Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DP 59 L - znaleziony na Allegro

admOSX

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - co sądzicie o cenie 5500 zł za ten gramofon, czy warto za niego aż tyle zapłacić nawet jak jest w idealnym stanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24283-089551800 1284062931_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/70940-denon-dp-59-l-znaleziony-na-allegro/

Słyszałem że jeden taki drogi Denon miał następującą przypadłość: po zakończeniu odtwarzania strony longplaya, cofał ramię do pozycji spoczynkowej nie podnosząc go do góry. To wszystko działo się na obracającym się talerzu oczywiście. Po czymś takim każda wkładka i każda płyta okazywała się...jednorazówką.

Jak w temacie - co sądzicie o cenie 5500 zł za ten gramofon, czy warto za niego aż tyle zapłacić nawet jak jest w idealnym stanie?

Ukryta Zawartość

w tamtym roku to sprawdzałem i cena poza Polska była ok 1keuro, niestety powszechne skargi na szalejaca automatyke i kłopot z jej poprawnym ustawieniem ostudziły mój zapał mimo ze to piękny kolekcjonerski model

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Dokładnie - dla kolekcjonera to może być ciekawe.

Może być duży problem kiedy coś zacznie szwankować. To nie sam napęd jak w Technics sp10, sp15, ale całość sterowana elektronicznie.

Za tą kwotę można mieć doskonały gramofon z 12" ramieniem.

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

"...awaryjny ..." - to złe określenie.

Chodzi o to , że to skomplikowane maszyny są. Nie wiem czy jest ktoś w Polsce kto takie rzeczy naprawi - w sensie ma z nimi doświadczenie od strony serwisowej.

Ramię jest 'nieupgradowalne' :-).

Chcesz za taką kwotę nabyć bardzo dobry sprzęt na lata?

Thorens TD520 i Jelco SA 750L (LB).

Gra i wygląda.

Przy odrobinie szczęścia w zaupie napędu zostanie na wkładkę.

K

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Od kilku lat używam Denonów. Na początku DP35F, później DP37F, obecnie (jeszcze) DP47F. Z żadnym ani razu nie miałem kłopotów z mechanizmem ramienia, mało tego - z żadnym nie miałem jakichkolwiek kłopotów. I z tego co widziałem mechanizm jego ramienia to tam specjalnie nie ma możliwości samoistnego powrotu ramienia bez uprzedniego podniesienia.

Z przyjemnością bym przygarnął taką 59kę ale nie za takie pieniądze.

Od kilku lat używam Denonów. Na początku DP35F, później DP37F, obecnie (jeszcze) DP47F. Z żadnym ani razu nie miałem kłopotów z mechanizmem ramienia, mało tego - z żadnym nie miałem jakichkolwiek kłopotów. I z tego co widziałem mechanizm jego ramienia to tam specjalnie nie ma możliwości samoistnego powrotu ramienia bez uprzedniego podniesienia.

Widziałem że wystawiłeś jeszcze jedną aukcję na swój gramofonik tym razem za konkretną cenę, czyżby opuściła Cię wiara w licytację?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Widziałem że wystawiłeś jeszcze jedną aukcję na swój gramofonik tym razem za konkretną cenę, czyżby opuściła Cię wiara w licytację?

Rano napisał do mnie człowiek, który chciał za 1500 zł kupić w opcji kup teraz. Wystawiłem wiec mu aukcję a on przepadł :)

admOSX, masz bardzo ładną stronę "o mnie" tylko Ci ten Dual tam nie pasuje :)

Rano napisał do mnie człowiek, który chciał za 1500 zł kupić w opcji kup teraz. Wystawiłem wiec mu aukcję a on przepadł :)

admOSX, masz bardzo ładną stronę "o mnie" tylko Ci ten Dual tam nie pasuje :)

Dzięki, to miło że się podoba, licytuję Twojego Denona (e..o) i jak na razie dobrze mi idzie, mam nadzieję że nikt mi go nie sprzątnie przed czasem.

Dziś wystawił się jeszcze Denon DP-60L

Ukryta Zawartość

w trochę bardziej przystępnej cenie niż 59-tka, na dodatek można w nim wymienić ramię.

Thorens TD520 proponowany przez Ahaję jest praktycznie nie do zdobycia, a nie powiem - spełniałby moje wymagania pod względem estetycznym.

post-24283-091581700 1284208967_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten sprzedawca konsekwentnie od kilku lat wystawia na allegro przedmioty w cenie 30-40% wyższej niż na ebay-u

na pewno w ofercie miał i ma bardzo ciekwe rzeczy ale....

Ukryta Zawartość

VSOP

ten sprzedawca konsekwentnie od kilku lat wystawia na allegro przedmioty w cenie 30-40% wyższej niż na ebay-u

na pewno w ofercie miał i ma bardzo ciekwe rzeczy ale....

