Skocz do zawartości
IGNORED

Osłona kopułki

barni

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy popłynęli z tematem... ;)

Kup sobie na allegro osłony tweeterów samochodowych i przyklej plasteliną uhu albo zrób maskownice ze sklejki i materiału przezroczystego akustycznie.

Dzięki Liberas, pomysl z osłoną samochodową wydaje się sensowny. Pozostałym dziękuje za poczucie humoru i zazdroszcze nadmiaru czasu na wypisywanie tych idiotyzmow.

PS. W tresci bylo kopolki, wiec mozna domyslec sie, ze w temacie to literowka. Ale po co czytac tresc, grunt to popisać się erudycją ;)

do: Barni

Może jakaś fotka by pomogła? Proponuję z nierdzewnego drutu wygiąć łuk z wchodzącymi prostopadle do przedniej płyty kolumny końcówkami i wkleić lub wcisnąć to do wywierconych otworków. Widok z boku, drut na osi pionowej kopułki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

do: Barni

Może jakaś fotka by pomogła? Proponuję z nierdzewnego drutu wygiąć łuk z wchodzącymi prostopadle do przedniej płyty kolumny końcówkami i wkleić lub wcisnąć to do wywierconych otworków. Widok z boku, drut na osi pionowej kopułki.

No wlasnie nie ma za bardzo do czego przymocowac....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli pokusisz się na maskownice (chyba najbardziej eleganckie rozwiązanie), to z narzędzi wystarczy piłka, klej, papierek ścierny i otwornica pasująca wymiarami do głośników. Materiał kupisz na allegro, chyba też w stx oferują. Do zamocowania to przychodzi mi do głowy gumka (x2), np. zszywką przypięta po obu krawędziach - lewej i prawej - maskownicy. Ma to opasać kolumienkę. Można też magnesiki x4 zastosować, łatwo wtedy odpina się taką maskownicę, a przymocować można taśmą obustronnie klejącą. Nie wiem tylko czy w tych monitorkach fronty są płaskie, bo jak nie, to trzeba by pewnie bardziej popracować nad spasowaniem.

Rozwiązanie proponowane przez porlicka chyba też proste do wykonania, tylko by nie było inwazyjne, to można by wykorzystać babciny drut do wełny i gumowe końcówki od dziecięcych strzałek/rzutek (ta część, która przykleja się do szyby;) drut wciskasz w te końcówki, a samą końcówkę mocujesz do frontu na taśmę obustronnie klejącą. Takie rzeczy przychodzą mi do głowy ale wydaje mi się, że maskownica najfajniejsza.

ja proponuje zrobić skarpetę taką jak jakaś firma hajendowa robiła [nazwy firmy teraz nie pamiętam]. Zakładało to się na całą kolumnę i było eleganckie i praktyczne. Materiał jak na maskownice.

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

ja proponuje zrobić skarpetę taką jak jakaś firma hajendowa robiła [nazwy firmy teraz nie pamiętam]. Zakładało to się na całą kolumnę i było eleganckie i praktyczne. Materiał jak na maskownice.

Masz na myśli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Acoustic Solutions PF500, uszkodzenie głośnika wysokotonowego jak na zdjęciu. To tylko uszkodzona osłona przeciwpyłowa, czy głośnik? Będzie grało prawidłowo czy takie uszkodzenie dyskwalifikuje głośnik? Da się to wyciągnąć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

robisz tak samo jak przy wymianie kopółki z cewka - wykrecasz odklekasz kopólke wyjmujesz ze szczeliny kopólke wylkepujesz na kopwadle u kowala ;) i zakladasz spowrotem

zaopatrujesz sie w klej silikonowy (nie super beton ani osmiorniczka kropelka - zwykly elastyczny slaby) dla ustalenia wysokosci wklejenia - jak było

dwie godziny

przyopadkiem nie zabieraj sie za to z odkurzaczem :)

coraz mocniejszym jakims 5000W bo mozliwe ze zdeformujesz owal cewki i bedzie upa

jak bedziesz rozmontowywał zmierz dokladnie co do 0,5 mm srednice na

ktorej jest drut - cewka - dla porównania zmierz srednice szczeliny od zewnatrz i od wewnatrz (latwiej zmierzyc - srednia szczeliny to wymiar jaki potrzebujesz

przyda sie przy okazji zakupu nowych kopulek

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Mam przy komputerze monitorki aktywne, fabrycznie nie posiadajace maskownicy. Macie moze jakis pomysl jak zabezpieczyc przed przypadkowym wgnieceniem kopułkę ?

Alternatywą mogą być małe magnesy przyklejone do łebków śrub imbusowych i odpowiednie blaszki na maskownicach.

robisz tak samo jak przy wymianie kopółki z cewka
Hmmm... nie jest to takie proste. A nienaprawione grać będzie prawidłowo czy nie?

Szymonie

a tego to Ci nikt nie powie

uszkodzenie jest znaczne - moze byc nieslyszalnie gorzej niz na nie wgniecionej , moze byc slyszalnie gorzej i moze byc nieczynna

no moze nie az takie proste jak bez roboty ale do zrobienia jesli nie masz grabowych rąk :)

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

uszkodzenie jest znaczne - moze byc nieslyszalnie gorzej niz na nie wgniecionej , moze byc slyszalnie gorzej i moze byc nieczynna
W czym rzecz: kolumny są do sprzedania, cena niska, podobno głośnik jest sprawny. Jeżeli to tylko osłona przeciwpyłowa i wpływ na jakość nie jest znaczny jako głośniki do użytku raz w miesiącu bym taką wadę zaakceptował. Więc do rzeczy: to co widać na zdjęciu to tylko osłona przeciwpyłowa?

Do sprzedawcy mam kawałek i nie wiem czy warto w ogóle zawracać sobie głowę. Mam raczej dwie lewe ręce i kupować głośników, które z założenia wymagają na prawy nie zamierzam. Co innego gdyby ja to uszkodził to nie miałbym wyjścia, spróbowałbym to oczywiście naprawić.

W czym rzecz: kolumny są do sprzedania, cena niska, podobno głośnik jest sprawny. Jeżeli to tylko osłona przeciwpyłowa i wpływ na jakość nie jest znaczny jako głośniki do użytku raz w miesiącu bym taką wadę zaakceptował. Więc do rzeczy: to co widać na zdjęciu to tylko osłona przeciwpyłowa?

Do sprzedawcy mam kawałek i nie wiem czy warto w ogóle zawracać sobie głowę. Mam raczej dwie lewe ręce i kupować głośników, które z założenia wymagają na prawy nie zamierzam. Co innego gdyby ja to uszkodził to nie miałbym wyjścia, spróbowałbym to oczywiście naprawić.

To co widać na zdjęciu to nie jest osłona przeciwpyłowa a membrana samego głośnika. Takie uszkodzenie może mieć fatalne konsekwencje. Głośnik może grać, ale napewno nie tak jak przed uszkodzeniem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.