Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę to dziwne że klub tak wspaniałych kolumn od kwietnia jest martwy co nie ? Czyżby zasłuchani ? Zamierzam na dniach po raz pierwszy rozkręcić swoje EATON-y i być może coś powymieniać w zwrotnicy - na początek może kondensatory w torze wysokotonowca bo oryginały mają już swoje lata . Czy ktoś ma jakieś sugestie lub doświadczenia ? Czy można spodziewać się jakiejś poprawy po wymianie starych na nowe ? Dało się też wyczytać tu i ówdzie o alternatywnych projektach zwrotnic do tych kolumn , czy ktoś coś może coś takiego robił , coś chociaż wie lub ma jakieś doświadczenia ? Pozdrawiam

Sa tak wspaniale, ze juz nie maja co o nich pisac :-)))

"... może kondensatory w torze wysokotonowca bo oryginały mają już swoje lata . Czy ktoś ma jakieś sugestie lub doświadczenia ? Czy można spodziewać się jakiejś poprawy po wymianie starych na nowe ? "

Jesli parametry starych bardzo znacznie odbiegaja od wlasciwych, to byc moze jakies zmiana w dzwieku - ale pewnie nieznaczne - nastapia, natomiast w wypadku trzymania parametrow zadnych zmian bym sie nie spodziewal.

Ja od ok. trzech miesiecy testuje sobie zwrotki dokonujac zmian w schematach i parametrach elementow i tu zmiany w dzwieku bywaja nawet bardzo spore, ale to ze wzgledu na czesto znaczna ingerencje w uklad i zasadnicze zmiany parametrow elementow.

W tym celu - do testow - kupilem najtansze elementy (oprocz cewek - te solidne), otworami b.r. wyprowadzilem kabelki i na pudelkach od butow :-) utworzylem takie male pajeczynki i sobie tak wymieniam i kleje cyna elementy, co wymaga bardzo niewiele czasu. Np. na te chwile wyglada to jak na fotce i dzwiek jest taki, ze ten uklad juz chyba zostanie. Wypadaloby jeszcze tylko - dla przyzwoitosci - kupic troche lepsze czesci, umiescic na plytkach, a te z kolei wewnatrz kolumn.

Ale oczywiscie juz mozna sluchac i jesli ktos ma ochote zapoznac sie jak kolumny brzmia - na takich zwrotkach :-) - to zapraszam.

post-1101-0-61663800-1373310978_thumb.jpg

Wczoraj rozkręciłem eatony i po prostu skręciłem je z powrotem . Miałem wrażenie że jestem pierwszym który naruszył dziewictwo wkrętów mocujących głośnik i zwrotnicę co nie jest częstym przypadkiem przy tak wiekowych konstrukcjach . Zwrotnica wykonana z elementów jak w starych radiach lampowych jakoś wzbudza zaufanie , pomiar pojemności niektórych kondensatorów wymagałby ich wylutowania do czego nie miałem serca . Trochę przejrzałem sieć w poszukiwaniu jakichś alternatywnych zwrotek do tego głośnika i nic nie znalazłem więc po prostu mi przeszła ochota. Zastanawiałem się nad ominięciem przełączników roll-off i energy żeby ominąć stare i pewnie zaśniedziałe styki i kiedyś chyba to zrobię , z przełączników i tak wprawie nie korzystam. Chciałbym przy okazji Cię zapytać korzystając z Twojego doświadczenia jaki powinien być mój kolejny krok w Tannoyach po Eatonach jeżeli bym się kiedyś na niego zdecydował. Gram w pokoju 18m2 i słucham wszystkiego poza muzyką bez sekcji rytmicznej .

Styki przelacznikow odpowiadajace za pozycje neutralna mozesz zmostkowac - u siebie tez tak zrobilem chociaz nie bylo slychac zadnych zaklocen zwiazanych ze slabym kontaktem na stykach.

