Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki 4000-5000 PLN i wzmacniacz

WiAPer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Szukam słuchawek w zakresie cen 4000-5000 PLN.

Jest kilka typów - faworytów, np. BD T1, Denon AH-D7000, Sennheiser HD 800, Audi-Technica ATH-W500, Grado (nie pamiętam typu)

Na odsłuchach w kilku firmach słuchałem kilku z nich, ale za każdym razem w innej konfiguracji i bardzo trudno było mi ocenić, które najbardziej mi odpowiadają. Niestety, nie można wziąć wszystkich na raz i w domu spokojnie porównać.

Stąd też prośba o podzielenie się doświadczeniem w rzeczonej dziedzinie.

Nie wiem też jak najlepiej dobrać wzmacniacz słuchawkowy.

A może ktoś z Was wie?

Słucham głównie jazzu, muzyki klasycznej.

Moje ulubione instrumenty w muzyce, to fortepian, saksofon i kontrabas.

Pomożecie???

Gość chml

(Konto usunięte)

...

Słucham głównie jazzu, muzyki klasycznej.

Moje ulubione instrumenty w muzyce, to fortepian, saksofon i kontrabas.

Pomożecie???

Jak taka muzyka to tylko Stax. Uzywany zestaw 4040 powinien sie zmiescic w budzecie. Do takiej muzyki to bedzie koniec poszukiwan.

Z czystym sumieniem polecam T1. Doskonale się sprawdzają w gatunkach muzycznych, jakie wymieniłeś. Potrzebują bardzo dobrego źródła i wzmacniacza. Odwdzięczą się dźwiękiem naprawdę wyrafinowanym.

Napisz do Majkela na AH. On podobno sklecił synergiczny wzmacniacz do T1. Tu na forum ma nick Michelangelo chyba:)

pozdrawiam

Stax 4040 signature i mysle, ze wiecej nie bedziesz szukal. Ja porownywalem z Denon 7000, HD650 oraz Stax 3030. Do muzyki jakiej sluchasz, bajka. Ale oczywiscie odsluch obowiazkowy. Od Staxa lepszy jest tylko drozszy Stax:) No i bedziesz mial problem dopasowanie wzmacniacza ze sluchawkami z glowy:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Stax 4040 signature i mysle, ze wiecej nie bedziesz szukal. Ja porownywalem z Denon 7000, HD650 oraz Stax 3030. Do muzyki jakiej sluchasz, bajka. Ale oczywiscie odsluch obowiazkowy. Od Staxa lepszy jest tylko drozszy Stax:) No i bedziesz mial problem dopasowanie wzmacniacza ze sluchawkami z glowy:)

Drogi Wojtku-dostajesz ode mnie plusa,chociaż się z Tobą nie zgodzę,bo kolega WIAper cały problem będzie miał teraz na głowie!}}}

Dzieki, jestes bardzo uprzejmy:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Dzięki, forumowicze.

Johny, ze wszystkich, jakich słuchałem, to właśnie BD T1 wydawały mi się najsłabsze. Może to sprawa pozostałego sprzętu i/lub niewygrzania.

Stax 4040 Signature to chyba cenowo trochę przestrzelone, powyżej 10 kzł.

Dziwne ceny w tym naszym kraju nad Wislom, ponad 10k?!

Zapewniam Cię że T1 to absolutna czołówka dynamików. Bardzo wymagąjące od toru, powtarzam jeszcze raz. Kwestię wygrzewania, dopasowania i zgrania toru ładnie opisał Piotr Ryka na audiohobby.pl.

pozdr

Witam,

Takze do twoich preferencji sugerowalbym system Staxa 4040. Co do ceny to sugerowany detal wynosi rownowartosc 2200 euro. Jest to oczywiscie kwota przekraczajaca Twoj budzet, jednak naprawde warto odsluchac te sluchawki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja od miesięcy czekam na powrót moich Grado PS1000 z serwisu. To były moje ulubione słuchawki w ogóle, ale nie doczekawszy się ich na czas kupiłem okazyjnie T1. Nie miałem jeszcze okazji porównać je bezpośrednio. Przegrany pójdzie na sprzedaż, w dobrej cenie. Używam tego samego wzmacniacza do T1, co wcześniej do PS1000, zanim mi ich nie uwalił pewien chiński wynalazek, i stwierdzam że to też wysoka klasa. No ale nie ma to jak bezpośrednie porównanie, wtedy najlepiej wychodzą różnice i przewagi.

No a jeśli, szanowni forumowicze, założymy, że obiektem wyboru byłyby - czysto hipotetycznie - Grado GS-1000, to o jakim wzmacniaczu w obszarze 2,5-3 kzł można by myśleć?

