Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny TDL rtl2 rtl3

Jtb

Rekomendowane odpowiedzi

No witam. Kolega Stecko jest już na tropie!:)

Tak własnie, tak to się robi:

wymieniasz na elementy o tej samej wartości np. kondensatory , ale lepszej jakości.Te co tam były to elektrolity bipolarne ja uzyłem Jantzen Audio polipropylenowe. Efekt masakra nie te kolumny, to tak jakbyś przynióśł coś innego i postawił w ich miejsce. Tutaj zmiana była słyszalna niemal odrazu i to na plus. Inaczej było z rezystorami - potrzebują czasu czyli procesu wygrzania. Te w TDL to zwykłe drutowe, ja wymieniłem w obwodzie kopułki na MILSa dostępne w Akkus (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) kosztowały 14zł/szt, a te w obwodzie średnio-niskotonowym na metalizowane, zakupione w QBA (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Później wziąłem się za wymianę tych kondensatorów w obw. średnionisko i tu już był problem, bo TDL zastosował nietypową pojemność 50mikrofaradów, a taki polipropylen raz, że nie występuje, a dwa jest gabarytowo b.duży, ale zrobiłem i gra. Nawet jak dasz tutaj 47mikro to nic się ne stanie , zwłaszcza że te bipolarne mają tolerancję chyba nawet 20% , to łatwo wywnioskować, że 47 mikro mieszczą się w ich tolerancji.

Cewkami nie zajmowałem się bo nie mam czym zmierzyć indukcyjności, a wiem że warto, ale cóż dobre i to.

Zrobiłem jeszce coś z obudową od wewnątrz i to naprawdę warto,poprawia się średnica i to znów na plus.

Pamiętać trzeba , że to wszystko to połowa sukcesu, reszta to elektronika , AKUSTYKA POKOJU(celowo drukiem) i właściwe ustawienie kolumn. Możecie próbować dogiąć do środka w stronę punktu odsłuchu czyli ... zresztą chyba każdy wie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

>Cewkami nie zajmowałem się bo nie mam czym zmierzyć indukcyjności, a wiem że warto, ale cóż dobre i to.

Poza indukcyjnością ważna jest też rezystancja cewki. Tutaj nawet ułamek ohma gra duża rolę i czasami potencjalnie lepsza cewka - tzn wykonana z lepszego materiałua albo pozbawiona rdzenia, itd - zagra gorzej, bo ma inną, najczęściej mniejszą rezystancję.

Mam wrażenie, że pow. sprawy były już tutaj omawiane.

Cewki drutowe i taśmowe bezrdzeniowe mają na ogół większą rezystancję niż rdzeniowe z powodu większej liczby zwojów. Wyjściem jest tutaj użycie grubszego drutu lub taśmy.

Tak czy owak, zawsze przy wymianie cewek należy pilnować rezystancji.

sir.jax :)

mam prosbe:) czy moglbys mi podac pelna liste kondow i rezystorow do wymiany?:) Rozkrecilem tylni terminal ale zwrotnica jest zamocowana do ''wewnatrz'' i nie mam mozliwosci odczytu:/ a na razie nie chce rozlutowywac poniewaz nie mam lepszych zamiennikow... z gory dzieki za pomoc...

... jak to wciaga:) taka pogon za kroliczkiem.... male a tak cieszy:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Mam coś dla ciebie :)

Kondensatory w obwodzie średnioniskotonowym, to są te pod płytką w środku 50mikro/100V +/-10%, ten kond. z brzegu płytki tj.obwód kopułki 6mikro/50V +/- 10% (te Jantzena były na 400V) ale napięciami się nie przejmój ważne żeby były wyższe lub równe od nominalnych. A teraz rezystory ten w obw.kopułki 2,2 Ohma/5W i tego wymień na MILLsa są mniejsze i też 5 W-atowe, a drugi 10 Ohm/10W ten wiadomo na jaki pisałem o tym wyżej. Akkus nie ma Millsa 10W - nie wiem czy wogóle są 10W tego producenta.

Tak jak już mówiłem problem jest z tym 50mikro ta pojemność to już gabaryty w polipropylenach zobacz sobie tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - rozmiary w tabeli.

Pozdro i udanej modyfikacji.

