Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Technics uziemienie

orfeu

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem od niedawna posiadaczem Gramofonu Technics SL-Q21, ma on 3 kable tj. zasilanie, RCA, GND. Moje pytanie gdzie ten GND podłączyć? Instynktownie podłączyłem do GND od anteny, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie. - zdjęcie w załączeniu. Na innym forum wyczytałem, ze trzeba wyprowadzic kabel z uziemienia wzmacniacza i dopieri tak to podłaczyć. drugiepytanie mam takie - jak to sie dzieje ze niektóre plyty czytają sie prawie idealnie czysto a inne mają trzaski za trzaskami?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/71410-gramofon-technics-uziemienie/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Użycie omomierza wyjaśni straszną tajemnicę zacisku oznaczonego GND. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że jest on galwanicznie połączony z obudową amplitunera. Więc stosowanie dodatkowego przewodu mija się z celem. Obudowa wzmacniacza to nie jest uziemienie.

GM

No dobrze, to gdzie w takim razie sie podłącza ten przewód? Akurat nie mam miernika w domu, ale moge z pracy pozyczyć, jesli ten zacisk jest podłączony do obudowy to jakie powinny byc wskazania omomierza?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No dobrze, to gdzie w takim razie sie podłącza ten przewód? Akurat nie mam miernika w domu, ale moge z pracy pozyczyć, jesli ten zacisk jest podłączony do obudowy to jakie powinny byc wskazania omomierza?

Obawiam się, że Kolega nic nie zrozumiał z tego co napisałem. A to już jest groźne. Skoro zacisk GND, umieszczony obok zacisków antenowych amplitunera, jest galwanicznie połączony z obudową amplitunera, to omomierz włączony pomiędzy ten zacisk, a obudowę amplitunera, wskaże wartość rezystancji równą zero, inaczej mówiąc zwarcie.

A skoro tak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przewód GND wychodzący z gramofonu podłączyć do zacisku GND w amplitunerze, zapominając o wszelkich teoriach mówiących o wyprowadzaniu łączeniu amplitunera osobnym przewodem do przewodu GND gramofonu.

Proszę ponadto poszukać w sieci definicji uziemienia, co będzie dla Kolegi wielce przydatne.

Jeśli Kolega nie stosuje anten wymagających wykorzystania zacisku GND w amplitunerze, zacisk ów jest idealnym miejscem do podłączenia przewodu GND z gramofonu. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać ten zacisk do uziemienia amplitunera i gramofonu jednocześnie, przez połączenie tego zacisku z uziomem. Definicję uziomu również znajdzie Kolega w sieci.

GM

Obudowa wzmacniacza to nie jest uziemienie.

GM

Chyba rzeczywiscie niewiele zrozumiałem. Skoro obudowa nie jest uziemieniem (tak piszesz powyzej) a z gramofonu musze podłączyc przewód uziemienia (GND), to oznacza ze nie powinienem go podłączać do tego styku - tak mi sie wydaje mysląc logicznie. Nie ma sie co przepychac, kto jest lepszy w elektronice. Ja przyznaje ze z jestem z tego noga, wiec sie pytam na forum (mimo iż moze są to sprawy podstawowe). No dobra, sprawdziłem definicie uziemienia i uziomu na wikipedii, to jak mieszkam w bloku, to gdzie mam podłaczyć ten styk GND - to znaczy gdzie jest uziom?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Chyba rzeczywiscie niewiele zrozumiałem. Skoro obudowa nie jest uziemieniem (tak piszesz powyzej) a z gramofonu musze podłączyc przewód uziemienia (GND), to oznacza ze nie powinienem go podłączać do tego styku - tak mi sie wydaje mysląc logicznie. Nie ma sie co przepychac, kto jest lepszy w elektronice. Ja przyznaje ze z jestem z tego noga, wiec sie pytam na forum (mimo iż moze są to sprawy podstawowe). No dobra, sprawdziłem definicie uziemienia i uziomu na wikipedii, to jak mieszkam w bloku, to gdzie mam podłaczyć ten styk GND - to znaczy gdzie jest uziom?

GND = ground = punkt o potencjale zerowym. Podłącz przewód wychodzący z gramofonu do zacisku GND w amplitunerze i zapomnij o problemie.

Nie podłączaj zacisku GND do niczego innego w mieszkaniu. A już na pewno nie do rur instalacji gazowej. Uziemianie amplitunera/gramofonu nie jest konieczne.

GM

GND gramofon -> GND wzmacniacz. (tył obudowy, zazwyczaj mały zacisk gwintowany)

Nic więcej.

Na zdjęciu zaznaczyłem w zacisk w dwóch wzmacniaczach Sony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.