Skocz do zawartości
IGNORED

MOC i NAPIĘCIE dioda LED do wzmacniacza?

Robexas

Rekomendowane odpowiedzi

Wieza jest nieopisana... nie mam pojecia ile jest podawane na 1 kanał... pobór mocy calej wierzy to 170W na to sie składa equalizer, odtwarzacz kaset, radio no i wzmacniacz... a wiec mysle ze na 100% napewno nie idzie całe 170W na wzmacniacz... mysle sobie tez ze wzmacniacz ktory ma pobor mocy 170W nie przetworzy 170W w całosci... część pojdzie ogrzac scalaki.. i tak se mysle ile to moze byc na 1 kanał...

-> Czy mozna to jakos zmierzyc miernikiem bo tylko to posiadam ... ???

aha i jeszcze taki zwariowany pomysl... ile V jest podawane na głośnik.... chcialem sobie podlaczyc diode LED... i zobaczyc czy bedzie błyskac w rytm muzyki... eheh co wy na to :P:P:P:P:P

170W poboru mocy czyli moc wyjściowa około 2 x 50-60W.

Jak zmierzyć moc?

Na wejście sinus 1kHz.

Na wyjście obciążenie w postaci rezystora, mierzysz napięcie na zaciskach rezystora.

Teraz tylko U^2/R

Dla ciekawości zmierz moc przy 50Hz, zapewne spadnie 2-3 razy.

Dlatego,że zgodnie z pewną zasadą ze wzrostem f,maleje amplituda sygnału czyli i pobierana moc z zasilacza.Pozatym na chłopski rozum,włącz 20 Hz ,potem 1 kHz i porównaj wyhył membrany.Teraz,przy jakiej częstotliwości jest wymagane większe napięcie,a zarazem i moc?

Skomplikowałem trochę i pofilozofowałem :)

Ps.Pozatm najlepiej się sprawdza wydajność zasilacza na prostokoncie. Okolice 20~60 Hz z odpowiednim czasem trwania i wychodzą wszystkie słabości układu zasilania.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dreamer

Rzeczywiście pofilozofowałeś. Najlepiej pomierz i zobacz. Co ma do tego wychylenie membran, prostokąty itd? Pomiar wykonuje sie na rezystancji.

>>igod

Widzisz, chciałem ci dać szanse na refleksję. Niestety, nie skorzystałes, co świadczy, że samodzielnie nie jesteś w stanie myśleć. Znowu opowiadasz bzdury. Popełnić błąd, to rzecz normalna, ale chodzenie w zaparte świadczy o głupocie.

He He. Jasne, że f jeżeli spokojnie mieści się w zakresie przenoszenia nie ma wiekszego znaczenia dla amplitudy przy obciążeniu rezystorem. Przy obciążeniu głośnikiem w pobliżu f rezonasowego głośnika amplituda sygnału nawet wzrośnie.

Teraz muszę sprostować inną rzecz. Źle podałem sposób obliczenia rezystora dla LED. Wynik nalezy jeszcze podzielić przez 2.

Ludzie co Wy piszecie!!!

Mierzyliście kiedyś moc wyjściową w taniej wieży. Po tym co piszecie na pewno nie.

Tam są poczynione oszczędności na każdym kroku, w zasilaczu zapewne 2 x 4700uF i mały trafo EI.

Specjalnie dla Was, pomiar mocy wzmacniacza z trafem toroidalnym 600VA i 4 x 10000uF.

A teraz, jak już pisałem idźcie już na stereo, tam ludzie wieżą w wasze wizje, tu nie.

[obrazekLUKASZ-96066_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przecież średni pobór prądu z zasilacza przy wzmacniaczu obciążonym rezystorem niezależy od częstotliwości pod warunkiem, że nie jest to spowodowane ograniczonym pasmem przenoszenia. Ten wykres nieprzekonuje mnie. Przypuszczalnie właśnie na nim widać zjawisko spadku pasma przenoszenia dla dolnych częstotliwości, niekoniecznie spowodowanego zwiększonym obciążeniem zasilacza. Oczywiście dotyczy to sinusa nieprzesterowanego.

