Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer w meblach...

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Może to nieco nietypowe pytanie, ale chciałbym fronty i centralny wstawić w półki regału. Efektowe - postawić na standach. Kolumn przednich się nie 'boję' - są w obudowach zamkniętych, więc nie ma żadnego problemu, że będą stały w meblach (na równo, z przednim czołem). Natomiast obawiam się o subwoofer, który chciałbym zabudować w 'szafkę' pod TV. Oczywiście przednia ściana będzie otwarta, nie mniej - obawiam się, że boczne ścianki i góra nieco będą mi służyć jako rezonans i grał będzie cały regał.

Mogę oczywiście tylną ściankę zostawić niezabudowana (nie wiem, czy to coś da) i poszukać subwoofera z przednim bass-refleksem. Nie mniej, czy ktoś próbował kiedyś 'wstawić subwoofer w meble'?

To mniej więcej ma wyglądać jak na poniższym asci-obrazku: KL - kolumna lewa, KR - kolumna prawa, TV... SW - subwoofer

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

https://www.audiostereo.pl/topic/71846-subwoofer-w-meblach/

Oj nie bardzo z tymi kolumnami w meblach. Bez względu na obudowę zamkniętą popsujesz dźwięk wsadzając je w regał!

Dlaczego?

"Dlaniczego" ... mity, mity, mity ... kolega chyba nie widział nigdy dedykowanej sali KD gdzie nie widać żadnych kolumn "walających" się po pokoju.

Jakoś to tam działa, co nie?

W kinie prawdziwym też jakoś daje radę, co nie?

To dlaczego w domu miałoby nie działać?

Bo na tym forum rządzą właśnie mity i prawdy objawione!

Jeśli sub nie będzie dmuchał do środka szafki nie będzie problemu.

Wystarczy dobre zestrojenie całości systemu 5.1

PS. Mam pralkę wrzuconą zabudowę i szafki mi się jakoś nie rozpadają ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

"Dlaniczego" ... mity, mity, mity ... kolega chyba nie widział nigdy dedykowanej sali KD gdzie nie widać żadnych kolumn "walających" się po pokoju.

Jakoś to tam działa, co nie?

W kinie prawdziwym też jakoś daje radę, co nie?

To dlaczego w domu miałoby nie działać?

Bo na tym forum rządzą właśnie mity i prawdy objawione!

Jeśli sub nie będzie dmuchał do środka szafki nie będzie problemu.

Wystarczy dobre zestrojenie całości systemu 5.1

PS. Mam pralkę wrzuconą zabudowę i szafki mi się jakoś nie rozpadają ...

I tu się bardzo mylisz :-) Co innego specjalnie przygotowana instalacja gdzie wnękę dla głośników można przygotować, a przede wszystkim dobrać głośniki do tego celu przeznaczone. Co innego głośniki postawione na półkach w komodzie.

Przerabiałem już to i u mnie całkiem się nie sprawdziło. Mebel wpadał w rezonans przy niektórych scenach i nie pomogło nawet wykonanie specjalnej komory dla głośnika odseparowanej od reszty mebla. Natomiast świetnie sprawdził się sub w ... szufladzie na pościel kanapy :) Fakt że z oryginalnej szuflady został jedynie front co by pasowało do mebla a reszta szuflady wykonana została specjalnie pod suba. Fajnie masuje ten subek:)

Co innego specjalnie przygotowana instalacja gdzie wnękę dla głośników można przygotować, a przede wszystkim dobrać głośniki do tego celu przeznaczone. Co innego głośniki postawione na półkach w komodzie.

i tu się zgodzę, wszystko zależy od poważnego przygotowania instalacji.

jak się zrobi na łapu-capu - będzie kicha.

jak się włoży w to trochę serca - będzie dobrze.

ta reguła sprawdza się z resztą w każdym przypadku ;)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Czy ktoś z was ma doświadczenia z zastosowaniem głośników car audio do instalacji KD. Jestem zmuszony przenieść swoje głośniki tylne poza zasięg małych rączek i planuję schować je w ścianie lub w suficie. Na alledrogo nie ma zbyt wielkiego wyboru dobrych głośników do takiego montażu (w większości to łazienkowo-werandowe wątpliwej jakości akustycznej) stąd kieruję swoją uwagę na głośniki car audio. Co wy na to?

