Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kondensatory na zasilanie poszczególnych elementów?

nikifor

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zaczerpnąć rady doświadczonych monterów diy,mianowicie nie chcę kupować garść kondensatorów i mieszać nimi na nieszczęsnej pcb aby nie poniszczyć druku i mam pytanie jakie kondensatory (jakich firm)najlepiej sprawdzą się na zasilaniach:

WO

na zasilaniu głównym przed stabilizatorami

za stabilizatorami

oraz na wyjściach analogowych

od dzwięku oczekuje wyrażnej średnicy,łagodnej góry i mocnej dynamiki z szybkim krótkim basem.

Chciałem zaczerpnąć rady doświadczonych monterów diy,mianowicie nie chcę kupować garść kondensatorów i mieszać nimi na nieszczęsnej pcb aby nie poniszczyć druku i mam pytanie jakie kondensatory (jakich firm)najlepiej sprawdzą się na zasilaniach:

WO

za stabilizatorami

od dzwięku oczekuje wyrażnej średnicy,łagodnej góry i mocnej dynamiki z szybkim krótkim basem.

Kup garść kondensatorów i listwę precyzyjną żeńską. Wlutuj dwa piny i wkładaj w nie do woli kondensatory. Innej możliwości nie ma.

Musisz powiedzieć co to ma być dokładnie za układ i jakie prądy i napięcia, bo po co wyważać otwarte drzwi. I jaki budżet. Ja też chętnie posłucham. Jest specjalny temat o kondensatorach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Polacz rownolegle wszystkie kupione typy kondensatorow a bedziesz mial pelnie brzmienia :)

Niepotrzebnie skupiasz sie na tak malo istotnym elemencie toru audio.

WO

na zasilaniu głównym przed stabilizatorami - panasonic fc

za stabilizatorami (za stabami nichicon kz a przy opach elna silmic )

oraz na wyjściach analogowych - najlepiej wcale, chyba że masz DC do odfiltrowania

u mnie taka konfiguracja się sprawdziła... nie jest powiedziane że u Ciebie się sprawdzi :D

dst89 jest jak widzę najbardziej rozsądnym i pomocnym człowiekiem, odpowiedz w stylu: połącz wszystkie szeregowe jest mało poważna.

Panasoników FC nie lubię bo gdzie bym ich nie dodał to zamulają dzwięk i bas staje się taki gładki,bez wyrazu,KZ za stabilizatorami już sprawdzałem są bardzo ostre,mowa tu o zasilaniu symetrycznym,np wzmacniacza słuchawkowego itp..

słyszałem też że na zasilaniu WO dobre są elna cerafine,albo BG-STD,nie wiem jak grają te kondensatory.

Czy dobrym pomysłem było by zbudować wszystko na jednym typie kondensatorów np:elna duorex? nigdy nie słuchałem tych kondensatorów bo są trudno dostępne ale podobno są niezłe,pomieszanie kondensatorów to wielka sztuka aby to zagrało,dlatego założyłem taki temat aby bardziej doświadczeni coś podpowieedzieli.

Przymierzam się do budowy daca i z tąd te dylematy bo nie chcę całej pcb usiać jakimiś podstawkami,a i tak jak bym zaczął kombinować z całą batalją kondensatorów to bym zwariował.

witam,

ja używam bc oraz sanyo mv-ax. Na tych kondensatorach słyszę najmniej efektów typu: syczenie wysokich, słaby bas etc. jeżeli potrzebujesz małe pojemnosci to lepsze od wszystkich elektrolitów będą foliowe mkt, mkp

Za stabem polecam sprawdzić dobrego MKT niskiej pojemności.

Dla mnie to było odkrycie roku. Zastąpiłem BG N taniutkim Philipsem z efektem nieopisywalnym na korzyść Philipsa.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Googlowanie nie szkodzi :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np. Henryk Kwinto ma duże doświadczenie w doborze kondów. Ja od siebie mogę dodać że w przypadku kart dźwiękowych seri xfi w zasilaniu części cyfrowej najlepiej sprawdził mi się sanyo oscon lub tantal. Najwięcej problemów było z obsadzeniem Vcom i Vref. Ostatecznie wygrała elna cerafine. Super są też sanyo WG ale ciężko dostać. Na części analogowej przy zasilaniu opampów jak dotychczas nie do pobicia nichicon KZ. I tak są różnice w dźwięku przy różnych pojemnościach i napięciu. U mnie skończyło się na podstawkach i żonglerce kondami. W innym dacu(AK4396) przed stabami miałem zagwozdkę i z tego co miałem wygrał przedziwnie tani i pogardzany kond panasonica. Nie pamiętam serii ale przy nim wszystkie FC i rubycony ZL to padaka. Jeszcze spróbuję nippona LXV choć nie wiem po co ;) Temat kondensatorów to temat rzeka. Będziesz miał układ pisz na priv ale zainstaluj podstawki ;)