A co z komfortem noszenia , moim zdaniem w przypadku słuchawek w odróżnieniu od kolumn ten aspekt jest dosyć istotny. Ja na ten przykład przez mój wielki baniak musiałem swego czasu wyeliminować z listy kilku zacnych skądinąd producentów. Taka dygresja

Jak znajdziesz kup Technicsy RP F30 kopią dupsko wszystkim, choć to nieprawdopodobne, tak jest :) Minusem jest komfort noszenia, ale dźwięk zjawiskowy....

A co z komfortem noszenia , moim zdaniem w przypadku słuchawek w odróżnieniu od kolumn ten aspekt jest dosyć istotny. Ja na ten przykład przez mój wielki baniak musiałem swego czasu wyeliminować z listy kilku zacnych skądinąd producentów. Taka dygresja

Mega wygodne są Senki HD800.

Zapewniam Cię że T1 to absolutna czołówka dynamików. Bardzo wymagąjące od toru, powtarzam jeszcze raz. Kwestię wygrzewania, dopasowania i zgrania toru ładnie opisał Piotr Ryka na audiohobby.pl.

pozdr

Absolutna czołówka dynamików to Technics F30 i na dodatek nie wymagające :))) HD 800 też są wymagające co do toru :))))

Jak znajdziesz kup Technicsy RP F30 kopią dupsko wszystkim, choć to nieprawdopodobne, tak jest :) Minusem jest komfort noszenia, ale dźwięk zjawiskowy....

Mega wygodne są Senki HD800.

Absolutna czołówka dynamików to Technics F30 i na dodatek nie wymagające :))) HD 800 też są wymagające co do toru :))))

Dodatkowa sprawa - HD 800 są tragicznie wykończone - bardzo łatwo zadrapać ten ledwo położony lakier na plastikach....http://allegro.pl/sennheiser-hd-800-i1227687507.html

Jest wielu zwolenników wzmacniaczy STAX czy też fanów słuchawek HD650.

Ale do formy grania STAX mam podstawowy zarzut , dotyczy on definiowania kolorytu barwy i dociążenia w niższych zakresach pasma.

Co do HD650 to są problematycznie lepsze od HD600 , osławione HD800 to już pewne nieporozumienie.

Poza tym trudno mi zrozumieć dlaczego słuchawki osiągają tak idiotycznie wysokie ceny.

Nikt mnie nie przekona że są wykonywane w technologii kosmicznej.

Sądzę że recenzenci słuchając wiele słuchawek bez wiedzy o ich marce i cenie wybieraliby te raczej ze średniej półki jako najbardziej ciekawe.

Mój typ godny polecenia to B.D. jedynki.

Tertium non datur.

Albo T1, albo Stax.

Hmmm...... a nikt nic nie pisał o Grado.

W kąciku duszy to był mój faworyt.

Czyżby Grado był anfant terrible?

No cóż ja jestem fanem zestawienia GS1000 z Lake People w moim przypadku modelu G99/2 ale sadzę że nowszy G100 będzie dobrze grał. Ten zestaw daje spory fun i muzyka jest bardzo spójna. Dosyć mocna jest linia basowa ale poza muzyką klasyczną jest to moim zdaniem jednak istotne.

No a jeśli, szanowni forumowicze, założymy, że obiektem wyboru byłyby - czysto hipotetycznie - Grado GS-1000, to o jakim wzmacniaczu w obszarze 2,5-3 kzł można by myśleć?

Tu masz większy wybór ze stajni Lake People i co ciekawe oprócz dobrej ceny masz mozliwość zwrotu do 30 dni

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu jest ich audiofilska linia wzmacniaczy:

Ukryta Zawartość

Dzięki, forumowicze.

Johny, ze wszystkich, jakich słuchałem, to właśnie BD T1 wydawały mi się najsłabsze. Może to sprawa pozostałego sprzętu i/lub niewygrzania.

No cóż miałem podobne zdanie co Ty ale po prostu winien był w T1 źle zaaplikowany kabel! opis jak to usunąć jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mój wpis 2010-09-09 / 01:25

Moim zdaniem w w/w konfiguracji T1 to bardzo dokładne słuchawki grające w pewien sposób bardzo monitorowo. Na niektórych nagraniach fruwa się na nich jak na dobrze skonfigurowanych K1000 za grube pieniądze. Moim zdaniem do klasyki kapitalne świetne bardzo realistyczne skrzypce i takiż fortepian.Gładko płynnie dokładnie bez żadnych wyostrzeń. Dźwięk idzie w stronę topowych Staxów może bez tej potężnej sceny jest może trochę bardziej dosadny (to może być wina mojego toru?) ale przy klasyce na prawdę jest już świetnie.Te słuchawki może jako jedyne na zewnątrz dla osób postronnych grają bardzo realistycznie, po prostu nie drażnią otoczenia czego np. nie dało się powiedzieć np o skrzeczacych HD800 czy dla odmiany super głośnych GS1000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Niezwykle wygodne sa Denony 7000, o wiele bardziejh niz Staxy niemniej jednak staxy tez sa calkiem wygodne. Staxy zle oddaja barwy? A to dobre:)) Moze zalezy z jakim zrodlem, co do basu to niektorym moze go brakowac ale nie jest to wielki brak.

