Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  446 członków

Audiostereo Caffe
IGNORED

Klub zwolenników obudów zamkniętych

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu kupilem z ciekawosci kolumny zamkniete Onkyo SC-600. Ciekawa konstrukcja, glosnik niskotonowy 28 cm z odlewanym aluminiowym koszem i gumowym zawieszeniem. Sredniotonowy 10 cm z membrana weglowa i do tego 3 cm wstegowy wysokotonowy. Obudowa z plyt 2 cm, sredniotonowy jest wbudowany do rury wytlumionej i otwartej z tylu. Producent obiecuje efektywnosc 89 dB i pasmo 30 Hz do 70000 Hz wg. DIN. Musze wyczyscic regulatory srednich i wysokich bo przerywaja i bede mogl potestowac te kolumny.

Piękne są, szczególnie ta wysokotonówka. To to z tyłu to jest ujście "rury" średniotonówki? Konkretny projekt. Jedna rzecz mnie jednak w głośnikach z tych lat denerwuje (nieżalenie od marki) - często poziome (u mnie ukośne)i jednakowe w dwóch kolumnach (niebędące odbiciem lustrzanym) ułożenie głośników średnio i wysokotonowych. Przy niewielkiej odległości punktu odsłuchowego od kolumn mogą być problemy ze stereofonią.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 3 tygodnie później...

Dzisiaj z cekawości zajrzałem do Living Audio i wyglada to tak, średniotonowy w osobnej zabudowanej obudowie, głośnik basowy przykęcony przez uszczelkę z filcu, zwrotnica na płytce z aluminium. Przednia ścianka wzmacniana płytą z aluminium jak to teaz jest oczywiste 5 mm, Obudowa sklejka 3 cm fornirowana na ciemny orzech + wzmocnieia wewnętrzne. Masa wszystkich głosników prowadzona osobno jak w patefonach.

Najbardziej bolesny jest fakt wypełnienia paczek gąbką z włóknem szklanym lub podobnm syfem, gryzie, kuje i atskuje bez zapowiedzi.

• 2 tygodnie później...

Czytałem test Jade1 w AudioVideo 10/2011. Były tam postawione w porównaniu m.in. z ATC SCM7. Wharfedale wypadły lepiej niż reszta (np. RLS Calisto), ale słabiej niż ATC. Jednak za bas, dynamikę i precyzję dostały pełny zestaw punktów. ATC w zasadzie za wszystko dostały 10/10. Konkluzja jest jednak taka, że coś się ruszyło i nawet wśród popularnych/masowych produktów, można dostać przystępne cenowo OZ, z dobrymi parametrami brzmieniowymi. Co ciekawe Jade nie wyłożyły się na aplikacji typowo trzydrożnej.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• 1 miesiąc później...

Jakoś zupełnie mi ta konstrukcja wypadła z głowy, a na takim gearslutz jest dosyć popularna. A mianowicie Neumann dawniej KH O 300 (8" bas, 3" średnica, 1" gwizdek).

http://www.neumann-kh-line.com/neumann-kh/home_en.nsf/root/prof-monitoring_studio-monitors_nearfield-monitors_O300#

• 1 rok później...

Witam

Mam pytanie do osób posiadających wcześniej lub obecnie kabelek głośnikowy Furutech-a u-2t, co wnosi do systemu jakie ma wady, a jakie zalety ?

Proszę o przykłady systemów w których "gra" dobrze/lepiej (niepotrzebne skreślić).

Docelowo miałby zasilać Infinity Renaissance 90.

Pozdrawiam

Pygar

• 1 miesiąc później...
  • 1 rok później...

Witam.

I ja dołączam do kubu. Jestem zadowolonym użytkownikiem duali cl 720. Widziałem, że pojawiło się trochę o 730tek i mam pewne pytanie - czy warta zachodu jest zmiana 720tek na 730tki?.

Pzdr dla współklubowiczów.

• 2 tygodnie później...

Witam dołączam do klubu z kef q500 bez br!!! Czy ktoś miał przyjemność ich odsluchu?

Ciężko mi znaleść do nich wzmacniacz który odpowiednio je wysteruje pokój 12m2

• 1 miesiąc później...

Witam

Dołączam do zacnego grona fanów obudowy zamkniętej.

Altec minimonitor 891A z wymienionym okablowaniem na kimbera 4tc oraz kondzie mundorf.

Śmiga to z lampą Phoenix 2waty kondzie mundorf gold cd sonneteer byron też na mundorfie oraz preamp phoenix plus technics sl-1210mk2 na wkladce nagaoka MP-110.Aktualnie spięte okablowaniem od rogoża i chyba moje okablowanie ic audio note pojdzie na sprzedaż)).

