Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz CD za 7000zł

poeta81

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pytanie o dobry odtwarzacz CD w granicach 6000-7000zł??? chodzi mi o sprzęt nowy. słucham w szczególności muzyki poważnej (80proc.) i jazzu.

nadal nie jestem do końca przekonany jaki sprzęt wybiorę, dlatego poza dotychczasowym faworytem Marantz SA-15S2 (dostęp do płyt SACD jest niewielki, dlatego też niekoniecznie powinien to być ten format), wolę się upewnić... dodam tylko, że będę najprawdopodobniej (wszystko na to wskazuje) łączyć odtwarzacz ze słuchawkami Grado RS 1i i wzmacniaczem słuchawkowym Grado RA 1. i to według mojej analizy będzie najlepszym rozwiązaniem. chciałbym by mi ten sprzęt służył na długie lata, bo nie jestem człowiekiem bogatym.

pozdrawiam miło :)))))))

https://www.audiostereo.pl/topic/70865-odtwarzacz-cd-za-7000z%C5%82/

Witam,

na Twoim miejscu posluchalbym Ayon CD-07, ale musialbys dorzucic 5 stowek do 7 tys :/

Na high fidelity jest test tego CD, ale to tylko test, najlepiej posluchac samemu :)

Pozdrawiam

Less is More

Witam,

na Twoim miejscu posluchalbym Ayon CD-07, ale musialbys dorzucic 5 stowek do 7 tys :/

Na high fidelity jest test tego CD, ale to tylko test, najlepiej posluchac samemu :)

Pozdrawiam

Rowniez polecam ci Ayon rewelka jak dla mnie

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Jest kilka ciekawych odtwarzaczy w tym przedziale cenowym. Biorac pod uwage jakiej muzyki Pan slucha, radze przetestowac dwa urzadzenia:

Ayon CD 07 i Goldenote Koala Tube.

Oo Ayonie napisano tu juz chyba wszystko - to dosc popularny i bardzo dobry CD, natomiast Koala Tube - KONIECZNIE PRZESLUCHAC!!:-) Robi wrazenie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

nie ukrywam, że krell wchodzi w grę, ale musiałbym mieć 100proc. pewność, że jest w dobrym stanie :)))

w pewnym sensie chodzi mi także o estetyczność i Ayon CD 07 ma u mnie jedną wadę - brak szuflady

pozdrawiam miło

nie ukrywam, że krell wchodzi w grę, ale musiałbym mieć 100proc. pewność, że jest w dobrym stanie :)))

w pewnym sensie chodzi mi także o estetyczność i Ayon CD 07 ma u mnie jedną wadę - brak szuflady

pozdrawiam miło

Ayon zrobiony jest fajnie,ale ergonomia jest taka sobie,jakoś nie potrafiłem się z nim zaprzyjażnić(cd1) w odróżnieniu od Shanlinga cd-t100se czy obecnego 280cd.

W cenie z ogłoszenia,nawet jeżeli trzeba go wysłać do serwisu jest to okazja.A dżwięk mimo kłapiącej szuflady to inna liga niż to co tutaj proponują.Pomyśl o Shanlingu cd-t100se mk2 bo to arcyfajny cd-ek z dużymi możliwościami-tyle tylko,że zakup w ciemno.

triode racja w 100 %, ja bym sam zapolował, szukałem go...a kupiłem co innego

Jesteś zadowolony/zauroczony Electro-jakoś piszesz bez entuzjazmu.

W cenie z ogłoszenia,nawet jeżeli trzeba go wysłać do serwisu jest to okazja.A dżwięk mimo kłapiącej szuflady to inna liga niż to co tutaj proponują.Pomyśl o Shanlingu cd-t100se mk2 bo to arcyfajny cd-ek z dużymi możliwościami-tyle tylko,że zakup w ciemno.

Jesteś zadowolony/zauroczony Electro-jakoś piszesz bez entuzjazmu.

zadowolony tak, ale chciałem porównać sprawdzic co lepsze, okazji nie miałem ;(

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

zadowolony tak, ale chciałem porównać sprawdzic co lepsze, okazji nie miałem ;(

Trzeba zrobić mecz:Krell kontra Electro,tak na marginesie,miałem kiedyś przyjemność rozmawiać z posiadaczem Ayona,który sprzedawał go na korzyść EMC1,bardziej lampowo grający według niego cd-ek.