Moc się mierzy troszkę inaczej niż podałeś. Załancza się sygnał sinusoidaslny i podłancza oscyloskop. Gałką głośności kręci się do momentu aż sinus zacznie na wierzchołkach się spłaszczać. Następnie należy nieznacznie gałkę głosności cofnąć i wtedy na mierniku odczytać wartość napięcia. Jeżeli nieuwzględnisz tego drobnego niuansu to w momencie zgłaśniania po przesterowaniu wzmacniacza miernik nadal będzie pokazywał jeszcze przez jakiś zakres regulacji zwiekszanie się napięcia. Tylko wzmacniacz będzie pracował już w zakresie bezużytecznym dla ucha ( duży poziom zniekształceń). Bez oscyloskopu można sobie poradzić inaczej. Mierzyć wartość szytową napięcia, a następnie przeliczyć to na wartość skuteczną w odniesieniu do sinusa. Oczywiście t druga metoda jest gorsza od pierwszej i może być niebezpieczna dla wzmacniacza jeżeli nieposiada zabezpieczeń i jest obliczony na daną moc bez uwzględnienia zapasu. Ten problem też mozna ominąć. W momencie jak zgłaśnienie niebędzie powodowało wzrosu wartości szytowej napięcie niepodgłasnieć dalej.

Gdyby pytający miał w domu oscyloskop pytał by, jak zmierzyć moc?

Gdyby go dostał na komunię, to pewnie tak.

Moc powinno się mierzyć przy znieskztałceniach do 1%.

Ostatnio spotkałem się z patentem, że na wyjście podłącza się jeszcze kolumnę szeregowo z rezystorem.

W ten sposób na ucho można określić zniekształcenia.

Tak dla wiadomości, mierzony wzmacniacz przenosi od 5Hz.

A zmniejszona moc przy niskich f powodowana jest właściwościa kondensatorów.

Dlatego, że nie ma podałem drugi sposób. Teraz wypadałoby napisać jak zmierzyć wartość szczytową napięcia.

Bez umiejęjtności określenia maksymalnej amplitudy sygnału lub bez możliwośći określenia punku przy, którym zaczynają mocno wzrastać zniekształcenia taki pomiar można o kant h*** roztrzaś.

Jeszcze jedno. Ten rezystor musi zdzierżyć moc wzmacniacza. Ja do tego celu używam spirali grzejnej przyciętaj na odpowiednią rezystancję, którą topię w naczyniu z wodą.

Przecież tu nie chodzi o pomiar z dokładnością do 1W.

Ja do tego celu używam rezystorów z aluminiowej obudowie 50W, całość na kawałku radiatora w misce z wodą.

4 rezystory 16,2R równolegle i można mierzyć do 300, nawet 400W.

jar1>

Wychył mambrany jest odpowiedni do podanego na cewke napięcia,prądu czyli ogólnie mocy. Prostokąt pozwala zauważyć na oscyloskopie wydajność zasilania.Widzimu to jako opadanie prostokąta po pewnym,zwykle bardzo krótkim czasie (wiąże się to z rozładowywaniem pojemności w zasilaniu). Mam nadzieje,że już rozumiesz mój sposób myślenia w tej sprawie.Aha,jeszcze jedno.Amplituda sygnału nie powinna się zmieniać jeżeli wzmacniacz przenosi te częstotliwości ale może opadać lub ulegać zniekształceniom właśnie na skutek ograniczonej wydajności prądowej zasilacza. Przecież ponad 1/2 mocy wzmacniacza jest zużywana przez najniższe częstotliwości.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dramer_1 Tak się dzieje gdy sygnałem jest muzyka. Wtedy największa moc przypada w widmie częstotliwości na niskie tony i dlatego gdy wzmacniacz ma słaby zasilacza na basie słychać najszybciej niedomagania.

W przypadku sygnału z generatora można równie dobrze obciązyć wzmacniacz 1kHz jak 50Hz. Z wyższymi częstotliwościami odradzam prubować, gdyż w tanich wzmacniaczach mozna spalić rezystory w układach zoba ( jeżeli wzmacniacz posiada coś takiego ).

_Igod_ To nie jest bląd 1W tylko grubo większy. Zrób eksperymet:

Przy użyciu generatora wygeneruj sinus, zmież jego napięcie miernikiem z obcją true rms. Następnie wygeneruj prostokąt o takiej samej wartości skutecznej napięcia. Nastepnie zmież go miernikiem bez opcji true rms. W przypadku gdy mmasz dobry miernik to odchyłka bedzie gdzieś wynosić około 30%. Jak masz marny to może pokazać wartosci z kosmosu. Niech w przypadku naszego wzmacniacza błąd pomiaru wynosi tylko 10%. Moc względem napięcia jest funkcją kwadratową. Więc po przeliczeniu możemy się spodziwać bardzo dużego błędu.

Moc powinno się mierzyć z miernikiem zniekształceń, a oscyloskop jako dodatek. Chcąc mierzyć na ucho, to już lepiej wogule nie mierzyć, zamiast tego można wypić se Cole i posłuchać muzyki.