Po Eatonach mozesz sprobowac wiekszych glosnikow. Mam na mysli 12-to calowe na zawieszeniach tkaninowych sztywnych - takie jakie mam u siebie. Moga to byc monitory oryginalne ale raczej w wiekszych skrzynkach z ktorych mamy glebszy bas, lepsze wypelnienie w nizszej srednicy i w ogole wyzsza kulture brzmienia, jak model Super Red Monitor SRM 12X , SRM 12X, Super Gold Monitor SGM 12X. A jak ma byc taniej przy wcale nie gorszym dzwieku, to kupic parke glosnikow i wykonac obudowy. Ja tak zrobilem pomimo, ze posiadam oryginalne monitory, bo chodzilo mi o jeszcze wieksze kolumny podlogowe. A glosniki na takich zawieszeniach to modele: 3149 - 92 dB, lub 3169 - 95 dB. Model 3169 nawet ma jeszcze nieco lepsze wypelnienie w dolnym zakresie srednicy.

A jak brzmia te glosniki, to trzeba przyjechac i posluchac.

elektrolity w torze to zgroza, poszli po kosztach na max. Czasy altusów kłaniają się.

W zwrotnicy nie zauważyłem elektrolitów, przynajmniej typowych

Po Eatonach mozesz sprobowac wiekszych glosnikow. Mam na mysli 12-to calowe na zawieszeniach tkaninowych sztywnych

Nie będzie za duże do 18m2 ?

A jak brzmia te glosniki, to trzeba przyjechac i posluchac.

Trzeba. Daleko mam ze śląska ?

" Nie będzie za duże do 18m2 ? "

Kolega wlasnie zbudowal kolumny na glosnikach z tej samej serii, lecz 15-to calowych i slucha w jeszcze mniejszym pokoju. Graja bardzo dobrze, zadnego dudnienia, rozmycia, napapowanego basu itp., z tym, ze obudowy wykonal niezbyt wielkie jak na te glosniki, a mianowicie 124 litry.

" Daleko mam ze śląska ? "

Odpowiedz na PW

• 2 tygodnie później...

Mam do Was pytanie , czy słuchaliście kolumn Tannoy 3836 i jeśli tak , to proszę o podzielenie się wrażeniami z odsłuchu w/w kolumn , poniżej podaję link rzeczonych głośników i z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady i sugestie , Piotrek

http://allegro.pl/tannoy-3836-dual-concentric-15-i3395695993.html

Piotr

Na razie nie mam czasu, ale byc moze jutro uda mi sie cos napisac na ten temat.

A w ogole przyjedz w koncu posluchac jak graja u mnie Tannoy-e na troche innych glosnikach niz te o ktore pytasz, abys mial jakis choc ogolny wzorzec dzwieku przydatny do

ewentualnych poszukiwan czegos dla siebie - jesli myslisz o takich glosnikach. Tym bardziej, ze nie mieszkasz ode mnie az tak bardzo daleko. Np. przed kilkoma dniami bylo u mnie dwoch kolegow z Poznania i z Ostrowa, a przed wczoraj bylo malzenstwo az z Kedziezyna-Kozle ( 450 km ode mnie !!! ) aby posluchac Tannoy-i - zreszta sami maja rowniez Tannoy-e, tyle, ze inny, mniejszy model.

witam

Dziś stałem się właścicielem Tannoy SRM 10B:)

Mam pytanie - może ktoś się orientuje gdzie mogę nabyć panele - te które są przy selektorach wysokich tonów?

mam je trochę sfatygowane a chciałbym je odrestaurować.

i kolejne pytanie - przerywają mi trochę ze starości przełączniki przy wysokich. Muszę je przeczyścić... i pytanie jak się do nich dostać? Wystarczy odkręcić te panele z napisami czy trzeba demontować głośnik?

Z zakupem nowych paneli (tych blaszanych czarnych maskowniczek z napisami) bedzie problem, ale sledz na Ebay-u.