i tu się zgodzę, wszystko zależy od poważnego przygotowania instalacji.

jak się zrobi na łapu-capu - będzie kicha.

jak się włoży w to trochę serca - będzie dobrze.

ta reguła sprawdza się z resztą w każdym przypadku ;)

No jestem ciekaw jak bardzo wkładasz swoje serce w wytłumianie komód i wnęk w szafkach. Zapewne uzyskane efekty po prostu powalają :-)

W moim przypadku regał będzie budowany na zamówienie, półki na głośniki będą zrobione prawie na wymiar + luz na ew. korekcje. Z OZ nie ma co buczeć po prostu. Stempel, mówisz trochę od rzeczy - bo gdyby temat dotyczył BR, to bym się z Tobą zgodził. Jednak przy OZ nie ma takich problemów z ustawieniem.

Całość konstrukcji będzie ciężka i sztywna, a same kolumny będą stały na kolcach zapewne. Jedynie tego subwoofera się obawiam - ale przy dobrym wytłumieniu tylu, boków i góry i BR z przodu może by się udało - ew. pomyślę o tym, żeby w miejscu na subwoofer można było zaadoptować półki, gdyby jednak SW robił zbyt duży bałagan...

No jestem ciekaw jak bardzo wkładasz swoje serce w wytłumianie komód i wnęk w szafkach. Zapewne uzyskane efekty po prostu powalają :-)

Daruj sobie może złośliwości młody człowieku ... ok?

W moim przypadku regał będzie budowany na zamówienie, półki na głośniki będą zrobione prawie na wymiar + luz na ew. korekcje. Z OZ nie ma co buczeć po prostu. Stempel, mówisz trochę od rzeczy - bo gdyby temat dotyczył BR, to bym się z Tobą zgodził. Jednak przy OZ nie ma takich problemów z ustawieniem.

Całość konstrukcji będzie ciężka i sztywna, a same kolumny będą stały na kolcach zapewne. Jedynie tego subwoofera się obawiam - ale przy dobrym wytłumieniu tylu, boków i góry i BR z przodu może by się udało - ew. pomyślę o tym, żeby w miejscu na subwoofer można było zaadoptować półki, gdyby jednak SW robił zbyt duży bałagan...

jest sporo głośników/zestawów dedykowanych do zabudowy, więc nie musisz się skazywać na car-audio.

a co do suba to tłumienie tłumieniem, ale mało ono pomoże jeśli sam sub nie będzie miał sztywnej konstrukcji.

a o rezonans całej szafki bym się obawiał.

ps. ja nie chce żadnego car-audio, to mi się tu maq73 'podpiął' pod temat... - a sio, założyć osobny wątek ;)

ps. ja nie chce żadnego car-audio, to mi się tu maq73 'podpiął' pod temat... - a sio, założyć osobny wątek ;)

He he to chyba przez te nasze przepychanki kolega nie zauważył :-) Okej wracając do tematu. Reasumując uważam, że nawet kolumny z obudową zamkniętą mogą wprowadzać meble w rezonans lub powodować buczenie jeśli będą ustawione w środku wnęki naszych mebli. Co innego jeżeli mają stać na pólkach i w okół nich będzie wolna przestrzeń. Może surroundy bym jeszcze postawił ale frontów na pewno nie.

stempel: no dobra, mam w półce OZ - nie drżą inaczej niż np. parapet od basu (i nie mówię tu o czymś innym jak tylko o wibracjach, które mogę wyczuć dłonią).

Ale meble mi nie grają, nie trzeszczą, nie buczą, a sam dźwięk nie odbiega od normy. Jak to możliwe???

stempel: no dobra, mam w półce OZ - nie drżą inaczej niż np. parapet od basu (i nie mówię tu o czymś innym jak tylko o wibracjach, które mogę wyczuć dłonią).

Ale meble mi nie grają, nie trzeszczą, nie buczą, a sam dźwięk nie odbiega od normy. Jak to możliwe???

