Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER VSX-AX5I-S jakie głośniki 5.0 ???

marsinoino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

zakupiłem właśnie PIONEER VSX-AX5I-S, miał być PIONEER VSX AX10I-S, ale znalazłem tanio PIONEER VSX-AX5I-S, nie doczytałem się szczególnych różnic miedzy nimi więc zdecydowałem się na model niższy i tańszy. Za to chciałbym przeznaczyć około 2000 tyś zł na głośniki 5.0.

Sprzęt ma być używany do oglądania filmów i słuchania stereo. Pokuj 3.5 m na 5.2 m

W przyszłości chciałbym dokupić do tego blue reya pioniera chyba, że są inne propozycje, chętnie posłucham opinii. Dodam, że jest to mój pierwszy sprzęt.

zastanawiam sie nad Jamo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zachęcam do dyskusji.

post-30521-079567300 1285914647_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Wszystkich,

zakupiłem właśnie PIONEER VSX-AX5I-S, miał być PIONEER VSX AX10I-S, ale znalazłem tanio PIONEER VSX-AX5I-S, nie doczytałem się szczególnych różnic miedzy nimi więc zdecydowałem się na model niższy i tańszy. Za to chciałbym przeznaczyć około 2000 tyś zł na głośniki 5.0.

Sprzęt ma być używany do oglądania filmów i słuchania stereo. Pokuj 3.5 m na 5.2 m

W przyszłości chciałbym dokupić do tego blue reya pioniera chyba, że są inne propozycje, chętnie posłucham opinii. Dodam, że jest to mój pierwszy sprzęt.

zastanawiam sie nad Jamo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zachęcam do dyskusji.

Różnice są i to ogromne ! VSA-Ax10 to flagowy model zbudowany zupełnie inaczej niż VSA-AX5. Na tym pierwszym da się nawet w nieskrępowany sposób posłuchać muzyki stereo. Posiadałem kiedyś bardzo zbliżony do twojego Ax4 więc przy chwili wolnego czasu opiszę ci moje wrażenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Różnice są i to ogromne ! VSA-Ax10 to flagowy model zbudowany zupełnie inaczej niż VSA-AX5. Na tym pierwszym da się nawet w nieskrępowany sposób posłuchać muzyki stereo. Posiadałem kiedyś bardzo zbliżony do twojego Ax4 więc przy chwili wolnego czasu opiszę ci moje wrażenia.

A jednak, ja wyczytałem na jakimś forum że dla zwykłaego początkującego laika jak ja, róznica nie będzie słyszalna, dlatego postanowiłem kupić VSA-AX5, przekonała też mnie cena, zapłaciłem za niego 150(ok 700zł)funtów (u nas taki sprzęt chodzi chyba po około 1500 zł) za VSA-Ax10 musiałbym zapłacić około 2000zł i tak dobra cena bo czytałem że to jeden z lepszych amlitunerów Pioneera, postanowiłem jednak zainwestować w tańszy amplituner na rzecz droższych głośników, amlituner kiedyś odsprzedam i kupie pewnie inny, głośniki chciałbym żeby były dobre w tej cenie i troche u mnie postały.

Chętnie wysłucham też opinii jakiego blue raya do tego dokupić czy np pioneer bdp-lx08 (w cenie około 1000zł) ?? Czy może coś innego ??

Przypominam, jestem laikiem w tej dziedzinie, zaczołem dopiero czytać i pytać ! Dlatego każda opnia i rada będzie pomocna !!

Jamo C405 - za tą cenę całkiem przyzwoite kolumny. Nawet w stereo sobie całkiem dobrze radzą. Miałem okazję takie tuningować :)

Kolumny, które kolega opisał faktycznie mają świetny stosunek jakości do ceny :-) Ogólnie użytkowałem go z Wharfedale Diamond serii 9, JAMO S606, B&W S3 Sorrento i w moim przypadku najlepiej sprawdziło się pierwsze rozwiązanie - dlaczego ? Ponieważ była fajna średnica i piękne wokale, był fajny i szybki bas, czasami aż nazbyt twardy ale za to było dość precyzyjnie. Góra jak to w Waflach 9 raczej taka mało szczegółowa i wysunięta ale przynajmniej nic w uszy nie kuje. B&W było dużo lepiej na górze i może ciut lepiej na dole ale średnica już gorsza niż na Waflach. Jamo s606 porażka, sycząca góra i bas rozlazły. Pozdrawiam! i życzę udanego poszukiwania. Myślę, że potencjał tego ampli jest spory. Dużo będzie tu faktycznie zależeć od doboru kolumn.

