Skocz do zawartości
IGNORED

Denon F-107, subwoofer, kolumny. Co wymienić?

mlatej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, to mój pierwszy post.

2 dni temu dotarł do mnie sprzęt jak w temacie, jestem zadowolony z dźwięku, w końcu mogę słuchać cicho muzyki:)

Brakuje mi jednak niskich tonów (do tej pory używałem głośników Logitech Z4 z subwooferem, przez co dostałem niezłego szoku, słuchając mojej ulubionej muzyki na wyżej wspomnianym Denonie)

Chciałbym zatem zakupić subwoofer, bo przejście z co prawda dudniącego suba, na zwykłe głośniki dało mi pewien niedosyt jeśli chodzi o niskie tony. Co moglibyście zaproponować w rozsądnej cenie? Widełki cenowe to 300-600zł. Czy w tym przedziale cenowym jest jakiś sprzęt który by nie dudnił a dodał troszkę niskich tonów? Myślałem o Yamaha YST-SW216, czy byłby to dobry wybór przekraczając budżet o 30zł?

Pokój: ok. 15m2m łóżko kanapa, dwie komody.

Druga sprawa, to kable, czytałem że po wymianie można znacznie polepszyć odsłuch, jakie kable polecacie do tego sprzętu?

Przesiadłeś się z komputerowych pierdziawek z subwooferem na sprzęt grający dużo kulturalniej. Ja bym Ci sugerował osłuchać się trochę z nowym zestawem - nie dwa dni a ze dwa tygodnie. Jeżeli nadal będzie Ci brakowało dołu, pomyśl o subie. Ja niestety w tym temacie zupełnie nie mam doświadzcenia wic nic nie podpowiem. Co do kabelków, kup przy okazji najtańsze Procaby - będzie dobrze dla dźwieku, stosownie cenowo do reszty toru oraz sensownie dla kieszeni.

Druga sprawa, to kable, czytałem że po wymianie można znacznie polepszyć odsłuch, jakie kable polecacie do tego sprzętu?

Znacznie? Rozczarujesz się. A co do rozsądnych cenowo kabli głośnikowych to tak jak napisał poprzednik - Procab-y, konkretnie to LS25.

Czy w takim razie wymiana kabli jest wogóle potrzebna?

Zgodzę się że sprzęt gra kulturalniej, jednak brakuje mi tego walnięcia czasem, jakiejś linii która trzymała by w kupie całą ścieżkę, być może to kwestia przyzwyczajenia. Słucham teraz Amona Tobina i wstyd się przyznać, ale moim zdaniem bardziej efektownie brzmi jednak na Z4 (nie mówię że lepiej, po prostu ten woofer daje coś co w tego typu muzyki jest chyab jednak potrzebne)

Mimo wszystko moje początkowe odczucia na temat sprzętu są pozytywne.

Napiszę zatem za parę dni.

Acha, lepiej ustawić przy dłuższej ścianie ok 5m, czy krótszej? Pytam, bo z eksperymentem było by dość ciężko:)

denek ma poukładany już i kulturalny dźwięk, nie spodziewaj się wulkanu dynamiki i basu bo to nie jest już efekciarskie granie,

możesz faktycznie jakiegoś małego suba dodać jak bardzo brakuje basu ale moim zdaniem musisz to zrobić ze świadomością że często sama akustyka pomieszczenia płata figle i kupienie suba nie do końca załatwi sprawę bo albo jak w moim pokoju jak miałem suba niby poprawiła się głębia ale też i weszły inne rezonanse mimo usilnych ustawień itd zrezygnowałem z suba bo nie będę go trzymał kiedy wykorzystuję go w maks 10%,

kablami minimalnie poprawisz na początek z głośnikowych przetestuj np resona wyciszy lekko górę i przesunie troszkę w dół charakterystykę

Focal + Naim

A czy to normalne, że słyszę lekki szum, ale tylko jak zbliżę ucho gdzieś 15cm do głośników, kiedy muzyka jest wyłączona?

