Skocz do zawartości
IGNORED

mata gramofonowa, na talerzu z rantem

bikerbo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Odrazu wytłumacze, bo ciężko opisac problem w jednej linijce tytułu : otóż kupiłem sobie mate korkową na talerz, gdyż moja stara mata była gumowa i brzydka, a korek wygląda super. talerz mam aluminiowy, jest on całkowicie płaski, ale ma zgrubienie na brzegu wysokości około 1,5mm. Stara mata była gumowa, i miałą średnice nieco mniejszą niż ten rant, przez co płyta opierała sie solidnie na macie, mata korkowa którą teraz używam ma średnice nieco wiekszą i nachodzi na rant, który podnosi jej brzegi tak, że płyta opiera nie opiera sie całą powierzchnią na talerzu, czy płyta będzie wibrować podczas odsłuchu czy coś w tym stylu ? jeśli tak, to moge zmniejszyć średnice maty o jakieś 6-7mm by mieściła się na talerzu i nie opierała sie na rancie, przez co płyta nie miałą by z nim kontatku, bo mata jest milimetr wyższa niż ten rant, ale jak ją rowno obciąć ?

https://www.audiostereo.pl/topic/70793-mata-gramofonowa-na-talerzu-z-rantem/

Witam

Odrazu wytłumacze, bo ciężko opisac problem w jednej linijce tytułu : otóż kupiłem sobie mate korkową na talerz, gdyż moja stara mata była gumowa i brzydka, a korek wygląda super. talerz mam aluminiowy, jest on całkowicie płaski, ale ma zgrubienie na brzegu wysokości około 1,5mm. Stara mata była gumowa, i miałą średnice nieco mniejszą niż ten rant, przez co płyta opierała sie solidnie na macie, mata korkowa którą teraz używam ma średnice nieco wiekszą i nachodzi na rant, który podnosi jej brzegi tak, że płyta opiera nie opiera sie całą powierzchnią na talerzu, czy płyta będzie wibrować podczas odsłuchu czy coś w tym stylu ? jeśli tak, to moge zmniejszyć średnice maty o jakieś 6-7mm by mieściła się na talerzu i nie opierała sie na rancie, przez co płyta nie miałą by z nim kontatku, bo mata jest milimetr wyższa niż ten rant, ale jak ją rowno obciąć ?

Zapewne masz Technicsa, to trzebujesz maty o średnicy 28,5 cm o ile dobrze pamiętam

tą korkową najlepiej jest przyciąć, najlepiej dać do jakiegoś zakładu usługowego

audiokarma.org

mam Unitre ;)

co myślisz o pomysle, żeby przyciąć mate na kręcącym sie talerzu ? mógłbym od szwagra wziac starego zepsutego soniacza, w ktorym talerz sie kreci (bezposredni naped) i jakoś żyletką przyiąć tą mate ?

Miałem taki sam problem przed wieloma laty. Na talerz Unitry nakleiłem promieniście paski tektury o takiej grubości, aby wyrównać ten wystający rant, czyli w Twoim przypadku będzie to 1.5 mm. Na tak spreparowanym talerzu mata będzie leżeć płasko. Uważam, że nie poradzisz sobie z równym obcięciem tej maty.

OK dzieki za pomoc, zrobie takie paski z czegoś, albo do starego soniacza do wkładki przykleje żyletke ;D

no i w załącznikach zdjęcie mojego G 8010 bo po prostu czułem, że musze sie komus pochwalić ;) wkładka idzie AT95a, i ma być super

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30051-49780_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

a czy nie prosciej zdjac rant z talerza na tokarce, bedziesz miał problem na przyszłosc z głowy raz na zawsze

ciecie korka aby była ładna krawędz bez specjalnych narzedzi to masakra

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>>>bikerbo,

Matę korkową, jeśli jest cienka, można spróbować przyciąć po prostu...nożyczkami, dokładnie, powoli, sumiennie. Wyciąłbym najpierw z kartonu okrąg o porządanym promieniu, dokleił matę korkową do niego za pomocą taśmy dwustronnie klejącej i powoli to wyciął. Brzeg można wygładzić papieram ściernym. Sorry za porady w stylu Adama Słodowego, ale nie widzę osobiście koniecznosci używania zepsutego gramofonu do przycinania maty z korka.

Gdyby Ci się jednak nie udało, albo efekt nie był satysfakcjonujący, to pod poniższym linkiem masz maty o średnicy 28 cm w stu kolorach,

Ukryta Zawartość

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

witam ponownie

dziekuje bardzo za porady. problem rozwiązany - pan kolega stoczyl mi rant na tokarce, i mata leży niecięta. dodatkowo nowa wkladka juz zamontowana. gra super :)

pytanie jeszcze jedno i wszystkie problemy z gramofonem rozwiązane : do posiadaczy g8010. gdzie podlaczyc kabelek z gnd ze wzmacniacza, bo np gdy dotykam uchwytu do przesuwania ramienia slysze trzask w glosnikach, to samo gdy dotykam talerza, lub preta wstajacego do anty-skatingu. slyszalem ze trzeba kabele gdzies do srodka w gramofonie zmontowac, prosze o pomoc ;)

odnosnie pytania o mate, kupilem mate korkowa projecta z serwisu aukcyjnego

robert

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...gdzie podlaczyc kabelek z gnd ze wzmacniacza, bo np gdy dotykam uchwytu do przesuwania ramienia slysze trzask w glosnikach, to samo gdy dotykam talerza, lub preta wstajacego do anty-skatingu. slyszalem ze trzeba kabele gdzies do srodka w gramofonie zmontowac, prosze o pomoc ;)

odnosnie pytania o mate, kupilem mate korkowa projecta z serwisu aukcyjnego

robert

Najprościej jest wykorzystać ozdobny wkręt znajdujący się na tylnej części obsady ramienia. On niczego nie mocuje, a jest galwanicznie połączony z ramieniem.

