Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do NADa

Moon

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc!

Niestety naszedl mnie ostatnio pomysl na zmiane kolumn. Mam zestaw NADa C542 I C355BEE + gramofon Pro-Ject 1xpression III, poki co gra to z leciwymi, 16-letnimi kolumnami JPW ML-910. Muzycznie hula tutaj glosny halas, rock, jazz i lzejsze rzeczy. Czy ten zestaw sprawdzilby sie z Focalami 826V?

https://www.audiostereo.pl/topic/71950-nowe-kolumny-do-nada/

nie wiem czy z focalami ale polecam ci MA rx6 albo 8 i sadze ze nie bedziesz zawiedzony.

Pozdrawiam

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

nie wiem czy z focalami ale polecam ci MA rx6 albo 8 i sadze ze nie bedziesz zawiedzony.

Pozdrawiam

Chyba MA sa tez w zaprzyjaznionym sklepie, gdzie proponowano mi Focale, wiec jesli tak jest, na pewno zrobie porownanie:) dzieki za sugestie!

Witaj,

także sugerowałbym posłuchać kolumn Monitor Audio, chociaż do Twojego systemu brałbym także zdecydowanie pod uwagę DYNAUDIO (seria EXCITE).

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 4 miesiące później...

Czesc!

Niestety naszedl mnie ostatnio pomysl na zmiane kolumn. Mam zestaw NADa C542 I C355BEE + gramofon Pro-Ject 1xpression III, poki co gra to z leciwymi, 16-letnimi kolumnami JPW ML-910. Muzycznie hula tutaj glosny halas, rock, jazz i lzejsze rzeczy. Czy ten zestaw sprawdzilby sie z Focalami 826V?

wybor padl na Focale 836V, ktore znalazlem w Warszawie w cenie modelu 826V, czekalem 3 tygodnie, ale jednak bylo warto. Jako ze reszte gratow juz mam, jedyna rzecza, z ktora chcialbym poeksperymentowac w kwestii brzmienia, a z ktora mam minimalne doswiadczenie, to kwestia zmiany kabli, kolumnowych i IC. Focale z NADem brzmia ladnie, jak na moje gluche ucho, fajne detale, przestrzen, chcialbym jednak 'powalczyc' z basem, moglby byc nieco glebszy, wierze, ze da sie to wyciagnac.. Ktorym elementem bardziej sie kierowac przy zmianie, IC czy kolumnowe? Wariactwa na punkcie kabelkow nie przyjmuje do wiadomosci;), wiec kwestia kilkuset zlotych to chyba maks do wydania w tym temacie. Poomoocy!

wybor padl na Focale 836V, ktore znalazlem w Warszawie w cenie modelu 826V, czekalem 3 tygodnie, ale jednak bylo warto. Jako ze reszte gratow juz mam, jedyna rzecza, z ktora chcialbym poeksperymentowac w kwestii brzmienia, a z ktora mam minimalne doswiadczenie, to kwestia zmiany kabli, kolumnowych i IC. Focale z NADem brzmia ladnie, jak na moje gluche ucho, fajne detale, przestrzen, chcialbym jednak 'powalczyc' z basem, moglby byc nieco glebszy, wierze, ze da sie to wyciagnac.. Ktorym elementem bardziej sie kierowac przy zmianie, IC czy kolumnowe? Wariactwa na punkcie kabelkow nie przyjmuje do wiadomosci;), wiec kwestia kilkuset zlotych to chyba maks do wydania w tym temacie. Poomoocy!

No wiesz z Focalami i basem już tak jest. Temat trudny do opanowania, w każdym razie przede wszystkim wymiana zworek w wzmacniaczu. Możesz także coś poprawić IC i głośnikowymi, muszę się zastanowić jakie. Potrzebne są jednak informacje czym obecnie masz to pospinane. Jeżeli zaś chodzi o sieciówki tutaj sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Kosztem basu można stracić walory przestrzenne i przejrzystość.

Pozdrawiam

Nie myśl - słuchaj.