A propos. Co się dzieje z Henrykiem Kwinto? Wie ktoś? Na privie cisza :(

Ukryta Zawartość

dziękuje że nareszcie dowiedziałem się konkretów,apropo tantali-czy warto je wymieniać zamiast elektrolitów tak do 10uf? czy one nie są za szkliste? np w dacach często widzę usiane tantalami,albo w zasilaniu się spotyka za stabilizatorami,są przeciwnicy i zwolennicy tantali,spotkałem się też z opinią że tantale są sterylne i suche.

dziękuje że nareszcie dowiedziałem się konkretów,apropo tantali-czy warto je wymieniać zamiast elektrolitów tak do 10uf? czy one nie są za szkliste? np w dacach często widzę usiane tantalami,albo w zasilaniu się spotyka za stabilizatorami,są przeciwnicy i zwolennicy tantali,spotkałem się też z opinią że tantale są sterylne i suche.

U mnie tantale sprawdzają się w części cyfrowej DACa. Tu to pewne i bezpieczne miejsce dla nich. Czasem/często lepsze są oscony ;) ale to już trzeba testować. W analogu na odsprzęganiu czasem się sprawdzają ale u mnie rzeczywiście są "suche" i "syczące". Tutaj bezpieczniejsze są silmicy.Co dziwne jeszcze nie znalazłem jeszcze miejsca na BG-N lub std. Zawsze znajdowałem coś lepszego ;)no może BG-N w torze jak trzeba elektrolit ale i tak można lepiej porzeźbić ;)

spróbujcie MKT zamiast tantali. gwarantuję, że zostawicie je w obwodzie.

spróbujcie MKT zamiast tantali. gwarantuję, że zostawicie je w obwodzie.

Oczywiście, że większość foliowców jest lepsza niż elektrolity tylko proszę napisz jak mam wsadzić choćby 10uf na kartę w kompie? :) jeśli jest miejsce to super. W torze blokowane silmicy np wimą 1uF są świetne i wymiarowo do przełknięcia

Roe MKT 10uf/63v jest dość mały i lekki.większy niż elektrolit ale jest elektrolitu nie ma, a zamiast tego wsadzi się MKT potrzeba trochę miejsca więcej.

Ja np. zamiast elektrolitów 22-47uf dałem 1uf MKT i jest git. nie ma sensu chyba szukać MKT podobnych pojemności c elektrolit.

Roe MKT 10uf/63v jest dość mały i lekki.większy niż elektrolit ale jest elektrolitu nie ma, a zamiast tego wsadzi się MKT potrzeba trochę miejsca więcej.

Ja np. zamiast elektrolitów 22-47uf dałem 1uf MKT i jest git. nie ma sensu chyba szukać MKT podobnych pojemności c elektrolit.

:) tu naprawdę nie ma miejsca a według noty kondy po 100-220uF ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

100-220uf to zasilania kości ????

Piszę o całej karcie ale tak wg noty cs4398 na Filt+ ma mieć 100uF a na Vref 33uF. Takich foliowców na pewno tam nie upchnę. Już cerafine 100uF/25v była wyzwaniem :)

a jak Ci cefarine z CS gra???na początku się zachwycałem tym zespołem, potem wywaliłem cerafine w cholerę. poawiły się po kilkunastu godzinach grania jakieś zniekształcenia.

W moim CD wg noty katalogowej wszędzie, przy każdej kości stoi 47uf. Wszystkie wymieniłem na 1uf.(działało nawet bez ale trzeba być specyficznym człowiekiem żeby taki rodzaj analitycznego, zimnego, klinicznego dźwięku zaakceptować).

