Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana MA RS6 na Epos M22i

tomter

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość sprzedania kolumn MA RS6 i chciałbym wymienić je na Eposy M22i. Sprzęt który posiadam: wzmacniacz creek evo 2 oraz cd Uscher CD7. Kolumny stoją blisko ściany. Czy Eposy zagrają dużo lepiej?

https://www.audiostereo.pl/topic/71919-wymiana-ma-rs6-na-epos-m22i/

WItam

Sluchalem eposow bardzo fajnie glosniczki inaczej graja niz MA o wiele lepsza srednica ,chodz w eposach brakowalo mi troche dynamiki MA pokazaly sie lepiej z tej strony .

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ja słuchałem creeka z ap yara superior II i dopiero wtedy usłyszałem muzykę, niesamowita przestrzeń szczegolowa góra i niemeczacy acz dający kopa bas, ma nie grały tak dobrze a z Eposami nie słuchalem, może ktoś podpowie czy creek z ap to dobry wybór ?

Wątpię, aby to była podobna klasa. Trzeba poczytać o EPOSACH i poczytać co jest ich konkurencją.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Witam

Ja sluchalem Creek evo 2 z eposami 22i , rs6 i rx6 . Eposy graja lepiej w srednicy ale np jak dla mnie MA mialy lepsza przestrzen i dynamike. Jak mam byc szczery dla mnie najlepiej zagraly rx6 z creek evo. Ale oczywiscie kazdy muzyke inaczej odbiera wiec trzeba posluchac przed zakupem

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam

Ja sluchalem Creek evo 2 z eposami 22i , rs6 i rx6 . Eposy graja lepiej w srednicy ale np jak dla mnie MA mialy lepsza przestrzen i dynamike. Jak mam byc szczery dla mnie najlepiej zagraly rx6 z creek evo. Ale oczywiscie kazdy muzyke inaczej odbiera wiec trzeba posluchac przed zakupem

Dokładnie. Ja bym jeszcze dodał że MA mają nieco lepszą górę.

Eposy grają bardziej naturalnie, MonitorAudio grają fajniej. Musisz posłuchać.

NIE kupuj tych Eposów - nie można z tymi kolumnami dojść do porozumienia - uwierz na słowo, że wiem co piszę -oszczędzisz sobie kłopotów - jest tak bogaty rynek, że można coś wybrać lepszego np. Dynaudio - albo coś innego.

Taaa. bardzo lubię tego typu tematy... Pytanie zawsze jest, co wziąć. A odpowiedzi - od sasa do lasa. Jeden, że wybór pytającego w pytkę, drugi pisze, że totalna porażka. Jeden, że z tym, drugi, że z tamtym i prawie NIGDY nie ma dwóch podobnych zdań.

A ty człowieku najlepiej pójdź sam i posłuchaj, co tobie gra i co się tobie podoba.

Może trochę nie na temat - wybacz tomter. Ale najlepiej sam posłuchaj i sam wybierz. A dyskusje w tym temacie - szkoda na nie zdrowia uważam IMHO, bo każdemu podoba się coś innego.

Pozdrawiam

Oczywiście najlepiej przesłuchać i porównać samemu ale jeśli komuś to pomoże to podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Nie dalej jak miesiąc temu miałem okazję porównywać wspomniane M22i i RX6. Jedne i drugie na elektronice Naima. Według mnie to dwie zupełnie inne szkoły grania. Eposy charakteryzowała wspaniała średnica i neutralność. Po przerzuceniu na Monitory było bardzo ostro, wręcz krzykliwie. Mam takie wrażenie że Monitor Audio gra bardzo efektownie ale po godzinie grania dźwięk staje się męczący, za ostry na górze. Jak co komu pasuje ale dla mnie Monitor Audio po dłuższym spotkaniu może zamęczyć słuchacza i nie sądzę żeby to była wina elektroniki na jakiej słuchałem. Trzeba po prostu udać się do salonu i samemu posłuchać :)

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Oj tak Kardas zgadzam sie z tobą szczegulnie jesli mowa o MA RX-6 to kolumna do bicia przez inne firmy i podobnie się ma z modelem RX-8 ,a zespolenie Creeka z eposami nie uważam za jakis zachwyt a wręcz odwrotnie jest wiele ciekawszych propzycjii w tej półce cenowej.

