Skocz do zawartości
IGNORED

DENON PMA-1060 - jakie kolumny ?

PiotrMr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów - to mój pierwszy post na tym forum.

Kupiłem wzmacniacz jak w tytule i szukam teraz właściwych kolumn.

Nie jestem jakimś wytrawnym słuchaczem, do tej pory nie posiadałem sprzętu o którym warto by pisac.

Zestaw ma grac w salonie ok 50 - 55 m2.

Słucham bardzo różnej muzyki, można powiedziec że prawie w każdym gatunku znajdzie się coś co lubię.

Chcę aby kolumny generowały dosc potężny bas, czasami lubię poczuc muzykę - nie tylko słyszec.

Budżet do 1500zł max 2000zł - najlepiej nowe

Rozważałem kupno kolumn Tonsil maestro s (bo to chyba nowszy model maestro II 180 - proszę mnie poprawic jeśli się mylę)

Mogą byc ostatecznie również używane - zastanawiałem się np. nad JBL E100, ale puki co nie widzę ofert sprzedaży.

Proszę o propozycje...

https://www.audiostereo.pl/topic/71983-denon-pma-1060-jakie-kolumny/

W cenie do 2000 zł polecam Dali Concept 6.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może ma lub miał kolumny Concept 6? Jaką mają charakterystykę?

Obawiam się patrząc na ich konstrukcję (dwa niskotonowe i jeden wysokotonowy), że średnicy będzie mało.

Zastanawia mnie też czy głośniki ok 16 cm są wystarczające przy 55m2 pokoju?

Może powinienem kupic jednak coś większego ?

Jeszcze mała dygresja do tematu, ponieważ mam coraz większe wątpliwości odnośnie zakupionego wzmacniacza - przecież to już stary sprzęt - mój akurat wygląda jak nowy, jest wyjątkowo zadbany. Jednak lata robią swoje, czy nowe sprzęty niższej klasy nie grają lepiej, mam tu na myśli Denony PMA-510, PMA-700, czy PMA-710 ?

Czy ktoś może ma lub miał kolumny Concept 6? Jaką mają charakterystykę?

Obawiam się patrząc na ich konstrukcję (dwa niskotonowe i jeden wysokotonowy), że średnicy będzie mało.

Zastanawia mnie też czy głośniki ok 16 cm są wystarczające przy 55m2 pokoju?

Może powinienem kupic jednak coś większego ?

Jeszcze mała dygresja do tematu, ponieważ mam coraz większe wątpliwości odnośnie zakupionego wzmacniacza - przecież to już stary sprzęt - mój akurat wygląda jak nowy, jest wyjątkowo zadbany. Jednak lata robią swoje, czy nowe sprzęty niższej klasy nie grają lepiej, mam tu na myśli Denony PMA-510, PMA-700, czy PMA-710 ?

PMA 510 i 710 to są niskie modele.Ten co posiadasz jest zdecydownie lepszy.

Zdecydowanie zalecam zostać przy Denonie PMA 1060 ,pod warunkiem, że jest sprawny. Jest on zdecydowanie lepszy od PMA 510 PMA 700 CZY PMA 710. Odnośnie kolumn (do 2000 zł) Dali Concept 6 polecam przesłuchać je sklepie Audio. Są oczywiście lepsze jak np. Dali Ikon 6 /7 ale to już około 4000 zł za parę.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jestem spokojniejszy w kwestii wyboru wzmacniacza. Kolumny Dali coraz bardziej zaczynają mnie przekonywac i będę chciał je gdzieś usłyszec. Biorę pod uwagę również Concept 8 - chociaż wykraczają poza wcześniej ustalony budżet.

Próbuję zgromadzic grupę kolumn które powinny mnie zainteresowac, żeby je przesłuchac. Zwiększam trochę budżet, interesują mnie najbardziej Dali Concept 8 - 2800zł, ale ostatnio wpadłem na przychylne opinie o Wharfedale Diamond 9.6 2600zł - Proszę o radę co z wyżej wymienionych jest bardziej godne uwagi ? Może jakieś porównanie charakterystyki.. ?

