Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacaniacz 2X5w i kolumny 150w

NADek

Rekomendowane odpowiedzi

a no musze tymczasowo słychac na czymś takim (samoróbka z elementów z radiomagnetofonu DARIA może ktos pamięta:) ) no i moje pytanie jest takie czy przy głośniejszym słuchaniu nie uszkodzi on kolumn chodzi mi o zniekształcenie tego ustrojstwa.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/7134-wzmacaniacz-2x5w-i-kolumny-150w/

Na pewno nie zaszkodzi.

Oczywiście jeśli nie będziesz słuchał muzyki na maksymalnie przesterowanej końcówce, co właściwie odpada bo kto normalny słucha muzyki na kilku (kilkudziesięciu) procentach zniekształceń. Przecież wtedy po prostu nie da się słuchać, a nawet jak się próbuje to i tak nic choćby trochę przypominającego orginał się nie usłuszy.

abc5555

poczytaj temat i swój wpis - przecież to jest jedynie 5W(!!) na kanał.. jeśli chce coś usłyszeć to jasne jest, że bedzie słuchał na mocno przesterowanej końcówce, i stąd pada właśnie pytanie czy owe zniekształcenia nie zniszczą kolumn...

prawdopodobnie, trzeba sie będzie obawiać o głośniki wysokotonowe (bo mogą sie uszkodzić w pierwszej kolejności), natomiast reszta głośników, jest na to mało wrażliwa, np.niskotonowe oraz średniotonówki z niskim podziałem (jeżeli takie masz w swojej kolumnie).

Pozdrawiam

Jeśli będziesz robił jak napisał abc55555, to nic sie nie stanie. Przy kolumnach ok. 90dB będzie nawet całkiem głośno. Jedynie, czego bym sie obawiał, to czy ta samoróba przypadkiem nie ma tendencji do wzbudzeń, bo wtedy to moze byc problem.

pozdr

>jar1

nie no jesli chodzi o ten wzmacniazc to jest spoczko, nawet podoba mi sie jego brzmienie, wprawdzie są wyeksponowane wysokie tony ( specjelnie zastosowałem odpowedni potyencjometr) bo bez tego to by za płasko grało:) a co do głośnosci to nawet głosno gra, kolumny maja według producenta 94dB ale w rzeczywistości pewnie cos ok 90dB.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.