• 5 tygodni później...
  • 1 rok później...

To też się dopiszę :) Zastanawiałem się czy mam jakieś z bass reflexem i są od lampy Manta V5, reszta to Grundig Box 650Prof, 650, 550, 400, 353, 320 i ostatnie odkrycie Acron 500B. Te ostatnie słucham od dwóch dni i nie miałem jeszcze tak nisko schodzących kolumn, bas jest bardzo dobry i nie zaciemniający bardzo dobrej średnicy i wysokich. Całość napędzana różnie Yamaha AX-700, wszelkiego rodzaju wzmaki Grundiga/Sanyo oraz od czasu do czasu lampa Manty. Coś jest w tych obudowach zamkniętych magicznego....:)

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

• 2 lata później...

Jakaś cisza w tym klubie od paru lat ... czy temat OZ umarł całkowicie?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 4 miesiące później...

Jako zażarty, wieloletni i konsekwentny użytkownik OZ (Infinity Renaissance, później RS2b, następnie Kappa 9A, aktualnie akustyk RR4) zgłaszam się do klubu.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zawsze miałem kolumny BR, i kłopoty z basem. Od trzech lat używam OZ, Naim Ovator S-400 i zapomniałem

o kłopotach z niskimi basem . Święty spokój. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

• 4 tygodnie później...
W dniu 24.11.2016 o 15:22, Devon napisał:

To też się dopiszę ? Zastanawiałem się czy mam jakieś z bass reflexem i są od lampy Manta V5, reszta to Grundig Box 650Prof, 650, 550, 400, 353, 320 i ostatnie odkrycie Acron 500B. Te ostatnie słucham od dwóch dni i nie miałem jeszcze tak nisko schodzących kolumn, bas jest bardzo dobry i nie zaciemniający bardzo dobrej średnicy i wysokich. Całość napędzana różnie Yamaha AX-700, wszelkiego rodzaju wzmaki Grundiga/Sanyo oraz od czasu do czasu lampa Manty. Coś jest w tych obudowach zamkniętych magicznego....:)

Tak Grundig swietnie boxy mam też 660b,bardzo podobny dzwiek do monitorów ASW sonus 70.

IMG-20180510-WA0004.jpeg

Wysłane z mojego commodore 64 przy użyciu Joysticka.

• 1 rok później...

Mój własny projekt w obudowie zamkniętej na Peerless i STX ALX.

Więcej szczegółów pod tym linkiem: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3762683.html

Generalnie kolumny zrobione do pokoju, w którym zespoły z BR nie radzą sobie za dobrze mimo adaptacji pomieszczenia.

_DSC2181.jpg

_DSC2182.jpg

Compact2_B2 SPL.png

Compact2_B2 Impedance.png

Edytowane przez Tomasz_65124
  • 1 rok później...
W dniu 18.09.2021 o 13:24, Tomasz_65124 napisał:

Generalnie kolumny zrobione do pokoju, w którym zespoły z BR nie radzą sobie za dobrze mimo adaptacji pomieszczenia.

Właśnie przez ten sam powód dotarłem do klubu 🙂 jestem na etapie budowy monitorów na revelatorze speaka w obudowie zamkniętej. Totalnie nie idzie dojść do ładu w tym pomieszczeniu. Obudowa zamknięta to moja ostatnia deska ratunku. 

• 1 rok później...

Witam też przyłączam się do klubu kolumny to Elac el 135 lata 87-90

kolumny ponad 30-letnie ale to co oferują w OZ to bajka , na początku miałem wrażenie jakby basu miały mało taki niedosyt w zakresie niskich ale to być może było spowodowane słuchaniem w ostatnim czasie dość często kolumn Dynavoice Challenger M-65 gdzie basu było dość dużo i po części starymi  kondensatorami które i tak będą do wymiany

Ale im dłużej słucham tych elaców to wiem na pewno że te kolumny w OZ to majstersztyk !

Średnica czystość wysokich jak i średnich , bas grający całkiem inaczej niż w BR taki naturalny bez nachalnego dudnienia polecam wszystkim OZ bo to naprawdę gra inaczej  w przyszłości pokuszę się jedynie o linie transmisyjną do porównania ale typowy BR raczej odpuszczam )

20240123_220525.jpg

• 2 miesiące później...

Witam , szukam mozliwości obliczenia objętości obudowy zamkniętej dla 2 szt równolegle połączonych GDN30/120/1 wychodzą mi nawet wartości ponad 300L dla QTC  w granicach 0,7-0,8 - Czy to możliwy wynik Pozdrawiam

DSC_0329.JPG

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.