Skocz do zawartości
IGNORED

Zbyt szybkie obroty talerza

oyster

Rekomendowane odpowiedzi

Mój gramofon (Lenco L81) jest wyposażony w automatyczną kontrolę obrotów, nie mam więc możliwości skorygowania ich prędkości. Napęd paskowy. Obroty są stabilne, ale zbyt szybkie - ok. 34,5 / min (tj. ok. 3% odchyłu. Próbowałem je zwolnić prostymi metodami - np. oklejałem obrzeże prowadnicy pod talerzem taśmą, tak, aby zwiększyć jej średnicę, ale uzyskałem poprawę rzędu 1/4 obr./min. Dalej już nie mogę iść w tym kierunku, bo pasek będzie zbyt mocno naciągnięty. Gramofon jest na gwarancji, więc nie mogę dokonywać sam ingerencji wewnątrz. Czy ktoś z Was miał kiedyś podobny problem i jak sobie z nim poradził?

https://www.audiostereo.pl/topic/70578-zbyt-szybkie-obroty-talerza/

Mój gramofon (Lenco L81) jest wyposażony w automatyczną kontrolę obrotów, nie mam więc możliwości skorygowania ich prędkości. Napęd paskowy. Obroty są stabilne, ale zbyt szybkie - ok. 34,5 / min (tj. ok. 3% odchyłu. Próbowałem je zwolnić prostymi metodami - np. oklejałem obrzeże prowadnicy pod talerzem taśmą, tak, aby zwiększyć jej średnicę, ale uzyskałem poprawę rzędu 1/4 obr./min. Dalej już nie mogę iść w tym kierunku, bo pasek będzie zbyt mocno naciągnięty. Gramofon jest na gwarancji, więc nie mogę dokonywać sam ingerencji wewnątrz. Czy ktoś z Was miał kiedyś podobny problem i jak sobie z nim poradził?

w specyfikacji gramofonu napisano :

■ Prędkość obrotowa +/- 10%

10% odchyłu od 'stabilności' to lekka przesada

ale to tak na marginesie

możliwe ,że pasek za mocno naciągnięty, może jest za krótki

skoro masz gramofon na gwarancji może warto z niej skorzystać

pozdrawiam

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.