Jeśli nie odkręcisz go palcami, użyj kombinerek zaciśniętych poprzez kawałek tkaniny na wkręcie.

GM

Najprościej jest wykorzystać ozdobny wkręt znajdujący się na tylnej części obsady ramienia. On niczego nie mocuje, a jest galwanicznie połączony z ramieniem.

Jeśli nie odkręcisz go palcami, użyj kombinerek zaciśniętych poprzez kawałek tkaniny na wkręcie.

GM

to uziemienie. jak jest konieczne gramofon musi miec nakrętke "GND" podobnie wzmachol. jezeli chodzi o korek to nieporozumienie i to wielkie, tak sie sklada ze guma ma wystarczjąco dobre własciwosci audio- zwlaszcza twarda by przenosic drgania na talerz (taki dobry to odlany z aluminium, lepszy mosiądz max szklo.) tak sie sklada ze oprócz talerza gra jeszcze korpus jakby tego było mało "nóżki" też są wazne.

podpowiedz: sprawdz luty/połączenia systemu z kablem wyjsciowym, zlikwiduj luzy na łożyskach ramienia, sprawdź czy nie ma zimnych lutów; ogólny przegląd wskazany, nasuwający sie wnisek platenspiler mocno zużyty. nie każda konstrukcja ma gnd. szybkozłączka zgodna z ortofon? nawet jakieś kondziołki mogą byc padnięte. jaki silnik?

acha, jak jest stopien wzmacniający sygnal z igły to go poprostu omiń- jest zbędny i tylko szkodzi. podobnie slipmata obniza parametry, ale sens jej stosowania jest- chociażby do mixowania. acha, jezeli stary kup oliwe do czyszczenia broni i posmaruj panewke mosiądz-stal.

to uziemienie. jak jest konieczne gramofon musi miec nakrętke "GND" podobnie wzmachol. jezeli chodzi o korek to nieporozumienie i to wielkie, tak sie sklada ze guma ma wystarczjąco dobre własciwosci audio- zwlaszcza twarda by przenosic drgania na talerz (taki dobry to odlany z aluminium, lepszy mosiądz max szklo.) tak sie sklada ze oprócz talerza gra jeszcze korpus jakby tego było mało "nóżki" też są wazne.

podpowiedz: sprawdz luty/połączenia systemu z kablem wyjsciowym, zlikwiduj luzy na łożyskach ramienia, sprawdź czy nie ma zimnych lutów; ogólny przegląd wskazany, nasuwający sie wnisek platenspiler mocno zużyty. nie każda konstrukcja ma gnd. szybkozłączka zgodna z ortofon? nawet jakieś kondziołki mogą byc padnięte. jaki silnik?

acha, jak jest stopien wzmacniający sygnal z igły to go poprostu omiń- jest zbędny i tylko szkodzi. podobnie slipmata obniza parametry, ale sens jej stosowania jest- chociażby do mixowania. acha, jezeli stary kup oliwe do czyszczenia broni i posmaruj panewke mosiądz-stal.

korek kupilem ze wzgledow estetycznych, gumowa mata byla juz stara i widac bylo jej wiek. nie uwazam ze w takim gramofonie mata bedzie miala wplyw na granie ..

gramofon zostawiam bez łączenia gnd ze wzmakiem, bo jak złącze za tą śrubke, to brumi caly czas, a jak nie podlaczony to tylko jak sie dotyka wiec wole juz tak

technicznie gramofon jest igła, nie był duzo uzywany tylko długo lezal na strychu

wytłumacz prosze : "platenspiler", "szybkozłączka zgodna z ortofon?" (mam audiotechnice, jaka szybkozłączka ??) niewiem jaki silnik, niewiem jaki stopien wzmacniajacy wiec pewnie omijam. co to jest panewka mosiądz-stal ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

wytłumacz prosze : "platenspiler", "szybkozłączka zgodna z ortofon?" (mam audiotechnice, jaka szybkozłączka ??) niewiem jaki silnik, niewiem jaki stopien wzmacniajacy wiec pewnie omijam. co to jest panewka mosiądz-stal ?

"platenspieler" właśc. "Plattenspieler" to po niemiecku gramofon.

"szybkozłączka zgodna z ortofon?" - prawdopodobnie złącze łączące koszyk z ramieniem. Takie jak w G-8010.

W G-8010 jest polski silnik o oznaczeniu PRM. Może sobie darować sprawdzanie silnika.

"stopnia wzmacniającego" w G-8010 nie ma.

"panewka mosiądz-stal" - łożysko talerza. Jeśli w G-8010 użyto mosiądzu do wykonania tulei łożyska.

GM

a czy nie prosciej zdjac rant z talerza na tokarce, bedziesz miał problem na przyszłosc z głowy raz na zawsze

ciecie korka aby była ładna krawędz bez specjalnych narzedzi to masakra

czyżbyś zapomniał, że prawdziwy talerz jest wyważony?

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

czyżbyś zapomniał, że prawdziwy talerz jest wyważony?

czy chodzi ci o bicie nałozysku talerza ?

przy niskich obrotach ktore ma talerz i obrobce na sprawnej tokarce to ewentualne bicie nie ma znaczenia

pytałem i sprawdzałem

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.