Za stabilizatorami datasheet mówi: ma być min. 22uf(najlepiej tantal;był on nota bene najgorzej brzmiącym rozwiązaniem). po dzisiątkach prób zaczynając od jakichś osconów, przez nichicon kz i black gate`y std i nx doszedłem ostatecznie do ...mkt 1uf. sprawdzałem co się dzieje przy dodawaniu i ostatecznie zostawiłem 1uf. przy 2,5uf na przykład coś dziwnego działo się z basem.

doszedłem w tym momencie do sytuacji, w której nie mam elektrolitów w części cyfrowej systemu, po stabilizatorach(chociaż mam plan żeby wcisnąć mkt przed stabilizator.Obecnie mam 2000uf przed stabilizator i dlaczegoś kiedy zmniejszy się tę pojemność do 1000uf pali się jeden z tranzystorów przed stabem. to jest pewien problem bo uzyskać 2000uf z mkt TO dopiero pokazuje jak mało może być miejsca w obudowie). od lasera do wyjścia DAC. Póki co to jest najlepsze rozwiązanie jakie u siebie miałem:)

odpowiedz w stylu: połącz wszystkie szeregowe jest mało poważna.

Nie wiem jak z tak zerowa wiedza elektroniczna mozna wogole podchodzic do tuningu!?

Po pierwsze nie szeregowo a rownolegle i jest to znany i czesto stosowany zabieg. Zazwyczaj bocznikuje sie ''wolne'' elektrolity ''szybkimi'' mkt czy ceramicznymi.

Prawda jest taka ze Ci co nie maja pojecia jak dokonac prawdziwych zmian w elektronice to skupiaja sie na drobiazgach w stylu kondensatory. Ale kombinujcie z kondensatorami skoro tylko na tyle was stac.

Pojawily sie ostatnio kondensatory polimerowe o ekstremalnie niskim ESR, wiec proponuje ich posluchac, moze znajdziecie w nich ideal dzwieku.

a jak Ci cefarine z CS gra???na początku się zachwycałem tym zespołem, potem wywaliłem cerafine w cholerę. poawiły się po kilkunastu godzinach grania jakieś zniekształcenia.

Myslisz ze kondensator sie spalil czy moze Twoje uszy sie zmeczyly i zmienilo Ci sie samopoczucie? Sory ale w takie rzeczy to ja nie wierze. Choc to Twoje odczucia i masz do nich prawo.

Myslisz ze kondensator sie spalil czy moze Twoje uszy sie zmeczyly i zmienilo Ci sie samopoczucie? Sory ale w takie rzeczy to ja nie wierze. Choc to Twoje odczucia i masz do nich prawo.

Odczucia to sprawa względna.

Natomiast jeśli słucham "Big train" Marsalisa i kiedy za każdym razem przy wysokich dźwiękach trąbek "pierdzi" (też nie tak, że wydaje mi się. chodzi o odgłos przy uszkodzonych wysokotonowcach)w wysokotonowym przestajemy mówić o odczuciach związanych z samopoczuciem.

Na początku pomyślałem, że pada gwizdek. potem wymieniłem kondensator i problem ustąpił. Głośnik bez łaski gra do dzisiaj.

poza tym nie napisałem nigdzie, że kondensator się spalił. nie wiem czy widziałeś kiedy eksplozję konda. jeśli tak, darowałbyś sobie ten komentarz;)

taki off top: jak się robi żeby cytat pojawił się z wypasionej, zielonej ramce??

Witaj Nikifor!

Masz elektrolity na wyjściu, w torze sygnału? Spróbuj je wywalić i zastąpić zworkami, albo po prostu zewrzeć owijając nóżki miękkim drutem. Potem sprawdź,czy będzie prąd stały na wyjściu. Może być nawet kilkadziesiąt mV, i będzie OK (chociaż tu zapytaj się jeszcze bardziej doświadczonych), bo na wejściu kolejnego stopnia (preampa, wzmacniacza, końcówki mocy) też masz kondy w torze sygnału. Niepotrzebnie się dublują.

Gwarantuję, że to będzie najbardziej "słyszalna" modyfikacja z tych, które zamierzasz zrobić :)U mnie na Kenwoodzie DP5010 normalnie opadła mi szczęka....Wysokie, czyli przestrzeń i lokalizacja , i ten basssssss.....:) Palce lizać! Wcześniej siedziały tam granatowe Elny 47uF.

Jeśli jednak nie chcesz pozbywać się tych kondów, to zmień je na coś porządnego, najlepiej MKP. Pojemności są zazwyczaj niezwykle zawyżone, tobie starczy dużo mniej, np. jeśli kolejny stopień ma opór 50k, to 2,2uF, albo dla świętego spokoju 3,3uF MKP będą tam świetnie pasowały.

