Skocz do zawartości
IGNORED

Cóż to za potworki

belzebub

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem z przypadku, stałem się posiadaczem pewnych kolumn. Nie mają żadnego logo, ani też nie przypominają żadnej znanej mi konstrukcji (choć znam ich niewiele), więc założyłem, że jest to jakiś wyrób chałupniczy. Więc proszę was o pomoc - cóż to jest, jaka jest tego wartość, czy w ogóle jest sens to zatrzymywać ?

Dodam, że nie odsłuchiwałem tego u siebie - raczej mija się to z celem, mam zbyt małe pomieszczenie.

Poniżej fotki - jeśli potrzeba czegoś więcej, proszę pisać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-28331-077023600 1285950066_thumb.jpg

post-28331-078802200 1285950099_thumb.jpg

post-28331-012398600 1285950138_thumb.jpg

post-28331-079207500 1285950178_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/71893-c%C3%B3%C5%BC-to-za-potworki/

Kirksaeter jest małą, niemiecką manufakturą produkującą kolumny właśnie na Teslach- widziałem kiedyś artykuł w Sat-A-V, gdzie były pokazane ich wyroby. Co ciekawe, skrzynki wykonywano ręcznie, bo produkcja była małoseryjna. Czy jeszcze istnieją? Nie wiem, można by poszukać w sieci.

Ze zdjęć wynika że producentem jest

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Aby się przekonać co to jest warte należałoby dokonać jakichś odsłuchów.

Ukryta Zawartość

Jesli jestes już ich włascicielem więc co stoi na przeszkodzie żeby je odsluchać?Jak male masz pomieszczenie. Te kolumny widac na jednej z fotek sa na dwoch 13cm Teslach.Więc do małego pomieszczenia mogą być jak najbardziej. Tyle samo miejsca zajmie Ci mały monitor na podstawkach.Druga rzecz gdyby ktos Ci powiedział że te głośniki są zarąbiste to co już nie bylo by problemu z ustawieniem?

Trzecia rzecz do tej <kupy> którą masz w o Mnie te głośniki są z nawiązką za dobre.I jeszcze jedna rzecz to stosunkowo fajne 13cm.glosniki Tesli z plastyczną średnicą a wysokotonowy najprawdopodobnie metalowa kopółka być może Seasa .

Arny maja duzo niskich rejestrow ale srednicy zadnej. Natomiast widze na gorze prawdopodobnie Seasa, w dodatku metalowego, tazke wydaje mi sie ze moze to calkiem przyzwoicie pograc przy niskim podziale jesli ktos lubi takie rozwiazanie.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jesli jestes już ich włascicielem więc co stoi na przeszkodzie żeby je odsluchać?Jak male masz pomieszczenie. Te kolumny widac na jednej z fotek sa na dwoch 13cm Teslach.Więc do małego pomieszczenia mogą być jak najbardziej. Tyle samo miejsca zajmie Ci mały monitor na podstawkach.

Nie ma żadnej. Z ciekawości podłączyłem, chwilę po napisaniu tego tematu. Zagrało jak przewidziałem - Bas dudnił przez BR z tyłu, po odsunięciu wszystkich mebli i zrobieniu jako takiego miejsca, zagrało nieco lepiej, ale wciąż to dzwięk jakby przykryć kolumny tekturowym pudłem.

Pokój to ok. 13m2, z skosem z jednej strony.

Druga rzecz gdyby ktos Ci powiedział że te głośniki są zarąbiste to co już nie bylo by problemu z ustawieniem?

A zwiększyłaby mi się powierzchnia (wm2) pokoju wtedy ?

Poza tym, cieszyłbym się bardziej, bo nie dość że dostałem za darmo, to jednak opłacało się wnosić te cholerstwa na 8 piętro po schodach.

Trzecia rzecz do tej <kupy> którą masz w o Mnie te głośniki są z nawiązką za dobre.I jeszcze jedna rzecz to stosunkowo fajne 13cm.glosniki Tesli z plastyczną średnicą a wysokotonowy najprawdopodobnie metalowa kopółka być może Seasa .

Jestem w trakcie kompletowania systemu - gra rotel ra 931MKII z GOLDRINGIEM GR2. Tesla gra ładnie, miałem już wcześniej przyjemność obcować z monitorami na teslach, grało fajnie, bas przyjemny, tak jak mówisz, plastyczne i "ciepłe", więc mniej więcej znam brzmienie tych głośników.

Generalnie, nie rozumiem Twojej wrogości. Dostaje coś za darmo, jestem w tym temacie dość niedoświadczony, więc chętnie chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat tego sprzętu. Nie ukrywam, że prawdopodobnie będę chciał je sprzedać, ponieważ nie nadają się do mojego pokoju. A raczej ich brzmienie w moim pokoju mi nie odpowiada. Nie kieruje się opiniami osób postronnych w wyborze sprzętu, a przynajmniej nie jest to czynnikiem decydującym

A ten wysokotonowy to rzeczywiście seas, jednak nic mi nie mówi ten dokument:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czytam i czytam i zastanawiam się o co chodzi. Nie chcę żebyś zrozumiał to jako jakiś zarzut tylko jako moje swobodne skojarzenia po przeczytaniu twojego postu.

Na czym miała by polegać pomoc na forum?

Pytasz ludzi którzy na uszy nie słyszeli kolumn które masz w domu czy są dobre.

A nie prościej po prostu je podłączyć i sprawdzić co zresztą później robisz.

Ja bym się raczej zapytał sam siebie po co założyłeś ten temat i na czym miała by polegać pomoc w twoim wypadku bo ja naprawdę po przeczytaniu od początku do końca dalej nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.