Pewnie, każdy ma inny słuch i inne preferencje ale przyjęło się raczej że Creek i Eposy to bardzo udane połączenie i w tej cenie jest na prawdę warte polecenia. Eposy mają to do siebie że potrzebują pieca o zacnej mocy a wtedy pokazują na co je stać. Ja osobiście jakbym posiadał evo 2 to zacząłbym odsłuchy od Eposów.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

Hmm... mam inne doświadczenia. Słuchałem Eposów zarówno z Creekiem jak i inną elektroniką, i zestawienie z Creekiem może i było poprawne, ale zupełnie niczym nie zachwycało. Ot takie sobie rzępolenie.

Autor wątku pytał: czy Eposy zagrają dużo lepiej niż MA RS6.

M22i to faktycznie oczko wyżej niż RS6, ale nie jakaś przepaść. Przy porównaniu tych kolumn tak naprawdę rozbija się o preferencje. Jak zostało to już napisane, MonitorAudio i Epos to są zupełnie dwie różne szkoły brzmienia. Jednemu bardziej przypasi jedna, drugiemu druga, kto co lubi. Dlatego jeśli Tomtera wkurza charakter MA bo lubi dźwięk bardziej wyrównany i neutralny, zmiana na Eposy będzie wielkim krokiem do przodu. Z kolei MA mają pewne zalety których nie mają Eposy i wymiana może być rozczarowaniem. Tak czy siak, bez odsłuchu się nie obędzie. W ciemno to można sobie kupować wyższy model tej samej marki, i to też nie zawsze.

Pzdr,

Asiki

Oj tak Kardas zgadzam sie z tobą szczegulnie jesli mowa o MA RX-6 to kolumna do bicia przez inne firmy i podobnie się ma z modelem RX-8 ,a zespolenie Creeka z eposami nie uważam za jakis zachwyt a wręcz odwrotnie jest wiele ciekawszych propzycjii w tej półce cenowej.

Witam

Nie wiem czy jestes anty MA ale ja mam inne odczucia co do MA a szczegolnosci RX8

Sluchalem ich u kolegi w sklepie i dla mnie bardzo dobre glosniki w swojej klasie nie slyszalem lepszych w tej cenie bylo wszystko czego bym chcial w sredniej klasie glosnikow nie slyszalem ani zadnych ostrosc lecz bardzo dobra prezycja z plastycznoscia , kazdy dzwiek byl pieknie zaokraglony ,naprawde nie bylo sie do czego przyczepic to samo stwierdzil kolega ktory siedzial obok mnie. Glosniki byly podpiete do Naim nait XS , pozniej arcam fmj 38 na kablach audioquest.

No cóż widzę że jedni kochają MA, inni nienawidzą. MA to dosyć "wyraziste" brzmienie. Miałem okazję ostatnio posłuchać w dosyć dobrze przygotowanym pokoju odsłuchowym kilka par głośników w zbliżonym zakresie cenowym. MA według mnie i osób które słuchały ze mną wypadły wtedy najgorzej, po prostu były za "ostre", jeśli komuś takie granie pasuje to OK. Niektórzy piszą że takie granie jest "krzykliwe" a drudzy to samo nazywają "detalicznością i szczegółowością", kto co lubi ...

Kardas: dokładnie, kto co lubi. Z drugiej strony, wielu ludzi preferuje wysokie tony mocno utemperowane, takiego grania też bym nie nazwał neutralnym. Przykład: jeden znajomy posiadający całkiem niezły system, puścił mi kiedyś jakiś jazzik z trąbkami. Skomentował że te trąbki są za ostre. Pomyślałem sobie tylko: chłopie, czy ty kiedykolwiek słyszałeś trąbkę na żywo? Albo talerze? To gra jak zza grubego koca a tobie za ostro?! Ale ok - zestaw gra przyjemnie, jemu się bardzo podoba i tak napradę o to chodzi w tej zabawie.

