Skocz do zawartości
IGNORED

E. Grieg, Koncert fortepianowy a-moll

sovajazz

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj trafiłem na przypadkowe wykonanie owego koncertu i mimowolnie wróciły stare wspomnienia z czasów szkoły muzycznej. Problem polega na tym, że od kilku lat wszystkie fundusze upychałem w jazz - siłą rzeczy klasyka musiała poczekać. Ostatnio zaś przeżywam renesans, postanowiłem więc uzupełnić płytotekę o kilkadziesiąt płyt z repertuarem, który utrwalił mi się na zajęciach z literatury muzycznej (taki przedmiot powinny mieć dzieciaki w zwykłych szkołach!)...

Jakie wykonania są warte uwagi?

https://www.audiostereo.pl/topic/6972-e-grieg-koncert-fortepianowy-a-moll/
  • 1 rok później...

Odswiezam watek przy okazji poszukiwan - ciekawi mnie fakt laczenia u dobrych kilku wykonawcow tego koncertu Griega koncertu Schumana - np. Kovaceich/Davis/BBC (Piano Concerto in A minor op.16 (Grieg). Piano Concerto in A minor op.54) czy chocby Zimerman (z Karajanem) i Perahia.

O co chodzi?

pozdrawiam

P

Aż strach się odzywać kiedy forumowi fachowcy są 'u głosu', ale co tam. Myślę, że Zimerman z Karajanem to podstawa. Przyznam, że nie znam innych wykonań tych koncertów, ale nie odczuwam potrzeby poszukiwań!

Zobaczę we wkładce do płyty czy coś jest napisane na temat powodów łączenia tych utworów, ale wydają mi się dosyć banalne może to być: ta sama tonacja, obydwa powstały chyba mniej więcej w tym samym czasie i są do siebie podobne - fortepian podobnie przeciwstawiony orkiestrze (poza tym oczywiście, że forma koncertu narzuca określony kształt).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.