Trzeba zrobić mecz:Krell kontra Electro,tak na marginesie,miałem kiedyś przyjemność rozmawiać z posiadaczem Ayona,który sprzedawał go na korzyść EMC1,bardziej lampowo grający według niego cd-ek.

chyba zajżę do środka;-ppp

ale coś w tym jest, za małym testem jest za niezależnie jaki były wynik

triode - proponuję ci się dodzwonić pod to ogłoszenie i kupić go

kolejna "ściema" z tym ogłoszeniem, zresztą pełno takich "okazji" tam jest - ale najwięcej krella, nie wiem czemu ma to służyć? - albo ktoś sobie "jaja" robi - albo próba zaniżenia wartości...

znajomy od dość dłuższego czasu poluje na fajny zestaw krella - 95% tych "okazji" nikt nigdy nie odpowiedział na jego zapytania...

poeta81 - kolega z naszego forum "dong" brzmi bodajże jego nick sprzedaje sprzedaje doceta 06 - pomyśl nad nim - świetne CD i jeszcze sporo gotówki ci zostanie, ew. jakiś Linn...

z nowych do 7 tys - to chyba tylko naim, ostatnio była ( nie wiem czy jeszcze jest) wyprzedaż modeli cd5x w decibelu w związku z nową serią 5xs - ceny były super - zadzwoń do nich dowiedz się może coś jeszcze mają - kolejne świetne CD - a i kaski zostanie w kieszeni sporo...

racja, poprzednie ogłoszenie o 280 też raczej wałek,po co to komu?

280cd było do kupienia na audiogonie za sensowne pieniądze,nawet z gwarancją.W Polsce bardzo tanio można kupić SACD Krella.

280cd było do kupienia na audiogonie za sensowne pieniądze,nawet z gwarancją.W Polsce bardzo tanio można kupić SACD Krella.

nie biorę udziału w aukcjach poza PL, to kiedy spotkanie triode?;-ppp

nie biorę udziału w aukcjach poza PL, to kiedy spotkanie triode?;-ppp

To nie aukcja,sprzedaje firma.Spotkanie jak się urodzi pre-Krella lub lampowe YS Audio.Mam problem bo ja jestem pieszy audiofil z wszelkimi konsekwencjami.Byłoby o tyle ciekawie,że pozwoliłoby rozwiać kilka mitów o naszych cd-ekach.

To nie aukcja,sprzedaje firma.Spotkanie jak się urodzi pre-Krella lub lampowe YS Audio.Mam problem bo ja jestem pieszy audiofil z wszelkimi konsekwencjami.Byłoby o tyle ciekawie,że pozwoliłoby rozwiać kilka mitów o naszych cd-ekach.

eh spokojnie wszystko się zrobi, czyli polowanie na pre?

ale gdzieś czytałem, że gra Ci świetnie, zatem myślałem, że już czas na urlop audiofilski;-p

eh spokojnie wszystko się zrobi, czyli polowanie na pre?

ale gdzieś czytałem, że gra Ci świetnie, zatem myślałem, że już czas na urlop audiofilski;-p

To droga bez końca-jest jeszcze wiele do zrobienia.Kluczem do zakupów jest kurs złotówki,niestety.Patrz jaki mamy wypasiony system testowy:kolumny 2,5-2 drogi,końcówa szybka,detaliczna,mocna-integra ciepło brzmiąca i dwa wybitne żródła.A wracając do meritum-żaden z wymienionych cd-ków nie jest wyrażnie lepszy od Marantza,moim skromnym zdaniem,prezentują inne szkoly brzmienia.

Do grupy odtwarzaczy wartych polecenia dorzucę Resolution Audio Opus 21 - można trafić w ogłoszeniach za ok 7-7,5kzł. Dźwiękowo inna liga w stosunku do wymienionych, a i charakter brzmienia bardzo moim zdaniem do klasyki pasujący. Dodatkowy bonus to wbudowana regulacja głośności i wejście cyfrowe które można wykorzystać do podłączenia jakiegoś odtwarzacza strumieniowego typu Squeezebox. Odtwarzacz cały czas produkowany, więc z supportem nie ma najmniejszego problemu.