To fakt na ebay-u można kupić znacznie taniej, tylko...

Warszawę mam pod nosem, mogę pojechać do gościa, sprawdzić w jakim stanie jest sprzęt, no i oczywiście odebrać osobiście mnie to nie kosztuję, tyle co paliwo na 30km

Na ebay-u różnie bywa, kupujesz kota w worku, dodatkowo dochodzi spory koszt przesyłki do Polski

>>>adamOSX,

"...sprawdzić w jakim stanie jest sprzęt, no i oczywiście odebrać osobiście..."

O! I to jest zdrowe podejście do tematu. Ale, jak praktyka wskazuje, sprawdzając gramofon musiałbyś dobrze wiedzieć przedtem jakie konkretne usterki dotykają kupowany model, na co zwrócić szczególną uwagę. Przydatna jest też wiedza na jak wysokim poziomie potrafi dany model zgrać.

Pozdro,

Yul

No, 'promowane' przeze mnie TD500 znakomicie łatwiej dostać na ebay. Zapewne są też w doskonałej formie technicznej. Są proste w budowie, bez kłopotu można do nich nabyć części zamienne w przystępnych cenach. Umożliwiają upgrade poprzez wymianę ramion.

Dzięki temu 'promowaniu' kilkanaście osób u nas gra sobie na takich i są zadowolone.

To taki best buy do kilkunastu tysięcy spokojnie.

Mam na myśli jakość wykonania, konstrukcji, możliwości i naturalnie dźwięk.

Powyższe niestety nie dotyczy podobnych DD (Denon, JVC etc).

... ale należy sobie odpowiedzieć czy ma grać ... czy stać ... ;-)

:-)

K

PS.

Jako, że przedmiotem są japońskie DD z wyższej półki za większe pieniądze, warto poszperać na innych forach i dowiedzieć się co piszą. Wtedy można przeczytać, że np układ elektroniki jest na jednym układzie dzisiaj praktycznie nie do dostania. Zamienników brak. Sprzęt moze chodzić i zaczynać fiksować po jakimś czasie ... Warto się po prostu zastanowić.

>>>adamOSX,

"...sprawdzić w jakim stanie jest sprzęt, no i oczywiście odebrać osobiście..."

O! I to jest zdrowe podejście do tematu. Ale, jak praktyka wskazuje, sprawdzając gramofon musiałbyś dobrze wiedzieć przedtem jakie konkretne usterki dotykają kupowany model, na co zwrócić szczególną uwagę. Przydatna jest też wiedza na jak wysokim poziomie potrafi dany model zgrać.

Pozdro,

Yul

Dlatego też jako laik w dziedzinie gramofonów, założyłem ten wątek, żeby doradzić się bardziej doświadczonych forumowiczów

No, 'promowane' przeze mnie TD500 znakomicie łatwiej dostać na ebay. Zapewne są też w doskonałej formie technicznej. Są proste w budowie, bez kłopotu można do nich nabyć części zamienne w przystępnych cenach. Umożliwiają upgrade poprzez wymianę ramion.

Dzięki temu 'promowaniu' kilkanaście osób u nas gra sobie na takich i są zadowolone.

To taki best buy do kilkunastu tysięcy spokojnie.

Mam na myśli jakość wykonania, konstrukcji, możliwości i naturalnie dźwięk.

Powyższe niestety nie dotyczy podobnych DD (Denon, JVC etc).

... ale należy sobie odpowiedzieć czy ma grać ... czy stać ... ;-)

:-)

K

PS.

Jako, że przedmiotem są japońskie DD z wyższej półki za większe pieniądze, warto poszperać na innych forach i dowiedzieć się co piszą. Wtedy można przeczytać, że np układ elektroniki jest na jednym układzie dzisiaj praktycznie nie do dostania. Zamienników brak. Sprzęt moze chodzić i zaczynać fiksować po jakimś czasie ... Warto się po prostu zastanowić.

Przeglądałem ebay, nie znalazłem nawet jednej sztuki :(

No cóż nie mam jakiegoś ciśnienia, dlatego będę poszukiwał dalej aż trafi się coś rozsądnego,

Ja mam DP37F i przy dłuższym słuchaniu płyt 5-6 h jakby zaczynał antyskating szwankować objawia się to tym że generalnie w tym prawie samym miejscu płyty choć nie mam zarysowań przeskakuje. Ale może być to wada (usterka) mojego gramiaka, a z drugiej strony rzadko się zdarza abym tyle miał czasu na słuchanie płyt.

masza1968 przy okazji, na pewno porównywałeś DP37F do DP47F. czy i jakie różnice zauważasz. i jakie wkładki polecasz do tych gramiaków.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

masza1968 przy okazji, na pewno porównywałeś DP37F do DP47F. czy i jakie różnice zauważasz. i jakie wkładki polecasz do tych gramiaków.