@mikson napisałeś mały sub, czy więc ta YAMAHA którą podałem będzie dobrym wyborem? Czy wystarczyłby taki JAMO SUB200?

Witam wszystkich, to mój pierwszy post.

2 dni temu dotarł do mnie sprzęt jak w temacie, jestem zadowolony z dźwięku, w końcu mogę słuchać cicho muzyki:)

Brakuje mi jednak niskich tonów (do tej pory używałem głośników Logitech Z4 z subwooferem, przez co dostałem niezłego szoku, słuchając mojej ulubionej muzyki na wyżej wspomnianym Denonie)

Chciałbym zatem zakupić subwoofer, bo przejście z co prawda dudniącego suba, na zwykłe głośniki dało mi pewien niedosyt jeśli chodzi o niskie tony. Co moglibyście zaproponować w rozsądnej cenie? Widełki cenowe to 300-600zł. Czy w tym przedziale cenowym jest jakiś sprzęt który by nie dudnił a dodał troszkę niskich tonów? Myślałem o Yamaha YST-SW216, czy byłby to dobry wybór przekraczając budżet o 30zł?

Pokój: ok. 15m2m łóżko kanapa, dwie komody.

Te Denony jakoś właśnie tak grają bez basu :( Wyjątkiem jest M37, który moim zdaniem jest lepszy od 107-ki, choć mniejszy i tańszy....a kable...ProCab LS25 załatwi sprawę, nie warto inwestować więcej....

• 2 tygodnie później...

Oswoiłem się już z tym zestawem, i tak jak pisaliście trzeba było się przyzwyczaić:) Pokombinowałem też z ustawieniem sprzętu w pokoju i jest o wiele lepiej.

W niektórych kawałkach jest dla mnie wręcz idealnie. Niestety utwory które wymagają więcej basu nadal brzmią niepełnie. Dlatego ponawiam pytanie o sub, do większego mieszkania nie mam zamiaru na razie się przeprowadzać, dlatego mały sub myślę że się nada, najtańsze i tak kosztują więcej niż cały zestaw Logitechów, więc chyba byłbym zadowolony, jak myślicie?

Co do kabli to proponowaliście LS25, jednak przestraszyło mnie trochę to, że wyciszy górę, nie chciałbym wyciszać góry, bo i tak już gra bardzo delikatnie, miękko że tak powiem, gdybym ja wyciszył, boje się że dźwięk wydałby się stłumiony, dodam że nie używam żadnego przesterowania dźwięku, (choć na początku używałem, po dłuższym słuchaniu okazało się, że dla mnie jest to totalnie zbędne)

Czy zatem jest jakaś alternatywa do tych LS25, ale tak, by nie wyciszały góry, mogą być droższe, bo chcę kupić max. 2 metry.

LS25 ladnie zalogodzi dzwiek i zaokragli conieco bas. Zdzwililem sie jak je wpilem do taniego systemu mojego kumpla. Bas stal sie pelniejszy i z lepszym zejsciem.

?👈

A co z tym szumem w głośnikach o których pisałem wyżej? To też kwestia kabli?

Jak zbliżysz ucho do wysokotonówki leciutki szum jest normalnym zjawiskiem.

