Skocz do zawartości
IGNORED

komputer jako źródło

maximusss

Rekomendowane odpowiedzi

dopytam, co zrobić by znacząco poprawić jakość muzyki z komputera

wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki ???

do tego DAC ???

jeszcze coś ???

Owszem, jeszcze coś. Na przykład opis tego, co chcesz osiągnąć. Komputer ma być źródłem analogowym, czy transportem? Chcesz go podłączyć do wzmacniacza, czy do DAC?

Sensowne rozwiązanie wygląda tak: komputer potraktuj jako transport. Wyprowadź z niego sygnał cyfrowy (z karty, przez USB, po wifi - jak ci będzie wygodnie), upewnij się że ten sygnał jest bit-perfect i to w zasadzie wszystko. Jakość dźwięku będzie zależeć już od dalszych elementów toru, czyli DAC i tego, co podłączysz za nim.

Owszem, jeszcze coś. Na przykład opis tego, co chcesz osiągnąć. Komputer ma być źródłem analogowym, czy transportem? Chcesz go podłączyć do wzmacniacza, czy do DAC?

Sensowne rozwiązanie wygląda tak: komputer potraktuj jako transport. Wyprowadź z niego sygnał cyfrowy (z karty, przez USB, po wifi - jak ci będzie wygodnie), upewnij się że ten sygnał jest bit-perfect i to w zasadzie wszystko. Jakość dźwięku będzie zależeć już od dalszych elementów toru, czyli DAC i tego, co podłączysz za nim.

nie ukrywam, że początkowo zależy mi na dobrej jakości dźwięku (słucham rocka, muzyki poważnej, bluesa) przede wszystkim ze słuchawek. więc tutaj pewnie użyję Twojej sugestii (w drugim wątku) co do zakupu Beresforda jako wzmacniacza słuchawkowego i DACa w jednym.

myślałem też o zakupie Pioneer PDX-Z9 (czyli cd+wzmacniacz+radio+odtwarzacz strumieniowy). nie mam dużej kasy, więc może też jest rozsądne rozwiązanie. nigdzie nie znalazłem na ten temat opinii po miesięcznikiem audio-video.

pozdrawiam

Na jakim jesteś etapie audiofilstwa?

to są moje pierwsze kroki, więc trudno jednoznacznie określić. nie potrafię się określić w tej kwestii. chciałbym mieć dobrą jakość dźwięku, a powoli odkładać na sprzęt stereo...

Nie widzę w opisie czy ów Pioneer odtwarza pliki FLAC. To istotne jeśli chcesz się bawić w "audiofilstwo" (czy też po prostu w dobrą muzykę dobrej jakości).

Może lepszy jednak jest cichy komputer ? Odtworzy wszystko, podpinasz go pod Beresforda (czy co tam kupisz) po USB albo SPDIF i masz źródło.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Nie widzę w opisie czy ów Pioneer odtwarza pliki FLAC. To istotne jeśli chcesz się bawić w "audiofilstwo" (czy też po prostu w dobrą muzykę dobrej jakości).

Może lepszy jednak jest cichy komputer ? Odtworzy wszystko, podpinasz go pod Beresforda (czy co tam kupisz) po USB albo SPDIF i masz źródło.

według filmiku na stronie Pioneera i z opisu w miesięczniku Audio-Video to Pioneer odtwarza pliki FLAC.

co do komputera to jest mały problem, bo kupiłem nowy komputer stacjonarny(za 2200zł) w lutym tego roku (stary się zepsuł) i raczej ta wersja odpada. najwyżej do niego podłączyć wspomniany wzmacniacz i słuchawki.

pozdrawiam :)

Nettopa kupisz za około 900 zł ;) . Albo może wycisz tego co już masz. Bo pewnie szumi.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Na jakim jesteś etapie audiofilstwa?

ale pytanie do poczatkującego? ja sambym nieodpowiedzial jakie mam s tego powodu fiubzdziu. dzis włączyłem cdda z przekonfigurowanego kompa i wymiękam w tej chwili. wybacz pewno wiesz o co chodzi- (ja uzywam winampa)a to o czym pisałem to konfiguracja sprzętu i biosów a jaki system bedzie to obsługiwał to juz mniej istotne, jednak musze powiedzieć, ze stery z linucha lepsze. pod linuchem drv z windy pójdą a na odwrót (...?)zapraszam "o mnie" tam szczegóły (nie po to zeby cos udowodnic). korzystając z okazji jezeli chodzi o transpotr to komp moze byc jedynie transportem dla cdda i dobrze jak cdrom ma przesyłanie dzwieku poprzez sata/pata, jak nie- trza podłączyć styłu cdr tasiemke lepiej spdif , ale jak sie nie da - zwykłą liniową, mozna bespośrednio do zew DAC na przyklad.