Jeśli jest tak jak mówisz to dlaczego producenci kolumn zalecają nawet w swoich instrukcjach określone proporcje odsunięcia kolumn od ścian tylnych i bocznych ? Dlaczego w praktyce kolumna ustawiona w narożniku gra inaczej niż kolumna odstawiona od ścian ? To samo tyczy się ustawienia kolumny w zabudowanej wnęce w meblach.

W których instrukcjach? Do Bass-refleksów? :) Nie wiem po co piszą - ja mogę to sprawdzić organoleptycznie i nie słyszę żadnych różnic, więc? Sprawdzałeś jak to wygląda w Twoim wypadku?

ps. producenci w swoich instrukcjach też piszą na ampli-kd 700W (7x100W) i nic z tego nie wynika ;)

W których instrukcjach? Do Bass-refleksów? :) Nie wiem po co piszą - ja mogę to sprawdzić organoleptycznie i nie słyszę żadnych różnic, więc? Sprawdzałeś jak to wygląda w Twoim wypadku?

ps. producenci w swoich instrukcjach też piszą na ampli-kd 700W (7x100W) i nic z tego nie wynika ;)

Tak sprawdzałem i dopasowywałem do tego samego pokoju kilkanaście a może i kilkadziesiąt zestawów kolumn i zawsze trzeba było eksperymentować z ustawieniami aby uzyskać zadowalający efekt. Nigdy w pełni poprawnie nie zagrała kolumna dostawiona do ścian (nawet z zamkniętą obudową czy basreflexem z przodu).

Sorry wtrące się, mam stereo, kolumny TL stoją 70 cm od mebli a mimo to przy 100 Hz drzwi wpadają w rezonans.

Zwykłych kolumn nie powinno się wkładać do mebli ponieważ są inaczej projektowane. (baffle step)

Czy ktoś z was ma doświadczenia z zastosowaniem głośników car audio do instalacji KD. Jestem zmuszony przenieść swoje głośniki tylne poza zasięg małych rączek i planuję schować je w ścianie lub w suficie. Na alledrogo nie ma zbyt wielkiego wyboru dobrych głośników do takiego montażu (w większości to łazienkowo-werandowe wątpliwej jakości akustycznej) stąd kieruję swoją uwagę na głośniki car audio. Co wy na to?

patrzyles na glosniki monitor audio? nie sadze zeby to byly jakies werandowo-lazienkowe badziewie

stempel: a wstawiałeś w regał OZ? :)

witek_z: kochany, mówimy o graniu mebli na których stoi sprzęt, a nie o graniu drzwi. Te mi grają notorycznie przy bliżej nieokreślonym rezonansie ;)

czuły barbarzyńca: maq73 założył już osobny wątek

stempel: a wstawiałeś w regał OZ? :)

witek_z: kochany, mówimy o graniu mebli na których stoi sprzęt, a nie o graniu drzwi. Te mi grają notorycznie przy bliżej nieokreślonym rezonansie ;)

czuły barbarzyńca: maq73 założył już osobny wątek

Sam nigdy nie posiadałem takiego rozwiązania, ponieważ nie byłem do tego zmuszony :-). Słyszałem wiele zestawów u osób, które nie miały innego wyboru i mimo, że nie raz nie było fatalnie to zawsze gorzej niż w przypadku kolumny mającej wokół siebie przestrzeń.

Rezonanse to jedno, płaska scena z przodu to drugie. Ustawienie głośników w regale skutecznie zabije przestrzeń z przodu. Sam mam obecnie cały sprzęt (łącznie z głośnikami) ustawiony na konstrukcji Audio-Philara, natomiast mogłem pozwolić sobie na odsunięcie całości na ponad 1m od tylnej ściany. Dzięki temu uratowałem wymiar głębi i lokalizację z przodu.

Natomiast zgadzam się, że takie eksperymenty, o ile wsparte meblami dobrej jakości i w dobrym guście, mogą przynieść ciekawy efekt takiego amerykańskiego telewizyjnego living-roomu.

mczaj: niestety, ja na to samo (odsunięcie sprzętu od ściany na metr) niestety pozwolić sobie nie mogę. Gdyby nie ograniczenia użytkowe, to z miłą chęcią odsunąłbym kanapę od drugiej ściany w kierunku środka, a fronty ustawił także proporcjonalnie bliżej. Niestety - jestem skazany albo na OZ w meblach, albo na bass refleksy praktycznie przy ścianie. I myślę, że jednak w takich ograniczeniach - OZ będzie grała po prostu lepiej.