Gość

(Konto usunięte)

No wiesz z Focalami i basem już tak jest. Temat trudny do opanowania, w każdym razie przede wszystkim wymiana zworek w wzmacniaczu. Możesz także coś poprawić IC i głośnikowymi, muszę się zastanowić jakie. Potrzebne są jednak informacje czym obecnie masz to pospinane. Jeżeli zaś chodzi o sieciówki tutaj sprawa jest o wiele bardziej skomplikowana. Kosztem basu można stracić walory przestrzenne i przejrzystość.

Pozdrawiam

Wstęp dobry (bo faktycznie z Focalami "tak już jest"), ale potem "popłynąłeś"... ;)

Daj już spokój z tymi zworkami, bo zainteresowany nic tym nie zyska - tak jak zresztą wymianą reszty okablowania.

Raczej niech pokombinuje z ustawieniem kolumn, to może przynieść słyszalne efekty :)

A co do zworek, to empirycznie sprawdzaliśmy ze znajomymi używając zamiast nich m.in. VdH The Name, VdH The First, Chord Cobra 3 oraz QED - brak jakichkolwiek słyszalnych zmian. Tak więc nie dajmy się zwariować, że wymiana zworek na np. IC Klotza zmieni cokolwiek...

<Moon> - daj tym kolumnom jeszcze trochę pograć, bo z tego, co piszesz są nowe i przede wszytkim pobaw się z ich ustawieniem :)

sorki ale wymiana zworek poprawia brzmienie znacząco i jest to opinia nie tylko moja ale wielu osób na forum, sprawdźcie rozdzielczość basu niebo a ziemia, kable słychać jak cholera mówię to jako były kablosceptyk, nad plus focal połącz to audioquest type 6 lub 8 i ic diamondback, sprzęt Ci będzie hulał aż miło, te kable to efekt długich poszukiwań, wtedy focalki pokażą na co je naprawdę stać a potrafią łopmotnąć oj

Wstęp dobry (bo faktycznie z Focalami "tak już jest"), ale potem "popłynąłeś"... ;)

Daj już spokój z tymi zworkami, bo zainteresowany nic tym nie zyska - tak jak zresztą wymianą reszty okablowania.

Raczej niech pokombinuje z ustawieniem kolumn, to może przynieść słyszalne efekty :)

A co do zworek, to empirycznie sprawdzaliśmy ze znajomymi używając zamiast nich m.in. VdH The Name, VdH The First, Chord Cobra 3 oraz QED - brak jakichkolwiek słyszalnych zmian. Tak więc nie dajmy się zwariować, że wymiana zworek na np. IC Klotza zmieni cokolwiek...

<Moon> - daj tym kolumnom jeszcze trochę pograć, bo z tego, co piszesz są nowe i przede wszytkim pobaw się z ich ustawieniem :)

nowe, w sensie 2-3 tygodnie:)

Pozdrawiam

Zworkami? nie bardzo rozumiem, czym w tym wypadku są zworki... Niestety głośnikowe nie wiem, jakie mam, spróbuję odczytać, kupowałem dwa lata temu i raczej za radą w sklepie, jak brałem CD i wzmaka, model/firma - może się uda. IC mam IXOSa jakiegoś, model w cenie 300-350 pln kupiony dwa lata temu, ale jaki konkretny, spróbuję znaleźć na kablu jakieś oznaczenie.

Będę dźwięczny za jakieś sugestie, na co bym mógł zamienić celem poprawy:)

jaki pokój i jaki budżet bo propozycję się posypaly jak z rękawa :) ale nic nie wiadomo o wytycznych

ok 20 metrów, o kszalcie prostokata, nie chcialbym wydawac na kable na chwile obecna wiecej niz kilka setek PLN. gdyby miala byc zmiana kolumnowych - to sprzet stoi na krotszym boku, wiec 2x 2m to maks.

Gość

(Konto usunięte)

<radark> "...sorki ale wymiana zworek poprawia brzmienie znacząco i jest to opinia nie tylko moja ale wielu osób na forum..."

Tak jak i wiele osób, nie tylko ja, wyraża opinię, że wymiana zworek (w ogóle okablowania) nie wnosi kompletnie nic.

