Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  140 członków

Magnat Klub
IGNORED

Klub miłośników Magnat-a

Rekomendowane odpowiedzi

Rafał

Różnice w jakości obudowy to nie tylko okleina...

Liczy się wnętrze i detale (sprawdź, które serie mają głośniki na odlewanych z metali lekkich koszach - a które z ABSu)

Teraz nawet w bardzo drogich glosnikach sa kosze z ABSu. W niczym to nie przeszkadza tym bardziej ze zazwyczaj kazdy jest podparty. Jesli chcodzi o skrzynie to chyba kazde Magnaty sa wykonane dobrze w stosunku do swojej ceny. Akurat na stolarke nie ma co narzekac. Procz tych oklein, ale to standard w tanich kolumnach. Dopiero od modeli 7xx zaczyna sie naturalny fornir.

?👈

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Panowie jakie macie opinie na temat podwieszenia kolumn? Wydaje mi sie, ze to niezbyt dobry pomysl, ale dla pewnosci pytam. Mialbym bardzo dobra koncepcje na urzadzenie salonu. Mam Quantum 605.

Chodzi mi o to że tu na forum polecono mi kolumny które mają ocieplić, wyrównać elektronikę.

Niezbyt się znam na tym, i nie wiem czy te kloluny spełniają założenia.

one ci ocieplą tylko że faktycznie zrobią sie kluchy a o to chyba nie chodzi dobrali w miare orginalne głośniki do tego pioneera żeby to grało dynamicznie itp... do takich magnatów trzeba duże pomieszczenie i najlepiej bardzo mocny (drogi) wzmacniacz wtedy poczujemy dzwięk

Daj spokoj. PM7000 ma 100W przy 8ohm i dobry zapas mocy. Nic dziwnego ze dobrze napedzal Quantum 657. Ogolnie ten pioneer pracuje w klasie D.

?👈

zobaczciequantum-edelstein.jpg jakie cuda magnat wypuścił alu + mdf obok elaca 310jet indies jedne z ładniejszych głośników mini

Edytowane przez guerreros

Ładne, widze nową kopułke.

Nazywaja sie Edelstein:

http://www.magnat.de/de/detail/index/sArticle/464/sCategory/471

Edytowane przez rafal735r

?👈

Witam,

Mam pytanie co myslicie o połaczeniu q673 z mini wieżą pioneer xhm 71?

Czy ta wieżyczka da rade?

Chcę wymienić kolumny i zastanawiam się jak to się zgra?

Zagra bardzo dobrze, u mnie w sypialni gra x-hm81 ( wzmak ten sam co x-hm71 ) na stale z 603.

Porownywalem tez 653 i 673 - brzmienia bardzo podobne do 603. Nie gra ani cieplo, ani jaskrawie. Jest detal, jest przestrzen, bez podbic, nie meczy, a bas - kiedy potrzeba odzywa sie sprezyscie i nie lata po pokoju. Trzy warunki musza byc spelnione - regulacja tonow w pionierze na 0 i max polowa mocy jego wzmaka w uzyciu oraz kolumny min.0,4m od tylnej sciany i nie upchana ciasno.

Chodzi mi o to że tu na forum polecono mi kolumny które mają ocieplić, wyrównać elektronikę.

Niezbyt się znam na tym, i nie wiem czy te kloluny spełniają założenia.

Jesli miales na mysli X-HM71 to ten model jak i wyzszy nie graja jaskrawie. Graja neutralnie.

Natomiast w porownaniu do 20-sto i 30-sto letnich klockow graja rzeczywiscie inaczej.

Wszystko i tak jest kwestia gustu, musisz sam posluchac - innej rozsadnej drogi wyboru sprzetu nie ma.

one ci ocieplą tylko że faktycznie zrobią sie kluchy a o to chyba nie chodzi dobrali w miare orginalne głośniki do tego pioneera żeby to grało dynamicznie itp... do takich magnatów trzeba duże pomieszczenie i najlepiej bardzo mocny (drogi) wzmacniacz wtedy poczujemy dzwięk

bzdury

W cale nie trzeba drogiego wzmacniacza żeby je napędzić grałem na mocniejszych 657 + Marantrz 7000 i wystarczyło a nawet maił do nich za dużo mocy

nieliczny glos rozsadku na podstawie wlasnych doswiadczen !