Jak zwiększyłeś budżet to najlepsza propozycja to Dali Ikon 6!!!

Recenzje tych kolumn można przeczytać na :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak, tak... Dali Concept 6, Dali Ikon 6, niedługo jeszcze dostaniesz propozycję monitorów, oczywiście z bas refleksem z przodu aby bas się zbytnio nie wzbudzał w tych 50m

a tak na poważnie - nie szukaj kolumn z mniejszymi głośnikami niż 2x20cm / 3x 16,5 na basie...

jeśli Dali Concept to tylko 8, tyle że one nie kosztują <2 tys (może za sztukę)

z nowych w zasadzie trudno znaleźć przyzwoite kolumny poradzące sobie swobodnie na takiej powierzchni, może jedynie Mission M35i, Magnat Quantum 607, Yamaha NS 777, Klipsch F3 albo kwadratowe Cerwin Vega VE12 (grają lepiej niż wyglądają)

z używanych jakbyś trafił Paradigm Monitor 9 ze starszej serii v3/v4 byłoby fajnie, bo świetnie współpracują z Denonami z tej serii

Concept 8 będą chyba dla mnie najlepsze w tej cenie. Dziś namieszał mi w głowie trochę mój kolega, znalazł w cenie 3000zł nowe JBL L890 - przepraszam że taki jestem niezdecydowany, ale jestem w tym temacie zielony i nie chcę pochopnie wydac 3 tyś. Teraz zastanawiam się między Concept 8 a tymi JBL - co lepsze ? do tego mojego staruszka wzmacniacza.

zależy do jakiej muzyki

słyszałeś w ogóle jakieś kolumny ? masz jakiś punkt odniesienia ?

mi np brzmienie tanich JBL jak również Studio w ogóle nie podchodzi, spora dynamika z bezpośrednim dźwiękiem, mocny ale twardy bas plus ostra góra to dobra mieszanka do cięższych brzmień (rock/metal i pochodne), barwa dźwięku, przestrzeń czy subiektywnie muzykalność to nie są mocne strony tych kolumn, do słuchania muzyki "w tle" nie za bardzo się nadają moim zdaniem

Wharfedale Diamond 9.6 lub 10.7. Powinny jako tako dać radę w tym metrażu. Cena przystępna i ładnie się prezentują pod względem wyglądu. Brzmienie też niczego sobie za tą cenę. Dobre na początek. 9.6 mam na stanie mogę oddać za rozsądną cenę :)

z nowych w zasadzie trudno znaleźć przyzwoite kolumny poradzące sobie swobodnie na takiej powierzchni, Magnat Quantum 607,

607 tez maja "tylko" 2 x 17cm woofery

?👈

Wybrałem się dziś odsłuchac kilka kolumn, niestety nie wszystko co chciałem usłyszałem, ale mam już jakieś większe rozeznanie. Wyleczyłem się z JBL. Mission M35 zrobiły mniejsze wrażenie niż Dali Concept 6 - podłączone były pod różne wzmacniacze, a w zasadzie amplitunery. Jeśli chodzi o Dali to raczej byłbym za Concept 8, ale takich nie było akurat - jednak sądzę że zagrały ewentualnie jeszcze trochę lepiej niż 6. Natknąłem się też na coś dla mnie nowego i byłem mile zaskoczony, nawet bas był dosc niski mimo niepozornej wielkości 2 x 13cm, były to kolumny Kipish RF 52. Oczywiście dla siebie biorę ewentualnie pod uwagę RF 82 z głośnikami 2 x 20cm. Znalazłem taki za 2700zł. Pytanie czy te pieniądze nie lepiej przeznaczyc na Dali Concept 8. Ma ktoś z forumowiczów może jakieś doświadczenie z kolumnami Kipish RF ?

Oczywiście dla siebie biorę ewentualnie pod uwagę RF 82 z głośnikami 2 x 20cm. Znalazłem taki za 2700zł.

Za sztuke.

Fakt pomyliłem się trochę, ale można je kupic w cenie 3200 za komplet,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli faktycznie są tak dobre jak niektóry je cenią tzn. nawet ponad 4000 zł, to może faktycznie warto je wziąc? Wiem już że muszę wydac na kolumny ok 3000, ograniczenie budrzetu do 2000zł jest już nieaktualne.

