Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze sony z serii ES

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o wzmacniaczach SONY z serii ES, np TA-FA 30/50/70 ES, czy warte są swojej wysokiej ceny, czy lepiej kupic cos innego za tą kase lub cos tanszego o podobnym brzmieniu jesli są takie wzmacniacze. pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/6669-wzmacniacze-sony-z-serii-es/

NO ja jako znany Es-maniak tu musze sie wypowiedzieć.... A wiec najlepszy wzmak serii Es jaki kiedykolwiek udało sie Sony zrobic to do dzis bezapelacyjnie TA-F770ES...Lub jego lepsza wersja TA-F870ES..ale bardzo dobre wzmaki z seri es to TA-F505ES,707ES,808ES..z nowszych serii Dobry lecz dosc kontrowersyjny jesli chodzi o jakosc i ilosc basu jest TA-F5ES ma tez nieco małą wydajnosc pradowa mimo podawanych przez sony parametrów TA-F7ES to juz pozbawiona wad "5ki" maszyna FA50Es i FA70Es to wzmaki udane ale nie ze wszystkimi typami kolumn zagrają wolą one bardziej efektywne głosniki małe monitorki to cos czego one nie lubia ..pamietam nieudana prezentacje z któregos audio show gdzie przedstawiciel sony poland podpiał 7Es do mini monitorów i upychał vodo ze gra to dobrze.....ja wiem ze moze to wzbudzi humor ale wspaniałe (naprawde!!) połaczenie to TA-F7ES i nasze Altusy 110

Wzmaków zaczynajacych sie na jakiekolwiek cyfry "3" wogóle nie polecam (30es,3es,303esitd)

• 1 rok później...

Tak jak napisał Piotrek 608 sony TA-F505ES to dobry, solidnie wykonany wzmaciacz i można go kupić za parę złotych.

Ja za swojego w idealnym stanie dałem 350 zł.

• 7 miesięcy później...

>Piotrek608

Gdzie można kupic 505ES ? Sam taki posiadam i nie chce się go pozbyć ;), bo to solidna maszyna wyprodukowana ladnych kilka lat temu (chyba z dziesięć albo więcej).

Chętnie kupilbym drugi.

Beardini

To ja też sie wypowiem jako esmaniak :)

Mając 770es łatwo można ją przerobić na 870 to samo dotyczy 707 na 808.

Te integry ( ciekawostka ) miały rewelacyjne stopnie phono - osobne druki, osobne zasilanie, miodzio !!

A teraz kupic je można za grosze !!!!

Pozdr.

Bardini dostałem dzis od Ciebie SMSa ale za pozno go odebrałem i nie chciałem juz sie wyglupiac w wysylania smsow o 22.

Kilka razy otrzymałem maila w sprawach TAF530Es uwazam ten wzmacniacz za owszem dobrze grajacy ale lekko niedopracowny czemu ano temu ze kilka razy otrzymałem ten własnie wzmak do naprawy i przyczyna uszkodzenia zawsze była ta sama..padł lewy kanał..a przy probie naprawy okazuje sie ze trudno go uruchomic bo cos sie wzbudza na w-cz..

Usterka jest dosc trudna do usuniecia konczy sie zazwyczaj na tym ze na tranzystorach sterujacych stopniem mocy miedzy kolektorem a baza trzeba wstawic kondki okolo 240pf w wyzszych modelach np taf-770es sa takie kondy.Wina lezy poprostu w tranzystorach..są piekielnie szybkie i maja duze wzmocnienie a samo sprzezenie zwrotne tych wzmaków jest bardzo płytkie.

Przynajmiej mi sie tak wydaje po kilku konsultacjach z Bodo-Z..lokalny guru od koncowek mocy:-)

Ogólnie wszystkie wzmaki Sony serii Es sa dobre seria z cyframi 3 pierwotnie posadzane przezemnie o mulasty rozlazły Bas ma poprostu na wejsciu wstawiony zmulacz..rezystor i kondek roznie najczesciej 1,2kohm i 47-220piko..co ciekawe jak postudiowałem wzmaki robione na rynek USA te wartosci sa o rząd mniejsze..nie wiem czemu to zawdzeiczmy..mam wrazenie ze moze ludziom z europy odpowiada inna szkoła brzmienia...i zalezy tez to pewnie od sieci zasilajacej..110V w USA..ostatnio zaryzykowałem w jednym ze wzmaków i dobrałem te wartosci na nowo..wzmak zmienia sie w dynamiczna szybka niczym piorun maszyne która nawet gajklona w pewnych momentach zawstydziła.

Wiekszosc wzmaków sony nie lubi trudnych obciazen...mam na mysli wredne impedancje i niskie efektywnosci...

C.D

Ale i temu mozna w pewien sposob zaradzic zmieniajac liche wewntetrzne okablowanie (0,75mm2) ktore biegnie od tranzystorów mocy do gniazd wyjsciowych wzmaków.

Cud to sie nie staje ale zawsze lepiej toto gra.

>Piotrek608

Możesz pisać smsy do północy swobodnie ;)

Napisz jescze coś o 550ES, bo taki gdzieś na Allegro się pojawił. Na fotce widać toroid przez wierzchnią pokrywę, moze to oznaka bardziej dopracowanej konstrukcji niż 530....

FA-F550 to b. porządny wzmak. Solidny zasilacz + duże Sankeny mówią same za siebie. Jak za grosze gdzieś jest to go bierz. Ja mam teraz TA-F570 ( następca 550 z klapką i niewielkimi modyfikacjami) i jestem bardzo zadowolony. To były ostatnie dobre Sony na Sankenach. Potem był 590Es na Mosfetach. Pamiętam, że brak mu było mocy, basu, i dość głośno szumiał jak nic nie grało. W 550 i 570 jest kompletna cisza.