Ogolnie ten pioneer pracuje w klasie D.

Bzdury - sugerujesz, ze klasa D to nie moze dobrze grac

Klasa pracy wzmacniacza nie ma nic wspolnego z jakoscia.

A dodatkowo w x-hm71 i x-hm81 sa bardzo dobre wzmacniacze w tej klasie mikrowiez. Polecam wlasne odsluchy i porownania kilku modeli. Nie ma jak praktyka, zamiast zaslyszanych opinii.

A dodatkowo w x-hm71 i x-hm81 sa bardzo dobre wzmacniacze w tej klasie mikrowiez.

Wlasnie.

nieliczny glos rozsadku na podstawie wlasnych doswiadczen !

Co tu porownywac integre o prawdziwym zapasie mocy do tego pudelka?

?👈

Panowie moj kolega chce zakupic nowe kolumny, zawiesil swoje oko na Quantum 807 jak te kolumny graja? czy sa warte swojej ceny ? moze ktos z was je ma. Wzmacek to Vincent 237.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Witam

Zwracam się do Was, drodzy Użytkownicy z uprzejmą prośbą o pomoc w doborze wzmacniacza do Magnat'ów Quantum 653. Nie jestem asem branży, sam wolałbym nie wychodzić "przed szereg". Uwielbiam słuchać muzyki (jeśli jest ku temu okazja) nawet po 5 godzin dziennie, a starej daty zestaw creative 2.1, tj "trzeszczące" satelity wraz z przeraźliwie dudniącym subwooferem nie jest szczytem moim audio-marzeń. Przeskok będzie zatem ogromny. Wybór padł na ww kolumny. Miałem okazję usłyszeć je podczas spaceru po markecie (nie wiem do jakiego sprzętu były wtedy podłączone, odsłuch nastąpił w dość ustronnym jak na market miejscu). Na tle konkurencji (JBL, Wharfedale, Monitor Audio BX2 - wcześniejszy faworyt) wypadły świetnie. W kategorii cenowej do 500zł/szt. według mnie najbardziej muzykalne, dynamiczne, cechujące się mocnym basem z dobrze słyszalnymi wyższymi partiami. Po prostu wzbudziły we mnie emocje.

Słucham dużo Rap'u (tu główne nastawienie na bas). Nie szufladkuję pozostałej sceny muzycznej, stąd chciałbym aby połączenie tych kolumn wraz z JAKIMŚ wzmacniaczem było w miarę możliwości "uniwersalne".

Zestaw używany będzie zarówno w pokoju o powierzchni 9 m/2 jak i 25 m/2.

Podłączany będzie do TV, Xbox'a, odtwarzacza blu-ray, mini wieży thomson cs140 itp, a w przyszłości do odtwarzacza CD z prawdziwego zdarzenia.

Zależy mi na jak najwyższej jakości dźwięku, dlatego wolę typowy wzmacniacz od amplitunera (choć jestem otwarty na propozycje).

Kwota jaką jestem w stanie przeznaczyć na sam wzmacniacz to maksymalnie 1300 - 1400 zł, choć wolałbym aby oscylowała bliżej 1000 zł. Bardzo proszę o propozycje sprzętu "marketowego". Odłożoną przeze mnie kwotę pieniędzy pochłonęły "zawiłości losu", dlatego zestaw w całości będę brał na raty, prawdopodobnie w Media Markt.

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Wszystkim melomanom życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

Szkoda ze chcesz nowy, bo za ta kase sa same marniaki. A za 1200zl kupilbys np Denona PMA-1500R. Nie jest jeszcze taki stary, a gra na poziomie dzisiejszych PMA-1520. Lub Marantza PM8000, 7200.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.