Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań początkującego

Pjoter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Juz na poczatku pragne zaznaczyc, ze zestaw, ktory probuje wlasnie zlozyc, bedzie moim pierwszym. Nie aspiruje do miana audiofila, ani takiego nie bede udawal, wiec prosze o wyrozumialosc w kwestiach merytorycznych. Zaznaczam tez ze skladany przeze mnie zestaw ma bardzo ograniczony budzet.

Zaczelo sie od tego, ze kolega podarowal mi niedawno stary, tranzystorowy wzmacniacz marki Technics (tak, zdazylem juz wyczytac co myslicie na temat tej firmy). Model ten nazywa sie SU-7100. Jest to wzmacniacz 8-mio ohmowy, o mocy 35W. Wiem, ze to bardzo mala moc wyjsciowa, jednak z uwagi na warunki mieszkaniowe nie mam mozliwosci swobodnego doboru glosnosci do swoich upodoban, co mowiac wprost oznacza, ze mocniejszego sprzetu i tak nie moglbym rozpedzic tak, by zaczal brzmiec jak powinien.

Dokupilem do niego odtwarzacz CD Yamaha cdx-700. Wydaje mi sie, ze jest on wystarczajaco dobry do pierwszego kompletowanego zestawu.

W zasadzie do pierwszego uruchomienia tego sprzetu brakuje juz tylko kolumien glosnikowych. Tu rodzi sie moje pytanie. Jakie powinienem wybrac kolumny? Z uwagi na parametry wzmaka planowalem zakup glosnikow 8 ohm, 30-35W. Zupelnie jednak nie wiem jak kupic glosniki, z ktorych bede zadowolony.

Lubie przestrzenne brzmienia z niskim, cieplym basem, zalezy mi na jak najlepszym separowaniu sciezek, nie znosze sytuacji gdy dzwiek zlewa sie w bezbarwna melase, z ktorej nie da sie wychwycic brzmienia poszczegolnych instrumentow. Spotkalem sie tez na kilku sprzetach z pieknym wrazeniem obecnosci wokalisty, ale w przedziale cenowym jaki mnie interesuje, nie wliczam tej cechy do wymogow.

Jakie glosniki proponujecie w cenie do 300zl. Moze to byc stary i uzywany sprzet. Uprzejmie prosze o sugestie i najlepiej odnosniki do licytacji allegro.

Z gory uprzejmie dziekuje za pomoc

"Lubie przestrzenne brzmienia z niskim, cieplym basem, zalezy mi na jak najlepszym separowaniu sciezek" - niestety na tym technicsie tego nie uzyskasz

"nie znosze sytuacji gdy dzwiek zlewa sie w bezbarwna melase, z ktorej nie da sie wychwycic brzmienia poszczegolnych instrumentow" - to za to jak najbardziej

No sory , no ale taka prawda.

tu masz nowki sztuki hi end w tej klasie cenowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolega przecież grzecznie pyta a Ty od razu mu kanapkę z McDonalda podsuwasz.

300zł to bardzo mało na kolumny, w tej cenie tylko coś starszego używanego. Może wybierzesz coś tego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dzieki za odpowiedzi. Zastanawiam sie jednak czy sugerowane przez was kolumny, moze oprocz Tannoy M1, nie sa przypadkiem za mocne do mojego wzmaka. Obawiam sie, ze przy tak mocnych kolumnach moge sie nabawic efektu "juz halasuje, a jeszcze nie gra". Chodzi mi o to, ze kolumny o tak duzych mocach potrzebuja wiekszej glosnosci, by zaczac grac w naturalny dla siebie sposob. Przy slabszych (mocowo) kolumnach pulap ten osiagalny jest na znacznie nizszych glosnosciach. Jak wspomnialem nie mam w domu warunkow do glosnego odsluchu, wiec poszukuje sprzetu nie az tak mocnego.

Moze macie jakies pomysly na nie tak mocne jak powyzsze kolumny?

Dzieki

Ukryta Zawartość

Pjoter - omijaj powyższy link i podobne artykuły "kolumnopodobne" szerokim łukiem - kolumny o w miarę dobrej jakości, w kategorii vintage kupisz do 300 zł bez problemu na znanym portalu ... zerknij na propozycje mlb lub poszukaj np wśród marek Telefunken, Dual, Braun itp z "tamtych" lat. Unikaj jak ognia ładniutkich podstawek pod rośliny doniczkowe jw lub modeli od kina domowego ... a Tonsila także ;-) jezli szukasz brzmienia oczywiście.

np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te ostatnie mają coś nie tak z kablem głośnikowym - warto zapytać czy nie są rozszczelnione.... ale firma i model znakomity

Technics 7100 to już nie pewexowska tandeta z kolejnych lat ale cudów sie spodziewac nie można - mam model 7070 i brzmienie ma całkiem przyjemne.

Co do mocy to liczy się przede wszystkim efektywność kolumn.