Aby miec spokoj z przelacznikami i aby nie kusilo wciaz przelaczac, to najlepiej zmostkowac styki na plytkach drukowanych zwrotnic - u siebie tak zrobilem.

Jeli SRM 10B maja zwrotnice tak samo zamocowane jak w SRM 12B, SRM 12X, lub Little Red Monitor, a sadze, ze tak, to musisz odkrecic glosniki, nastepnie te czarne maskowniczki, pod ktorymi znajdziesz cztery blachowkrety mocujace zwrotnice. Odkrecaj te blachowkrety i jednoczesnie przez otwor glosnika przytrzymuj reka zwrotnice aby niepotrzebnie gwaltownie nie spadla na gabke tlumiaca tylnej sciany monitora, jak odkrecisz ostatni blachowkret. Nastepnie wyjmij zwrotnice przez otwor glosnika.

Do odkrecenia glosnika i maskowniczki bedziesz potrzebowal dwoch kluczykow imbusowych, natomiast do tych blachowkretow wkretaka krzyzowego.

Powodzenia

> rollins

Robilem to juz dosc dawno, ale trzeba zobaczyc na schemacie zwrotki, ktory odczep cewki oraz ktore styki (nogi) przelacznikow odpowiadaja polozeniu neutralnemu i odpowiednio je zmostkowac na plytce drukowanej. Na schemacie neutralny odczep cewki jest oznaczony jako " YL ", lub " YELLOW " natomiast styki przelacznika jako " LEVEL ", lub " L "

Nie mam w tej chwili zdjecia zwrotki od moich monitorow, ale zalaczam od monitorow z 15-to calowymi glosnikami K3808, ktore maja az trzy przelaczniki, oraz jej schemat, a takze schemat zwrotki od moich monitorow, gdzie sa dwa przelaczniki jak w twoich.

Mam do Was pytanie , czy słuchaliście kolumn Tannoy 3836 i jeśli tak , to proszę o podzielenie się wrażeniami z odsłuchu w/w kolumn , poniżej podaję link rzeczonych głośników i z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady i sugestie , Piotrek

http://allegro.pl/tannoy-3836-dual-concentric-15-i3395695993.html

Tych kolumn raczej nikt nie sluchal, bo to sa DIY, ktore ktos sprzedaje. Niedawno sluchalem podobnych glosnikow 12-to calowych - model 3128 - na zawieszeniach miekkich u siebie w pokoju, w duzych obudowach podlogowych i porownywalem ze swoimi na zawieszeniach sztywnych tkaninowym - model 3149 i 3169. 3128 zagraly tak jak pocichu sie spodziewalem: srednica i wysokie bardzo ladne, natomiast bas przydudnial, byl napompowany (poduszkowaty), rozmyty, wolniejszy - kontrola slaba. w sumie bardzo fajne glosniki ale sadze, ze trzeba by im dac mniejsze obudowy, lub moze swietnie by zagraly w obudowach duzych, lecz zamknietych.

Ale na ten temat powinni juz wypowiedziec sie znawcy od takich obudow, po zapoznaniu sie z parametrami tych glosnikow.

Cos nie tak z wklejaniem postow !!! Ponizsze fotki, to byly do "rollins"

post-1101-0-07280100-1375521667_thumb.jpg

post-1101-0-25918100-1375521972_thumb.gif

post-1101-0-26850200-1375521993_thumb.gif

Edytowane przez Lutek
  • 1 miesiąc później...

Witam zastanawiam sie wlasnie nad budowa kolumn opartych na glosnikach koncentrycznych Tannoy-a :) najlepiej 10'' ktorego modelu szukac i gdzie :) ?? mialo by to grac z Integra zbalansowana D.Kuleszy i cd Linn Ikemi :D muza : blues

A moze ktos z klubu chce sie pozbyc takiego glosniczka :)) ??