Generalnie DP47F oprócz wyglądu jak milion dolarów nie różni się specjalnie od 37F. Ma bardziej zaawansowaną elektronikę, automatyczne (działające!) wykrywanie wielkości płyty, ramie solidniejsze i łatwiejsze do skalibrowania. Zauważyłem, że szybciej stabilizuje obroty. 47F daje sobie radę z cięższymi wkładkami (większa, solidniejsza i bardziej precyzyjna przeciwwaga). Polecam do niego wkładki MM. Ostatnia instalacja do niego to Goldring 1042 - dźwięk bardzo dobrej próby!

Generalnie DP47F oprócz wyglądu jak milion dolarów nie różni się specjalnie od 37F. Ma bardziej zaawansowaną elektronikę, automatyczne (działające!) wykrywanie wielkości płyty, ramie solidniejsze i łatwiejsze do skalibrowania. Zauważyłem, że szybciej stabilizuje obroty. 47F daje sobie radę z cięższymi wkładkami (większa, solidniejsza i bardziej precyzyjna przeciwwaga). Polecam do niego wkładki MM. Ostatnia instalacja do niego to Goldring 1042 - dźwięk bardzo dobrej próby!

Kurcze ten Goldring to dla mnie za drogi myślę nad DL-160 do mojego DP37F powinny się zgrać.

A tobie widzę nie pod pasowała wkładka MC wysokonapięciowa? może jakieś jeszcze sugestie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

DL-160 też fajnie grał. Trochę u mnie był ostra góra ale zejście na basie tez potrafił pokazać.

Z tańszych wkładek bardzo miło grała (i właśnie u mnie z 37F) Sumiko Pearl. Bardzo neutralny wybór.

Wkładki MM ostatnio wymusiło na mnie bajecznie grające pre lampowe. Może kiedyś się skusze na step-up i pobawię się wkładkami MC. Na chwile obecną jestem zaczarowany przez babcię Shure V15. Bajka.

Dziś wystawił się jeszcze Denon DP-60L

Ukryta Zawartość

w trochę bardziej przystępnej cenie niż 59-tka, na dodatek można w nim wymienić ramię.

Thorens TD520 proponowany przez Ahaję jest praktycznie nie do zdobycia, a nie powiem - spełniałby moje wymagania pod względem estetycznym.

post-24283-091581700 1284208967_thumb.jpeg

Czesc , jezeli jestes zainteresowany Thorensem TD 521 z ramieniem SME napisz na maila misiek1999 at wp kropka pl , moge Ci pomoc :-)

Pozdrawiam

Darek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to wiem, na Alle chodza nawet po 40pare zlotych... Myslalem jednak, ze sciagasz jakis superwypasiony iglak z Japonii... Nacisk dajesz zalecany przez Shure'a czy kombinujesz, bo to jednak zamiennik?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mickiewicz,

póki co mam wkładkę z oryginalną igłą. Kupiłem japońskiego Stylus'a na wszelki wypadek - niech sobie leży.

Nacisk ustawiony jak w instrukcji - 1,25g. Próbowałem inaczej, jednak zalecenia fabryczne wychodzą najlepiej.

Mickiewicz,

póki co mam wkładkę z oryginalną igłą. Kupiłem japońskiego Stylus'a na wszelki wypadek - niech sobie leży.

Nacisk ustawiony jak w instrukcji - 1,25g. Próbowałem inaczej, jednak zalecenia fabryczne wychodzą najlepiej.

Super, masz naprawde topowa wkladke, postaraj sie przy niej wytrwac :) Ja mam m95ed, o polke nizej, ale jesli bede zmieniac, to wlasnie na V15.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Super, masz naprawde topowa wkladke, postaraj sie przy niej wytrwac :) Ja mam m95ed, o polke nizej, ale jesli bede zmieniac, to wlasnie na V15.

Igłę mam dokładnie taką, z takim opakowaniem, kartonikiem i instrukcją :)

http://cgi.ebay.pl/SHURE-V15-II-VN-15E-IMPROVED-STYLUS-NEW-BOXED-/220663696077?pt=Turntable_Parts_Accessories&hash=item336094cacd

A sama wkładka tez majątku nie kosztuje.

http://cgi.ebay.pl/Shure-V15-V-15-II-cartridge-Super-Track-stylus-BOXED-/200517079056?pt=Turntable_Parts_Accessories&hash=item2eafbfd010

Przeglądałem ebay, nie znalazłem nawet jednej sztuki :(

No cóż nie mam jakiegoś ciśnienia, dlatego będę poszukiwał dalej aż trafi się coś rozsądnego,

Ukryta Zawartość

;-)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.