Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunet Yamaha RX-V430

jurek l

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, wiem juz bylo na ten temat.

Ale niestety jestem posiadaczem tego sprzetu i czasami placze. Ale sie nie poddaje.

Jakie kolumny mi doradzicie na przody (wole efekt stereo niz wielokanalowy). Byc moze za jakis czas dokupie wzmacniacz ale narazie pytanie jest takie: co polecice (jakie kolumny na przody) aby zagralo to w miare dobrze z amplitunerem Yamaha 430? cena do 2500; i prosze bez odpowiedzi: kup odrazu wzmacniacz

Dzieki, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/6645-amplitunet-yamaha-rx-v430/

Witaj!

W moim sklepie z tą Yamahą grały dobrze kolumny Elac 207. Nie są już produkowane od pół roku, ale jak

dobrze poszukasz to może jeszcze je złapiesz. Para kosztowała 2999PLN, ale cena jest do zbicia na 2500-2600PLN. Warto posłuchać. Wiele zależy od tego jaki masz pokój. Jaki metraż i akustyka pomieszczenia?

Kable do kolumn też są ważne. Elac 207 gra przejżyście, klarownie bez uwypuklonego basu. Głośnik wysoko-

tonowy zaprojektowany przez Dr.Oscara Heil`a - maniaka od głośników, kolumn, różnych konstrukcji

jak np: AMT Heil "Kithara" lub "Syrinx". Zobacz sobie :www.elac.com/de/products/two/elac207b.html - 1k

lub www.elac.com/en/tests/tests2002.html Sprawdź jeszcze impedancję amplitunera, czy zaakceptuje

te cztery ohmy Elaca.

Pozdr.

Dzieki,

Niestety akustyka pomieszczenia jest fatalna, 25 m2, poglos, wielka plyta, itp.

Odsluchiwalem w "profesjonalnym pomieszczeniu" na tym amplitunerze: Avance Omega 509 II (ocena raczej negatywna), Audio Academy Hyperion (bylo calkiem niezle) i ESA Vivace (bylo tak jak lubie). Niestety ESAy po podloczeniu w moim pokoju zagraly fatalnie ( strasznie podbita gora, brak basu a przede wszystkim brak chociaz troche ciepla) Niestey zwrocilem je do sklepu.

Kable to Sonic Link AST 20 (jesli dobrze pamietam, niebieskie) a CD to Denon 755.

Prosze ewentualnie jeszcze o inne sugestie; nie szukam dzwieku idealnie naturalnego ale przyjemnego dla ucha, z dobra przestrzenia i dobrym basem.

Dzieki za inne propozycje

Witam.Mam podobny problem z wyborem kolumn do Yamahy RX-V 630 RDS.O tyle wiekszy od Twojego ze to mają byc moje pierwsze kolumny z prawdziwego zdazenia.Dotychczas grały altusy 300 + Eltaxy.Wiem ze kombinacja tragiczna ale wybaczcie.

Sprzedawca z MegaHZ (z katowic) na moje pytanie :czy zagraja z tym amplitunerem dobrze Dali 6006 odpowiedzial ze to bardzo dobry wybór.Nie jestem do konca zdecydowany wiec narazie zwlekam z zakupem.

Wielkosc pokoju to takze okolo 22m kw.Muzyka ktorej slucham to wszelkie odmiany rocka.W przyszlosci takze planuje zakup wzmacniacza i chce oddzielic od siebie kino oraz stereo ,tymczasem jednak musze zadowolic sie stereo z mojej Yamahy.Jesli ktos z forumowiczow moze cos poradzic to z góry dziekuję.POZDRAWAM.

• 2 miesiące później...

Mam zestaw Yamaha RX-V430 + DVD 540. Do tego miałem podłączony zestaw kolumn kody, nie byłem zadowolony więc wymieniłem przody na urzywane JBL LX6 - starszy model. jest lepiej ale jeszcze???

Te Kody to model 703 (najtańsze w ofercie) które na wzmacniaczu stereo kolegi grają naprawdę przyzwoicie. Wniosek wydaje się być prosty - ten amplituner jak chodzi o odsłuch stereo nie jest za dobry i kolumny tego chyba nie zmienią - do muzyki - zestaw stereo!!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.