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś z kolegów wie może jakich kabli użyć do połączenia supertweeterów ST-200 z moimi GRF Memory? ponoc Tannoy zawsze korzystał z okablowania VDH

może w tym kierunku pójść

post-24163-0-12770000-1381002474_thumb.gif

• 2 tygodnie później...

> rollins

Robilem to juz dosc dawno, ale trzeba zobaczyc na schemacie zwrotki, ktory odczep cewki oraz ktore styki (nogi) przelacznikow odpowiadaja polozeniu neutralnemu i odpowiednio je zmostkowac na plytce drukowanej. Na schemacie neutralny odczep cewki jest oznaczony jako " YL ", lub " YELLOW " natomiast styki przelacznika jako " LEVEL ", lub " L "

Nie mam w tej chwili zdjecia zwrotki od moich monitorow, ale zalaczam od monitorow z 15-to calowymi glosnikami K3808, ktore maja az trzy przelaczniki, oraz jej schemat, a takze schemat zwrotki od moich monitorow, gdzie sa dwa przelaczniki jak w twoich.

Tych kolumn raczej nikt nie sluchal, bo to sa DIY, ktore ktos sprzedaje. Niedawno sluchalem podobnych glosnikow 12-to calowych - model 3128 - na zawieszeniach miekkich u siebie w pokoju, w duzych obudowach podlogowych i porownywalem ze swoimi na zawieszeniach sztywnych tkaninowym - model 3149 i 3169. 3128 zagraly tak jak pocichu sie spodziewalem: srednica i wysokie bardzo ladne, natomiast bas przydudnial, byl napompowany (poduszkowaty), rozmyty, wolniejszy - kontrola slaba. w sumie bardzo fajne glosniki ale sadze, ze trzeba by im dac mniejsze obudowy, lub moze swietnie by zagraly w obudowach duzych, lecz zamknietych.

Ale na ten temat powinni juz wypowiedziec sie znawcy od takich obudow, po zapoznaniu sie z parametrami tych glosnikow.

Cos nie tak z wklejaniem postow !!! Ponizsze fotki, to byly do "rollins"

Bardzo dobra recenzja W.Paculy najnowszych kolumn GR

http://www.highfidelity.pl/@main-1805&lang=

przeczytalem ta recenzje pare razy i jednak mialem racje, ze wydawalo mi sie ze recenzentowi bardziej sie podobaja GR niz jego referencyjne 40.1, ktore ma w domu!!!dlaczego? bo graja bez podbarwien,naturalniej i bardziej prawdziwie od 40.1,przeciez to najwazniejsze dla recenzenta aby odtwarzaly nagranie jak najbardziej wiernie!

Chcialem zobaczyc jakie warunki odsluchowe pokoju musza byc przy tych kolumnach i z tego co widze 0.5m od tylnej sciany i najmniej 1.0m od bocznej sciany musza byc ustawione,czyli pokoj musi byc najmniej 4.0m szeroki,bo odleglosc najmniejsza miedzy kolumnami 2.0m.

Wzmacniacz tak jak pisze W.Pacula najlepszy bylby lampowy,firma pisze ze od 20W,czyli moj wzm SET Cary (300B) mocy 15W moze dalby rady,tym bardziej ze lampe prawdopodobnie liczy sie X-3 czyli w przeliczeniu na wzm trazystorowy ok.45W czy to prawda? ale tak czytalem!

Wybralem z kolumn podlogowych tylko kolumny Audio Note i Tannoy,te pierwsze maja taka zalete ze moga stac blisko sciany i nawet w rogach,Tannoy juz potrzebuja wiekszego pokoju ,ale sa ladniejsze,prawdziwe dzielo sztuki,jezeli W.Pacula stawia na rowni z jego 40.1 to swiadczy ze sa wybitne i jeszcze zachwala polaczenie z lampa, to juz ideal.Problem jest taki ze Tannoy KENSINGTON GR kosztuja 53.000zl i sa nowym wyrobem,nie mozna kupic uzywanych,na nowe mnie nie stac,moze za rok,dwa komus nie podejda i odsprzeda (-50%) to wtedy bylaby okazja!jest to pewne ze kolumny bylyby juz dla mnie do konca zycia zakupem!