Najbardziej obawiam się twojego CD ale nie słuchałem więc może ktoś kto zna ten model się wypowie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za odpowiedzi. Zastanawiam sie jednak czy sugerowane przez was kolumny, moze oprocz Tannoy M1, nie sa przypadkiem za mocne do mojego wzmaka. Obawiam sie, ze przy tak mocnych kolumnach moge sie nabawic efektu "juz halasuje, a jeszcze nie gra". Chodzi mi o to, ze kolumny o tak duzych mocach potrzebuja wiekszej glosnosci, by zaczac grac w naturalny dla siebie sposob. Przy slabszych (mocowo) kolumnach pulap ten osiagalny jest na znacznie nizszych glosnosciach. Jak wspomnialem nie mam w domu warunkow do glosnego odsluchu, wiec poszukuje sprzetu nie az tak mocnego.

Mylisz pojęcia efektywność i moc.

Moc to jest istotna, ale w żarówkach.

W kolumnach ważniejszym parametrem jest efektywność. Ta oscyluje przeważnie w granicach 82-90dB/1m/1W. Jest to bardzo duży wachlarz rozpiętości. Od mocy i efektywności zależy możliwe do uzyskania ciśnienie akustyczne. Przykładowo kolumna o mocy 10W i efektywności 90dB zagra tak samo głośno jak kolumna 100W i efektywności tylko 80dB.

Przy słabym wzmacniaczu szukaj przede wszystkim głośników z wysoką efektywnością. A takie mogą być duże... Choć to nie jest regułą.

A w ogóle to jaki jest metraż pokoju?

Moim zdaniem warto dolozyc:

Ukryta Zawartość

A moze i sprzedajacy cos spusci.

Ukryta Zawartość

?👈

Na allegro jest dużo kolumn dobrych marek - na pewno coś dobierzesz. Ze względu na parametry wzmacniacza wybieraj wyłącznie kolumny które mają 8 Ohm i efektywność większą niż 89 dB - wtedy Twój wzmacniacz nie będzie miał problemów z ich wysterowaniem. Trzymaj się wyłącznie marek audiofilskich - większe jest wtedy prawdopodobieństwo że Twój system zagra dobrze.

Lubisz ciepłe brzmienie a trafił Ci się raczej ostrzejszy sprzęt.

Możnaby spróbować:

Ukryta Zawartość

Widzę, że 6 omów ale w moim przekonaniu ten technics spokojnie da radę je poprawnie wysterować. 9-tki powinny ocieplić cały system. Ta aukcja to także większe koszty ale cała seria jest podobna do siebie więc możesz mieć oko również na monitory 8-mki i 7-mki. 7-mki już zejdą spokojnie w cenie do Twojego budżetu. Był to w tamtych czasach głośnik roku. To o czymś świadczy.

Fakt, że angielski sprzęt lubi się wzajemnie ale kiedyś słyszałem swoje stare 7-mki na japońskim, dość ostrym Luxman'ie. Trochę go wyhamowały. Niewykluczone, że w Twoim przypadku będzie tak samo.

Jeśli chodzi o obecność wokalisty to jak sobie nimi odpowiednio pokręcisz to na co lepszych nagraniach nie tylko wokalistę usłysz ale i scenę zobaczysz. Za to ręczę bo doświadczyłem. Słuchane z NAD302.

Koledzy słusznie Ci klarują o efektywności czyli ciśnieniu akustycznym w odległości 1m od źródła dźwięku. Nigdy nie myl tego parametru z mocą. Ponad to każdej wielkości membraną musisz poruszyć ostrzej, żeby ciut lepiej zagrała.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Witam ponownie.

Chcialem zapytac czy glosniki Celestion Ditton 8UL sa dobrym vintage'owym sprzetem, czy raczej ich unikac? Mam okazje zakupic je dosc tanio, ale niestety daleko, wiec nie chce jechac kilkuset kilometrow, by dowiedziec sie, ze owszem, dzialaja, ale graja...zle.

Slyszalem jakis czas temu model celestion ditton 15 i musze przyznac, ze zrobil na mnie pozytywne wrazenie. Glosniki te brzmialy elegancko, poki dzwiek nie robil sie bardzo wymagajacy, a i w tych trudniejszych partiach zgrabnie udawaly, ze sobie radza.

Slyszal ktos te UL8? Slyszal ktos cos o nich? Warto? Pomocy!

Z gory dzieki i pozdrawiam!

Miałem takowy wzmak w 95-97 roku.Grałem na Scherzo 120 i Diora polaris 300 :-) Pokombinuj z głosnikami Koda.Można wyrwać w dobrej cenie.No i raty.Tak że kilka złoty więcej wydasz a będziesz się muzyką cieszył ... pzdr

Sorki,to była 700 wtedy (..)

Dzieki za odpowiedz, pozdrawiam.

Prawde mowiac nastawilem sie juz na stary sprzet, najlepiej z lat siedemdziesiatych, lub ewentualnie osiemdziesiatych. Bywaja tu osoby znajace sie dobrze na sprzecie vintage?

Moze ktos bylby tak uprzejmy by powiedziec mi cos o ktorychs z tych kolumn?

Marantz HD-400

Ukryta Zawartość

Celestion Ditton 33

Ukryta Zawartość

Kenwood KL-3090

Ukryta Zawartość

Prosze, jesli cos o nich wiecie, lub slyszeliscie je w akcji, to podzielcie sie wiedza. Dzieki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.