Ukryta Zawartość

toptwenty, 30 Mar 2008, 19:23

>>Cewkami nie zajmowałem się bo nie mam czym zmierzyć indukcyjności, a wiem że warto, ale cóż dobre

>i to.

>

>Poza indukcyjnością ważna jest też rezystancja cewki. Tutaj nawet ułamek ohma gra duża rolę i

>czasami potencjalnie lepsza cewka - tzn wykonana z lepszego materiałua albo pozbawiona rdzenia, itd

>- zagra gorzej, bo ma inną, najczęściej mniejszą rezystancję.

>

>Mam wrażenie, że pow. sprawy były już tutaj omawiane.

Poza cewkami również wymiana kondensatorów na "lepsze" może spowodować rozjechanie się zwrotnicy. Polipropyleny mianowicie mają zdecydowanie mniejszy ESR niż bipolary i ich wymiana nie jest obojętna dla działania układu. O tym też było pisane, m.in. ja o tym wspominałem.

Oj kolego kolego McGyver przecież to już zostalo tu powiedziane przez "toptwenty",po co się powtarzać

Poza indukcyjnością ważna jest też rezystancja cewki. Tutaj nawet ułamek ohma gra duża rolę i

>>czasami potencjalnie lepsza cewka - tzn wykonana z lepszego materiałua albo pozbawiona rdzenia,

>itd

>>- zagra gorzej, bo ma inną, najczęściej mniejszą rezystancję.

A kondensatory warto, zawsze warto!!!

trzeba trzymać się tylko wartości nominalnych, zrobiłem to nie tak sobie bo mi się podoba-bo się naczytałem, ale konsultowałem to z firmami które sprzedają takie komponenty i nie tylko, pisałem o tym. A poza tym wiem co słyszę straciłem 2lata na poszukiwaniach i przy okazji nauczyłem się słuchać. Dlatego nie żałuję tych 2 lat.

Modyfikacja kolumn jest tylko jedną z wielu rzeczy jakimi można poprawić brzmienie, są też inne pisałem o tym.

Powiem to kolejny raz "AKUSTYKA POKOJU"

(ktoś kiedyś powiedział, że od tego właśnie zależy brzmienie i to w 80%) a ja pod tym podpiszę się dwoma rękoma!!!

Pozdrawiam bardzo :o)

sir.jax, 30 Mar 2008, 22:34

>Oj kolego kolego McGyver przecież to już zostalo tu powiedziane przez "toptwenty",po co się

>powtarzać

Nie zostało powiedziane. Przecież Toptwenty pisał o CEWKACH, a ja o KONDENSATORACH. Nie widzisz różnicy?

>Poza indukcyjnością ważna jest też rezystancja cewki. Tutaj nawet ułamek ohma gra duża rolę i

>>>czasami potencjalnie lepsza cewka - tzn wykonana z lepszego materiałua albo pozbawiona rdzenia,

>>itd

>>>- zagra gorzej, bo ma inną, najczęściej mniejszą rezystancję.

>

>A kondensatory warto, zawsze warto!!!

Otóż nie zawsze warto. Często, ale nie zawsze. Jak przekopiesz tyle kolumn co ja, to też do tego dojdziesz.

>trzeba trzymać się tylko wartości nominalnych,

Otóż właśnie nie zawsze. Elektrolity bipolarne mają taki rozrzut, że prawie zawsze wartość zmierzona odbiega znacząco od wartości nominalnej, to raz. Potem takie coś wymienisz na polipropylena o wartości nominalnej, i już masz inne brzmienie, być może akurat przypadkiem atrakcyjniejsze dla Ciebie...

A druga rzecz, to rozjechanie się częstotliwości podziału i nachylenia charakterystyki z powodu różnic w wartości ESR. Dlatego wszelkie tuningi robione na zasadzie podmiany elementów na "lepsze" o tych samych wartościach nominalnych to są działania na ślepo, po omacku. Raz się uda, a dziesięć razy nie.

>zrobiłem to nie tak sobie bo mi się podoba-bo się

>naczytałem, ale konsultowałem to z firmami które sprzedają takie komponenty i nie tylko, pisałem o

>tym.