Tu podaje strone producenta gdzie na samym koncu sa podane dane o tych nowych kolumnach i jak powinno ustawiac sie je w pokoju

http://www.pplaudio.com/modedemploi/tannoy/manuelkensington.pdf

Mam w planie odwiedzic fabryke firmy Tanooy i firmy Audio Note(blisko mnie ok. 1,5godz),zobaczyc produkcje itd,bedzie to swietna wycieczka,bede pisal do firmy o mozliwosc takiego spotkania,mieszkam w Londynie, tak ze moze sie uda wszystko zalatwic!

Widze ze do firmy Tannoy to juz 403mil z Londynu, to 6-godz jazdy samochodem blisko Glasgow,ciezka sprawa!!!!

Coś złego dzieje się w Tannoy. Obecnie nie mają monitorów studyjnych z prawdziwego zdarzenia w ofercie (jest tylko budżetowa seria Reveal - to takie monitorki "projektowe"). A firma ta ma spory potencjał (mogliby zrobić fajne monitory trójdrożne bliskiego pola, z 8" wooferem i 4" średniotonowcem koncentrycznie z gwizdkiem - mało która firma potrafi zrobić DOBREGO koncentryka).

• 3 tygodnie później...

KOledzy, słuchał ktoś kiedyś tannoy Esher SL25 ???

Tego modelu nie sluchalem, ale z mniejszych sluchalem z serii T, model Chester T-185 na 10-cio calowym dualconcentric-u i graja naprawde bardzo dobrze. Wprawdzie sluchalem w bardzo wielkim salonie - jeszcze niewykonczonym z poglosem - i troche dudnilo, ale kolega zmienil ostatnio kolumny wlasnie na model z tej serii, a mianowicie Mayfair T-225 (wlasciwie to samo co T-185) i twierdzi, ze graja wybitnie i ze u niego nic nie dudni - to juz pewnie kwestia akustyki.

post-1101-0-55063900-1384547322_thumb.jpg

Chcąc odświeżyć wątek pochwalę się swoim nowym nabytkiem.Udało mi się kupić kolumienki Tannoy 607 z serii sixes.Mają bardzo ciekawą, sześciokątną obudowę.Jak na kolumny podstawkowe są duże,mają 50 cm wysokości,32 szerokości 23 głębokości.Posiadają 20 cm głośnik niskotonowy i aluminiową kopułkę wysokotonową.Wewnątrz kolumny są mocno wytłumione.Głośnik niskotonowy przyklejony jest za pomocą masy przypominającej plastelinę do wregi..Zaciski głośnikowe są solidne,umożliwiają bi-wiring oraz akceptują wtyki bananowe.Dosyć o budowie pora na dźwięk.607 grają dźwiękiem energicznym, troszkę suchym.Potrzebują ciepłego wzmacniacz inaczej mogą zagrać zbyt ostro.Tony wysokie są lekko wyeksponowane grają dosyć analitycznie.Średnica nie odbiega jakością od sopranów.Wokal ładnie wybrzmiewa,fortepian brzmi naturalnie.Tony niskie jak na kolumnę podstawkową robią wrażenie.Jest ich dużo,potrafią zawstydzić niejedną podłogówkę.Potrafią zejść naprawdę nisko, jednak są dosyć szybkie nie ma mowy o muleniu..Uważam,że za cenę 340 zł(tyle zapłaciłem) stosunek ceny do jakości jest bdb.Z czym porównywałem kolumny: Monitorki od Yamahy Pianocraft 810,Infinity RS 3001.post-28034-0-62106800-1347642326_thumb.jpgpost-28034-0-18182600-1347642337_thumb.jpg

Tez dzis kupilem te kolumny...mozesz mi powiedziec z jakim wzmacniaczem ich sluchales, jakie wrazenia po roku czasu?

