Skocz do zawartości
IGNORED

optymalne ustawienie głosnosci

nosports

Rekomendowane odpowiedzi

zastanawia mnie jedna rzecz, mianowicie zanim sygnał trafi u mnie do głosników mija trzy suwaki głosnosci czyli: foobar , sterowniki karty muzycznej i wzmacniacz, zawsze było tak ze gałke we wzmaku miałem na godzinie 12, suwak foobara na srodku a przyciszałem i zgłasnaiałem za pomocą sterowników, czy to jest optymalne rozwiązanie?

https://www.audiostereo.pl/topic/71361-optymalne-ustawienie-g%C5%82osnosci/

- Foobar max

- system max (chyba że karta ma niestandardowo wysoki poziom na wyj. - dawno już czegoś takiego nie widziałem)

Całą regulację więc masz na pokrętle wzmacniacza.

dziwnie to wygląda po odkręceniu pokrętła o 1,5cm jest juz bardzo głosno, ponadto dzwięk stał sie jakis przebasowiony ,w momencie uderzenia stopy perkusji pozostałe pasma troche tak jakby gasną

Osobiście w sterownikach mam ustawione 95%. Do tego powyłączane/wyciszone wszystkie niepotrzebne wejścia etc. Głośność reguluję głównie z pozycji wzmacniacza, w Foobarze, jedynie kiedy siedzę przy PC i chcę muzykę przyciszyć, a nie chce mi się wstawać ;)

Wydaje mi się, że sposób regulacji głośności nie ma większego znaczenia, dopóki jakiś element nie generuje zakłóceń. Polecałbym ustawić stałą wartość w sterownikach i jej nie ruszać + starać się wykorzystywać pokrętło wzmacniacza jako podstawę. Ano i broń Boże używać jakiejkolwiek korekcji w sterach bądź w Foobarze.

BTW. U mnie już na głośności o poziomie 12/40, muzyka gra baaardzo głośno. I raczej nie przekraczam tej granicy.

ponadto dzwięk stał sie jakis przebasowiony ,w momencie uderzenia stopy perkusji pozostałe pasma troche tak jakby gasną

Masz włączony jakiś EQualizer (typ. z kompresorem), na którym jest podbity bas

Wydaje mi się, że sposób regulacji głośności nie ma większego znaczenia,

Ma.

W sytuacji przyciszenia na foobar, na dzieńdobry ucinasz dynamikę (cyfrowo) ... dodatkowo robisz to w sterownikach karty (jeśli tam masz przyciszone) ... a na koniec taki słaby sygnał "leci" analogowym, niesymetrycznym kabelkiem (duża podatność na zakłócenia).

Są oczywiście czasem sytuacje gdzie lepiej kiedy karta ma poziom nieco obniżony poniżej 100% (np. jeśli wzmacniacz przesterowuje już na stosunkowo niskim sygnale wejściowym, albo jeśli karta ma niestandardowo wysoki sygnał wyj.).

... normalnie daje się program/stery itd. - 100% (by mieć max dynamikę i minimum podatności na zewn. zakłócenia na kablu) ... i regulacja dopiero na wzmaku.

nie wszystko jest wyłączone zarówno w f2k jak i w sterownikach ,wzmacniacz na direct

W takim razie bardzo dziwne, bo na wielu, wielu wzmacniaczach/aktywnych kolumnach (...nigdy...) tak nie miałem. ;)

Tak działa kompresor ... by nie było przesteru to przycina przy stopie. A gdzie go masz ? ... ? (pytanie retoryczne - bo jak mówisz nie wiesz)

Pozostaje obniżyć głośność na karcie dźwiękowej ... jeśli poprzednio tego nie miałeś. Ale foobar zostaw na 100% ... a jeśli masz taki efekt tylko kiedy foo jest na 100% to ... wymień kartę :]

zeby było czysto musze obnizyc głosnosc w systemie do okolo 75-80% , wtedy przester znika

W takim razie tak będzie najoptymalniej w Twoim przypadku ... ustawić w sterach te ~75%.

Tak zrobie , tylko teraz jezeli gałka na wzmacniaczu jest odkręcona minimalnie, czy głosniki nie dostają za mało mocy i nie grozi to przypadkim spaleniem wyskotonówek? Dodam ze muzyka na takim ustawieniu brzmi wyraznie lepiej

Tak zrobie , tylko teraz jezeli gałka na wzmacniaczu jest odkręcona minimalnie, czy głosniki nie dostają za mało mocy i nie grozi to przypadkim spaleniem wyskotonówek? Dodam ze muzyka na takim ustawieniu brzmi wyraznie lepiej

Jak głośniki dostają małą moc to ich nie spalisz.

Foobar 100% (polecam wyjście na ASIO)

Karta 100% (jakiś starszy realtek nie chciał na tym iść, przesterowywał w okolicach maxa)

Gała - żeby głowa była zadowolona.

Czasem trzymając myszkę z lenistwa kręcę głośnością na Prodigy 7.1 HiFi, nie jest źle.

Dobrze skonstruowane pokrętła systemowe nie powinny wprowadzać niechcianych zakłóceń - patrz realizacja muzyki w DAWach.

Dokładnie, jak koledzy piszą: wszystko na 100% a regulacja ze wzmaka.

Jak już musisz regulować z kompa, to:

1. używaj ASIO do Foobara

2. regulacja windowsowa na 100%

3. reguluj Foobarem

Cześć.

Regulacja w sterowniku zwykle odbywa się cyfrowo. Ustawienie na max. nie zawsze może być optymalne i obawiam się, że trzeba próbować wyczuć jaki poziom działa najlepiej. Może się okazać, że max oznacza 200% głośności.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.