Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odtwarzaniem audio w DTS 5.1

mariusz891

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam pewien problem z moim zestawem kina domowego i tak naprawdę nie wiem w czym tkwi problem.

Mianowicie posiadam:

DVD Samsung C510

Amplituner Kenwood KRF-V8010d

Dvd do amplitunera jest podłączone kablem coaxial, nie dawno pobrałem płytę ATB - Seven Years nagraną w DTS 5.1 aby przetestować mój zestaw i tu pojawia sie problem ponieważ z głośników wydobywa się tylko szum, próbowałem już różnych ustawień, połączeń itd. i za każdym razem słychać tylko szum, z tego co mi wiadomo aby odtworzyć dźwięk w formacie DTS potrzebny jest dekoder AC-3, wiem że mój amplituner jest w ten dekoder wyposażony więc jeśli dvd jest podłączone przez coaxial to zadaniem amplitunera jest zdekodowanie dźwięku i tu moje pytanie czy mam coś błędnie podłączone lub ogranicza mnie mój sprzęt, dodam że filmy dvd z wielokanałowym dźwiękiem są odtwarzane bez problemu, a sam dźwięk dla mnie jest bardzo zadowalający, po włożeniu płyty do komputera i zainstalowaniu ac-3 filter wszystko działało więc wykluczam uszkodzony nośnik bądź błąd w nagrywaniu. Może ktoś znacz przyczynę tej sytuacji? pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/70711-problem-z-odtwarzaniem-audio-w-dts-51/

>z tego co mi wiadomo aby odtworzyć dźwięk w formacie DTS potrzebny jest dekoder AC-3, wiem że mój amplituner jest w ten dekoder wyposażony

Żeby odtworzyć dźwięk DTS potrzebny jest dekoder DTS. AC-3 to jest Dolby Digital. Wygląda na to, że Twój amplituner nie ma dekodera DTS. Sprawdź czy jest takowy na pokładzie odtwarzacza. Jeśli jest - wypuść z niego dźwięk w formacie PCM. Jeśli również nie ma - to z tej płyty nie będziesz miał pożytku.

Witam serdecznie, mam pewien problem z moim zestawem kina domowego i tak naprawdę nie wiem w czym tkwi problem.

Mianowicie posiadam:

DVD Samsung C510

Amplituner Kenwood KRF-V8010d

Dvd do amplitunera jest podłączone kablem coaxial, nie dawno pobrałem płytę ATB - Seven Years nagraną w DTS 5.1 aby przetestować mój zestaw i tu pojawia sie problem ponieważ z głośników wydobywa się tylko szum, próbowałem już różnych ustawień, połączeń itd. i za każdym razem słychać tylko szum, z tego co mi wiadomo aby odtworzyć dźwięk w formacie DTS potrzebny jest dekoder AC-3, wiem że mój amplituner jest w ten dekoder wyposażony więc jeśli dvd jest podłączone przez coaxial to zadaniem amplitunera jest zdekodowanie dźwięku i tu moje pytanie czy mam coś błędnie podłączone lub ogranicza mnie mój sprzęt, dodam że filmy dvd z wielokanałowym dźwiękiem są odtwarzane bez problemu, a sam dźwięk dla mnie jest bardzo zadowalający, po włożeniu płyty do komputera i zainstalowaniu ac-3 filter wszystko działało więc wykluczam uszkodzony nośnik bądź błąd w nagrywaniu. Może ktoś znacz przyczynę tej sytuacji? pozdrawiam

Żeby odtworzyć dźwięk DTS potrzebny jest dekoder DTS a nie AC-3. Zobacz czy Twój ampli wspiera dekodowanie DTS (może ma jakieś logo DTS na obudowie). Jeśli ma to bedziemy dalej myśleć. Dolby Digital (AC-3) i DTS to dwie konkurencyjne technologie. Nie są tożsame w dekodowaniu.

P.S. Poczytałem instrukcję od tego modelu i niestety nie znalazłęm nic co by świadczyło, ze potrafi on dekodować DTS... :-(

witam dziękuje za zainteresowanie, na amplitunerze są tylko loga "Dolby Digital", mam instrukcję w języku polskim i tam również nie znalazłem nic o DTS, do tej pory myślałem, że DTS i AC-3 to te same dekodery, wypuścić sygnał w formacie PCM z odtwarzacza tzn. podłączyć do ampli po analogu? jeśli tak to też próbowałem i również tylko szumy.

witam dziękuje za zainteresowanie, na amplitunerze są tylko loga "Dolby Digital", mam instrukcję w języku polskim i tam również nie znalazłem nic o DTS, do tej pory myślałem, że DTS i AC-3 to te same dekodery, wypuścić sygnał w formacie PCM z odtwarzacza tzn. podłączyć do ampli po analogu? jeśli tak to też próbowałem i również tylko szumy.

Trzeba pogrzebać w ustawieniach odtwarzacza DVD i znaleźć opcję downmix z DTS do PCM albo stereo. Idź takim tropem.

w ustawieniach audio są następujące opcje

Dolby Digital Out: PCM lub Bitstream

MPEG2 Digital Output: PCM lub Bitstream

Dynamic Range Comp. : On/Off

PCM Downsampling On/Off

pewnie chodzi o tą ostatnio opcję, jednak przy próbie odsłuchu była ustawiona na ON.

w ustawieniach audio są następujące opcje

Dolby Digital Out: PCM lub Bitstream

MPEG2 Digital Output: PCM lub Bitstream

Dynamic Range Comp. : On/Off

PCM Downsampling On/Off

pewnie chodzi o tą ostatnio opcję, jednak przy próbie odsłuchu była ustawiona na ON.

