Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o kolumnach Alton 70

Kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mozlwość kupienia Altonów za 300 zł. Powiedzcie co o nich sądzicie, jak grają (ale bez porównań ze sprzętem za 4000zł). Chcę je podłączyć do Sonówki MHC 2600. Bardzo prosze o jakiekolwiek opinie.

Dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/7036-co-s%C4%85dzicie-o-kolumnach-alton-70/

Na prawde dobre glośniki to takie przy pomocy których poprzez otwór basowy i użyciu takiej specjalnej przejściówki można pompować koła w samochodzie ;-) Szafki ee... czy ja wiem.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

Alton to oczywiście szajs, w dodatku bardzo stary. Natomiast co do Avance... Ja tam bym unikał tego typu stwierdzeń, bo zauważ że w tym momencie piszesz że A. są tak złe, że już chyba najgorsze na świecie. Czyli wniosek pośredni - lepsze są Quadrale, Magnaty, Kody, nie mówiąc o Altonach i Audio-Mega-Bazar-Audio... I wychodzi że chciałeś powiedzieć, że nie podobają ci się kolumny firmy A. , a opowiedziałeś że kolumny firmy B i C są od nich lepsze, co raczej nie musi być prawdą.

>>>ale mi sie dostalo ...ciekawe za co ...mamy tutaj tyle zwolennikow Avanca ... no prosze ...

a tak na boku to wcale nie porownuje bezposrednio Gale z Avancami ..... a nawet jakby to i tak lepiej zagraja Gale ..... to jest moje wlasne odczucie i tyle .....

• Redaktorzy

Opinie o Avance są tutaj różne, ale na forum układają się mniej więcej w proporcji 70 lub więcej % lubi, 30% nie lubi. Można też zajrzeć do działu opinii. Ale jak dotąd nikt nie twierdził, że są zbyt wysoko wyceniane. Zresztą to już przeszłość, Omaga wypadła, zastępuje je seria z nowymi głośnikami wziętymi z wyższej serii.

• Redaktorzy

Przeliczyłem opinie, proporcja jest 8 dobrych na 4 złe, czyli 66.6% pozytywnych na 33.3% negatywnych. Co ciekawe, jest duża polaryzacja - opinie negatywne są zwykle bardzo stanowcze, a pozytywne silnie pochwalne.

hmm, powiem tak kolumny Avance Omega 503 mam od roku, na początku, po przesiadce z Tannoy M1 myślałem że kupiłem kolumny na kilka lat, później zaczęły się schody i dostrzeganie wad, moja entuzjastyczna opinia dzisiaj już by nie była tak pochwalna, mają wady, jak nie do końca dobra analityczność, problemy z poprawnym ustawieniem i z basem, ale mają też zalety jak dobra przestrzeń i to coś co sprawia, że muzyki można słuchać godzinami bez znużenia. Zresztą po zmianie kabli na interkonekt Ultralinka Ulitima MKII oraz głośnikowe Audioquest CV4, muzyka nabrała zupełnie innego wymiaru, nagle pojawił się dobrze kontrolowany i względnie głęboki bas, analityczność jest zadawalająca a przestrzeń dużo lepsza, dźwięk jest neutralny. To są kolumny cholernie trudne w aplikacji i ustawieniu. Co do części z jakich są zrobione to martwią mnie platykowe kosze, małe magnesy głośników niskośredniotonowych i okablowanie wewnętrzne średnicy przewodu telefonicznego (jak dla mnie wąskie gardło, być może w niedalekiej przyszłości wymienię również na CV4). Powiem wam, że słuchałem Paradigm studio 20 v3, i mimo tego, że niby wszystko lepsze, bas o kilka klas, przestrzeń i szczegółowość to muzyka straciła czar jaki ma na tych niepozornych Avancach. Tak więc kolumny w wielu aspektach mają niedociągnięcia, ale co z tego skoro muzyki słucha się z przyjemnością a przecież właśnie o to chyba chodzi. Pójdę dalej, ostatnio małem przyjemność odsłuchu kombinacji HD 600 + wzmacniacz słuchawkowy Linnarta, o dziwo mimo że ten zestaw w aspektach rozdzielczości wyprzedza kombinację z Avancami o kilka klas to chrakter dźwięku był bardzo podobny, specjalnie przepinałem się miedzy słuchawkami i kolumnami na moim zestawie i do takich właśnie wniosków doszedłem. Dlatego wzmacniacz Linnarta ląduje u mnie w domu pod koniec następnego tygodnia na stałe.

Pozdr.

Altony to REWELACJA! na zime! Zamiast pustaków do bagaznika na wsi wkłada sie altusy lub altony bo nie dosc ze auto sie lepiej trzyma to od remizy juz je słychac! Mowie o wlascicielach polonezow lub 125p (BEZ URAZY)

A tak na serio to jezeli interesuje cie tylko cos głosnego o mizernej jakosci dzwieku (np do kompa) to kupuj tylko pytanie co z tym pozniej zrobisz? Kto to odkupi i za ile? Chyba ze na opał.

Lepiej poszukaj czegos jak Mission 701 (na allegro uzywane 400-500zl)

a jak już jesteśmy przyu temacie, wsadzania kolumn do samochodu....

Parę lat temu widziałem malucha, na którego tylnych siedzeniach stały (a raczej leżały) 2 Altusy 110 :-)

heh, Car Audio made i Wiocha ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.