Co o nich sądzicie w tej cenie? No i czy to dobry wybór pod mój wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Dali, Wharfedale, Mission. Nie wydawaj kasy na jakiś chłam. Widzę, że dyskusja idzie w stronę kolumn o coraz większej mocy. Za 5 postów ktoś rzuci hasłem ZEUSY. Kup coś co potrafi czasem zagrać kulturalnie, a niekoniecznie zwijać dywan w rulon. Jeżeli oczywiście interesuję Cię jakość dźwięku, bo jeżeli tylko łojenie to Zeusy będą zakupem na lata...

Jeszcze kwestia wzmacniacza. Raczej nie chciał bym targac tego mojego klocka po sklepach. Pytanie pod co podłączyc, żeby było podobne do tego mojego ?

po podłączeniu tych samych kolumn różnice często są spore na teoretycznie podobnie grających wzmacniaczach, więc jak chcesz wybrać dobrze to nie ma innej opcji niż zabranie na odsłuch swojego klocka

z grubsza Dali to bardziej "kulturalny" dźwięk od Klipsch, te drugie są bardzo dynamiczne ale mają bardziej męczący dźwięk na dłuższą metę, choć bardziej efektowny (zwłaszcza przy pierwszym kontakcie)...

sam wybierz co bardziej Ci pasuje

Dziękuję za wszystkie informacje i pomoc która bardzo mi się przydała, wiele kolumn o których tu się dowiedziałem wcześniej nawet nie znałem - między innymi te które zamierzam kupic. Pisałem o salonie 55m2, ale nie dodałem że kącik w którym będzie stał sprzęt jest trochę osłonięty od reszty salonu, dlatego może jakoś mi to zagra. Generalnie z budżetem wróciłem do punktu wyjścia, dlatego rozważam zakup Dali Concept 6 i Mission M35i, Dali po odsłuchu zagrały jak na mój gust nieźle, jeśli chodzi o Mission to wydaje mi się że były źle podłączone, na co może wskazywac zwarcie które powstało w amplitunerze. Dlatego będę jeszcze chciał posłuchac obydwu. Sugestie które pomogą mi w wyborze między tymi dwoma mile widziane

Moim zdaniem może być trochę za ostro, ani Klipsch ani Denon do łagodnych nie należą.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dali Ikon 6, Dali Concept 8, Mission M35i, Wharfedale Diamond 10.7

Które grają najmniej ostro i schodzą dosc nisko???

Które dobrze się skomponują z moim wzmacniaczem???

Najprościej byłoby odłuchac wszystkich, natomiast nie jestem osłuchany, obawiam się że mogę wybrac coś zupełnie nieodpowiedniego.

Na które z powyższych pozycji powinienem zwrócic szczególną uwagę? A które ominąc?

Chcę się wybrac w tą sobotę na odsłuch i wiedziec czego mogę się spodziewac.

Przepraszam ze tak czesto zmieniam zdanie i jestem malo zecydowany i dzieki za cierpliwosc.Nikt nie skomentowal Klipsch R82, czy to dobre kumny? Czy beda pasowaly do PMA-1060 ?

Sluchalem tych jak i mniejszych RF62 i 62 dla mnie zagraly lepiej. Jakby mniej dudniacym basem, ogolnie bas byl lagodniejszy. A tak pozatym to ogolnie RFki to bardzo dynamiczne i szczegolowe kolumny i nadaja sie do takiego typu muzyki.

?👈

To tyle było deliberowania: kolumny takie, a śmakie, a te dobre, a tamte niedobre, a PMA-1060 przyszedł ostro grzebany? No ładne jaja...

Strasznie ostro. Wymienione trafo.

?👈

Słuchałem tych F360 stx i powiem że są warte tych kilkuset złotych. W markecie możesz tylko pomarzyć o dobrej jakości do 1kzł.

p.s.

Mam monitory STX MX-140 i te są również bezkonkurencyjne do 1,4 kzł

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.