Wieza STEREO Technics :)

• 2 tygodnie później...

napisz do wlasciciela,

sa juz poniszczone troche,

To sa 10-cio calowe glosniki koaksjalne (wspolosiowe, koncentryczne) Tannoy-a, zwane: dualconcentric i jest to model 2558. Siedza one - miedzy innymi - w monitorach

Super Red Monitor SRM 10B, Super Gold Monitor SGM 10B.

Sprzedawca zamiescil zdjecie tylko jednego glosnika, a sprzedaje 12 szt i pisze, ze uszkodzone zawieszenia i stan rozny. Wprawdzie cena niewysoka, ale nie mam pojecia skad wziac do nich nowe membrany i zawieszenia lub gotowy nowy zestaw naprawczy.

Ja sam chetnie bym kupil ale 12-to calowe..., jednak w stanie idealnym.

Edytowane przez Lutek

Nie zauwazylem, ze membrana karbowana, dopiero jak napisales i rozjasnilem ekran. W takim razie cofam co napisalem powyzej. To nie bedzie jednak model z SRM-ow i SGM-ow, lecz wygladaja mi na glosniki pochodzace z jakis estradowek. Zreszta widze, ze maja o wiele tez wyzszy magnes. Jesli nie przyjrzec sie dokladnie, to do zludzenia przypominaja tamte.

Model 2558 nie ma karbowanej membrany i magnes jest duzo nizszy. Te, ktore sa sprzedawane maja pewnie wyzsza skutecznosc i moc.

Ale z jakich estradowek Tannoya, jesli w serii Wildcats nie bylo kolumienek na 10-cio calowych d.c. ?

I te 12-to calowe, ktore on sprzedaje rowniez nie pochodza z SRM12B, Little Red Monitor, SGM 12B czy Little Gold Monitor.

Wreszcie dotarlem do samej koncowki zakonczenia budowy moich podlogowek na glosnikach, ktore daja mi wybitny dzwiek, a ktorych od lat nieznudzenie slucham z monitorow. Jesli jednak chodzi o design tych monitorow, to nie do konca satysfakcjonowaly mnie, a i odwiedzajacy sluchacze roznie na nie reagowali. Dla jednych piekne i byli zdziwieni, ze jeszcze cos chce kombinowac, a chcac cos zmieniac majac taki dzwiek, okreslali nawet jako grzech z mojej strony, a byli i tacy, ktorzy wypowiadali sie o nich, iz graja wspaniale, ale za piekne to one nie sa :-) No i tak po dlugim czasie meki z obudowami i ze zwrotkami, ktorymi "formowalem" dzwiek przez co najmniej 3 miesiace (nie bylo niemal dnia, abym czegos nie wylutowywal i wlutowywal w zwrotkach), niemal zakonczylem te budowe - zostalo jeszcze sie troche pomeczyc nad portami b.r. i wykonac maskownice. No i jakos tak sie udalo osiagnac dzwiek jeszcze troche wyzszych lotow jak z oryginalnych monitorow. Sluchalo ich - jak dotad - siedmiu sluchaczy (nie nowicjuszy) i wszyscy - lacznie ze mna - tak stwierdzili. Tak ze na pewno jest satysfakcja. Na te chwile tak wygladaja:

post-1101-0-62831200-1385662568_thumb.jpg

post-1101-0-71120100-1385662598_thumb.jpg

Edytowane przez Lutek

> Marek.S

Dzieki ! Najwazniejsze, ze super graja..., jak sie okazalo nawet lepiej od oryginalnych fabrycznych monitorow na tych glosnikach.

Przede wszystkim powinien zamiescic porzadnie zrobione zdjecia wszystkich glosnikow, ktore sprzedaje, z bliskich odleglosci, przy dobrym oswietleniu dziennym. Ale i tak widac, ze niektorzy kupili w ciemno :-(

Edytowane przez Lutek
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.