Nie kupisz suba który nadąży za tymi kolumnami nawet do 800zł, lepiej dokup do kolumn standy i dobrze je ustaw, gdyby ciągle brakowało dołu, to jedyna dla Ciebie alternatywa to kupno większych kolumn. Ale to musisz sam trochę pojeździć po salonach Audio i się osłuchać, poza tym tak ma większość osób przesiadających się z zestawów grających efekciarskim dźwiękiem podbijanym jeszcze poprzez EQ. Osłuchaj się z dźwiękiem, z płytami. Tak Mp3 nie brzmią na tej klasie sprzętu tak samo dobrze jak Płyta CD czy LP. Daj sobie i sprzętowi trochę czasu, kolumny także muszą się "wygrzać", także z tydzień posłuchaj na spokojnie. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Za 600zł, nie kupisz lepszych kolumn, co najwyżej takie które mają inaczej rozłożone akcenty brzmieniowe. Na dźwięk o klasę lepszy trzeba wydać to min. 1000zł.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Czegoś tu nie rozumiem w tych poradach. Jaki sub? Nikt nie zwrócił uwagi na to, że to zwykłe pierdziawki (podobne składali swego czasu w Tonsilu dla Denona w tej linii). Za te 600 zł możesz spokojnie kupić na allegro lepsze używki, które nie tylko będą miały lepsza sygnaturę dźwiękową, ale i nagłośnią 15m2. Nawet w ciemno, takie Tannoy 2.5, albo lepiej Eltax 5+. Choćby takie coś, co niedawno nie sprzedało się za 200 zł, ze zrozumiałych skądinąd powodów (nieznajomość), czyli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zagra o wiele lepiej. Nie rozumiem. Napisz do gościa, który sprzedawał te Grundigi, czy przypadkiem nie sprzedał, wyłóż te śmieszne 200 zł za takie paczki i będziesz się cieszył.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie widzę nigdzie przycisku edytuj, dlatego pisze pod swoim postem.

Znalazłem te denony osobno na jakiejś starej aukcji za 600zł. Więc jeżeli udało by mi się je sprzedać miałbym do 1200zł na kolumny, czy to się opłaca?

Zainteresowały mnie takie:

Ukryta Zawartość

Boże, boję się że to się nigdy nie skończy:)

Ukryta Zawartość

Będzie jasno i sucho, a wierz mi że tego nie oczekujesz. Potrzebujesz kolumny nasycone, o bardziej "słodkawym" dźwięku(wiem bo miałem Denona 103 czyli wg. mnie ciut lepszy niż 107 i to mogę Ci z doświadczenia powiedzieć). Do 1200zł, jeśli mam coś polecić to to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż wg. mnie te swoje firmowe z Denona nie sprzedaż drożej niż 500zł. Obym się mylił, bo więcej zarobisz, ale nie sądzę. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, mam bardzo mieszane uczucia co do używanego sprzetu, niestety przez wcześniejsze doświadczenia i wątpię bym się odważył kupić coś drugi raz:(

Nie mówiąc już o tym, że estetyka ma dla mnie ogromne znaczenie, a te kolumny z tymi srebrnymi elementami są po prostu brzydkie... No i jakoś tak ciężko człowiekowi by się robiło na duszy dając za nie tyle pieniędzy, kiedy można je było kupić za 750zł.

Rozumiem, że nie kierowałeś się tym o czym teraz piszę, lecz jakością dźwięku, za co jestem bardzo wdzięczny, jednak niestety to nie to:(

Co myślicie o tych?

Ukryta Zawartość

Albo jak już szalec to może te:

Ukryta Zawartość

Uniknąłbym dodatkowych kosztów związanych z kupnem podstawek (ktore i tak kupię, nawet jeśli zostanę z moimi Denonami) na razie wygląda to u mnie tak:(

denon.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kup najmniejszy vellodyne z drugiej ręki. Musisz dołożyć nieco ale będziesz zadowolony - spokojnie nadąży za kolumnami. Dobrze by było abyś miał w sprzęcie wyjscie pre out. Podejrzewam, ze może być.

według mnie sub będzie lepszy ponieważ:

na 99% te kolumny nie będą lepsze jakościowo a jeśli nawet trochę lepsze to na 99% nie napędzisz ich właściwie. Aby był dobry bas to musi być odpowiednio wydajny wzmacniacz z porządnym zasilaniem. Z gówna bata nie ukręcisz. Nie wiem, ile te maleństwo ma na papierze mocy - ale wbrew fizyce na pewno nie działa. Aktywny sub ma własny wzmacniacz, najczęściej teraz cyfrowy i nie ma co obawiać się o kontrole głośnika czy moc. Grałem przez dłuższy czas z monitorami i velodyne i naprawdę było ok.

ale velodyne z serii CHT - to raczej minimum.

Inne ruchy z wymianą kolumn przy tym budżecie oceniam jako nierozsądne ekonomicznie i o małej szansie na poprawę w obecnej konfiguracji.

