Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD Primare D20?

miroalien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jaka jest Wasza opinia na temat odtwarzacza CD Primare D20?

Jak mozna scharakteryzowac jego brzmienie?

Sluchalem go kilka dni temu i zrobil na mnie mile wrazenie.

Mam w domu odtwarzacz Rotela 991AE i w porownaniu z Primarem

w moim odczuciu zagral nieco gorzej. Rotel jest bardziej ostry w brzmieniu.

Wybaczcie brak polskich czcionek, ale akurat grzebie w komputerze i zmieniam Windowsa na Linuxa. :)

Mysle o wymianie mojego odtwarzacza. Moze ktos kiedys mial w domu tego Primara D20 lub D30.2?

Prosze o odpowiedz i kontakt.

Pozdrawiam!

Mirek

[email protected]

0-600-425-644 sms-em

https://www.audiostereo.pl/topic/6938-odtwarzacz-cd-primare-d20/

Znalazłem w wyszukiwarce co nieco, ale informacje są zbyt mało wyczerpujące i chaotyczne.

Może ktoś chciałby się ze mną podzielić wrażeniami odsłuchowymi tego odtwarzacza?

Czekam zawsze.

Pozdrawiam!

Mirek

:)

[email protected]

Witaj Mirku. Podzielę się, dlaczegóż by nie?;-) Gościł ów CD w moim systemie (patrz w o mnie) przez chwilę. Wrażenie ogólne pozytywne, ale raczej nie sprawdzi się w dowolnym zestawieniu. Cechy charakterystyczne to dynamika i przejrzystość, dźwięk dobrze kontrolowany, z ładną przestrzenią, bas raczej konturowy, ale za to z wykopem. Muzykalność taka sobie, na dłuższą metę byłby dla mnie męczący z uwagi na jasność brzmienia. Tak to wygląda w miom odczuciu. Myślę, że dobrze byłoby łączyć go z systemem o brzmieniu masywnym i nieco przyciemnionym, wtedy wszystko powinno być w porządku.

Pozdrowienia

Mam w swoim systemie Primare D20 mk2 od ponad roku.

Gdybym miał wskazać te cechy, które przypisałbym odtwarzaczowi (a nie mojemu systemowi jako całości), to niskie zejście z basem i poza tym brak jakiegoś silniej zaznaczonego charakteru. W porównaniu z Primare D20 taka np. Rega Planet 2000 (która pewnie kosztuje mniej więcej tyle samo) ma bardziej słodki, zaokrąglony dźwięk.

Co ważne, przez cały czas czyta bezproblemowo wszystkie płyty, także te z copy controlled, różne CD-Ry komputerowe i for audio (kilka rodzajów/marek). Napęd chodzi cicho i dosyć szybko, bez wydawania dziwnych ćwierkających odgłosów.

Można spróbować wymiany kabla sieciowego na jakiś porządny, ekranowany - ja w krótkiej ale nieślepej próbie miałem wrażenie (na granicy autosugestii) nieco większej witalności dźwięku.

• 2 lata później...

Aby nie zakładać nowego wątku odświężę ten, mam pytanie:

Podobno kody z pilota Primare seria 20 pasują do urządzeń jakiejś innej marki i można tym pilotem sterować inne urządzenia. Czy ktoś wie jaka to marka?

Urządzenie mk II (z transportem i wyświetlaczem z charakterystycznym dla Sony tzw. kalendarzykiem) powinno reagować na piloty Sony, ale i np. Arcamów, które wykorzystują podzespoły Sony.

Analogiczne wnioski można pewnie wysnuć w odniesieniu do mk I, gdzie był z kolei napęd Philipsa.

A co złego jest w pilocie Primare ? Mi tam sie podoba i co najważniejsze steruje całym stystemem (DVD, amp i tuner) więc można ograniczyć ilość leniuchów do 2 (ekran i sprzęt).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Dokładnie o ograniczenie leniuchów mi chodzi. One się mnożą w domu jak króliki!

A uściślając moje pytanie chodziło mi i to, jakim CD zasteruje pilot od A20 mk III

Wygląda na to, że to będzie Arcam i najprawdopodobniej Sony, choć coś mi się kołacze w pamięci, że ktoś mówił o Marantzach albo Philipsach, ale głowy nie dam. Gdyby ktoś mógł sprawdzić, to byłbym wdzięczny.

P.S.

Kiedyś u pewnego mojego znajomego doliczyłem się sześciu klocków audio i siedmiu pilotów. Nie wiem jak on to zrobił. :-)

Edward, 4 Gru 2006, 14:28

>Kiedyś u pewnego mojego znajomego doliczyłem się sześciu klocków audio i siedmiu pilotów. Nie wiem

>jak on to zrobił. :-)

Kupić jeden, programowalny, taki "kombajn" i problem z głowy...

Snajper, tylko one są tak brzydkie, że głowa boli, albo drogie jak cholera. Jeszcze nie spotkałem ładnego i niedrogiego uniwersalnego pilocika. Chyba, że coś przeoczylem, to wdzięczny będę za jakiś drogowskaz...

Zyziu,

miroalien pisał to prawie dwa lata temu, ale może to przeczyta :)

A Primare jest teraz "Designed in Sweden" a nie "Made in Sweden". Prawie to samo, ale trudno powiedzieć na ile w tym wypadku "prawie" robi dużą różnicę. Oby żadnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.