Akurat sprzedawcy komponentów to nienajlepsze źródło wiedzy. Nie żebym negował ich doświadczenie, ale im zależy na tym żeby sprzedać, a nie na tym żeby edukować.

>A poza tym wiem co słyszę straciłem 2lata na poszukiwaniach i przy okazji nauczyłem się

>słuchać. Dlatego nie żałuję tych 2 lat.

Zapewne wiesz co słyszysz. Słyszysz że gra inaczej. Dla Ciebie lepiej. Ale czy wiesz jak świadomie kształtować brzmienie poprzez dobieranie elementów w zwrotnicach? Wiesz jak zmiana wartości danego elementu wpływa na charakterystyki filtracji, a co za tym idzie- na brzmienie?

>Modyfikacja kolumn jest tylko jedną z wielu rzeczy jakimi można poprawić brzmienie, są też inne

>pisałem o tym.

>Powiem to kolejny raz "AKUSTYKA POKOJU"

>(ktoś kiedyś powiedział, że od tego właśnie zależy brzmienie i to w 80%) a ja pod tym podpiszę się

>dwoma rękoma!!!

Jasne, akustyka pomieszczenia jest sprawą bardzo ważną. I bardzo lekceważoną. Zła akustyka może całkowicie zabić brzmienie nawet bardzo dobrego zestawu.

>Pozdrawiam bardzo :o)

Ciekawa sprawa z tymi kondensatorami.

Doszedłem do wniosku, że jeśli kolumny są wiekowe i były "ustawiane" na sygnał z tunera albo z gramofonu, wtedy problem niższego ESR kond. foliowych może tracić na znaczeniu.

W zwrotnicach moich kolumn kondensatorów jest bardzo dużo, wszystkie oryginalne elektrolity już dawno wymieniłem na teflonowe, poliproylenowe albo polyestrowe. A jednak musiałem usunąć lub zmniejszyć "fabryczne" rezystory szeregowe przed głośnikami średnio i wysokotonowymi, bo miałem zbyt dużo basu. Oczywiście w/w elektrolity siedziały w sekcjach sredni i wysokotonowych.

To znaczy, że sygnał z CD niesie ze sobą tak duzo informacji niskotonowej, że efekty, o których wspomina McGyver, został tutaj zrównoważony. Co innego, jeśli kolumny są relatywnie "młode".

Czy ktoś z posiadaczy kolumn "vintage" doszedł do podobnych, lub przeciwnych, wniosków?

McGyver spodziewałem sie takiej odpowiedzi zwłaszcza tu:

>Akurat sprzedawcy komponentów to nienajlepsze źródło wiedzy. Nie żebym negował ich doświadczenie,

>ale im zależy na tym żeby sprzedać, a nie na tym żeby edukować.

Tylko wcześniej też pisałem o konsultacjach z recenzentami AV.

Myślę też, że chociażby nasz polski producent QBA jest wiarygodny, ich głośniki są przecież pozytywnie oceniane w niejednej recenzji.

Poza tym nie tylko kolumnom zawdzięczam brzmienie systemu, może jakieś fotki chcecie, zobaczycie co składa się na tą całą jakość brzmienia o której tu mowa. Bo to nudne się robi.

Każdy i tak wie swoje i niech tak zostanie. Bo nie mam zamiaru tu nic nikomu udowadniać, niech każdy słucha tego co ma i tyle.

P.S.

A tak nawiasem przypomniało mi się: mam kumpla , który posiada 2 monobloki "lampy"-(cena ok 13kzł), teraz zakupił przedwzm. Accuphase, jakieś Ushery chyba z seri CP 63... a tego wszystkiego słucha na okablowaniu Made in Spec Kable OFC 3zł/mb i chinch z koszyka za 20zł, a nie wspomnę o reszcie

- TO JEST DOPIERO DOBRE!!! Ale co tam tacy też muszą być. Ludzie i gdzie tu logika?! :o)

może jutro się odezwę.

Pozdro

sir.jax, 30 Mar 2008, 23:32

>McGyver spodziewałem sie takiej odpowiedzi zwłaszcza tu:

>

>>Akurat sprzedawcy komponentów to nienajlepsze źródło wiedzy. Nie żebym negował ich doświadczenie,

>>ale im zależy na tym żeby sprzedać, a nie na tym żeby edukować.