Co do zasilania analogówki, to ja nigdy nie skumam, co fajnego ludzie słyszą w panasonicach FC albo złotych Nichiconach. Chyba mam jakąś wadę słuchu, bo ja słyszę żyletki i suchy,beznamiętny dźwięk(oczywiście piszę tu o wygrzanych kondach). Spróbuj Nippony serii LXY, LXZ, albo BC (to jakaś podmarka Philipsa chyba, świetne są, a chyba trochę za mało znane i niedoceniane). Moje doświadczenia są takie, że z Nipponami i BC było o niebo lepiej, ale pamiętaj, że to zawsze są subiektywne oceny.

Cyfrówkę zasilałem tak, że w miejscu gdzie stoi jakiś ważny kond (duży) dawałem niskoimpendacyjne o większej pojemności (np. Nippon KZE), dobre są takie do płyt PC. A przy układach to już różnie. Jak mała pojemność, to tantal. Jak większa (np. 220uF przy przetworniku) to zdecydowanie OS-CON.

Oczywiście moje porady i wrażenia są subiektywne i nie uważam, że to jedynie słuszny sposób na "zrobienie" zasilania :)! Ale część tych rozwiązań dała niezłe rezultaty, dlatego polecam Ci je rozważyć (zwłaszcza wywalenie kondów z toru!)

Pozdrawiam i życzę udanego "tuningu" (Brrr..,nie lubię tego słowa :) )

>>Masz elektrolity na wyjściu, w torze sygnału? Spróbuj je wywalić i zastąpić zworkami, albo po prostu zewrzeć owijając nóżki miękkim drutem. POTEM sprawdź, czy będzie prąd stały na wyjściu<<

Radzę to sprawdzić PRZED "wywaleniem".

>>Masz elektrolity na wyjściu, w torze sygnału? Spróbuj je wywalić i zastąpić zworkami, albo po prostu zewrzeć owijając nóżki miękkim drutem. POTEM sprawdź, czy będzie prąd stały na wyjściu<<

Radzę to sprawdzić PRZED "wywaleniem".

Ha, masz rację toptwenty, można to zrobić (zmierzyć DC) przed tą operacją :) Jakoś o tym nie pomyślałem, bo poniosła mnie wizja gwałtownej poprawy dźwięku po usunięciu tych kondów..

WO

za stabilizatorami

Black Gate N i nic więcej nie potrzeba ;)

Ukryta Zawartość

polecam przeczytać. ciekawy artykuł, a zwłaszcza porównania różnych kondensatorów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego to potrzeba nie kondensatorów a odpowiednich głośników i porządnego wzmacniacza. No ale to też tylko moje subiektywne zdanie :)

Jak widać, są zwolennicy różnych kondensatorów.

A więc zapewne nie ma między nimi żadnych obiektywnie istotnych brzmieniowo różnic.

Warto czasami posłuchać Irka…

A już zwieranie kondensatorów to jakaś anarchia ;). Konstruktorzy urządzeń są zapewne do tyłu w stosunku do wielu niedouczonych forumowiczów.

To tak celem rozsądku. Czytają to przecież ludzie.

PS. A czy wiecie, że często jako kondensatory odprzęgające stosowanie są te z większym ESR (gorsze?). Poprawiamy na jakiś "hi-end" i zaczynają się problemy ze wzbudzeniem…

Jak widać, są zwolennicy różnych kondensatorów.

A więc zapewne nie ma między nimi żadnych obiektywnie istotnych brzmieniowo różnic.

Warto czasami posłuchać Irka…

A już zwieranie kondensatorów to jakaś anarchia ;). Konstruktorzy urządzeń są zapewne do tyłu w stosunku do wielu niedouczonych forumowiczów.

To tak celem rozsądku. Czytają to przecież ludzie.

PS. A czy wiecie, że często jako kondensatory odprzęgające stosowanie są te z większym ESR (gorsze?). Poprawiamy na jakiś "hi-end" i zaczynają się problemy ze wzbudzeniem…

Tak, ten ps. ma rzeczywiście miejsce. Temat jest skomplikowany bo zależy od rodzaju zasilaczy i czy są do poszczególnych odbiorników idywidualne czy też jeden na kilka itd. ... Można dać z małym ESR ale trzeba umieć to zrobić.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

tajemnica stosowania kondensatorów do swoich produktów wielkich korporacji takich jak YAMAHA,DENON,itp..pozostanie dla nas zagadką:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.