Skocz do zawartości
IGNORED

Tuner radiowy internetowy

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość

(Konto usunięte)

Chciałbym pod zestaw stereo Harman Kardon HK980 i HD 980 podpiąć tuner radiowy. Zamiast kupować dedykowany tuner FM z Harmana zastanawiam się nad tunerem z możliwością odbioru stacji internetowych. Znalazłem dwa przyzwoicie wyglądające modele. Revo mondo i Maximum MR-2000. Oferują wiele możliwości. Jednak czy jakość uzyskanego dźwięku będzie zadowalająca. Co do stacji sieciowych to oczywiście będzie również zależało od ich jakości nadawania ale jak z jakością FM. Zna może ktoś te tunery?

https://www.audiostereo.pl/topic/70690-tuner-radiowy-internetowy/
Gość Wireless

(Konto usunięte)

Chciałbym pod zestaw stereo Harman Kardon HK980 i HD 980 podpiąć tuner radiowy. Zamiast kupować dedykowany tuner FM z Harmana zastanawiam się nad tunerem z możliwością odbioru stacji internetowych. Znalazłem dwa przyzwoicie wyglądające modele. Revo mondo i Maximum MR-2000. Oferują wiele możliwości. Jednak czy jakość uzyskanego dźwięku będzie zadowalająca. Co do stacji sieciowych to oczywiście będzie również zależało od ich jakości nadawania ale jak z jakością FM. Zna może ktoś te tunery?

Radio w internecie nadaje glownie w mp3, wma i tym podobnych formatach stratnych.

Poza tym wiele zalezy od czestotliwosci probkowania. Np. taka "3" nadaje tylko 48kbps.

Nieliczne stacje (i nie wiem, czy jakakolwiek polska) nadaja 320kbps.

Tak wiec jakosc nie jest tu priorytetem, i - jesli sie juz zdecydowales, nie zwracalbym na nia wiekszej uwagi.

Wazniejszy w "tych klockach" jest "zasieg", czyli liczba stacji, ktore mozesz posluchac - tutaj internetowe radio bije na glowe rozwiazania "klasyczne"

Poza tym zwroc uwage na ergonomie i faktyczne dzialanie urzadzenia, ktore wybrales. Niestety - wiele z tych odtwarzaczy strumieniowych dziala "tak sobie",

a ergonomie wymyslali czesto ludzie kompletnie szaleni :)

Pozytywnym, jak najbardziej (ale drogim) przykladem sa odtwarzacze Linna.

Negatywnym (MSZ) ale tanim - np. TEAC WAPxxx

Nie znam urzadzen, ktore wymieniles, ale - jesli sprowadzaloby sie to do sluchania internetu jedynie "od czasu do czasu" a przez wiekszosc czasu ich uzytkowania

i tak sluchalbys FM, to raczej skupilbym sie na "klasycznym" tunerze :)

Nie znam tych urządzeń, ale w salonie trochę po macoszemu traktowałem tuner internetowy Block IR100. Recenzowany był w HiFi Choice bodajże 5/2010. To dużo droższa propozycja, bo kosztuje 2200pln. Jednak jak już podłączyłem sprzęt szybko się z nim zaprzyjaźniłem - efekt: czarna sztuka w moim pokoju :)

Interfejs jest czytelny, obsługa wręcz intuicyjna. Jak kolega powyżej napisał głównym ograniczeniem jest jakość w jakiej nadaje dana stacja. Samo urządzenie jako źródło jest bardzo dobrej jakości, łączy się z serwisem Reciva.com. Stacje można szukać po gatunku, lokalizacji i oczywiście manualnie wpisując nazwę lub jej część. Samych stacji jest chyba ok 20000, więc jest w czym wybierać.

Z internetem można się łączyć po kablu jak i przez WiFi. I tu miłe zaskoczenie - w salonie z laptopem mam problemy z zasięgiem, bo router stoi na drugiej ścianie budynku odległej o 20m (po drodze kilka ścian), a tuner pokazywał w menu 50-55% "WiFi Strenght", wszystko działało sprawnie.

A jak padnie Ci internet, zawsze możesz skorzystać z wbudowanego tunera RDS :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Plusy i minusy radia internetowego już znam. Mam podłączony amplituner Onkyo 905 pod sieć. Teraz szukam tunera do zestawu do sypialni. Zastanawiam się czy jakość z tych tunerów przy odbiorze FM będzie dużo gorsza od jakości z tunera Harmana? No a dodatkowo miałbym okazję korzystać ze stacji z netu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma także funkcję nagrywania na pamięci USB i odtwarzania plików muzycznych z sieci / USB.

post-20192-007442100 1283714208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• 2 lata później...