Z drugiej strony patrząc na kolumny / głośniki wbudowywane w ścianę - nie może to być przecież pomyłką... (nawet Dali Ikon można znaleźć w takiej wersji). Meble będą na prawdę sztywne i ciężkie - półka trzymająca kolumnę, wraz z sąsiednią skręconą na śruby powinna ważyć ok. 100-150kg na jedną kolumnę (taka sama kombinacja po drugiej stronie). Dodatkowo jak wspominałem - będzie na pewno luz na kolce, ew. ciężką podkładkę / czy nawet eksperyment z 3cm plackiem gumy... i miejsce na korekcje prawo / lewo. A gdyby w jakiś sposób tył półki 'grał' będę mógł go skutecznie wytłumić zapychając po prostu wolną przestrzeń (jeszcze szukam informacji jak robi się to w projektach, w których kolumny są 'wciśnięte' w ściany).

I może nie chodzi o efekt 'amerykańskiego living-roomu' - raczej o harmonie w wyglądzie i maksymalne zagospodarowanie przestrzeni. Jasne, że to jakaś forma kompromisu do wysunięcia kolumn do przodu, ale jak pisałem - wydaje mi się to o wiele lepszą alternatywą do frontów z bass-refleksem przyklejonych do ściany (bez możliwości ich wysunięcia) i otoczonych meblami po bokach. Poprawcie mnie, jeśli się mylę...

A wracając do samego subwoofera znalazłem modele B&W, które są w OZ - mówię tu o ASW610, gdzie o dziwo bass schodzi bardzo nisko. Szkoda, że jeszcze nie trafiłem na osobę, która zabudowałaby SW, ale to pewnie tylko kwestia czasu ;)

Cóż, czasem trzeba iść na kompromisy, ten o którym piszesz ma w sumie szansę się sprawdzić. Nie myślałeś o takich "maskownicach" zasłaniających całą wnękę, łącznie z kolumną - wygląda to naprawdę fajnie i porządnie, czego nie można powiedzieć o widoku monitora wciśniętego we wnękę :).

"misiu", doskonale wiem o czym mówicie.

A w rezonans wpadają mi drzwi od mebli, głupio Ci.

"misiu", doskonale wiem o czym mówicie.

'kochany' nie było złośliwe. i tak, głupio mi, napisz dokładnie co masz na myśli pisząc ostatnie zdanie.

Cóż, czasem trzeba iść na kompromisy, ten o którym piszesz ma w sumie szansę się sprawdzić. Nie myślałeś o takich "maskownicach" zasłaniających całą wnękę, łącznie z kolumną - wygląda to naprawdę fajnie i porządnie, czego nie można powiedzieć o widoku monitora wciśniętego we wnękę :).

Tak właśnie będzie ( :) !!!). Kwestie wizualne po prostu są w tym momencie nieistotne, dlatego ich nie wymieniam ;) To wszystko jeszcze do przeanalizowania, wyszukania. Na tą chwilę chce się skupić wyłącznie nad samą koncepcją, za / przeciw, podpatrzeć jak zrobili to inni, jakie napotkali problemy, co poprawiali itd. A najbardziej interesuje mnie po prostu zabudowanie subwoofera, bo to właśnie o niego martwię się najbardziej.

witek_z cyt."Sorry wtrące się, mam stereo, kolumny TL stoją 70 cm od mebli a mimo to przy 100 Hz drzwi wpadają w rezonans.Zwykłych kolumn nie powinno się wkładać do mebli ponieważ są inaczej projektowane. (baffle step)"

Bravo32 cyt."witek_z: kochany, mówimy o graniu mebli na których stoi sprzęt, a nie o graniu drzwi. Te mi grają notorycznie przy bliżej nieokreślonym rezonansie ;)"

witek_z cyt.""misiu", doskonale wiem o czym mówicie.

Wiem że nie zrozumiałeś mimo że napisałem prosto. Mimo to trochę nie rozumię Twojego ostatniego wpisu w kontekście tego powyżej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.