Co możecie powiedzieć na temat głośników MONITOR AUDIO ile warto za to zapłacić mam na oku dwie aukcje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy te nadawały by się na tył ?? Bo zastanawiam się nad MONITOR AUDIO ! Jak to wygląda cenowo ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stempel dzięki za odp.

Zdecydowałem się jednak na 3 letnie Monitory Audio Silver RS6, wygrałem aukcje wyszły jakies 1700 zł, dzisiaj jadę to odebrać, mam nadzieje że będą w dobrym stanie, widziałem do tego nowy centralny BR-LCR za około 500 zł i surroundy BRFX (tylko że te są chyba z seri bronze) za około 800 zł, ale poczekam może dostane taniej, ważne że jest stereo !!!

Jakieś opinie na temat MONITOR AUDIO SILVER ???

pozdr.

Jamo C405 - za tą cenę całkiem przyzwoite kolumny. Nawet w stereo sobie całkiem dobrze radzą. Miałem okazję takie tuningować :)

Co powiesz o Monitor Audio ??

Kolumny, które kolega opisał faktycznie mają świetny stosunek jakości do ceny :-) Ogólnie użytkowałem go z Wharfedale Diamond serii 9, JAMO S606, B&W S3 Sorrento i w moim przypadku najlepiej sprawdziło się pierwsze rozwiązanie - dlaczego ? Ponieważ była fajna średnica i piękne wokale, był fajny i szybki bas, czasami aż nazbyt twardy ale za to było dość precyzyjnie. Góra jak to w Waflach 9 raczej taka mało szczegółowa i wysunięta ale przynajmniej nic w uszy nie kuje. B&W było dużo lepiej na górze i może ciut lepiej na dole ale średnica już gorsza niż na Waflach. Jamo s606 porażka, sycząca góra i bas rozlazły. Pozdrawiam! i życzę udanego poszukiwania. Myślę, że potencjał tego ampli jest spory. Dużo będzie tu faktycznie zależeć od doboru kolumn.

Jednak Monitor Audio !!!

Czekam na dalsze opinie i wskazówki co dokupić do tego ??

Jaki centralny i tył ??

No to ładnie poszedłeś :-) Uważam, że poczekaj i zapoluj na lepszego centrala z serii RS, natomiast surroundy ze spokojem mogą być. Koniecznie daj znać jak to gra w kinie i stereo.

A jeszcze lepszy będzie centralny Monitor Audio oczywiście, ale GS :)

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Bardzo polecam Monitor Audio. Sam jestem od niedawna ich posiadaczem i im dłużej ich słucham - tym bardziej jestem nimi urzeczony i oczarowany. Sprawdzają się w każdym repertuarze: muzyka symfoniczna, kameralna, jazz, rock, elektroniczna, heavy metal i wszystko inne. Coś, co mnie się w nich szczególnie podoba - to ciepłe, lampowe, analogowe brzmienie. Niezwykle sobie te cechy cenię. Ale to może sprawa mojego indywidualnego gustu.

Witam wszystkich, a więc głośniki odebrane w satnie wizulanym i technicznym idealnym, więc jestem zadowolony, natomiast strasznie się rozczarowałem jak je zobaczyłem, szczerze czytałem o wymiarach, ale nie wyobraziłem sobie że będą takie małe(przepraszam nie za duże), zagrały rewelacja narazie w stereo, pozatym

Wykonanie

w pięknym naturalnym fornirze, klasyczny układ dwu i pół drożny.

Pomiary

Wyeksponowane niskie częstotliwości, zakres średnio wysoko tonowy lekko pofalowany, jednak trzyma się kursu na dobre zrównoważenie. Impedancja znamionowa 4 omy (w praktyce nie kłopotliwe), efektywność 86 dB.

Brzmienie

Soczyste, sprężyste, plastyczne, ciepłe, a przytym z dobrą rozdzielczością. Bas na granicy przesytu, góra subtelna

i detaliczna.

