Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  140 członków

Magnat Klub
IGNORED

Klub miłośników Magnat-a

Rekomendowane odpowiedzi

Z czym graja? Jesli kupiles nowe to potrzebuja troche czasu.

Grają z Marantz 7000 .Tak jak pisał Rafał735r grzeje się przy nich ale nie więcej niż przy Q657. Kupiłem je jako nowe prawdopodobnie nigdy nie były podłączone pod wzmacniacz.

To jest referencyjna seria 90x; te kolumny zostały zaprojektowane by grać równo (+/- 1dB @ 60Hz - 20kHz), bez zniekształceń, czy podbarwień. Basu zawsze jest tyle, ile realizator zapisał na płycie (SA)CD ;)

Dokładnie tak też jest napisane na kartonie .Zgadzam się z tym bas jest tylko tam gdzie powinien być i tylko tyle ile powinno go być .Odczucie jest też bardzo subiektywne byłem przyzwyczajony do masywnego brzmienia Q657 tam jeden głośnik jest odpowiedzialny za dostarczenie basu i jest go naprawdę dużo i wręcz ciężko go poskromić .

Teraz po zmianie ustawienia kolumn ( bliżej ściany ) użyciu Audionowy bi wire mkII .Jest naprawdę dobrze i mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej .

Jeśli wszystko pójdzie dobrze to pieniądze z Q 657 pójdą na lepszego CD-ka

Ciekaw jestem czy ktoś już słuchał monitorów q673? następca 653 które krótko gościłem i nawet całkiem niezłą przestrzeń robiły jak na swoją cenę - zdaje się że w nowej wersji wymieniono głośnik wysokotonowy - jeśli ktoś słuchał albo coś wie niech skrobnie

Wydaje mi się że q673 jest taki sam jak w 653 natomiast w nowej serii 750 monitorki 753

mają podobny gwizdek do Q905 tylko że tam jest Fmax+ a w tych bez plusa.

Hochtöner: fmax-Hochtöner mit erweitertem Frequenzbereich

http://magnat.de/index.php?id=4558&L=1&cHash=d24e94152cab5ec6f88bec9f84a5b054

Jednak jeszcze ich nie widziałem na razie w sklepach tak jak dość rzadko spotyka się serię 800.

Edytowane przez Krisby67

Ebay.de uzywki. Nowych raczej nie dostaniesz.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Wygląda na to, że trzeba czekać. W tej chwili w ofercie nie ma.

Jak nic nie znajdę to rozważam jeszcze Paradigm Studio 60v5. Porównywał ktoś te dwie kolumny?

Jak nic nie znajdę to rozważam jeszcze Paradigm Studio 60v5.

Wprawdzie o gustach nie dyskutuje się, ale osobiście nie brałbym ich nawet po uwagę. Malutkie woofery 15cm, charakterystyka +/- 4dB (40Hz - 20kHz), to nie jest sprzęt dla mnie, pomijając cenę. Za te pieniądze można kupić już ładne monitory aktywne Adam 8x albo Magnaty 908 / 1009 (po dopłacie).

pozdr.

Patrząc na model 908 przeraża mnie ilość głośników. Mój pokój do słuchania muzyki to ok. 22 m2. Bas by mnie zabił. 907 można by juz chyba zaryzykować, ale czy w rocku i metalu zagrają z odpowiednią dynamiką i przede wszystkim szybkością. Bas nie może być ciągnący i dudniący. Szczerze to wolałbym przed zakupem odsłuchać kolumn bo za wiele razy juz się pomyliłem kupując w ciemno.

Czytałem test. Bardzo pozytywne wrażenia. Tylko zastanawia mnie czemu te kolumny tak szybko tracą na wartości.

Obserwuję aukcję na ebay.de kolumn 907. Jakoś brak zainteresowania. Albo kolumny trefne, albo sprzedający. Niestety trochę daleko, żeby samemu się przekonać.

Szybko traca, bo to Magnat. Zeby tam pisalo B&W, albo cos innego to by nie tracily. Zreszta innych firm tez szybko traca na wartosci. Jak samochody.

?👈

• 2 tygodnie później...

Troszku podziurawione. Poza tym to swietne monitory.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Głośniki takie jak w Q657 tylko ramki aluminiowe i gwizdek inny .

Powrót do kanciatej obudowy i pojedyńczy bas reflex

Trochę drogo w porównaniu do Q657 ale trzeba by posłuchać czy grają tak samo czy lepiej.

• Front: Piano Schwarz; Korpus: Schwarz seidenmatt 699 EUR/Stck.
  • Front: Piano Weiß; Korpus: Weiß seidenmatt 699 EUR/Stck.
  • Front: Piano Schwarz; Korpus: Mocca Furnier 799 EUR/Stck.

• 4 tygodnie później...

Głośniki takie jak w Q657 tylko ramki aluminiowe i gwizdek inny .

Powrót do kanciatej obudowy i pojedyńczy bas reflex

Trochę drogo w porównaniu do Q657 ale trzeba by posłuchać czy grają tak samo czy lepiej.

• Front: Piano Schwarz; Korpus: Schwarz seidenmatt 699 EUR/Stck.
  • Front: Piano Weiß; Korpus: Weiß seidenmatt 699 EUR/Stck.
  • Front: Piano Schwarz; Korpus: Mocca Furnier 799 EUR/Stck.

Przetwornik to nie wszystko.

?👈

• 3 tygodnie później...

Witam,

właśnie zakupiłem nowe głośniki magnat quantum 673. Teraz planuje zakup wzmacniacza lub amplitunera. Słucham rock, trance spokojne wokalne kawałki. Cena 400-900zł ew. można dołożyć coś jeżeli będzie warto.

A co do pokoju to jakieś 15mkw.

Proszę o pomoc.

pozdrawiam

mskrzypo

zastanawiam sie jak te magnaty 673 zagraja z marantzem pm7000 który posiadam obecnie gdyz tez rozwazam ten zakup ale najpierw chyba podjade do MM odsłuchac je.

Moze kolega opisac brzmienie bo z testów wypadają bardzo dobrze Q 653

Edytowane przez thomason89

Po długim namysle gdyz z uzywek niczego specjalnego z dobrą dynamiką i niskotonowcem ok 18cm nie znalazłem zakupiłem Magnaty quantum nowe 673 jestem ciekaw jak beda sobie radziły z moim marantzem pm7000 w pokoiku ok 13mkw.

http://allegro.pl/magnat-quantum-673-audiofilskie-wenge-w-wa-i2976831227.html?source=oo

Jak tylko dojada opisze brzmienie.

Zdaje sobie sprawe ze moge miec kłopoty z basem choc nie zakładam z góry a beda stały ok 20cm od tylnej sciany po odsunieciu.

Posiada ktoś ten model lub 553 bo róznia sie tylko wysokotonowymi.

Edytowane przez thomason89
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.