>

>Tylko wcześniej też pisałem o konsultacjach z recenzentami AV.

>Myślę też, że chociażby nasz polski producent QBA jest wiarygodny, ich głośniki są przecież

>pozytywnie oceniane w niejednej recenzji.

>

>Poza tym nie tylko kolumnom zawdzięczam brzmienie systemu, może jakieś fotki chcecie, zobaczycie co

>składa się na tą całą jakość brzmienia o której tu mowa. Bo to nudne się robi.

>Każdy i tak wie swoje i niech tak zostanie. Bo nie mam zamiaru tu nic nikomu udowadniać, niech każdy

>słucha tego co ma i tyle.

>P.S.

>A tak nawiasem przypomniało mi się: mam kumpla , który posiada 2 monobloki "lampy"-(cena ok 13kzł),

>teraz zakupił przedwzm. Accuphase, jakieś Ushery chyba z seri CP 63... a tego wszystkiego słucha na

>okablowaniu Made in Spec Kable OFC 3zł/mb i chinch z koszyka za 20zł, a nie wspomnę o reszcie

>- TO JEST DOPIERO DOBRE!!! Ale co tam tacy też muszą być. Ludzie i gdzie tu logika?! :o)

>może jutro się odezwę.

>

>Pozdro

Widzisz, ja nie neguje tego że Ci to akurat gra. I że Ci akurat przeróbka wyszła. Tylko że to nie zmienia faktu, że zadziałałeś po omacku, a że akurat trafiłeś... kwestia przypadku. Dlatego piszę z uporem maniaka o skali komplikacji zagadnienia, żeby ktoś sobie nie spierdzielił kolumn skuszony tym, ze w Twoim wypadku łatwo poszło.

Owszem, jak ktoś chce eksperymentować, to niech eksperymentuje, ale niech to robi świadomie, wiedząc z czym się to wiąże, i niech zachowa sobie na wszelki wypadek możliwość powrotu do oryginalnej konfiguracji, gdyby się jednak okazało że gra gorzej.

OK rozumiem twoje intencje McGyver. :o)

Poza tym ja robiłem to etapami właśnie dlatego, żeby zobaczyć/usłuszęć co się zmienia w brzmieniu i na jakie brzmienie.Pisałem o tym, że zacząłem od kondensatorów w obw. kopułek i słuchałem, a po jakimś czasie rezystory Millsa i słuchałem itd. Robiłem to etapami bo jak zmienisz wszystko na raz to nie ocenisz co tak naprawdę dało efekt kondzie czy millsy.

No chyba, że nikt nie analizuje tak brzmienia i nie robi jakiś odsłuchów, ja pod tym względem jestem zboczony i mam swoje wybrane płyty "referencyjne" do tego typu odsłuchów.

Ale nikt tego nie musi tak robić, jak ja. Ja też chcę tylko pokazać drogę i ułatwić innym życie. :o)

Wiem, że można iść dalej łącznie z pomiarami i co tylko, też o tym myślałem nawet przy zakupie ustroi myślałem o ABC i ich pomiarach. Ale dałem sobie spokój, bo czasami "ustroili" by mi pokój tak że Hej, a ja chcę w nim mieszkać nie tylko słuchać.

Może jak zamiesczę fotki to będzie wiadomo o co loto, ale to już nie dzisiaj co?

Może w nowym wątku "jaki macie sprzęt" lub "na czym słuchacie"?

Pozdro

dzieki za wszystkie wasze opinie. Zdecydowalem ze zmienie kondy i rezystory tak jak pisal jax

Mam problem tylko ze znalezieniem sklepu internetowego z tego typu sprzete w anglii:/ znalazlem tylko jeden ale wogole nie ma nic z oferty jantzen... moze znacie jakies sklepy w uk?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

aha jeszcze jedno kondesatory jantzen sa Cross Cap(czarne) MKT Cap(zolte) ktore mam brac? zolte MKT tak?

Pytam dlatego ze kiedys kupowalem kondy jantzen MKT ale pamietam ze byly czarne i wygladaly tak jak croos cap...

... i zdaje mie sie ze po wylotach (stara wersja kwadratowe) se sciete...