Cokolwiek to znaczy tak napisali w teście HI-FI,

faktem jest że wykonie jest piękne, co do brzmienia, po przyjeżdzie ustawiłem je w salonie około 25 metrów i bas wcale mnie nie powalił z nóg, ale po przeniesieniu ich do sypialni na około 10 m2 poczułem moc tych głośników,powoli przekonuje sie do nich, pozatym narazie gra na starym jak świat DVD Sony( nie pamiętam modelu, ale ono więcej nie czyta płyt niż czyta) błędem było kupienie ich czytając tylko suchych opini w internecie, ale wydaje mi się że trzeba było zrobić najpierw odłuch różnych producentów żeby było porównanie, jednak zakupu nie żałuje, w wekend lece do sklepu umówić się na odłuch centralnego i tyłu z serii BR i BS, żeby sprawdzić różnice !!!

Chętnie posłucham jak podłączyć dvd przez jakie złącza lepiej ??

Jakie przewody urzyć w jakim przedziele cenowym do tego sprzętu, żeby nie stracić na jakości dzwięku ??

z góry dzięki i pozdrawiam

A jeszcze lepszy będzie centralny Monitor Audio oczywiście, ale GS :)

Seria GS odpada 599 funtów za centralny, to lekka przesada jak dla mnie narazie !!

hmmm ale w przyszłości kto wie !!

Jeszcze pytanie bo znalazlem tutaj taki gadzet

\

Ukryta Zawartość

Do jakich to głośników można zastosować jest ktoś zorientowany

czy do tego typu który chciałbym na tył będą ok co z ceną ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może mi powiedzieć czy te głośniki są warte swojej ceny ?

Ukryta Zawartość

Czy lepiej kupić jakieś Jamo czy też Dali ?

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może mi powiedzieć czy te głośniki są warte swojej ceny ?

Ukryta Zawartość

Czy lepiej kupić jakieś Jamo czy też Dali ?

Załóż sobie osobny temat :-) Głośniki dobre a czy lepsze od Jamo i Dali ? - to zależy od jakich. Jeśli od budżetowych Jamo S606 to moim zdaniem tak, natomiast Dali Concept już jakoś grają.

Ukryta Zawartość

Chyba lepiej podłączyć cyfrowo bo zapewne ten ampli będzie mieć lepsze przetworniki niż to dvd.

A jakie CD lub DVD byście zaproponowali ze starszych topowych modeli ??

A jakie CD lub DVD byście zaproponowali ze starszych topowych modeli ??

Chodzi mi głównie do odsłuchu stereo !!!

Na pewno nie Pioneera. Te wszystkie flagowe modele DVD 717,737 itp. są słabiutkie. O ile w dole pasma jeszcze ujdzie to góra bardzo słabiutka bez wielu detali. Idź raczej w kierunku Denona, jak tak zrobiłem po wielu różnych opcjach mam teraz DVD 3800 i jestem zadowolony :-)

Na pewno nie Pioneera. Te wszystkie flagowe modele DVD 717,737 itp. są słabiutkie. O ile w dole pasma jeszcze ujdzie to góra bardzo słabiutka bez wielu detali. Idź raczej w kierunku Denona, jak tak zrobiłem po wielu różnych opcjach mam teraz DVD 3800 i jestem zadowolony :-)

Stempel

co możesz powiedzieć na temat Arcama cd 73t, słuchałeś kiedyś tego ?? Jak to by zagrało z Pionkiem ??

Co do denona 3800 to widzę że ciężko to dostać na wtórnym rynku, jedynego znlazłem w US.

Napisz jaka kwota wchodzi w grę i będziemy szukać :-) Tego Arcama nie znam.

Myślałem żeby dokupić samo cd jakiś starszy topowy model może być do kwoty 500-600 zł, po nowym roku będę szukał Pioneera blu ray player bdp-lx08, czy lepiej poczekać, czy ten blu ray da rade w stereo ??

Acha i pytanie z innej beczki, do głośników MA które kupiłem dostałem kable wyglądają na srebrne, czy jest sens to wymieniać ??

pozdr.

Myślałem żeby dokupić samo cd jakiś starszy topowy model może być do kwoty 500-600 zł, po nowym roku będę szukał Pioneera blu ray player bdp-lx08, czy lepiej poczekać, czy ten blu ray da rade w stereo ??

Acha i pytanie z innej beczki, do głośników MA które kupiłem dostałem kable wyglądają na srebrne, czy jest sens to wymieniać ??

pozdr.

mam tu na oku tego Arcama Diva 62T

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdr.

mam tu na oku tego Arcama Diva 62T

Ukryta Zawartość

Jak za chwilę chcesz zmieniać na bluraya to moim zdaniem nie kupuj teraz odtwarzacza CD za 500-600zł tylko coś taniego i puść cyfrowo aby ampli wykorzystał swoje przetworniki ( bo ma całkiem dobre). Nie wiem czy LX08 to dobre rozwiązanie, prędzej celował bym 51,71 jeśli ma to być podłączone analogowo i chcesz uzyskać dźwięk HD.

