Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kolumny mam wybrać?

tito366

Rekomendowane odpowiedzi

mam wolne 4 tys. zł, poszukuję wolnostojących, uniwerslanych kolumn. Słucham prawie każdego rodzaju muzyki, pokój w którym będą stały głośniki ma 21 m2, a maksymalne oddalenie od ściany to około 50 cm. czekam na Wasze opinie, za które z góry wielkie dzięki, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/6821-jakie-kolumny-mam-wybra%C4%87/

za te pieniądze polecam Ci gorąco Paradigm Monitor 9 lub nawet 11. cena odpowiednio 3700zł i 4600zł, ale zawsze u sprzedawcy dostaniesz ok. 8% rabatu. W tej cenie to rewelacja - wiem bo słuchałem. zobacz sobie recenzje na www.polpak.com.pl, te kolumny biją na głowe swoje odpowiedniki w tym zakresie cenowym. Nie wiem jeszcze jaki masz wzmacniacz, ale one są bardzo efektywnymi kolumnami (94db) i nie będą miały specjalnych wymagań.

bob! jestem niejadalny!

a co do muzy jakiej słucham to choćby miroslav vitous "universal syncopations" rachel podger "la stravaganza" bach pasja wg św. mateusza mccreesha, chick corea "rendevous in new york" to mały przykład płyt nagranych audiofilsko, ale chętnie zaglądam też do rocka. co do wzmaka to chyba juz przyklepane będzie baltlab!! pozdrawiam

--->tito366

No to (może) witam w klubie użytkowników baltlaba-mam od roku i chwalę, nie tylko sobie.

Też rozmyślam nad odpowiednimi kolumanami do niego, moje myśli krążą wokół" Jmlab, Cabasse, Triangle, Monitor Audio, może jakieś krajowe wynalazki.

Konstruktor wzmacniacza zaleca kolumny które charakteryzują się "wysoką efektywnośią i żeby trzymały bas za mordę". W "HFiM" czytałem że nie ma co się pieścić (z kolumanmi:( ale baltlaba traktować jak mocną lampę. Faktycznie żeby z Dynaudio Audience zagrał głośno-(4ohm, 86dB, pokój 25m/kw)- trzeba trochę go podkręcić. Chyba więc któraś z ww. kolumn będzie ok.

bob*jak masz dyszkę na zbyciu to spróbuj posłuchać Canton'ów Ergo RC-A a może wystarczą 900 DC choć to nie to samo co RC-A dopalone na dole 350 wattowym wzmakiem. Według mnie grają pięknie a do tego mają regulacje na zwrotnicy co daje duże możliwości dopasowania do muzyki, której słuchasz. Słuchałem Heavy, Jazzu i klasyki i po drobnych manewrach naprawdę grało wszędzie.

->tito

Słucham podobnej muzyki. Nie znam baltlaba nawet z opisu. Na prawdę traktować go jak lampę ?! Jeżeli tak to troche w stronę Musicala?

Jeżeli Paradigm to nie Monitor (dynamiczne ale upraszczają barwę, takie raczej na balangi niż do słuchania), ja wybrałem Reference Studio 20 w 25m2 grają super z Musicalem, mam słabe kable (na razie) a i tak jestem zadowolony baaardzo.

Studio 20 wersji 3 dają rewelacyjny fortepian, nie słyszałem takiego poniżej 10kzł za kolumny, tam gdzie trzeba oddać transjenty w połączeniu z wypełnieniem, dobrą barwą to moim zdaniem nie do pobicia. Ale to kwestia gustu i dopasowania do wzmacniacza. Te kolumny poza tym nie boją się dużych składów - zero kompresji dynamiki, super rozdzielczość. B&W serii 600 moim zdaniem w ogóle się nie umywają, przy Paradigmach brzmią "technicznie", bez wdzięku. Może 705, nie wiem, ale kiedyś słuchałem starych 805tek i też wcale mi się nie podobały.

Dynaudio 52 sympatyczne, ale nie dla mnie (z Musicalem jakoś tak mętnie to brzmiało) możesz próbować. Ogólnie do takiej muzy i pokoju to podstawkowe, ile ja się namęczyłem z podłogowymi w pokojach 12-30 m2. Moje Systemdeki naprawdę dobrze grały gdy je kiedyś wstawiłem do salki, jakieś 50-60m2. No chyba że ktoś lubi dominujący, wszechobecny, słabo kontrolowany, iewyrazisty, ubogi barwowo bas.

tito: wypełnij rubryke "o mnie" - to sporo pomoże.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 rok później...

>>Tito

Niedawno skończyliśmy nową konstrukcje za 3900zł, opartą na Vifie XT i wysokotonowym Seasie KT 28F, chętnie zaproszę cie na odsłuchy. Do wyboru rózne warianty wykończeniowe (buk, mahoń, orzech, bubinga, iroko itp.)

adam782>

skąd wziąłes takie ceny tych kolumn................??????????????? gdzie Ty to znalazłeś hehehe....;)

kupowałem monitor9v4 za 2800 po rabacie... i to nie 8% a 15%..................!!!!!!

naprawdę ciekaw jestem skąd wytrzasnąłes te ceny...??????????

tito366

je[li to tak, |e szukasz kolumn a reszt dopiero dobierzesz, zastanów sie nad u|ywanymi:

Harbeth`ami, VA Mozart, Proac min. Studio 100.

Je[li natomiast maszu ju| elektornik lub jese[ na co[zdecydowany to podaj poniewa|te same kolumny zale|nie od pozostaBej kombinacji ró|nie zagraj, lub wogóle nie spasuj .

witam to szok bo wlasnie mam baltlaba a kolumny to CASTLE HARLECH jak widac w ogloszeniach chce je sprzedac ale nie dlatego ze zle graja wrecz przeciwnie dalem zlecenie budowy kolumn hi-end zreszta nie bede sie rozpisywal powiem tylko ze warto to przemyslec moj nr tel 502 755 782 lub [email protected] mozna posluchac pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.