MonitorAudio to nie są kolumny neutralne, one mają wyraźny charakter. Ale bardzo dużo zależy od zestawienia, w odpowiednim towarzystwie potrafą zagrać delikatnie. Ale nigdy cicho :)

Pzdr,

Asiki

witam

Jaka ostrosc w nowych MA, ja mialem rx6 teraz mam rx8 i zadnej ostrosci nie bylo i nie ma, tylko piekne wypelnienia w gornych rejestrach i ta dynamika uff niektore kolumny w tej cenie moga tylko pozazdroscic.

Kardas ty chyba ostrosci w kolumnach nie slyszales

Posluchaj sobie Triangle albo B&W 600+ one potrafia gora pojechac

Poprzednio słyszałem że MA ma piękną "detaliczność i szczegółowość" a teraz że MA ma "piękne wypełnienie w górnych rejestrach". Wszystko można ładnie ubrać w słowa, dla mnie jest to po prostu krzykliwe granie. Absolutnie nie neguję tego grania, być może komuś się to podoba i nazywa to "pięknym wypełnieniem w górnych rejestrach". Słuchałem RX6 na przykład na Naimie i odczucia były takie jak pisałem powyżej. Siedziało ze mną w salonie 5 osób i każdy miał podobne opinie. Nie sądzę żeby zestaw Naima za jakieś 15 tys. miał jakoś wyjątkowo wyeksponowaną górę, a wręcz przeciwnie Naim powinien i tak trochę "wygładzić" Monitor Audio, mimo to było za ostro. Znam wiele osób którym takie granie odpowiada, są zadowoleni, chwalą i polecają. Zatem kto co lubi. Ciekawi mnie dlaczego autor wątku chciałby się pozbyć MA, czy mu ta szkoła grania nie odpowiada? Czy chciałby przeskoczyć szczebel wyżej?

• 2 miesiące później...

Zacznijmy od tego, ze za firmami Epos i Creek stoi ten sam czlowiek...;Michael Creek.

Jedme z drugimi wspolgraja swietnie a jak ktos twierdzi inaczej to znaczy, ze cos innego w systemie sie nie zgralo.

Gustaw_k Creek plus superiory bardzo fajnie graja, sluchalem u siebie w domu jakis czas temu.

Moim zdaniem Epos 22i to wyzsza liga od serii RX od MA.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Inna klasa dzwieku eposy sa bardziej neutralne

Neutralne i maja bardziej naturalny dzwiek.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

No to jeszcze ja;-)

Mialem w domu monitor audio S6 (starsza wersja) i Epos es22(starsze od m22i). Zostaly eposy do dzis. Eposy maja lepsza srednice, lepsza gore. Jest wiecej detali i lepsza przestrzen. Jedynie co monitor audio mial wiecej "miesa" na dole. Eposy graja spokojniej z mniejszym basem. MA to dobre kolumny ale wg mnie eposy to polka wyzej

MA bardziej beda pasowaly do szybkiej muzy ( cos z techno itp)

To teraz zycze powodzenia w wyborze;-)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Nio eposy tez potrafia zagrac spoko Rock nie meczy gora , w MA troche w rocku metalu sieje gora,chodz dynamiki i dobrego bassu to eposy moga pozazdroscic MA.

Ale np rx sa bardziej wygladzone chodz rowniez zle nagrane plyty rockowe pokaze za ostro

Pozdrawiam

ANx

Tomter

Jest tez druga sprawa:) Wyglad... Dla mnie jest również ważny. Jak by nie patrzec to sa nasze ''meble'' i upiekszacze pokoju:) Epos to pierwsza klasa jezeli chodzi o wykonanie. Stolarka świetna. Bez zbędnych bajerów. Prezentuja sie naprawde świetnie, lepiej niz MA oczywiscie to moja opinia. MA zwlaszcza te nowe rx wyglądaja troszke ''plastikowo'' ... Ale o guscie sie przeciez nie dyskutuje:) Kilka fotek starych dobrych ES22 ponizej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11813-099417900 1294582087_thumb.jpg

post-11813-017220300 1294582094_thumb.jpg

post-11813-072271200 1294582113_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Jak pisałem prędzej Epos m22 to naprawdę bardzo dobre kolumny i naprawdę warto brać je pod uwagę przy zakupie. Ja zmieniłem je na Monitor Audio GS20 i jestem bardzo zadowolony.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.