Ukryta Zawartość

W wekend byłem odebrać Monitorki RS1, kosztowały mnie 850 zł, mają 3 lata i są w idealnym stanie żadnej ryski, do tego podstawki warte ponad 1000 zł z kolcami i poziomnicą(właściciel wspominał że płacił za to 3 lata temu ponad 700funtów), szukam teraz centralnego z serii RS, oto kilka fotek RS1.

pozdr.

Ukryta Zawartość

post-30521-049961100 1288080140_thumb.jpg

post-30521-040358100 1288080182_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marsinoino opisz po skompletowaniu sprzętu jak pionek spisuje się z MA. Mam komplet MAbr i ciekawi mnie jak to gra w mch.

Zanim zdecydowałem się na RS1 byłem robić odsłuch BR1 bo były nowe w sklepie za 150 funtów, różnica była duża, nawet jak dla mnie, dlatego ostatecznie zdecydowałem się żeby dokupić jednak resztę z serii BS, w sobotę po przywiezieniu RS1 zagrały bardzo czysto razem z RS6 ustawione na 7.1 Stereo, jednak pokój, w którym były ustawione do mała klitka, w listopadzie zagram w miejscu docelowy gdzie będą stały, wtedy napiszę, jakie były wrażenia, ale wydaje mi się, że ten pionek będzie trochę za słaby do tych głośników i długa tam nie postoi. Póki co brakuje jeszcze centralnego i suba ! Centralny wczoraj przegrałem aukcje, a sub to kolejne 400 funów !

Apetyt rośnie w miarę jedzenia!!! Masakra!

Pozdr.

• 2 tygodnie później...

Jak za chwilę chcesz zmieniać na bluraya to moim zdaniem nie kupuj teraz odtwarzacza CD za 500-600zł tylko coś taniego i puść cyfrowo aby ampli wykorzystał swoje przetworniki ( bo ma całkiem dobre). Nie wiem czy LX08 to dobre rozwiązanie, prędzej celował bym 51,71 jeśli ma to być podłączone analogowo i chcesz uzyskać dźwięk HD.

Stempel mam pytanie,

czy jak narazie jak mam 4 głośniczki fronty i tyły, czy narazie central mogę puścić przez tv, żeby tv grał jako centralny ??(jak to podłaczyć) I pod które wyjście podłaczyć tył, skoro tam jest 7.1 !!

Z góry dzięki za odpowiedz !!

Stempel mam pytanie,

czy jak narazie jak mam 4 głośniczki fronty i tyły, czy narazie central mogę puścić przez tv, żeby tv grał jako centralny ??(jak to podłaczyć) I pod które wyjście podłaczyć tył, skoro tam jest 7.1 !!

Z góry dzięki za odpowiedz !!

Tył podłącz pod surround. Jest jeszcze surround back ale wtedy używasz już 7.1 albo robisz bi-amping przednich kolumn z dodatkowych końcówek. Nie kombinował bym z podłączaniem tv pod ten ampli !

Witam, podepne sie pod temat.

Chcialbym zmienic moje fronty JBL E80 i centralny z tej samej serii na glosniki Heco Celan XT701 lub 501.

Jak ktos sie orientuje jak one graja i czy w ogole warto je kupic to prosze o podzielenie sie opinia.

Tył podłącz pod surround. Jest jeszcze surround back ale wtedy używasz już 7.1 albo robisz bi-amping przednich kolumn z dodatkowych końcówek. Nie kombinował bym z podłączaniem tv pod ten ampli !

O co chodzi z tym bi-amping przednich kolumn z dodatkowych końcówek ??

Jak to się robi ?? Prosze o podpowiedz !! Nie wiem czy dostałeś odemnie maila odnośnie twojego denona bo wysłałem. Wyślij fotki i cene na maiala [email protected] !!! Choć chyba się wstrzymam z kupnem i kupie BR po nowym roku !!!

Witam, podepne sie pod temat.

Chcialbym zmienic moje fronty JBL E80 i centralny z tej samej serii na glosniki Heco Celan XT701 lub 501.

Jak ktos sie orientuje jak one graja i czy w ogole warto je kupic to prosze o podzielenie sie opinia.

Nic mi na ten temat nie wiadomo może kolega stempel będzie umiał się wypowiedzieć na ten temat !!

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.