Oj mlatej, nie sądzę abyś sprzedał Denony z zestawu za więcej niż 200 zł, przykro mi. Chociaż i to możliwe. Przejrzyj dokładnie aukcje podobnych Denonów od zestawów tego typu.

To wielka szkoda, że masz opór przed kupowaniem używanego sprzętu.

Zaczynasz trochę szaleć bez zastanowienia. Wynalazłeś jakieś podstawkowce Jamo, mikrusy za parę stów. Pomyśl ... jaką masz wielkość pomieszczenia ... chcesz lepszej równowagi tonalnej (basu) ... zetaw stereo ... a Ty wynajdujesz następne pierdziawki, które raczej ludzie kupują jako tylne do kina. Dodatkowo, tuż po zakupie, jako używane, będą cenowo i brzmieniowo na poziomie Twoich denonów :).

Może lepiej daj sobie spokój z wynajdowaniem czegokolwiek przez tydzień co najmniej. Spędź go na czytaniu różnych postów, jak sobie ludzie radzą, jak dobierają, przetraw.

kup najmniejszy vellodyne z drugiej ręki. Musisz dołożyć nieco ale będziesz zadowolony - spokojnie nadąży za kolumnami.

według mnie sub będzie lepszy ponieważ:

na 99% te kolumny nie będą lepsze jakościowo a jeśli nawet trochę lepsze to na 99% nie napędzisz ich właściwie. Aby był dobry bas to musi być odpowiednio wydajny wzmacniacz z porządnym zasilaniem. Z gówna bata nie ukręcisz. Nie wiem, ile te maleństwo ma na papierze mocy - ale wbrew fizyce na pewno nie działa. Aktywny sub ma własny wzmacniacz, najczęściej teraz cyfrowy i nie ma co obawiać się o kontrole głośnika czy moc. Grałem przez dłuższy czas z monitorami i velodyne i naprawdę było ok.

ale velodyne z serii CHT - to raczej minimum.

Inne ruchy z wymianą kolumn przy tym budżecie oceniam jako nierozsądne ekonomicznie i o małej szansie na poprawę w obecnej konfiguracji.

Zgadzam się w 100%. Tylko te jak to określiłeś najmniejsze są najdroższe (SPL, DD). CHT są większe gabarytowo. Rozumiem, że chodziło raczej o rozmiar głośnika :)

Moim zdaniem CHT będzie optymalny. Droższy Sub do takiego zestawu to już przerost formy.

Dobrym wyjściem w przypadku Velodyne byłoby wykorzystanie wewnętrznej zwrotnicy. Odciążenie kolumienek z dołu poprzez podłączenie Sub'a kablami głośnikowymi. Daje to bardzo fajny efekt.

Kupno najmniejszego i najtańszego Velodyne to także niezłe rozwiązanie, ew. Suby B&W w obudowie zamkniętej(też nieźle grają). Jednak to koszt około 1000zł wzwyż. Odnośnie tych Jamo, przypomina mi się przysłowie zamienił stryjek siekierę na kijek. Mówiąc krótko, nie warto zmieniać! Odnośnie tych kolumn Denona, osobnik Chruper przesadza, porównuję stare kolumny Denona do nowych, tak dla informacji wytwarza je całkowicie inna firma, i są kompletnie zmienione. Także spokojnie 400zł, max 500zł za nie wyciągniesz. Denon ma wyjście dedykowane na suba, także powinno być nieźle, potem tylko zabawa by suba dobrze zestroić z kolumnami z zestawu, a nie wiem czy to dla Ciebie nie będzie zbyt dużo, skoro dopiero zaczynasz przygodę z Audio. Choć na własnych doświadczeniach uczy się najlepiej.

Dobra, dzięki panowie.

Wychodzi na to, że:

1. Nie opłaca się sprzedawać moich kolumn, by kupić jakieś inne za 1000 - 1200zł, bo nie odczuję polepszenia dźwięku, a jedynie usłyszę różnicę, niekoniecznie in plus.

