Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Unitra 424 Adam :)

kisiel116

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam nadzieję ze na starcie nie zostane zjechany za utworzenie nowego wątku. Cale zamieszanie rozchodzi się o gramofon Unitra 424.

Dostałem go dzisiaj od kolegi za darmo wiec chciałem się nieco o nim dowiedzieć. Dlatego mam pare pytań :

1. Co myślicie o tym gramofonie ? Czy jest to raczej słaby gramofon, z którego odsłuch nie będzie jakis rewelacyjny i sobie dać z nim spokój, czy warto go zostawić. I cieszyć się z jego możliwości ?

2. Czy warto do niego zmieniać system bo dostałem go ze standardowym czyli mf-104. Chodzi mi tylko i wyłącznie o odsłuch. W planach mam zakup gramofonu Stanton t.92 a ten poprostu chce użyć do pierwszego w swoim życiu odsłuchu vinyli które zaczełem kolekcjonować bez posiadania sprzętu :)

3. Planuje zakup całego sprzętu czyli gramofon + wzmacniacz + kolumny narazie jednak musze poczekać ze względu na kase wiec chciałbym jakoś ten gramofon podłączyć przy jak najmniejszym wkładzie finansowym. W domu mam tylko kino domowe samsung ht-tx35. Chciałbym więc jakoś do niego owy gramofon podłaczyć. Kino domowe posiada następuję wyjścia :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozumiem że na wstępie będe potrzebował przejściówke z din5 na 2 chinche. Czy przy pomocy tych chinchów moge połączyć gramofon z kinem ? Jezeli nie to prosze jak osobie totalnie zielonej wytłumaczyć, co zrobić by tego połączenia dokonać.

4. Co potrzebuje i czy wogóle warto bawić się w takie połączenie. Rozumiem że jakość pewnie będzie słabiutka ale chodzi mi tylko i wyłącznie o taki wstępny odsłuch. Nigdy nic z gramofonu nie słyszałem a złapałem zajawke w sezonie i w 2 miesiące uzbierałem 30 vinyli moich ulubionych artystów z Disco - Housu. Chciałbym więc je odsłuchać żeby zdecydować czy naprawde warto kolekcjonować vinyle.

5. Dzięki bardzo za odpowiedz, każda pomoc mi się przyda. Jakby co podaje swoje gg 2470236. Jakby jakiś ekspert w temacie miał chwile czasu i cierpliwości żeby ze mną o tym pogadać. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/71813-gramofon-unitra-424-adam/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zacznij od skorzystania z lokalnej wyszukiwarki. To naprawdę nie boli, a dzięki niej znajdziesz odpowiedzi na większość swoich pytań. Bez przedwzmacniacza z korekcją charakterystyki według krzywej RIAA się nie obędzie.

GM

Dzięki kolego za posta. A czy czasem ten model 424 nie ma wbudowanego przedwzmacniacza ? Albo moje kino domowe nie ma wbudowanego wzmacniacza ? Jestem nowicjuszem wiec sorry za głupie pytania :)

Czy taki przedwzmacniacz był by odpowiedni ?

Ukryta Zawartość

a może nie warto przepłacać i tak wystarczy :

Ukryta Zawartość

Czy jak kupie przedwzmacniacz oraz przejściówke z din5 na chinche to wystarczy ?

Czy warto np. zmienić system w tym gramofonie czy lepiej sobie dać spokój bo i tak jak podłacze go do kina domowego dzwięk będzie słabutki ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

potrzebujesz przedwzmacniacza gramofonowego(RIAA).Podłączasz go między gramofon a gniazdo AUX IN(nr8) w kinie domowym..A te cinche po prostu przylutuj( utnij wtyczkę DIN),nie używaj przejściówki.U mnie podobny sprzęt pokazał tyle ,że mnie przekonał do analogu i kupiłem porządny gramofon.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Artw dzięki za iformacje. Teraz już w sumie prawie wszytko wiem. Tylko mi powiedz co za różnica czy użyje przejsciówki czy będe się bawił z lutowaniem ? Nie chce za dużo pieniedzy narazie inwestować w ten sprzed wiec mam pytanie czy warto kupic do niego i czy wogole bedzie pasować ten system :

Ukryta Zawartość

Czy dać sobie z sytemem spokoj i zostawić ten standardowy mf-104. Jak będzie różnica w jakości dzwięku na + to bym się zdecydował na zakup Ortofona.

Czy ten przedwzmacniacz może być ?

Ukryta Zawartość

Czy lepiej kupić droższy bo ma on też związek z jakością dzwięku ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Artw dzięki za iformacje. Teraz już w sumie prawie wszytko wiem. Tylko mi powiedz co za różnica czy użyje przejsciówki czy będe się bawił z lutowaniem ? Nie chce za dużo pieniedzy narazie inwestować w ten sprzed wiec mam pytanie czy warto kupic do niego i czy wogole bedzie pasować ten system :

Ukryta Zawartość

Czy dać sobie z sytemem spokoj i zostawić ten standardowy mf-104. Jak będzie różnica w jakości dzwięku na + to bym się zdecydował na zakup Ortofona.

Czy ten przedwzmacniacz może być ?

Ukryta Zawartość

Czy lepiej kupić droższy bo ma on też związek z jakością dzwięku ?

Przedwzmacniacz moze byc, w sumie gdy kiedys kupisz lepszy wzmacniacz to i tak bedzie mial wejscie gramofonowe, wiec bedzie mozna podlaczyc bezposrednio. Natomiast na obecnym kinie domowym nie uslyszysz roznicy. Wkladke jak najbardziej warto zmienic, mf104 nie jest rewelacyjna a i igla moze byc zajechana. Kup tego ortofona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.