<Moon> - to IC już na pewno sobie odpuść, bo szkoda kasy. Skoro masz IXOS, który tyle kosztował, to naprawdę już masz przyzwoity kabelek z bardzo dobrej firmy. I zamianą na kolejny, wydając przy tym kolejne 300,-, nie zmienisz nic. Kup sobie za te pieniądze lepiej parę płytek :)

celem uzupelnienia informacji, kable glosnikowe tez Ixos 644 SPC, srebrne, jedynie bez koncowek, same zyly;), modelu IC nie jestem w stanie znalezc, nie ma na zadnych oznaczen na kablach.

zamianą na kolejny, wydając przy tym kolejne 300,-, nie zmienisz nic. Kup sobie za te pieniądze lepiej parę płytek :)

na plyty to ja i tak duzo wydaje;)

Moon

Zworki w wzmacniaczu (patrz foto)

nad%20355.jpg

Wracając do oryginalnych zworek w wzmacniaczach firmy NAD, jest to kawałek odpowiednio wytłoczonej niklowanej blachy stalowej i naprawdę psuje brzmienie. Zworki z IC Klotza poprawiają brzmienie wystarczająco, ale tak naprawdę dźwięk poprawiają zworki Audionova

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak cena 119 zł może zrażać, ale efekt jest tego wart.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl - słuchaj.

radark

przypomnę temat

Ukryta Zawartość

Moon poczytaj

Przecież zworki jakieś normalniejsze czyt.lepsze to nie majątek.

Zawsze można lepiej co nie oznacza,że nagle poprawi się kolosalnie jakość dzwięku.

Wierz mi w NADach to przepaść

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Gość

(Konto usunięte)

Moon

nad%20355.jpg

Wracając do oryginalnych zworek w wzmacniaczach firmy NAD, jest to kawałek odpowiednio wytłoczonej niklowanej blachy stalowej i naprawdę psuje brzmienie. Zworki z IC Klotza poprawiają brzmienie wystarczająco, ale tak naprawdę dźwięk poprawiają zworki Audionova http://www.audio-nova.net/polish/index.php?id=pureconnectrca2 jednak cena 119 zł może zrażać, ale efekt jest tego wart.

Pozdrawiam

I większość firm w modelach, w których jest PRE OUT/MAIN IN stosuje takie lub podobne zworki. I naprawdę uważasz, że gdyby następowała jakaś odczuwalna degradacja dźwięku, to żadna z firm nie zastosowałaby lepszego łącza, mieszcząc się spokojnie w kosztach wypuszczanych wzmacniaczy na rynek? Bo jeśli tak, to znaczy, że same te firmy nie chcą, by chwalono ich wyroby, a to już byłoby paradoksem...

No chyba, że mają "cichą umowę" z firmami zajmującymi się produkcją zworek... ;)

Moon

nad%20355.jpg

Wracając do oryginalnych zworek w wzmacniaczach firmy NAD, jest to kawałek odpowiednio wytłoczonej niklowanej blachy stalowej i naprawdę psuje brzmienie. Zworki z IC Klotza poprawiają brzmienie wystarczająco, ale tak naprawdę dźwięk poprawiają zworki Audionova

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak cena 119 zł może zrażać, ale efekt jest tego wart.

Pozdrawiam

ach. juz wiem, serio zamiana tych blaszek na te kabelki audionovy moze wiele zmienic? nawet bym nie wpadl na taki pomysl. 100 pln nie majatek przeciez (i gdzie je kupic, skoro nie ma na stronie audionova?). warto zaczac od takiego modyfikacji zamiast IC czy glosnikowych? przyznam, ze w Top Hifi maja AQ Diamondback za 450pln, to zaczalem sie zastanawiac nad pozyczeniem do sprawdzenia...

Ukryta Zawartość

Tu masz takie zworki dedykowane ponoc:

Ukryta Zawartość

Sam chetnie bym sie przekonal czy to naprawde przyniesie zmiane.