To dlaczego niejeden raz podaje się moc przy 1kHz około 120W,a przy 50 Hz już tylko 100? Czy 50 Hz z muzyki bardziej obciąży wzmacniacz niż 50 Hz z generatora? Ogólnie moc wyjdzie wieksza przy generatorze chociażby z tego faktu,że podaje on tylko jedną częstotliwość i to na jej odtworzenie wzmacniacz pobiera prąd z zasilacza,a nie na całe pasmo w przypadku muzyki. Zresztą nie mam dziś siły na tego typu refleksje.Wiem tylko tyle,że budowę czegokolwiek powinno się zaczynać od wydajnego,dobrze zaprojektowanego zasilacza!

_igod_

Wiesz ty co - na ucho to jeden chlop w szpitalu umarł.

Co ty za głodne kawałki zasuwasz? 1%? Jak to słyszysz? Możesz opisać , jak brzmi te 1% zniekształceń ?

Czy 0,75 % słyszysz lepiej w basach i średnicy a 0,25% to tylko w wysokich ?

Kuriozalna sprawa. Przeproś bo pierdn...ś!!

_Igod_ zrób ten eksperyment. Przecież miernik bez obcji true rms mierzy wartość średnią napięcia i przelicza na skuteczną w odniesieniu do sinusa. Z prostej logiki i matematyki wynika, ze błąd w przypadku innych przebiegów niż sinus musi być spory i wina nie leży po stronie miernika. Podstawy miernictwa proponuję poczytać.

Drodzy forumowicze! Osobnik, sądząc ze sposobu prowadzenia dyskusji, do skromnych nie należy. Vide jego dossier. Zapewne jest to przypadek nieuleczalny; świadczy o tym również jego nick - igod = I God.

Fabianek, a czy ja gdzieś napisałem, że robie to miernikiem od ruskich za 15zł?

Podstawy miernictwa i trochę prób polecam Tobie, skoro nie potrafisz czegoś zmierzyć.

Jestem w dziale DIY, więc pisząć coś mam nadzieję, że osoba która to czyta zna jakieś podstawy. Widać się mylę i wszystko trzeba wytłumaczyć łopatologicznie.

fadeover - wracaj do stereo, nic tu po Tobie. Jesteś cienki bolek w te klocki. Dobrze wychodzą Ci opisy kabelków, ale nie to. Jak usłyszę przestery wiem, że to ten moment. Tobie się to wydaje niemożliwe tak jak mi to, że słyszysz różnicę między sieciówkami.

Nowy2 nadęty bufonie idź za fadeoverem, on Cie wkręci do ekipy słyszących inaczej.

Dział DIY proponuję na razie zostawić w spokoju dopóki nie nauczysz się, jak dobrać rezystor do diody.

Z mojej strony to już EOT, bo znowu zaczynają się głupie dywagacje niezainteresowanych.

Osobnik , który rozpoczą temat pewnie podstaw miernictwa niezna. Inaczej by tematu niebyło. Właśnie dlatego należy mu sprawę przedstawić łopatologicznie.

Widzę, że dla Ciebie _Igod_ nie ma róznicy jaki przebieg mierzysz. Wynik pomiaru zawsze jest u Ciebie idealny.

Wątpię, żeby pytający posiadał miernik z opcją true rms. Ponadto nawet jak ma to i tak wartość skuteczna w miarę obcinania na więżchołkach sinusa dla napięcia rośnie. Bez pomiaru wartości szytowej, lub bez obserwacji na oscylodkopie nie jest wstanie wybadać punktu w , którym wzmacniacz ma już dość. Chyba, że ma miernik zniekształceń. Już prędzej spodziewałbym się PC-ta z kartą dźwiekową pracującą jako marny oscyloskop. Dlatego przedstawiłem problematykę jaka wystepuje przy pomiarach takich rzeczy prostym miernikem. Jeszcze raz napiszę: Nawet bardzo dokładny miernik bez obcji true rms nie zmierzy dobrze napięcia dla przebiegów prądu zmiennego innych niż sinus. Oczywiście mierząc np: przebieg prostokatny i znając jesgo stopień wypełnienia na podstawie takiego pomiaru mozna wyliczyć jego wartość skuteczną. Do niektórych mierników dołanczali tabelkę, żeby nietrzeba było liczyć. Sygnał z przesterowanego wzmacniacza nie jest , ani prostokątem, ani sinusem, ani trójkątem ,więc takich tabelek nieznajdziesz. _Igod_ -> Twoje podejście do sprawy świadczy tylko o ignorancji.

Tak a propo, miernikem za 15zł od ruskich też wiele rzeczy da się zmierzyć z wystarczającą dokładnością. Trzeba tylko wiedzieć jak ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.