2. Nie opłaca się kupić suba, minimum to Velodyne CHT. A co myślicie o Velodyne Impact 10?

3. Nie odczuję poprawy niskich tonów kupując tańsze podłogowce. Do tego stracę to co mam w innych częstotliwościach w porównaniu do moich kolumn.

Jednym słowem, nie mając w kieszeni 2000zł nie dam rady poczuć poprawy, pozostaje mi kupić podstawki pod kolumny i kable.

Czy coś ominąłem?

jeśli chodzi o niskie tony to wąskim gardłem będzie niska moc wzmacniacza - tu nic nie wskórasz. Oczywiście opłacalne w całej zabawie jest kupno dobrego suba. Nawet przy zmianie sprzętu sub może zostać. Nic na tym nie stracisz. Oczywiście nie musisz nowego jak nie masz kasy. za trochę ponad tysiaka z rynku wtórnego będziesz miał vellodyne CHT8. Pojawiają się sporadycznie na giełdzie - sam niedawno zbyłem swojego. Taniej nie dasz rady zapewnić sobie tak dużego i szybkiego basu. Każde inne rozwiązanie to podwojenie lub potrojenie tej kwoty. Tym bardziej, że masz dedykowane wyjscie na suba. To rozwiązuje masę problemów.

jaki masz metraż?

musisz kierować się tym że denek nie jest wulkanem dynamiki a jego moc około 60W też wiele nie napędzi

więc wybór niby jest szeroki w monitorach ale skupiając się na kilku wytycznych zaczyna być trudno w czym wybierać

najlepiej gdyby mointory miały więcej jak 6omową impedancję i powyżej 86 jak nie 90dB żeby nie limitować dynamiki

i nie przydusić wzmaka oraz bass reflex z przodu , za około 1200pln masz nowe ma bx2 całkiem sympatyczne monitory

lub używane ma rx1 , możesz też spróbować b&w 685 lub kef iq30 ale będzie bez dociążenia na dole, ale to są rozwiązania do 15m2

powyżej lepiej użyć suba za około 1tysiaka można używane velodyne kupić.

Focal + Naim

Pokój to właśnie 15m2, nawet jak będę się przeprowadzał, to nieplanuję większego. Dlatego właśnie kupiłem tego Denona, niestety te niskie tony dają mi popalić, szczególnie przy dubstepie, elektronice i metalu. Akustyczne gitarki, wokale, brzmią idealnie, szczególnie z płyt.

Nie ma co chyba za bardzo kombinować. Bardzo podobają mi się te BX2, jeśli uda mi się sprzedać moje kolumny, to wezmę je i wypróbuję.

Jeśli mi się nei uda, zapoluję na velodyne, może z usa.

Jeśli nie uda mi się upolować, zaryzykuję jakiś budżetowy sub, np Yamahę YST-FSW 150, YST-SW216, Yamaha NS-SW210.

Dozbierać więcej raczej mi się nie uda, a może jednak ten bas mnie zadowoli...

Skoro jechałem tak długo na tych Logitechach to chyba i tak bas generowany przez te Yamahy rozwali Logitech Z4 na części.

• 2 tygodnie później...

Dobra panowie, jeszcze raz dzięki za rady.

Pierwszy raz odkąd mam te Z4 zacząłem ściszać bas kiedy wylatuje coś z głośników komputerowych:)

Dlatego też zdecydowałem się zrezygnować z woofera na rzecz nowych monitorów. niestety kiedy chciałem wystawić moje kolumny okazało się że zablokowali mi konto na Allegro przez niezapłacenie 14zł prowizji kiedyś tam, więc czakam aż odblokują i wystawiam moje Denony.

Zdecydowałem się na Monitor Audio BX2 oraz podstawki (nie wiem jakie).

I przeglądając oferty tych kolumn natknąłem się jeszcze na takie coś:

Ukryta Zawartość

Odsłuchać obydwu zestawów raczej nie mam jak, więc pozostaje mi się zapytać:

BX2 + podstawki czy Yamaha NS-325F. Jak na ironię, tanije wyjda te podłogowe...

Co myślicie? To ostatnie pytanie i zabieram się za upgrade:)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.