A przy okazji produktow od Audionova to co prawda osobiscie nie mialem do czynienia z ich kablami ale niestety jakos bardzo czesto spotykalem sie z negatywnymi ocenami ich kabli glosnikowych ciekawe czy faktycznie cos w tym jest, moze ktos ich nie lubi albo byc moze faktycznie maja kiepskie produkty..

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Tu masz takie zworki dedykowane ponoc:

http://allegro.pl/kabel-zworki-2xrca-klotz-do-wzm-przedwzm-m-in-nad-i1440145645.html

Sam chetnie bym sie przekonal czy to naprawde przyniesie zmiane.

A przy okazji produktow od Audionova to co prawda osobiscie nie mialem do czynienia z ich kablami ale niestety jakos bardzo czesto spotykalem sie z negatywnymi ocenami ich kabli glosnikowych ciekawe czy faktycznie cos w tym jest, moze ktos ich nie lubi albo byc moze faktycznie maja kiepskie produkty..

Jak już ktoś się uprze na te, to oto mój wpis z innego wątku:

"Bez krytoreklamy, bo nie jestem zainteresowany, ale IDENTYCZNE zworki w mistrzowskim wykonaniu zrobią Ci w Rogoz-Audio za niecałe 40,- z przesyłką

( http://allegro.pl/show_user.php?uid=2368028 ).

Napisz do nich :)"

Przy okazji zworek, tym razem glosnikowych to np. Wireworld ma 6 roznych dedykowanych kompletow zworek odpowiadajacych kolejnym liniom kabli glosnikowych. Czyli majac konkretny model kabli glosn. mozemy dokupic sobie gotowe zworki z tego samego kabla. Chord tez ma chyba taki gotowy produkt, z tym, ze jest to chyba tylko jedna uniwersalna wersja.

Jak już ktoś się uprze na te, to oto mój wpis z innego wątku:

"Bez krytoreklamy, bo nie jestem zainteresowany, ale IDENTYCZNE zworki w mistrzowskim wykonaniu zrobią Ci w Rogoz-Audio za niecałe 40,- z przesyłką

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Napisz do nich :)"

mniemam, ze identyczne jak te z RMS.PL? chetnie napisze i skorzystam, jesli beda mieli.

Ukryta Zawartość

Moon

Audionova Pure Connect

Ukryta Zawartość

spróbuj tu zamówić

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Daj znać, za ile Ci je wykonają (z przesyłką) :)

Juz zamowilem na probe, 2x15cm - 43 PLN z przesylka, blyskawicznie mi pan Janusz odpisal.

Moon

Audionova Pure Connect

Ukryta Zawartość

spróbuj tu zamówić

Ukryta Zawartość

Zoller, pod tym linkiem sa chyba tylko Lightspeed, inne niz pokazywales wczesniej:) Ale z Audionovej mi odpisali, ze tamte Pure Connect RCA jednak maja. Na poczatek sprobuje tego klotza, gdy bedzie dla mnie zauwazalna roznica, wtedy pojde za Twoja rada i wezme Audionova:) Po 'zwarciu' kabelkiem mysle, ze sprobuje pozyczyc IC AQ Diamondbacka w Top Hi-Fi. Dzieki sugestie ze zworka!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Juz zamowilem na probe, 2x15cm - 43 PLN z przesylka, blyskawicznie mi pan Janusz odpisal.

Zoller, pod tym linkiem sa chyba tylko Lightspeed, inne niz pokazywales wczesniej:) Ale z Audionovej mi odpisali, ze tamte Pure Connect RCA jednak maja. Na poczatek sprobuje tego klotza, gdy bedzie dla mnie zauwazalna roznica, wtedy pojde za Twoja rada i wezme Audionova:) Po 'zwarciu' kabelkiem mysle, ze sprobuje pozyczyc IC AQ Diamondbacka w Top Hi-Fi. Dzieki sugestie ze zworka!

To chyba dobra cena - 17,- zł taniej... :)

Czekam na wrażenia z odsłuchu - tylko daj im się "wygrzać"! ;)

Pozdrawiam serdecznie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.