Czy coś nowego w temacie słychać? Są jakieś nowe produkty godne uwagi?

Chodzi mi o cos niekoniecznie dającego dźwięk super jakości ale umożliwiającego posłuchanie Trójki w weekend.

Czy zna ktoś takie wynalazki lub coś w podobnej cenie?

Ukryta Zawartość

Czy też warto się szarpnąć na Squeezebox Duet?

Ukryta Zawartość

Jakie są jego zalety?

A może cos zupełnie innego z wyjściami RCA by móc podłączyć do wzmaka stereo?

W sumie to Squeezebox ma zbyt dużo negatywnych opinii.

Plus nie jestem pewien, czy potrzebuję tylko tuner czy warto szarpnąć się na urządzenie, które połączy tuner internetowy i bibliotekę plików audio/playera... Co myślicie?

Warto kombajn czy tylko tuner?

Jestem zielony w temacie, więc prosze z wyrozumiałością. ;)

Znalazłem jeszcze CA Audio Sonata

Ukryta Zawartość

Cena raczej dobra, choc fajniej byłoby coś tańszego wyhaczyć, bo nie mam parcia na wi-fi, i inne bajery (choć teraz pewnie wszystko to ma). Gdyby jeszcze dało się tym sterować z Ipada lub Galaxy Note to byłoby fajnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Sittek, dzięki. A czy można do niego podłączyć dysk po USB z plikami, czy tez musi być serwer postawiony i dopiero on podpięty do RT-12?

No i jednak jest dużo droższy od Squeezeboxa.

Sittek, dzięki. A czy można do niego podłączyć dysk po USB z plikami, czy tez musi być serwer postawiony i dopiero on podpięty do RT-12?

Do samego RT-12 dysku po USB nie podłączysz, musisz mieć go wpiętego w router po WiFi ( wireless lub kablem). Wejście USB mają wzmacniacze np RA-12. Ja na przykład mam WD My Book Live z LAN i śmiga świetnie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

HQ150, dzięki za podpowiedź. Brzmi interesująco i na pewno wart rozważenia. Ma też dobrą recenzję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ja bym jeszcze na pewn wziął pod uwagę

http://reviews.cnet.com/digital-audio-receivers-dars/logitech-squeezebox-duet/4505-6470_7-32815168.html

Fajny tylko nie wiem czy taki mały wyświetlacz będzie wygodny.

Co do tanich wynalazków poszukajcie wątek gdzie kolega Bobcat zakupił w miarę tanie i całkiem nieźle wyglądające ( na folderze) radio internetowe. Po zakupie natychmiast oddał je w podskokach.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Czy ktos z Was moze slyszal odtwarzacze firmy DUNE hd smart ???

Znalazlem w necie opis takiego sprzetu z wbudowanym blue-ray lub dyskiem(co kto woli)... Niby ok, aczkolwiek sam nie mam gdzie sie o tym przekonac jak to gra. Fajnym dodatkiem jest opcja podlaczenia tv przez hdmi bo nie trzeba sie meczyc na malym wyswietlaczu transport dzwieku jak kto chce-dostepne wszelkie wyjscia.

Sugestie i opinie mile widziane- z gory dziekuje.

No i jednak jest dużo droższy od Squeezeboxa.

+1 dla Squeezeboxa Touch. Masz wyjście Coax, RCA (bardzo dobrej jakości zresztą). Możesz grać również z podpiętego pendraka gdyby były problemy z zasięgiem netu. Do tego aktywne monitorki Dynaudio i nic więcej nie trzeba.

Obsługa prymitywnie prosta (dotykowy ekran) w komplecie pilot. Jedyna wada - nie jest już produkowany.

• 1 miesiąc później...

HQ150, dzięki za podpowiedź. Brzmi interesująco i na pewno wart rozważenia. Ma też dobrą recenzję

Ukryta Zawartość

co prawda nie do końca w temacie, ale skoro już zawróciłem głowę: problem dostepu do radia zagranicą rozwiązałem kupując antenę sat i polsat cyfrowy. Mam dostęp do Trójki i Jedynki i to mi wystarcza. Dekoder za 1 PLN podłączony do wzmaka stereo. Wczoraj gdy słuchałem w jedynce jakiegoś koncertu na żywo wieczorem jakość była naprawdę b. dobra, aż zaskakująca. W pozostałej części programu nie ma się do czego przyczepić. Na obecną chwilę kupno internetowego tunera odłożyłem na bok.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.