Skocz do zawartości
IGNORED

pierwszy zestaw stereo-NAD C 320bee

kwiat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o radę.

Mam zamiar kupić swój pierwszy zestaw stereo (odtwarzacz+wzmacniacz+2 kolumny). Chcę na niego przeznaczyć ok 3000 pln. Co myślicie o następującej propozycji:

wzmacniacz NAD C 320BEE, głośniki Wharfdale Diamond 8.1 oraz zamiast CD odtwarzacz DVD Panasonic S75 lub S35.

Wybór DVD wynika z faktu, iż odtwarzacze CD są relatywnie drogie, natomiast w przypadku zakupu dobrego DVD mam jednocześnie możliwość odtwarzania filmów i utworów w mp3 (a tych akurat mam trochę :-).

Czy jakość odtwarzania CD audio z takiego DVD będzie w porządku w proponowanym wyżej zestawie? Czy w ogóle duże są różnice w odtwarzanieu CD-audio między odtw. CD a DVD w przedziałach cenowych, o których tu mowa (sprzęt za 3000)?

Kolejne pytanie:

co jest ważniejsze w zestawie-dobry wzmacniacz, czy kolumny? W propozycji powyżej wyszedłem z założenia kupna przede wszystkim dobrego wzmacniacza natomiast tańszych kolumn.

Czekam na Wasze porady, sugestie lub może propozycje innych zestawów.

https://www.audiostereo.pl/topic/6699-pierwszy-zestaw-stereo-nad-c-320bee/

hmmmDVD MP3 i NAD.... jesli chodzi o moja radekup CD zapomnij o MP3 i DVD jesli chodzi o sluchanie muzyki... najlepiej by bylo jakbys mial mozliwosc posluchania CD i posluchania DVD z plyta CD nie wspominajac juz o MP3. Roznica jest duzo. Wiem tez ze pokusa ogladani filmow, koncertow na DVD jest duza. Ale czy przy wybraniu DVD jkao zrodla bedziesz mogl sluchac muzyki?? Wiem ze masz napiety budzet ale chyba lepiej kupic CD a potem w przyplywie kasy dokupic DVD...

pozdrawiam

P.

ps akolumny dobierz taki by pasowaly do Twojego pokoju co lepiej lepsze kolumny gorszy wzmacniacz czy gorsze kolumny lepszy wzmacniacz to duzo zalezy od konkretnych przykladow cienki wzmak nie pociagnie jkais dobrych kolumn i bedzie kicha, cienkie kolumny beda mialy takie brzmienia ze nawet super wzmak ich nie poprawi.. a moze byc tez tak ze dobry wzmak wyciagnie wszystko z jakis slabszych kolumn i bedzie bardzo przyjemnie i na odwrot. Tak wiec nie spiesz sie z zakupami i jak masz mozliwosc to sluchaj sluchaj i jeszcze raz sluchaj

P.

Witam

Jestem nowy na forum ale widze ze temat "wałkowany" od dawna i pewnie nikomu juz nie chce sie pisac.

Oczywiscie odradza sie stosowanie takiego wynalazku jak DVD w zesawie stereo.

Ja moge jedynie podzielic sie własnym doswiadczeniem w tej dziedzinie. obecnie posiadam wzmacniacz Creek 4330 MK2 + CD ONKYO 7222 - z ciekawosci przyniosłem od rodziców wspomnianego Panasonica S35 - >

wyniki odsłuchu zasokczyly mnie tz. to DVD ma dobre opinie jednak wedlug mnie nie nadaje sie absolutnie do odsluchu plyt CD!! to nie jest minimalnie gorzej to jest TRAGEDIA. Dotychczas myslalem ze wplyw na dzwiek zrodla jest minimalny i duzo mniejszy niz wzamcniacza i kolumn. Nie mam jeszcze doswiadcznia jak to wyglada w wypadku roznych modeli napedów CD ale juz wiem ze nigdy nie zastosuje do stereo napedu DVD. Byc moze rozwianiem jest posiadanie CD i DVD (jako napedu np. do MP3 i filmow) ale przy tej cenie to juz lepiej kupic np Marantza CD7300 (przyzwoity CD z mozliwoscia odsłuchu MP3).

Witam!

Pod koniec lata ubieglego roku sam stalem przed tym samym wyborem :) Tez kompletowalem swoj pierwszy zestaw do sluchania muzyki. I dosyc szybko (po uzmyslowieniu, ze 80% czasu bede sluchal, nie ogladal) utweirdzilem sie w przekonaniu, ze do sluchania muzyki trzeba miec dobry odtwarzacz CD, a do ogladania filmow - osobny odtwarzacz DVD. Tak tez zrobilem. Jesli chodzi o elektronike, nabylem NAD C320BEE + NAD C521. Od tamtej pory ciesze sie ze sluchania muzyki, odtwarzacza DVD jeszcze do tej pory nie mam. Jest na razie zbedny :) Co prawda mam juz troche plyt DVD, wiec niedlugo przyjdzie czas nabyc jakiegos Panasonica czy Yamahe. Oczywiscie, koszt w tym przypadku jest wiekszy. Jesli jest to krytyczne, mozesz isc wytyczonym przez ciebie tropem, lecz majac w glowie zakodowany zakup odtwarzacza CD przy najblizszej okazji. Mozesz tez sprobowac nabyc odtwarzacz z 2-ej reki. Koniecznie powinienes umowic sie na odsluchy i ocenic komfort sluchania z odtwarzacza CD i DVD, co pozwoli ci samemu odpowiedziec na pytanie jaki powinienes miec odtwarzacz.

Udanego wyboru!

@lex76

chyba osobne cd i dvd to faktycznie najlepszy pomysl. muzyki slucha sie zdecydowanie czesciej, wiec szkoda tracic jakosc przez slabe zrodlo. a do filmow chyba wystarczy nawet najtansze dvd, bo tak audiofilskich niuansow raczej nie potrzebujesz. a najtansze dvd kosztuje ok. 300zl i zawsze mozesz pozniej dokupic. sama chyba tez tak kiedys zrobie

pzdr

paulina

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.