Wydaje się, że Twój odtwarzacz (co to za model?) również nie potrafi odczytać sygnału DTS i downmixować go (nie wiem czy to po polsku wyszło ;-) do stereo na wyjściu analogowym. Obawiam się, że nie...

jest to samsung c-510

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o dziwo na przednim panelu jest logo dolby digital i dts digital out ;)

na stronie samsunga widnieje jako nowość, ja również mam go od nieco ponad tygodnia

Ukryta Zawartość

jest to samsung c-510

Ukryta Zawartość

o dziwo na przednim panelu jest logo dolby digital i dts digital out ;)

na stronie samsunga widnieje jako nowość, ja również mam go od nieco ponad tygodnia

Poczytałem instrukcję, która wyraźnie mówi, że podczas odtwarzania dźwięku w formacie DTS nie ma analogowego wyjścia audio nawet jeśli włączone jest próbkowanie PCM (strona 11, lewa szpalta, zaznaczone w wyróżnionej ramce). Także przykro ale dźwieku nie będzie....

Ukryta Zawartość

ok, rozumiem czyli aby odtwarzać tego typu płyty potrzebowałbym albo amplitunera z wbudowanym dekoderem dts lub odtwarzacz, który "zdownmixuje" 5.1 do stereo. Dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam

Dokładnie tak, z uwagą, że zdownmixuje sygnał DTS (bo 5.1 może być skrótem myślowym od AC-3 czyli Dolby Digital - tak sie czasem zdarza a potem są nieporozumienia ;) jak sam widzisz.

Pozdrawiam !!!

mam jeszcze jedno wyjście tylko nie mam jak sprawdzić ponieważ nie posiadam kabla optycznego. Mianowicie:

dvd podłączone do tv za pomocą HDMI, następnie z tv kablem optycznym do amplitunera, może takie połączenie przyniosło by efekt. TV to LG 32LG5600, zaraz poszukam instrukcji do tv i sprawdzę czy jest coś na ten temat...

mam jeszcze jedno wyjście tylko nie mam jak sprawdzić ponieważ nie posiadam kabla optycznego. Mianowicie:

dvd podłączone do tv za pomocą HDMI, następnie z tv kablem optycznym do amplitunera, może takie połączenie przyniosło by efekt. TV to LG 32LG5600, zaraz poszukam instrukcji do tv i sprawdzę czy jest coś na ten temat...

Wątpię żeby TV miał wbudowany dekoder DTS. Przeważnie mają AC-3 ale "a nóż a widelec" ;-) Tutaj się już nie wypowiadam...

mam dvd-510 samsunga tymczasowo kupioną bo był najtańszy z hdmi .

Po pierwsze niema wyjscia optycznego tylko coax . Odtwarzałem na nim płyte dts cd za jego pomocą

Oczywiście z wyjscia analogowego wychodzą w takim przypadku tylko szumy

Na cyfrowym coaxie wychodzi sygnał zakodowany który rozpakował amplituner całkiem poprawnie

Na HDMI tez podał sygnał zakodowany z który ampli też sobie poradził , ale dzwiękowo ten wariant był słabszy.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Odtwarzałem na nim płyte dts cd za jego pomocą

(...)

Na cyfrowym coaxie wychodzi sygnał zakodowany który rozpakował amplituner całkiem poprawnie

I tak powinno być. Bo każdy dowolny odtwarzacz (nawet CD!), który nie ingeruje w sygnał cyfrowy i który posiada wyjście cyfrowe, po podłączeniu cyfrowo do amplitunera/wzmacniacza wielokanałowego posiadającego dekodery dts powinien prawidłowo odtworzyć tzw. wav-dts (który to posiada parametry 16/44,1 i różni się od kinowego dts 16/48).

Oczywiście z wyjscia analogowego wychodzą w takim przypadku tylko szumy

Jak już wspomniał mariusz891, odtwarzacz ten obsługuje tylko "dts digital out", czyli jest w stanie odczytać i wysłać przez wyjście cyfrowe sygnał dts. Ale już zdekodować go do analogu nie potrafi. Mój stary odtwarzacz DVD JVC coś takiego potrafił, ale miał w specyfikacji i na froncie napisane, że wspiera "dts digital out + 2.0" czy jakoś tak.

Na HDMI tez podał sygnał zakodowany z który ampli też sobie poradził , ale dzwiękowo ten wariant był słabszy.

Ciekawe, nie powinno to grać gorzej.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

może kabel HDMI jest słabej jakości ...

a tak apropos nie wszystkie CD wypuszczają na wyjsciach cyfrowych sygnał dts , z tego co pamiętam jest on w 20 bit / 48KHz , a dvd puszcza każde

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

a tak apropos nie wszystkie CD wypuszczają na wyjsciach cyfrowych sygnał dts , z tego co pamiętam jest on w 20 bit / 48KHz , a dvd puszcza każde

W przypadku dts z płyt DVD (gdzie pełni rolę ścieżki dźwiękowej filmu) jest on 16/48.

W przypadku tzw. wav-dts, o których mowa w tym wątku, jest on najzwyklejszym zapisem RedBook 16/44,1. Dlatego też każdy odtwarzacz CD powinien go móc wypuścić przez wyjście cyfrowe. Sprawdzałem ze wszystkimi odtwarzaczami CD, które posiadałem i działało.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.