Nie rozumiemy się wogóle. Komputera uzywa się jako audiofilkie źródło sygnału w stosunku do wymierających płyt Cd, a Ty chcesz zrobić coś bezsensownego puszczając muzykę z płyt CD wkładanych do napędu komputerowego, przynajmniej jeśli dobrze zrozumiałem. Audiofilom chodzi o to żeby pominąć straty samej płyty, odtwarzając bezpośrednio z dysku studyjnej jakości pliki, które można już kupić w necie. W tym momencie można już całą resztę zbudować na dobrej karcie muzycznej typu Xonar Essence, lub puszczając sygnał cyfrowo do DAC-a, to już sprawa indywidualna. chodzi właśnie o to żeby unoknąć odtwarzania samych płyt CD, które powodują taką degradację dźwięku.

czy ktos z was bawil sie tym ? jak wrazenia? wyglada ciekawie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O zabawie może być mowa, jak do środka wsadzisz jakąś płytkę główną, karty i postawisz jakiś system. Sama obudowa raczej marnie sprawdzi się jako odtwarzacz plików.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O zabawie może być mowa, jak do środka wsadzisz jakąś płytkę główną, karty i postawisz jakiś system. Sama obudowa raczej marnie sprawdzi się jako odtwarzacz plików.

mi chodzilo po wlazeniu "bebechow" (myslalem ze sie domyslicie o co chodzi:P)

Ukryta Zawartość

Wyświetlacz+pilot+soft zapewne od Soundgrapha. Podobnie jak wszystkich inny playerów multimedialnych nie da się użytkować bez wyświetlacza typu monitor czy TV. O całej reszcie można się wypowiadać jak będziesz wiedział co włożysz do środka, generalnie będzie to po prostu PC, funkcjonalność zależna od softu a jakość od hardware'u (no i trochę od softu też ;)).

czyli troche kupa niestety :( (chyba lepiej zrobic DIY)

Może warto byłoby posłuchać zanim wypowie się tak kategoryczny sąd?

Obudowy miał słuchać? :D

wlasnie szczegolnie ze pytalem tylko o obudowe :D

Wyświetlacz+pilot+soft zapewne od Soundgrapha. Podobnie jak wszystkich inny playerów multimedialnych nie da się użytkować bez wyświetlacza typu monitor czy TV. O całej reszcie można się wypowiadać jak będziesz wiedział co włożysz do środka, generalnie będzie to po prostu PC, funkcjonalność zależna od softu a jakość od hardware'u (no i trochę od softu też ;)).

Zgadzam sie,napisz tylko jaką masz kartę w środku swojego peceta i to już da jakiś ogląd na sprawę.

• 2 tygodnie później...

Witam!

Szukam miejsc z których można ściągnąć pliki muzyki poważnej o rozdzielczości 88.2/96/192kHz.

Znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Też się kiedyś zastanawiałem nad kupnem obudowy Media Center ale doszedłem do wniosku że za taką cene to można kupic gotowe urządzenie a nie tylko obudowe.

Ukryta Zawartość

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Ja zrobiłem tak...

Kupiłem nettopa Asus Pc EEE, zaintalowałem foobara, zgrałem do kalalogów całą kolekcję płyt cd w formacie flac (oczywiscie foobarem). Poprzez usb kabelkiem do DAC'a Audinst HUD MX1, z niego interkonektem do wzmacniacza i muzyka gra audiofilsko...zapewniam...Nettop z monitorkiem, cichutki, wogóle go nie słychać..(cena, asus 500zł, dac, 600zł - a więc wszysztko chyba przyzwoicie)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• 2 tygodnie później...

dopytam, co zrobić by znacząco poprawić jakość muzyki z komputera

wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki ???

do tego DAC ???

jeszcze coś ???

ja polecam wyprobowac playera xxhighend - wersja testowa do sciagniecia z www.xxhighend.nl. dosyc ciekawa koncepcja bazujaca na redukcji jittera dzieki zrozumieniu koncepcji budowy systemu operacyjnego komputera i jego dzialania. program rozbudowywany przez kilka lat.

Witam!

Szukam miejsc z których można ściągnąć pliki muzyki poważnej o rozdzielczości 88.2/96/192kHz.

Znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja polecam wyprobowac playera xxhighend - wersja testowa do sciagniecia z www.xxhighend.nl. dosyc ciekawa koncepcja bazujaca na redukcji jittera dzieki zrozumieniu koncepcji budowy systemu operacyjnego komputera i jego dzialania. program rozbudowywany przez kilka lat.

Przepraszam, mógłbyś wskazać mi gdzie autorzy tego playera piszą, że redukuje on jitter? Nie jest to atak, jestem po prostu ciekawy jak to tłumaczą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.