Slabo sprawdzales

Ukryta Zawartość

No tak, chml, ale jak doliczysz transport, cło to wyjdziesz i tak podobnie.

Niezwykle wygodne sa Denony 7000,......., co do basu to niektorym moze go brakowac ale nie jest to wielki brak.

Właśnie, jak sobie wyobrażasz np. jazzowe kawałki Charlie Haydena na kontrabasie bez basu?

Bas, to podstawa !!!!

Ukryta Zawartość

bas jest, ale nie schodzi az tak nisko jak w niektorych dynamicznych sluchawkach, moglybym zadac pytanie jak wyobrazasz sobie dynamiczna klasyke bez dynamiki i przejrzystosci Staxow:) Najlepeij sam posluchaj i ocen

bas jest, ale nie schodzi az tak nisko jak w niektorych dynamicznych sluchawkach, moglybym zadac pytanie jak wyobrazasz sobie dynamiczna klasyke bez dynamiki i przejrzystosci Staxow:) Najlepeij sam posluchaj i ocen

Wojtek76, czy słuchałeś T1, K1000 albo innych słuchawek wysokich lotów w odpowiednim dla nich jakościowo torze? Ja i Rafaell znamy brzmienie Staxów, zwłaszcza wszystkich inkarnacji SR-007 z obydwoma energizerami, również Sennheisera HE90/HEV90, a polecanie konkretnych produktów wynika z pewnego wyważenia proporcji. Po co brać słuchawki, które stale będą w czymś niedomagać? T1 są bardzo wyrównane w aspektach brzmienia, PS1000 bardziej dobitnie grające. GS1000 są lekko gorsze od PS1000, mają słabsze zejście basu, mniej rozdzielczą średnicę i czasem potrafią zasybilować, nadrabiają natomiast nad-przestrzenią, dobrze napędzone potrafią nieźle ogłupić błędnik. Jeśli komuś takie szybowanie wśród dźwięków muzyki odpowiada, to żaden Stax tego nie dostarczy. SR-404 są rzeczywiście bardzo dobre, ale według mnie trzeba je napędzać z SRM-727A, ten niższy model wzmacniacza do nich nie daje im w pełni rozwinąć skrzydeł. Zmodowane T1 mają i przestrzeń, i dynamikę, i rozdzielczość. Jak im zagrasz tak zaśpiewają. Problemem słuchawek dynamicznych jest tak naprawdę brak odpowiedniej klasy wzmacniaczy za ludzkie pieniądze. Stax daje zestawy co najmniej właściwie spasowane, stąd ich popularność i dobra opinia o nich. Dynamiki grają bardzo różnie, podobnie jak wzmacniacze i dziurki słuchawkowe, dużą rozpiętość impedancji pomijając. Taka sytuacja czyni uzyskanie dobrego dźwięku z konkretnego modelu słuchawek loterią. Do Staxów jest tego kilka modeli na krzyż, więc spudłować się raczej nie da.

Tych z najwyzszej polki sluchalem jedynie Denonow 7000 i dzwiek byl wedlug mnie za miekki. Wlanie o to chodzi, zeby zmiesciec sie w zakladanym przez autora budzecie. A Staxy pomimo, ze drogie to wcale tak drogo nie wychodza jak sie je porowna do innych topowych sluchawek. Ale oczywiscie opinie zawsze beda podzielone, tak samo jak przy glosnikach. Dla jednego Audio Physic to swietne kolumny a drugi powie, ze nie bo ProAc jest znacznie lepszy. Zycie.

Dzięki, szanowni forumowicze.

Ciężko dojść do jakichś uogólnień, mądrzejszy też nie jestem.

Czyliżeco (jak mawiał baca) Grado GS 1000 czy BD T1 ?

A może monetą rzucić?

Dzięki, szanowni forumowicze.

Ciężko dojść do jakichś uogólnień, mądrzejszy też nie jestem.

Czyliżeco (jak mawiał baca) Grado GS 1000 czy BD T1 ?

A może monetą rzucić?

lepiej samemu posłuchać ;)

lepiej samemu posłuchać ;)

Jasne, tak byłoby najlepiej. Problem jednak w tym, że wszystkie te słuchawki w sklepach są nowo rozpakowywane, niewygrzane, a tory akustyczne od sasa do lasa. Nijak porównać i wracamy do punktu wyjścia w temacie postu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.