• 3 miesiące później...

Witam odswiezam watek,

spieprzyly mi sie woofery w moich RTL3 graja, ale w pewnych pasmach czestotliwosci charcza, podmienilem gorny z dolnym, i na 100% jestem pewien ze to glosnik jest walniety. Czy jest szansa naprawic takie glosniki? nowych dokupic chyba nie naszan, bo to modyfikowane monacory

Faktycznie nie kupisz oryginalnych głośników, chyba że dorwiesz tanio RTL1 lub RTL2 na rozbiórkę.

Można próbować naprawić woofer, ale po rozbiórce i ponownym montażu nie będzie grał tak samo jak oryginał.

Ja nie naprawiam wooferów ze względów jak wyżej. Nie zagra tak samo jak oryginał, więc szkoda fatygi. Spróbuj namierzyć z drugiej ręki jakieś kolumny z serii RTL, mogą być poobijane, mogą mieć popalone tweetery, byle sprawny był woofer. Ponoć w UK sprawne RTL3 da się kupić za kilkadziesiąt funciaków, więc to nie powinno stanowić jakiegoś problemu.

• 3 miesiące później...

Kupiłem na ebay używane woofery które sprzedawca opisał jako pochodzące z rtl 3, niestety wygląda że nie są to identyczne głośniki: stare mają oznaczenie 172-ns-06, nowe 172-ns-07. rozstaw śrub jest ok, ale kosze są ciut zaokrąglone, i kopułka trochę inaczej wygląda. Magnes również jest ciut inny z tyłu.

Jak myslicie, czy elektrycznie tez są jakieś różnice?. Może tdl montowała 2 różne wersje tych głośników?

Istotnie luknąłem na zdjęcia na ebay, wygląda na to że w wersji SE były inne woofery tj 172-ns-07, Odsłuchuje toto intensywnie i gra to całkiem ładnie, mam nadzieję że w obydwu werjach jest ta sama zwrotka.

By the way: w specyfikacji jest 8OHM, min moc wzmaka 30 wat, ale to cholernie trudne do napędzenia kolumny. Z Cambridge A1, oraz denonem uk 355 przy większym odkręceniu gały pojawiają się zmiekształcenia jak diabli.Muszę poszukać czegoś większego.Chyba warto bo bas mają niesamowity

• 2 lata później...

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.

Mam kolumny TDL RTL 3SE, są w idealnym stanie technicznym więc nie za bardzo chciałbym się ich pozbywać.

Planuję zmianę elektroniki (do tej pory Marantz PM68 i CD Marantz 67SE) na wzmacniacz lampowy (prawdopodobnie Yaqin) i jakieś lepsze źródło, a że kolumny mają dość wysoką skuteczność - na poziomie 90 dB - postanowiłem na tym etapie ich nie wyminiać.

W trakcie lektury tego i innych forów internetowych znalazłem informacje dotyczące możliwych przeróbek tych kolumn. Między innymi tą (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ):

"The SE versions which replaced the originals (?) did indeed have a different and perfectly good tweeter to the little VIFA original - I'm talking mid nineties - but the tweeter was set WELL down in level, to match the 5db step down of the AE109, a popular speaker with What HiFi at the time. Changing the inlne tweeter resistor value to a much lower figure may just do what you wish and restore the proper level, but you ought to have another well regarded speaker as a reference to judge you haven't gone too far the other way. If you get the top right but there's now too much "glare," you may have to change the tweeter cap for a slightly lower value, say from 6uF approx to 4.7uF, thus bringing the tweeter in slightly higher. I didn't like what this did on the mk1 RTL2's, as it separated the tweeter out too much and peaked it up further. My personal tweaking was with RTL2's, where the 1.5 Ohm tweeter resistor of the mk1 became 5 Ohms or thereabouts on the SE. Having the extra driver in the RTL3 will lift sensitivity so the inline tweeter resistor will not be as high a figure."

Czy ktoś z was próbował wymiany tego rezystora? jaka jest w oryginale jego wartość, nie chciałbym demontować zwrotnicy nie mając gotowych elementów do wymiany.

Gdzie można znaleźć schemat zwrotnicy do RTL 3SE, próbowałem wygooglać ale niewiele to dało?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.