Krell 280CD to inna ciekawa opcja, choć brzmienie o 100% odmienne od Opusa. O ile Opus łagodzi atak i krawędzie dźwięków, to 280Cd delikatnie je podkreśla, co sprawia że przekaz jest niezwykle żywiołowy. Egzemplarz w idealnym stanie można kupić za ok 6000zł, gdyby zaszła potrzeba wymiany mechanizmu to Kałuża robi to od reki - koszt 300zł, a masz praktycznie nowy odtwarzacz. Proponowanego przez kogoś Krella SACD Standard (i to w żadnej wersji - czy to mk I, mk II czy mk III) nie polecam, gdyż są z nimi bardzo duże problemy jeżeli chodzi o awaryjność.

Inną ciekawą opcją może być uzywany Audio Research CD-3 mk I - widziałem swego czasu w ogłoszeniach za 8kzł wywoławczo. Sygnatura dźwięku podobna do Opusa - tzn. łagodnie, analogowo i płynnie - ale całościowo brzmienie o klasę lepsze, jak nie dwie. Odtwarzacz całkowicie bezproblemowy, na pokładzie mechanizm CD-Pro2 Philipsa, więc także bez problemów z ewentualnym sewisowaniem.

Generalnie, jeżeli nie potrzebujesz faktury lub nie chcesz kupować na raty - kupił bym za tą samą kasę coś używanego. Tylko oczywiście - jak zawsze - trzeba to robić z głową.

Jak nowe, brałbym Naima.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Proponowanego przez kogoś Krella SACD Standard (i to w żadnej wersji - czy to mk I, mk II czy mk III) nie polecam, gdyż są z nimi bardzo duże problemy jeżeli chodzi o awaryjność.

Tutaj pozwolę sobie polemizować z kol. Elberothem, otóż Krell SACD Standard Mk. III ponoć nie jest awaryjny, tak przynajmniej twierdzi p. Kałuża. I gra zdaje się inaczej niż mocno zawodne Mk I i Mk II, z nieco podrasowaną niższą średnicą. Wychodzi zapewne mocne powinowactwo z odtwarzaczem Krell Evo 505, o którym sam kiedyś pisałeś.

Nb. dziwię się, że Krell SACD Standard Mk. III jest wciąż w wyprzedażowej ofercie Top Hifi... Niecałe 15 tys. zł, gwarancja na 2 lata, last but not least świetny, "pancerny" design, w środku elektronika odtwarzacza za ponad 40 tys. zł. Mocna oferta, i w tym przedziale cenowym i znacznie wyzej.

Tutaj pozwolę sobie polemizować z kol. Elberothem, otóż Krell SACD Standard Mk. III ponoć nie jest awaryjny, tak przynajmniej twierdzi p. Kałuża.

Dobrze że dodałeś słowo 'ponoć' ;-)

Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że niestety wbrew nadziejom jest równie awaryjny co mk I i mk II (a może nawet bardziej), a jak już mechanizm padnie, to ani Kałuża, ani AK go nie naprawi tylko trzeba go do Krella do US odsyłać.

Znam dwa takie przypadki i to z pierwszej ręki. Ostatnio pewien człowiek był zmuszony wysłać swoje mk III do naprawy w podróż za wielką wodę - nie miał odtwarzacza przez 4 miesiące i dostał rachunek na ~ 7000zł (naprawa, wysyłki w dwie strony, cła warunkowe i podobne pierdoły). Dla tych którzy zastanawiają się nad SACD Standard mam tylko jedną radę - uciekać jak najdalej !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dobrze że dodałeś słowo 'ponoć' ;-)

No to smutne, ja pisze to co uslyszalem od p. Kaluzy.

Niemniej jest tak ze ktos kto kupi nowke z Top Hifi przez 2 lata spi spokojnie, gdy cos sie stanie nieodplatna naprawa, wymiana albo zwrot gotowki:)

Bardzo lubię takie banalne pytania jak temat wątku. :) Ayon CD-07 Podpięty do Lebena CS-660P i Dynaudio C1 grał fajnie, podobnie jak z Avantgardami i Ayonem Crossfire, a z sieciówą Acrolinka (tą za 16 kafli) w zestawie Leben/Dynki wygrał nawet z Accu DP700 - dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.