Na Mosfetach to wyszły im dobrze tylko wyższe modele 770 i 870(!!!!).

tu dałem 707es w pieknym szampanskim wykonaniu na punkcie którego nasi niemieccy bracia audiofile maja małego hopla:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tu mocno okrojony srodek TAF-870ES widac kawałek slicznych solidnych zacisków do kabli głosnikowych cos A'la czołg..w srodku rewelacyjne kondensatory Nippon Chemicon nawet wiele lat pracy w trudnych warunkach nie jest zaszkodzic tym solidnym kondziom.

Cos mi sie pomylilo to jeszcze raz tylko ze wlasciwym oznaczeniem: akie macie zdanie na temat 590ES - mam taki wzmacniacz do wymiany?

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Wyżej jest moja opinia o590ES. Zapomniałem jeszcze dodać o strasznie trzeszczącym przełączniku wejśc, którego bardzo ciężko nasmarowaĆ. Ogólnie ten wzmak nie jest taki zły, i byłby lepszy pewnie po drobnym tuningu.

>Piotrek608

Czy mógłbyś rozwinąć temat uzdatnienia 3ES - z jakimi wartościami elementów eksperymentowałeś, co jeszcze można w nim zrobić żeby to dało się słuchać?

Generalnie na trzeszczące przełaczniki wejść i potencjometry pomaga zawsze Unizol. Jeszcze mnie nie zawiódł, no chyba, ze jest to przełacznik hermetyczny. Tylko co wtedy miałoby w nim trzeszczec ?:)

• 4 miesiące później...

Unizol czy też Kontakt Spray pomógł i mojemu 770ES, choć musze powiedzieć że czuje się zawiedziony że SONY zastosowało tak nietrwałe przełączniki źródeł. Z wierzchu zajmuje to 15cm :) w środku jedynie mały suwaczek. Stąd trzaski. Przy okazji polecam stosowanie zmywacza np. serii U po użyciu właściwego kontaktu. Jako elektornik zawsze staram się to robić. Po mocnym i agresywnym Kontakcie zostają często lepie plamy - siedlisko dla kurzu i brudu. Po miesiącu styki trzeszczą jeszcze mocniej.

• 2 tygodnie później...

Witam kupilem wzmacniacz Sony TA-FA5ES .Potezny wzmak.Robi naprawde wrazenie. Mam jednak pytanie bo ostatnio przytocze napisane slowa Piotrka608 ....z nowszych serii Dobry lecz dosc kontrowersyjny jesli chodzi o jakosc i ilosc basu jest TA-F5ES ma tez nieco małą wydajnosc pradowa mimo podawanych przez sony parametrów TA-F7ES to juz pozbawiona wad "5ki" maszyna FA50Es i FA70Es to wzmaki udane ale nie ze wszystkimi typami kolumn zagrają wolą one bardziej efektywne głosniki małe monitorki to cos czego one nie lubia ..pamietam nieudana prezentacje z któregos audio show gdzie przedstawiciel sony poland podpiał 7Es do mini monitorów i upychał vodo ze gra to dobrze.....ja wiem ze moze to wzbudzi humor ale wspaniałe (naprawde!!) połaczenie to TA-F7ES i nasze Altusy 110

Prosze o porade o co chodzi z tym basem czy jego jakosc i ilosc jest za mala???

>adamiak

Generalnie to zrobiłeś błąd, bo dobre i b.dobre wzmaki ES Sony robiło do serii 8xx potem to kicha.

Wiecej basu chcesz to zwiększ filtrowanie w zasilaczu ( ale efekt może nie być wymierny do kosztów kondów ).

Pozdr.

• 3 miesiące później...
  • 1 rok później...

Odświeżę nieco temat, bo interesuje mnie zakup TA-FA 50ES.

Słuchał ktoś może? Jakim dźwiękiem się on charakteryzuje?

Jak wypada w porównaniu np. z Nadem 372 albo 1500ae, są podobnej klasy lepsze czy gorsze?

Dołaczę sie do pytania j.w. ale czy ktoś wie jaka jest róznica pomiędzy 50ES a 5ES bo wygladają bardzo podobnie. Chce kupić któryś z nich, ale nie wiem który lepszy do Eltax Symphony 8.2

ex-stożek, 17 Kwi 2006, 10:23

>>adamiak

>Generalnie to zrobiłeś błąd, bo dobre i b.dobre wzmaki ES Sony robiło do serii 8xx potem to kicha.

>Wiecej basu chcesz to zwiększ filtrowanie w zasilaczu ( ale efekt może nie być wymierny do kosztów

>kondów ).

>Pozdr.

Tu nie zgodzę się. Miałem okazję, w przeciągu obecnego roku, posłuchać /wielokrotnie / zarówno 770 jak i 870. Muszę przyznać, że fajnie wyglądają lecz jezeli chodzi o dźwięk to jak dla mnie jest zbyt zamulony a niskie tony ciągnął się, sereofonie jest fajna a jak ktoś lubi szczególy i detale to ten wzmak nas nimi nie powali. Mam już od kilku lat 50ES /od nowości/ i wydaje mi się /podkreślam - czysto obiektywnie/ że gra lepiej niż 770 czy 870. Prawdą, że potrzebuje komuny o dużej efektywności. U mnie kilka lat temu chodził na koumienkach Heco Mythos500 i było oki.

• Pokaż nowe odpowiedzi