampki z "masą i powerem" ale cena też jest masywna i za ten swój to by sobie mógł do nich ,co najwyżej, kupic komplet dobrych lamp ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.